El sector de l’edificació es troba a Barcelona per compartir reptes, coneixement i innovació a Construmat 2025
21 de maig de 2025

El sector de l’edificació es va trobar a Barcelona per compartir reptes, coneixement i innovació. El Cateb ha estat punt de trobada de gairebé 2.000 persones que van visitar l’estand ubicat al centre de la Fira, espai per pensar el futur de l’edificació des de la sostenibilitat, la digitalització i la mirada tècnica. L’estand va comptar amb la visita d’autoritats com la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez i l’alcalde de L’Hospitalet, David Quirós. També ens hi van acompanyar Sílvia Paneque, consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, i portaveu del Govern i Eva Menor, consellera d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya. En aquest marc, vam aprofitar per reivindicar una major promoció dels estudis d’Arquitectura Tècnica com a eina clau per afrontar la crisi d’accés a l’habitatge
Durant aquests dies hem posat el focus en temes clau com són:
– L’eficiència energètica aplicada al parc edificat
– La digitalització en la gestió d’edificis
– L’impacte de les noves normatives ambientals europees
– La salut dels edificis
– I un debat imprescindible sobre l’habitatge a Catalunya i Espanya
La problemàtica de l’habitatge avui a Espanya i a Catalunya
El nostres president, Celestí Ventura, que va intervenir en el monogràfic especial de Construmat de La Vanguardia, on va reflexionar sobre els desafiaments que afronta el sector de la construcció, va moderar ahir la taula rodona sobre La problemàtica de l’habitatge avui a Espanya i Catalunya, que va tenir lloc a l’Auditorium de Fira Internacional de Barcelona.

La taula, formada per Francisco Pérez Medina de Culmia, Jaume Font, del Consorci de l’Habitatge de Barcelona, Ignasi Martí Lazuna. del departament de Societat, Política i Sostenibilitat d’ESADE i catedràtic de la Universitat Ramon Llull, juntament, amb Clara Muñoz del Grup Salas i José García Montalvo de la Universitat Pompeu Fabra, ha incidit en la urgència actual per afrontar la rehabilitació energètica i la construcció d’habitatge assequible i impulsar iniciatives.
Projecte Bastida, la futura Casa de l’Arquitectura Tècnica

El Cateb ha aprofitat també per ser l’aparador de Construmat 2025 i presentar, mitjançant una experiència immersiva de realitat virtual, el seu ambiciós projecte de reforma: el projecte Bastida. Gràcies a aquesta instal·lació, els visitants del saló poden endinsar-se en el que serà la futura Casa de l’Arquitectura Tècnica, un edifici obert a la ciutadania, alineat amb els reptes del present i preparat per al futur.
El projecte Bastida suposa molt més que una transformació arquitectònica: és una aposta per convertir la seu del Cateb en un espai modern, versàtil i accessible, on convergeixin els valors de sostenibilitat, circularitat i innovació. Amb aquesta reforma integral, el Col·legi vol “fer exterior el Cateb”, és a dir, obrir-ho al col·lectiu professional, a les institucions i a la ciutat de Barcelona.
El disseny planteja la creació d’una àgora oberta en la planta baixa, entesa com un espai de trobada entre professionals, ciutadania i institucions. A més, s’incorporarà una doble pell —la bastida— en la façana, que funcionarà com a filtre climàtic i transformarà visualment l’edifici. Les cobertes i terrasses es convertiran en espais verds i habitables, mentre que l’interior guanyarà polivalència, llum natural i eficiència energètica.

La seva presentació a Construmat va presentar no només el seu l’aspecte físic del projecte Bastida, sinó també la seva filosofia. Cateb es posiciona, així com un agent clau en la transformació del sector, amb una seu que serà al mateix temps símbol de renovació institucional i exemple de bones pràctiques en construcció sostenible.
Salut als edificis: edifici saludable, detecció del gas radó i erradicació de l’amiant a Catalunya
La salut als edificis i entorns municipals ha estat un dels eixos destacats de Construmat, amb diverses sessions centrades en el benestar de les persones. D’una banda, es va abordar el concepte d’edifici saludable, amb exemples pràctics d’integració d’estratègies, solucions, sistemes i materials per millorar la qualitat dels espais construïts. També es va debatre el repte d’afrontar la presència de radó als municipis, posant sobre la taula la necessitat de diagnosi, sensibilització i actuació des de l’àmbit local. Finalment, es va presentar el pla per a l’eradicació de l’amiant a Catalunya, amb una visió global del problema i les estratègies que s’estan desplegant des de l’administració per eliminar aquest element altament nociu.
i en tota aquesta aventura ens van acompanyar 10 empreses coexpositores:
🏦 Finançament | BSabadell
🌬️ Qualitat de l’aire | Sodeca
🔇 Aïllament | Rockwool
🧱 Reforç estructural | Nou Bau
🌍 Estabilització de fonaments | Geosec
🛡️ Protecció dels professionals | MUSSAT
🏗️ Envolupant tèrmica | Louvelia
🛡️ Protecció a tots els nivells | ASP
♻️ Circularitat a la cosntrucció | MOLINS
🏦 IA en fase de projecte | NBUCLE
