Concert de Nadal 2022 – 25a Edició
Documentació de l'activitat

L'Escolania de Montserrat dirigida per Llorenç Castelló amb l'acompanyament del pianista, Vicenç Prunés, serà l'encarregada d'acompanyar-nos enguany a la 25a Edició del Concert de Nadal.
L’Escolania de Montserrat és una de les escoles de música més antigues d’Europa. Ja en el segle XIII, apareix en el Monestir benedictí i Santuari Marià de Montserrat un petit grup de nois que, per mitjà de la pràctica del cant i de diversos instruments musicals, estan al servei d’aquest lloc tan singular.
Sota la direcció i llarg mestratge (1953-1997) del P. Ireneu Segarra, l’Escolania va internacionalitzar-se enregistrant nombrosos discs i començant a participar en festivals o fent gires de concerts a molts països. Els darrers anys, l’Escolania ha fet nombroses gires de concerts a l’estranger.
Actualment, l’Escolania està formada per més de cinquanta nois, de nou a catorze anys, procedents de tot Catalunya. Durant els anys que estudien a Montserrat fan els darrers cursos de Primària i els primers de Secundària. El fet de ser uns 10-12 alumnes per curs permet oferir- los una educació molt personalitzada. Aquests darrers cursos s’ha intensificat molt l’ensenyament de l’anglès i lav presència de les noves tecnologies a classe. Al matí fan els ensenyaments generals, i a la tarda els estudis de música. Cada escolà estudia dos instruments, el piano i un segon instrument a escollir, a més de llenguatge musical, orquestra i, no cal dir, el cant coral, que constitueix l’especialitat de l’Escolania, que canta sota la direcció de Llorenç Castelló.
Llorenç Castelló, nascut a Barcelona l’any 1976, va iniciar els seus estudis musicals a l’Escolania de Montserrat, on va ser deixeble del P. Ireneu Segarra del 1986 al 1990. Té el títol superior de llenguatge musical, i el professional de composició i piano realitzats al Conservatori Superior de Música del Liceu. Ha estat professor del Departament de Didàctica de la Música a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Des dels seus inicis és membre de la Capella de Música de Montserrat, el cor d’homes que acompanya ocasionalment l’Escolania. El 2009 esdevé segon director de l’Escolania de Montserrat, i el 2012 se li confia també la direcció de la Capella de Música. El 2014 assumeix la direcció de l’Escolania de Montserrat, amb el desig de ser un bon hereu de la tradició rebuda des d’infant, amb estimació per la música conreada a Montserrat durant segles i amb projectes musicals d’obertura als temps actuals.
Vicenç Prunés, nascut a Navarcles (Bages) l’any 1961, on va rebre la formació musical bàsica que després continuà a l’Escolania de Montserrat. Amplià els seus estudis de piano a París i amb diversos professors de renom internacional. Posteriorment també ha fet estudis d’orgue amb el “Trinity College” i és Diplomat en aquest instrument per l’”Associated Board of Royal Schools of Music” de Londres. A més, és Diplomat en Ciències Religioses per la Universitat Pontifícia de Comillas (Madrid), i Llicenciat per la “Guildhall School of Music & Drama” de Londres. Actualment exerceix la seva activitat docent a l’Escolania de Montserrat i al Conservatoris de Granollers i Vic.
A banda de comptar amb una dilatada activitat concertística arreu del món com a integrant grups de música de cambra i com a solista, el P. Ireneu Segarra va convidar-lo a acompanyar els concerts de l’Escolania, activitat que encara realitza des de fa més de 30 anys. A més, és promotor i organista titular de l’orgue Josep Maria Ruera de Sant Esteve de Granollers i membre fundador de la Fundació Pro Música Sacra Granollers.
PROGRAMA
- 19:45 - Obertura de portes
- 20:00 - Recepció de convidats
- 20:30 - Discurs de Celestí Ventura, president del Cateb
- 20:35 - Concert de Nadal a càrrec de l'escolania de Montserrat dirigida per LLorenç Castelló amb l'acompanyament del pianista, Vicenç Prunés.
PROGRAMA DEL CONCERT
Primera part
- Germinans germinabit Cant Gregorià
- Inperayritz Llibre Vermell (còdex s.XIV)
- Angelus ad pastores P. Narcís Casanoves (1747-1799)
- Veni Domine Felix Mendelssohn (1809-1847)
- Nigra sum Pau Casals (1876-1973)
- Ave Maria Franz Schubert/Bernat Vivancos (1797-1828/n.1973)
Segona part
- Welcome Bernat Vivancos (n. 1973)
- El cant dels ocells Bernat Vivancos (1973)
- Tres nadales catalanes de “El nostre Nadal” Francesc Civil (1895-1990)
- Camina Serafí
- La Mare de Déu
- Els Pastorets
Informació important
- Cada col·legiat podrà disposar de 2 entrades
- Data límit d’inscripció: 9 de desembre de 2022 o bé, fins a la finalització de les entrades
- Dates per recollir les entrades: A partir del 5 de desembre a les 10h al 14 de desembre a les 14h.
- L’aforament de la Basílica de Santa Maria del Mar és limitat. Les entrades es reservaran per estricte ordre de comanda. Qui hagi reservat les entrades i no les hagi recollit el dia 14 de de desembre a les 14h, es lliuraran al primer col·legiat de la llista d’espera.