Cercar Error
Vull col·legiar-me

Jordi Viola i Garriga guanya el Premi Especial a la Trajectòria Professional 2023 que atorga el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona 

El jurat dels XX Premis Catalunya Construcció, que organitza el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb), ha atorgat el Premi Especial a la Trajectòria Professional 2023 a Jordi Viola i Garriga (83 anys), aparellador i també arquitecte, per la seva lluita en favor del cooperativisme entre els professionals del sector de la construcció.

  • El jurat destaca la seva lluita pel moviment cooperativista, així com la promoció i difusió de la cultura arquitectònica
  • El lliurament del guardó es farà en el marc de la Nit de la Construcció que se celebrarà el 29 de juny al Mercat dels Encants de Barcelona

Barcelona, 19 de juny de 2023. El jurat dels XX Premis Catalunya Construcció, que organitza el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb), ha atorgat el Premi Especial a la Trajectòria Professional 2023 a Jordi Viola i Garriga (83 anys), aparellador i també arquitecte, per la seva lluita en favor del cooperativisme entre els professionals del sector de la construcció, així com per la valuosa tasca de difusió de la cultura arquitectònica i la tecnologia constructiva. Viola va desenvolupar bona part de la seva carrera professional al despatx de l’arquitecte José Antonio Coderch, va participar activament com a vocal de la prestigiosa revista Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme, així com en la creació de la Cooperativa d’Arquitectes Jordi Capell, entitat que va dirigir i de la qual és avui el seu president honorífic. El Premi Especial a la Trajectòria Professional l’han rebut en edicions anteriors personalitats com ara Josep Maria Pujol, Francesc Mitjans, Lluís Maria Pascual, Jeroni Villanueva, Jesús Sanz Luengo, Santiago Loperena, Rafael Carreras, Toni Cumella, Carme Trilla, Oriol Bohigas, Robert Brufau, Ezequiel Bellet o les germanes Imma i Joana Amat Amigó.  

Jurat multidisciplinari

El jurat de la 20a edició dels Premis Catalunya Construcció està format per Teresa Arnal Vidal, arquitecta tècnica i presidenta del Consell de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya; Miquel Espinet i Mestre, arquitecte; Anna Ortega López, arquitecta tècnica i màster en arquitectura i sostenibilitat; Xavi Martínez i Tomeo, enginyer industrial; Josep Lluís Gil Bengoa, arquitecte tècnic i project manager; Natàlia Crespo Belmonte, arquitecta tècnica i coordinadora de seguretat; i Celestí Ventura i Cisternas, president del Cateb i alhora president del jurat. El lliurament del guardó tindrà lloc el proper 29 de juny al vespre al Mercat dels Encants de Barcelona, en el marc de la Nit de la Construcció, en una cerimònia que serà conduïda per la cantant Elena Gadel i que és oberta a tots els professionals del sector. Els Premis Catalunya Construcció compten amb el suport del Consell de Col·legis de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya i d’Arquinfad.

Jordi Viola i Garriga va nèixer l’any 1940 a Berga, va començar a treballar com a deliniant al despatx d’un arquitecte berguedà abans de desplaçar-se a Barcelona per fer els estudis universitaris d’aparellador. Quan als 23 anys acaba la carrera empalma amb la d’arquitecte que finalitza als 33. Ha treballat sempre en règim liberal amb altres arquitectes i menys com a aparellador. Nou anys al despatx de Josep Antoni Coderch li van deixar una gran empremta. Va treballar també deu anys en la construcció del poble de Sant Jordi, a Cercs, que substituïa Sant Salvador de la Vedella inundat pel pantà de la Baells. Ja des de l’època d’estudiant ha estat vinculat a la demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i va fer una intensa activitat com a vocal de la prestigiosa revista Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme.

Entusiasta de l’esperit cooperatiu que impulsava l’arquitecte Jordi Capell i Casaramona, va participar en la creació l’any 1979 de la Cooperativa d’Arquitectes a la qual van batejar amb el nom de l’impulsor i en va esdevenir el seu director. Al desembre del 1988 l’entitat es va fusionar amb la Cooperativa del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona (Cateb) per obrir una delegació en la seva seu central del carrer Bon Pastor, a partir de la qual es va ampliar l’oferta amb un nou índex de publicacions tècniques, programes informàtics, així com aparells topogràfics i de mesura més propis del dia a dia dels professionals de l’arquitectura tècnica. Avui la Cooperativa disposa d’una àmplia xarxa de botigues des de les quals continua la seva labor de promoció i difusió de la cultura arquitectònica i de la tecnologia de la construcció. Avui Jordi Viola n’és el seu president honorífic.

PUBLICITAT