Cercar Error
Vull col·legiar-me
Institucional

146 candidatures optaran als Premis Catalunya Construcció 2023

El veredicte dels Premis de la XX edició es donarà a conèixer al mes de juny.

Un total de 146 candidatures competiran en la XX edició dels Premis Catalunya Construcció que organitza el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) amb l’objectiu de reconèixer l’esforç de professionals i empresaris que contribueixen a millorar la qualitat, la gestió, la sostenibilitat, la innovació i la seguretat de la construcció a Catalunya.

L’apartat amb més opcions serà el d’innovació en la construcció amb 50 candidatures. A la categoria de direcció d’execució d’obres s’hi han presentat 35 treballs, i 39 en la categoria de rehabilitació, de les quals 13 són considerades com a intervenció en el patrimoni arquitectònic, 17 com a rehabilitació funcional i 9 que competiran en la nova subcategoria de rehabilitació energètica.

Les menys nombroses seran les categories de direcció integrada de projecte i coordinació de seguretat i salut, la primera amb 11 candidatures i la segona amb 5. A més de les categories professionals, també s’atorgarà un premi al millor treball final de grau per als alumnes de les escoles d’arquitectura tècnica, així com el Premi Especial a la Trajectòria Professional per a una persona que hagi destacat per la seva contribució continuada a la qualitat de l’edificació, la docència, la millora del procés constructiu, el medi ambient, la modernització del sector o la funció social de l’edificació.

Els equips que opten als premis han presentat una gran diversitat de treballs per la seva tipologia i dimensió, ubicats per tota la geografia catalana. Les obres presentades representen una bona mostra de l’activitat duta a terme pels equips tècnics de casa nostra durant els anys 2021 i 2022, un període de recuperació de l’activitat després de les dificultats viscudes durant la pandèmia.

Una de les singularitats d’aquests guardons és que els Premis Catalunya Construcció van més enllà dels valors arquitectònics dels projectes de referència i posen l’èmfasi en la qualitat de l’obra construïda, els mètodes i processos d’execució, així com la tasca professional duta a terme pels equips candidats, que sovint tenen una composició multidisciplinària. Els guardons dels Premis Catalunya Construcció consisteixen en la reproducció d’una escultura dissenyada pel poeta Joan Brossa, amb el qual el Cateb va mantenir una estreta i fructífera relació.

En l’edició anterior les obres de referència guardonades en les diferents categories van ser, en primer lloc, la rehabilitació i reforma del Palau Pascual i Pons al Passeig de Gràcia de Barcelona i el Centre d’Atenció Primària Víctor Català de Premià de Dalt, les quals van guanyar exaequo en la categoria de direcció d’execució d’obres. A continuació, l’edifici d’oficines KNEM al 22@, va ser la guanyadóra en direcció integrada de projecte, mentre que el complex d’oficines Sea Towers a l’avinguda Icària de Barcelona ho va ser en coordinació de seguretat i salut. La rehabilitació de l’antic CAP per a museu i espai cultural a Llinars del Vallès va guanyar en la categoria de rehabilitació funcional, mentre que en rehabilitació patrimonial el premi se’l va endur la restauració de la cúpula de l’església de Sant Andreu del Palomar.

Rehabilitació i reforma del Palau Pascual i Pons a Barcelona guardonada en la XIX edició (Foto: Chopo)

En l’àmbit de la innovació en la construcció, el guardó va ser per al nou edifici de la Clínica Girona i també es va concedir una menció especial per a Josep Maria Genescà per l’Aplicació gratuïta per resoldre problemes estructurals amb geometria dinàmica. Quant al Premi Especial a la Trajectòria Professional, el van rebre les germanes Imma i Joana Amat Amigó de l’empresa Amat Immobiliaris. Els Premis Catalunya Construcció compten amb el suport del Consell de Col·legis de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya i d’Arquinfad.

Un jurat multidisciplinari

En els propers mesos, un jurat multidisciplinari valorarà totes les candidatures, en farà una primera selecció i determinarà els finalistes en cadascuna de les categories. La identitat dels guanyadors es donarà a conèixer en el marc de la Nit de la Construcció, la gran trobada anual oberta a tots els professionals del procés constructiu, que es celebrarà a finals de juny.

El jurat de la 20a edició dels Premis Catalunya Construcció està format per Miquel Espinet i Mestre, arquitecte; Teresa Arnal i Vidal, arquitecta tècnica, coordinadora de seguretat i presidenta del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de les Terres de l’Ebre; Xavi Martínez i Tomeo, enginyer industrial; Anna Ortega López, arquitecta tècnica i màster en arquitectura i sostenibilitat; Josep Lluís Gil Bengoa, arquitecte tècnic i Project Manager; Natàlia Crespo Belmonte, arquitecta tècnica, coordinadora de seguretat i comptadora de la Junta de Govern del Cateb; i Celestí Ventura i Cisternas, president del Cateb i alhora president del jurat. Els professionals interessats, els mitjans de comunicació i el públic en general podran seguir el procés de valoració de les candidatures a través del web del Cateb.

Edifici d’oficines KNEM guardonat en la XIX edició (Foto: Chopo)

PUBLICITAT