Cercar Error
Pràctica professional construcció Construcció sostenible

Les Declaracions Ambientals de Productes continuen creixent

Ja hi han més de 130.000 DAPs de productes de construcció a tot el món, de les quals 16.000 DAPs han estat verificades a Europa, amb la norma EN15804.

Un any més, la britànica Jane Anderson, consultora a ConstructionLCA Ltd, ha realitzat l’inventari de l’estat en el món, de les Declaracions Ambientals de Productes -DAP- (en anglès EPD), havent comptabilitzat prop de 130.000 DAPs de productes de construcció a tot el món, de les quals més de 16.000 DAPs han estat verificades a Europa, segons la norma europea EN-15804.

Tal i com es pot veure en les infografies de Jane Anderson, l’evolució de les DAPs registrades a Europa, han evolucionat amb major força en els països del nord respecte els països del sud. En part, degut a la major consciencia ambiental de les societats nord-europees. També es pot justificar amb què els països del sud d’Europa varem patir, amb major intensitat, la crisi immobiliària i econòmica iniciada l’any 2008. En el cas d’Espanya, també s’observa que algunes empreses són poc patriotes, preferint registrar els seus productes en els programes operadors nord-europeus que en els del seu propi país. Això es ben curiós, ja que tots els programes operadors compleixen amb la mateixa normativa internacional i estan harmonitzats sota el paraigües de l’associació internacional ECO platform, que els atorga el mateix valor i reconeixement internacional.

En tot cas, el programa operador DAPconstrucció impulsat des de l’any 2008, pel Departament de Territori i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i el Col.legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona, continua creixent, havent aconseguit arribar a les 110 Declaracions Ambientals de Productes registrades. Això ha estat possible gracies al suport de 38 empreses, pioneres amb el medi ambient en el nostre país, que li han donat la seva confiança.

L’any 2022, el Programa DAPconstrucció ha estat dels primers programes operadors europeus en digitalitzar el seu procés i aquest fet fa que els indicadors de les DAPcons puguin estar presents de forma digital en les principals bases de dades ambientals d’Europa i el Mòn, esperant que aquest fet ajudi a què les empreses amb major compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient, puguin traslladar informació quantitativa, objectiva, consensuada i verificada per aportar confiança al mercat i a la societat i d’aquesta forma també augmentin el número de DAPs en el nostre país i d’aquesta forma poder equiparar-nos als països europeus més sostenibles.

Finalment és bo recordar que els professionals tenen la clau de volta del seu creixement al nostre país, incorporant la informació ambiental dels productes en els projectes de construcció i rehabilitació, així com donant valor a les DAPs registrades en el programa operador de casa nostra.

PUBLICITAT