Presentació del llibre: Catalunya: 50 monestirs medievals
11 de febrer de 2025

El 10 de febrer, va tenir lloc la primera presentació de llibres de l’any 2025. Amb motiu de les obres a la seu del Cateb, aquest any les presentacions de llibres les farem a la biblioteca de l’EPSEB amb la seva col·laboració.
El llibre presentat va ser “Catalunya: 50 monestirs medievals” i el van explicar l’autor i arquitecte tècnic, Carles Cartañá i el fotògraf Jordi Longás. L’acte va ser presentat per Joan Albert Adell, Dr. Arquitecte i coordinador científic de Catalunya Romànica.
Ressenya
El llibre “Catalunya: 50 monestirs medievals” és una obra que ens convida a explorar el patrimoni arquitectònic i espiritual de Catalunya a través d’un recorregut per cinquanta monestirs medievals. Escrit per Carles Cartañà Mantilla, arquitecte tècnic, el llibre combina història, arquitectura i paisatge, oferint una visió única d’aquestes construccions emblemàtiques.
Les espectaculars fotografies de Jordi Longás Mayayo complementen el text, capturant la bellesa i l’essència d’aquests espais
A Catalunya hi ha més de 500 monestirs. El llibre “Catalunya: 50 monestirs medievals” ens convida a fer un viatge pel territori català observant, analitzant i descobrint la història i elements constructius de 50 monestirs del patrimoni del nostre país.
L’obra proposa un viatge que comença al nord de Catalunya, bressol de l’art romànic, i segueix per les valls fluvials fins a les terres de frontera. Cada monestir és presentat com un testimoni del passat, amb històries que connecten amb les creences i la vida dels antics habitants del territori. Aquesta publicació és ideal tant per als amants del patrimoni com per als excursionistes que desitgin descobrir aquests llocs amb una nova perspectiva.
El llibre, en el seu inici ens fa una mica d’història sobre el monaquisme Catalunya, la seva civilització i una breu pinzellada sobre la construcció dels monestirs per tal de contextualitzar-lo.
A continuació trobem l’elecció dels 50 monestirs amb la seva ubicació geogràfica en el mapa, permetent que el lector els localitzi més ràpidament.
Cada monestir disposa d’unes dades pràctiques on s’informa del municipi, la comarca, l’altitud, la data de construcció i la manera d’arribar-hi. També inclou dades telefòniques de contacte. Tot això amb l’oportuna explicació de la història i construcció del propi monestir.
Cal destacar el glossari de termes que trobem a la part final del llibre i que ajuden al lector en la comprensió del text.
Finalment, trobem les fonts documentals emprades en la realització del llibre que ben segur ajudaran als lectors que vulguin aprofundir en el tema dels monestirs. Entre aquestes fonts documentals tenim el fons documental del Centre de Documentació del Cateb que també va ser d’ajuda per l’elaboració d’aquest llibre