Cercar Error
Vull col·legiar-me
Institucional Premis Catalunya Construcció

7 obres ubicades a Barcelona, Girona, Premià de Dalt i Llinars del Vallès guanyen els XIX Premis Catalunya Construcció

El Museu Marítim de Barcelona acull l'acte de lliurament dels Premis Catalunya Construcció 2022

La reforma del Palau Pascual i Pons al passeig de Gràcia de Barcelona, el Centre d’Atenció Primària Víctor Català de Premià de Dalt, l’edifici d’oficines KNEM al 22@, el complex d’oficines Sea Towers a l’avinguda Icària de Barcelona, la Clínica Girona, la restauració de la cúpula de l’església de Sant Andreu del Palomar i la rehabilitació d’un antic CAP per a museu i espai cultural a Llinars del Vallès han estat les 7 obres de referència guanyadores en la XIX edició dels Premis Catalunya Construcció que organitza el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb). En la categoria d’innovació hi ha hagut una menció especial i s’ha atorgat un any més el Premi Especial a la Trajectòria Professional, així com al millor treball de final de grau de les escoles d’arquitectura tècnica.

Les 83 candidatures presentades en les diferents categories professionals representen una bona mostra de l’activitat duta a terme a Catalunya durant els anys 2020 i 2021. Els premis compten amb el suport del Consell de Col·legis de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya i d’Arquinfad.

Cinc categories professionals

En la categoria de direcció d’execució de l’obra, el premi ha estat exaequo. D’una banda, Enric Iturbe, Cristina Carmona i Eduard Pedret per la rehabilitació i reforma del Palau Pascual i Pons de Barcelona. En el seu veredicte, el jurat destaca “el control estricte de l’obra i dels materials, el sistema constructiu enginyós, així com la dificultat per a la protecció dels elements patrimonials, per a la realització d’un projecte de gran qualitat”. De l’altra, Arístides Pujalte Camarasa pel Centre d’Atenció Primària Víctor Català a Premià de Dalt, una obra de dimensions més modestes i no obstant això “espectacular en les formes i de difícil execució, amb una resolució dels detalls constructius feta amb gran dedicació i estimació per l’ofici”.

En la categoria de direcció integrada de projecte, el premi ha estat atorgat a Javier Chaves, Martí Broquetas i Juan Montoya per l’edifici d’oficines KNEM al 22@ de Barcelona. El jurat ha valorat molt positivament “un treball de gestió dut a terme de manera rigorosa i efectiva en un entorn ple de dificultats i amb un projecte arquitectònic de gran qualitat com a resultat”.

En la categoria de rehabilitació, el premi es subdivideix en dos àmbits: la rehabilitació patrimonial i la rehabilitació funcional. En la primera, de rehabilitació patrimonial, s’ha endut el guardó l’equip format per Francesc Belart, Josep Esteve, Núria Corbella, Elvira Altadill i Josep Maria Navarro, per la restauració de la cúpula de l’església de Sant Andreu del Palomar. El jurat reconeix la complexitat de la obra “amb dificultats extremes que han obligat l’equip tècnic a exprimir tot el seu coneixement i enginy per trobar les solucions que s’han hagut d’aplicar de manera artesanal”.

En l’àmbit de la rehabilitació funcional el premi ha estat concedit a Manel Gonzalez Solanas, per la rehabilitació d’antic CAP per a museu i espai cultural a Llinars del Vallès. El jurat ha valorat en aquesta actuació “l’aplicació intel·ligent d’unes poques idees projectuals molt ben aplicades i on s’aconsegueix la màxima eficàcia per a l’adequació al nou ús de l’edifici”.

En la categoria d’innovació en la construcció, el premi l’ha guanyat la candidatura formada per Maximià Torruella, Patricio Martínez i Luis Gotor per la Clínica Girona. El jurat ha vist en l’equip tècnic de projecte “una especial sensibilitat envers l’usuari dels serveis hospitalaris i molt especialment pel que fa als conceptes d’accessibilitat de les persones amb dificultats sensorials i de mobilitat. També ha valorat la dificultat afegida en la construcció de l’edifici per la proximitat del pas del ferrocarril, la qual cosa ha obligat a repensar-ne l’estructura per instal·lar amortidors que eviten les vibracions tan problemàtiques en un edifici d’aquestes característiques”.

En aquest mateix àmbit d’innovació en la construcció, el jurat ha concedit una menció especial per a Josep Maria Genescà Ramon per l’Aplicació gratuïta per resoldre problemes estructurals amb geometria dinàmica. El jurat ha volgut fer “un reconeixement especial a la feina desenvolupada per un professor que és també un reconegut professional de l’àmbit del càlcul i la consultoria d’estructures que, en el moment que pot disposar d’una mica més de temps lliure, participa en la creació i desenvolupament d’un grup d’investigació i de formació i ha creat centenars d’aplicacions pràctiques basades en el seu coneixement vital”. 

En la categoria de coordinació de seguretat i salut, el premi ha estat per la candidatura presentada per Francesc Belart i Calvet per la seva actuació al complex d’oficines Sea Towers a l’avinguda Icària de Barcelona. El jurat destaca “una actuació professional meritòria en un procés d’execució de l’obra complex, amb l’aplicació d’una sistemàtica de control molt ben desenvolupada tot aportant una llarga experiència del coordinador en aquest tipus de treballs”.

Trajectòria professional i treball universitari

El jurat va atorgar un any més el premi especial a la trajectòria professional, que en aquesta edició van guanyar les germanes Imma Amat Amigó i Joana Amat Amigó, de l’empresa Amat Immobiliaris, “per la seva tasca emprenedora i pionera en la recerca de la qualitat de la gestió dels serveis immobiliaris, per la seva lluita per la reivindicació de gènere dins del món empresarial, així com per la seva promoció i difusió de la cultura catalana”.

També es va atorgar el premi al treball final de grau que es va atorgar a Marc Serra Boix, de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB) pel projecte Construcció i Arquitectura del Mercat Torner de Badalona, treball acadèmic realitzat amb el tutoratge del professor Ramon Graus.

83 candidatures

Els Premis Catalunya Construcció, que organitza el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona per 19è any consecutiu, tenen com a objectiu reconèixer l’esforç de professionals i empreses del procés constructiu i premiar les persones que, amb el seu treball, contribueixen a millorar la qualitat, la gestió, la sostenibilitat, la innovació i la seguretat en la construcció.

El total de candidatures presentades enguany va ser de 83, presentades per equips i empreses responsables de dirigir, coordinar i projectar obres acabades durant els anys 2020 i 2021. Després de fer una primera selecció, el jurat va escollir 20 finalistes en les 5 categories professionals.

El jurat de la 19a edició dels Premis Catalunya Construcció està format per Carme Domènech Garcia, arquitecta tècnica, coordinadora de seguretat i presidenta del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Girona; Pau de Solà-Morales Serra, arquitecte i president d’Arquinfad; Anna Ortega López, arquitecta tècnica i màster en arquitectura i sostenibilitat; Xavi Martínez i Tomeo, enginyer industrial; Josep Maria Oller Lletjós, arquitecte tècnic; Natàlia Crespo Belmonte, arquitecta tècnica, coordinadora de seguretat i comptadora de la Junta de Govern del CAATEEB; i Celestí Ventura i Cisternas, president del CAATEEB i alhora president del jurat.

Els guardons es van atorgar en el marc de la Nit de la Construcció, la trobada sectorial dels professionals del sector, celebrada el passat 27 d’octubre al Museu Marítim de Barcelona.

PUBLICITAT