Visita: Els Tresors del Cau i Maricel

Farem un passeig pel Museu del Cau Ferrat i el Museu de Maricel per a contemplar les seves col·leccions d’art i els seus racons especials, font d’inspiració per a artistes de totes les èpoques.
El Museu del Cau Ferrat va ser fundat el 1893 per l'artista Santiago Rusiñol (1861-1931) com a casa-taller i convertit en museu públic el 1933, conservant l’esperit artístic que li atorgà el seu fundador. Conté les col·leccions d'art antic aplegades per l'artista (pintura, forja, ceràmica, vidre, arqueologia, escultura i mobiliari) així com d'art modern (pintura, dibuix, escultura) amb obres de Rusiñol, Casas, Picasso, R. Pichot, Mas i Fondevila, Zuloaga, Regoyos i Degouwe de Nucques, Enric Clarasó, Manolo Hugué i Pau Gargallo, entre d’altres. Les activitats organitzades per Rusiñol amb la participació d’artistes, músics i escriptors van convertir el Cau Ferrat en el Temple del Modernisme.
Pintura, dibuix, escultura, forja, ceràmica, vidre i una bona part de la pròpia obra plàstica de Rusiñol configuren un conjunt artístic únic que, juntament amb l’edifici que els hostatja exemplifica la veneració modernista vers totes les facetes de la creativitat artística. Per al visitant és la primera i imprescindible visita als museus de Sitges.
La reforma de l’edifici duta a terme entre 2010 i 2014 ha permès la rehabilitació de la seva estructura i la restauració i recuperació dels elements patrimonials originals.
El Museu de Maricel, per la seva part, mostra un itinerari artístic complet des del segle X al realisme i figuració de la primera meitat del segle XX a través de les col·leccions d'art del Dr. Jesús Pérez-Rosales i de la Vila de Sitges, amb obres de gran qualitat. La presentació museogràfica integra els diversos llenguatges, tècniques i suports artístics amb la finalitat d’assolir la màxima coherència en la seqüència cronològica de l’evolució de les arts.
S’hi han incorporat obres de la col·lecció del Dr. Jesús Pérez-Rosales que mai no havien estat exposades en públic, adquisicions efectuades pel Consorci del Patrimoni de Sitges del 2012 ençà (Ramon Casas, Miquel Utrillo, Arcadi Mas i Fondevila, Artur Carbonell i Agustí Ferrer Pino) i donacions dels familiars dels artistes (Pere Jou i Alfred Sisquella). El fons propis han estat complementats amb diverses obres procedents de préstecs i dipòsits provinents del fons d’art de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona i el Museu de Montserrat amb obres primordialment d’artistes del Modernisme i el Noucentisme vinculats a Sitges, com Ramon Casas, Joaquim Sunyer, Lola Anglada, Pere Jou i Alfred Sisquella, entre d’altres. Destaca també la incorporació d’una valuosa mostra de mobiliari de l’antiga casa pairal de Can Falç, actualment en procés de restauració.