Cercar Error
Pràctica professional cultura tècnica Presentacions de llibres Ressenyes

Presentació del llibre: Secrets d’un sistema constructiu. L’Eixample ( i+…)

Presentació i ressenya del llibre "Secrets d'un sistema constructiu. L'Eixample (i+...)" a càrrec de l'arquitecte tècnic i autor Antoni Parício i, presentada per l'arquitecte tècnic Josep Mª Valeri.

El 16 d’abril de 2024 i, amb motiu de la setmana de Sant Jordi, va tenir lloc la presentació d’un nou llibre al Centre de Documentació del Cateb. El llibre presentat va ser “Secrets d’un sistema constructiu. L’Eixample ( i+…)” i el va explicar el seu autor, Antoni Parício. L’acte va ser presentat per Josep Mª Valeri, antic director de l’ITEC i actual president de Valeri Consultors d’arquitectura, enginyeria i urbanisme.

Ressenya

Quan fem una actuació en un edifici antic, és fonamental conèixer com està construït, els dèficits que pot presentar, els avantatges que ens pot oferir amb vista als propòsits de la intervenció; en definitiva, tot allò que ens ajudi a determinar els paràmetres fonamentals que caracteritzen el seu estat definitiu i totes les incompatibilitats que es poden presentar en conviure amb les solucions constructives actuals.

Aquest llibre tracta de la investigació de l’edifici d’habitatges que a l’època se l’anomenava “casa de renda” atès que el propietari vivia al pis principal i la resta de l’edifici el llogava. En llenguatge més contemporani és el que es coneix com a casa de veïns o edifici plurifamiliar.

La tercera edició, totalment revisada i ampliada, de “Secrets d’un sistema constructiu. L’Eixample (i+…)” és una obra que explora els mètodes i els sistemes constructius de manera profunda i clara. L’autor ens ofereix una visió detallada i pràctica sobre com s’estructuren i funcionen aquests sistemes, proporcionant als lectors una comprensió integral de la seva aplicació en l’arquitectura i la construcció.
La primera edició publicada el 2001 per la UPC, pretenia ser un resum de la seva tesi doctoral. La segona del 2008 i arran de la contínua cerca i de les aportacions als cursos de Postgrau i Màsters, concretava i matisava de forma pràctica, uns coneixements que es consolidaven a partir de la docència.
La tercera edició, editada de forma independent que es presenta ara, amplia i reorganitza parcialment la informació precedent, amb la voluntat de ser útils als estudiosos i professionals que volen intervenir tant en la vessant de rehabilitació com de restauració.

Aquest treball pretén aportar coneixements tecnològics pel que fa a com ha estat la nostra construcció històrica aplicada a una determinada tipologia d’edificis, inicialment, a l’Eixample de Barcelona i posteriorment, a altres barris i ciutats de Catalunya.

El llibre conté cinc capítols que ens expliquen els materials i les tècniques constructives, els elements constructius i les relacions entre aquests. Destaca el capítol on explica aquest tipus d’edifici, la seva funció i els seus punts febles.

Podeu consultar o agafar en préstec el llibre “Secrets d’un sistema constructiu. L’Eixample ( i+…)” al Centre de Documentació del Cateb.

PUBLICITAT