Cercar Error
Vull col·legiar-me
Visites Tècniques Pràctica professional

Visita a la restaurada Torre de Moja d’Olèrdola

Delegació de l'Alt Penedès-Garraf - Vilafranca del Penedès
Vine a descobrir la Torre de Moja, del segle X, al bell mig del Penedès. No te la perdis!

La Torre de Moja és una imponent edificació medieval del segle X, que fou defensa avançada del castell d’Olèrdola. Documentada per primer cop l’any 981, ha sobreviscut a les vicissituds de la història. A recer d’aquesta torre, immensa i dominant, i de l’església romànica cresqué el poble de Moja. L’aparença que té avui és fruit de la pròpia història de Moja, i dels diferents propietaris que tingué, des del monestir de Sant Cugat del Vallès fins a la família Copons, que en el segle XVIII van rebre el títol de marquesos de Moja.

Les parets són fetes de pedres poc treballades, però col·locades en filades i unides amb morter de calç. A l’exterior, els murs eren arrebossats. Destaca la porta de només 1,3 metres, acabada amb una arc de mig punt format per dovelles. La seva alçada de 13 metres, el seu diàmetre de 5 metres i els murs de 1,8 metres de gruix, la converteixen en un dels exemples de fortificació d’aquest tipus més imponents del terme d’Olèrdola i del Penedès.

 

Amb la tercera i darrera de les fases del projecte integral de restauració de la Torre, un cop feta anteriorment la consolidació en la primera fase i la rehabilitació del seu edifici annex en la segona fase d’intervenció, es dona per acabada la seva rehabilitació.

 

Les obres de l’interior de la Torre entren dins del projecte "Penedès 360 graus", la iniciativa conjunta ha estat promoguda per ajuntaments de la comarca amb la coordinació del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i el cofinançament dels Fons europeus FEDER.

 

Amb el propòsit genèric de fer que l’edifici “recuperi la seva dignitat històrica”, aquesta restauració ha suposat una actuació física en tot l’àmbit interior de la construcció per tal de consolidar-lo i restaurar-lo i fer possible el seu ús. Les actuacions han suposat la restauració i consolidació dels paraments i revestiments; la substitució dels sostres i escales perquè compleixin els nous requeriments i, finalment, l'acondicionament de la coberta i de la sortida per facilitar la visita.

Així, s’han substituït els sostres i les escales interiors a la Torre i s’ha millorat la part superior: badalot, escales d’accés a la coberta, elements de protecció i paviment, així com també la col·locació de l’escala que permet l’accés a la Torre des de la terrassa de l’edifici annex.

 

Dades de l’obra: 

  • Projecte: Restauració interior de la Torre de Moja a Olèrdola
  • Promotor: Ajuntament d’Olèrdola
  • Autors del Projecte: José Luis Botey, arquitecte i Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL)
  • Direcció d’Obra:  Jordi Planelles Salvans i Mariona Genís Vinyals, arquitectes
  • Direcció d’Execució: Oriol de la Cruz Marcè, arquitecte tècnic

PEM: 155.270,98€

Durant la visita, el Cateb us convidarà a una copeta de cava! 

Amb la col·laboració de

Detall de l’activitat
Data
5 de maig de 2023
Lloc
Plaça Te Deum, 5, 08734 Moja
Horari
19:30h.
Modalitat
Presencial

PUBLICITAT