Cercar Error
Vull col·legiar-me

El European Building Summit (EBS) se celebra a Barcelona el 24 i 25 de maig

La construcció industrialitzada d’habitatges unifamiliars passarà de l’1% actual al 40% el 2030

  • Els principals experts europeus i mundials analitzaran els reptes de la revolució en el sector de la construcció i proposaran solucions en el marc del congrés internacional EBS Barcelona
  • La construcció off-site passa per la transformació digital del sector i l’aposta per la sostenibilitat i la rehabilitació d’un parc immobiliari caduc
  • La descarbonització, l’ús de nous materials ecològics, mètodes constructius més eficaços i l’edificació circular seran alguns dels temes a debat

Barcelona, 20 d’abril de 2023.- A España, només es construeix un 1% d’habitatges unifamiliars industrialitzats (entre 800 i 1.000), però es calcula que arribaran a les 10.000 unitats el 2024 i que representaran el 40% del total el 2030. Aquestes dades, recollides pel Clúster de l’Edificació, suposen una autèntica revolució del sector, que ha de canviar de paradigma per millorar-ne la competitivitat, la resiliència i la contribució a un entorn molt més sostenible, i que ha d’afectar tot tipus d’habitatges i edificis de nova construcció.

Es tracta d’una tendència mundial que farà que en menys d’una dècada la construcció de cases industrialitzades superi les tradicionals a la majoria dels països desenvolupats. El congrés internacional European Building Summit Barcelona (EBS), que tindrà lloc en el marc de Construmat el 24 i 25 de maig a Fira Gran Via, serà un dels impulsors d’aquesta revolució gràcies a l’assistència a la cimera d’experts referents del sector i de la metodologia de treball col·laborativa BIM (Building Information Modeling) a nivell europeu i mundial que aportaran solucions, propostes i les darreres novetats en el que es coneix com a Construcció 4.0.

La construcció industrialitzada i off-site (feta fora de l’obra) és l’alternativa per solucionar les problemàtiques del sector. És el sector que consumeix més energia i recursos i el que més contamina, responsable del 40% de les emissions de CO2 a Europa. A més de la manca de mà d’obra més qualificada, alta sinistralitat laboral, sobrecostos importants, malbaratament de materials, retards en els temps d’execució, un ús escàs de la tecnologia i un gran parc d’habitatges caduc. Alhora, que un nou sistema de construir, més eficaç i eficient, és imprescindible també per poder arribar a complir els exigents objectius europeus en matèria mediambiental. De fet, la Unió Europea ja s’ha marcat el 2050 com l’any en què el Vell Continent ha d’assolir les zero emissions de carboni i combustibles fòssils.

L’EBS Barcelona tampoc no oblida la rehabilitació energètica dels edificis ja existents. Fins al 1969, en una primera fase, i després d’una actualització el 2006, Espanya no tenia una normativa fixada sobre aïllament (acústic, tèrmic…) dels habitatges, de manera que actualment hi ha 27 milions d’edificis que s’han de renovar per reduir el consum d’energia i aconseguir ser més sostenibles. Des d’Europa, els programes Green Deal i Renovation Wave (Ona de Renovación) busquen millorar l’eficiència energètica dels edificis a través dels fons Next Generation, dels quals Espanya destina gairebé 7.000 milions d’euros a rehabilitar barris. El Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) és un dels agents de rehabilitació, juntament amb la resta de col·legis professionals d’arquitectura, que informen i assessoren per obtenir les ajudes dels Next Generation.

A partir d’aquestes premisses, el programa de l’EBS Barcelona 2023 s’ha estructurat sobre la base de quatre eixos clau, units i connectats entre ells: la sostenibilitat, la industrialització, la digitalització i la rehabilitació energètica dels edificis. I, alhora, s’han citat els principals experts del sector, per donar propostes i solucions. El programa del summit combina la part més professional i acadèmica, amb la presentació pràctica per part d’empreses que explicaran com posen en funcionament les mesures que han de portar el sector cap a una Construcció 4.0, “que permeti ‘fabricar cases’ de manera més segura , amb un procés més transparent i reduint, de manera significativa, imprevistos, sobrecostos i temps de lliurament”, segons destaca Ignasi Pérez Arnal, CEO a BIM Academy.

Entre la trentena de ponents previstos al congrés, hi ha els principals experts de cada tema, els que tenen el coneixement més avançat sobre ells, com Thomas Winterstetter, CEO de l’enginyeria Werner Sobek, que ve per primera vegada a Espanya. (…)

PUBLICITAT