Cercar Error
Vull col·legiar-me
Institucional Premis Catalunya Construcció

6 obres ubicades a Barcelona, l’Empordà i el Baix Llobregat guanyen els XX Premis Catalunya Construcció

Els premis volen reconèixer l’esforç de professionals i empresaris que contribueixen a millorar la qualitat, la gestió, la sostenibilitat i la seguretat de la construcció a Catalunya

La construcció de les noves caves del Castell de Perelada, l’edifici d’oficines Wittywood a Barcelona, el Pediatric Cancer Center de l’Hospital de Sant Joan de Déu, l’Escola Municipal de Música Roser Cabanas de Cornellà de Llobregat, l’edifici d’habitatges dotacionals de l’IMPSOL a Sant Feliu de Llobregat i el projecte Showpass en un habitatge unifamiliar a Barcelona han estat les 6 obres de referència guanyadores en la XX edició dels Premis Catalunya Construcció que organitza el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb). També s’ha premiat la innovació en la construcció amb dos premis exaequo i s’ha lliurat una menció especial a la rehabilitació patrimonial. Un any més, el jurat ha atorgat el Premi Especial a la Trajectòria Professional, així com al millor treball de final de grau de les escoles d’arquitectura tècnica.

Les 136 candidatures presentades en les diferents categories professionals representen una bona mostra de l’activitat duta a terme a Catalunya durant els anys 2021 i 2022. Els premis compten amb el suport del Consell de Col·legis de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya i d’Arquinfad.

Cinc categories professionals

En la categoria de direcció d’execució i gestió de l’obra, el premi ha estat atorgat a Antoni Floriach i Alejandro Segura per la construcció de les Caves del Castell de Perelada. El jurat considera que l’equip de direcció d’execució ha sabut treballar amb el grau de compromís i professionalitat que requeria una obra arquitectònica d’aquestes característiques, amb un nivell de qualitat exigit que s’ha superat amb èxit i que mereix la màxima distinció.

En la categoria de direcció integrada de projecte, el premi ha estat atorgat a Ramon Cisa, Sergi Barquet, Elisabet Garcia i Helena Roca per l’edifici d’oficines Wittywood a Barcelona. El jurat reconeix la intensa dedicació i implicació de l’equip davant dels diferents fronts oberts durant el procés d’execució. Es tracta del primer edifici d’oficines de l’Estat espanyol construït totalment amb fusta seguint un procés avançat de prefabricació i industrialització i amb compromís de sostenibilitat aconseguint els segells Leed i Well. 

En la categoria de rehabilitació, el premi es subdivideix en tres àmbits: la rehabilitació patrimonial, la rehabilitació funcional i la rehabilitació energètica. En la primera, de rehabilitació patrimonial, s’ha endut el guardó l’equip format per Albert Dalmau i Marina Salvador, per l’Escola municipal de música Roser Cabanas a Cornellà de Llobregat. Es tracta de la rehabilitació i reforma d’una nau magatzem del conjunt industrial de Can Bagaria, per acollir les noves dependències de l’ecola municipal de música, com a part del procés de regeneració de tot el conjunt fabril impulsat per l’Ajuntament de Cornellà i l’Area Metropolitana de Barcelona (AMB). En aquesta categoria, el jurat ha concedit una Menció Especial a Meritxell Inaraja i Mònica Mauricio per a la rehabilitació de l’antiga seu de la Unió de Cooperadors de Gavà per destinar-la a usos polivalents vinculats als projectes de joves emprenedors.

En l’àmbit de la rehabilitació funcional el premi ha estat concedit a Mariona Benedito, Martí Sanz, Alba Subirada, David Parisi i Jairo Hernández pels 34 habitatges dotacionals a Sant Feliu de Llobregat. Es tracta d’una operació de reciclatge urbà, una suma d’esforços de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, l’IMPSOL i l’equip de projecte i obra, que rehabiliten les dues últimes plantes d’un edifici d’usos mixtes que havien quedat en desús, per transformar-les en habitatge social en règim dotacional, responent a la demanda d’emergència habitacional del municipi.

Quant a la rehabilitació energètica, el jurat ha decidit premiar Micheel Wassouf i Angelica Rutzmoser per Projecte ShowPass a Barcelona. Es tracta d’una rehabilitació demostrativa tipus “Showroom viu”, d’un edifici de principis del segle XX ubicat a la trama urbana de Barcelona. Les solucions energètiques queden a la vista per exposar-les als promotors i tècnics del sector a través de jornades de portes obertes.

L’edifici està dertificat CO2 neutre, que demostra la viabilitat econòmica i ecològica de la rehabilitació energètica, portada a la màxima eficiència: l’estàndard EnerPhit, adaptat a les condicions climàtiques i socioculturals de la regió mediterrània. A més dels excel·lents resultats obtinguts, el jurat ha valorat molt positivament la vessant educativa i de divulgació d’aquest projecte, que fa pedagogia entre els tècnics del sector de la conveniència de dur a terme aquestes actuacions també en edificis de dimensions més modestes, però no per això menys importants.   

En la categoria d’innovació en la construcció, el jurat ha concedir 2 premis exaequo. El primer ha estat per Félix Ruiz Gorrindo, Antonio Aguado i Carles Serrat per la Proposta d’escala per valorar el grau de gravetat de danys als edificis. La proposta ha estat realitzada en el marc de la UPC en col·laboració entre l’Escola d’Arquitectura Tècnica, l’Escola d’Enginyers de Camins i l’Escola d’Arquitectura de Barcelona.

El segon premi exaequo en aquest mateix àmbit ha estat per a Josep Bunyesc pels Dissenys per a cabanes de pastors a l’Alt Pirineu. El projecte aborda el disseny i la construcció d’uns habitatges mínims, capaços de cobrir les necessitats bàsiques i oferir confort en climes extrems i de difícil accés, als pastors que han de vigilar els seus ramats davant perills com la presència de l’ós en les muntanyes del Pirineu.

En la categoria de coordinació de seguretat i salut, el premi ha estat per la candidatura presentada per Eduardo Jarque per la construcció del Pediatric Càncer Center Barcelona de l’Hospital de Sant Joan de Déu. El jurat ha volgut destacar una actuació professional meritòria en un procés d’execució extremadament complex, no tan sols per la resolució de l’obra en sí mateixa, sinó pels condicionants ambientals i la cura amb què es va haver de treballar per evitar soroll, vibracions i brutícia ja que va treballar dins d’un complex hospitalari que va estar en funcionament durant tota l’execució.

Trajectòria professional i treball universitari

El jurat va atorgar un any més el premi especial a la trajectòria professional, que en aquesta edició ha rebut Jordi Viola i Garriga (83 anys), aparellador i també arquitecte, per la seva lluita en favor del cooperativisme entre els professionals del sector de la construcció, així com per la valuosa tasca de difusió de la cultura arquitectònica i la tecnologia constructiva.

També es va atorgar el premi al treball final de grau que es va atorgar a Adriana Alejandra Calderón pel projecte Estudio de la vivienda vernácula peruana contextualitzada, treball acadèmic realitzat amb el tutoratge de la professora Maria Antonia Navarro.

136 candidatures

Els Premis Catalunya Construcció, que organitza el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona per 20è any consecutiu, tenen com a objectiu reconèixer l’esforç de professionals i empreses del procés constructiu i premiar les persones que, amb el seu treball, contribueixen a millorar la qualitat, la gestió, la sostenibilitat, la innovació i la seguretat en la construcció. El total de candidatures presentades enguany va ser de 136, presentades per equips i empreses responsables de dirigir, coordinar i projectar obres acabades durant els anys 2021 i 2022. Després de fer una primera selecció, el jurat va escollir 23 finalistes en les 5 categories professionals.

Qualitat de l’obra construïda

Els Premis Catalunya Construcció van més enllà dels valors arquitectònics dels projectes de referència i posen l’èmfasi en la qualitat de l’obra construïda, els mètodes i processos d’execució i en la tasca professional duta a terme pels equips tècnics, que sovint tenen una composició multidisciplinària.

El jurat de la 20a edició dels Premis Catalunya Construcció està format per Teresa Arnal Vidal, arquitecta tècnica i presidenta del Consell de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya; Miquel Espinet i Mestre, arquitecte; Anna Ortega López, arquitecta tècnica i màster en arquitectura i sostenibilitat; Xavi Martínez i Tomeo, enginyer industrial; Josep Lluís Gil Bengoa, arquitecte tècnic i project manager; Natàlia Crespo Belmonte, arquitecta tècnica, coordinadora de seguretat i comptadora de la Junta de Govern del Cateb; i Celestí Ventura i Cisternas, president del Cateb i alhora president del jurat.

Els guardons es van atorgar en el marc de la Nit de la Construcció, la trobada sectorial dels professionals del sector, celebrada el passat 29 de juny al Mercat dels Encants de Barcelona.

Patrocinadors de La Nit de la Construcció

Bepartners del Cateb

Amb el suport de

PREMIS CATALUNYA CONSTRUCCIÓ. CANDIDATURES GUANYADORES

Premi a la Direcció d’Execució i Gestió de l’Obra

Caves del Castell de Peralada

Candidatura: Antoni Floriach i Alejandro Segura
Empresa: Actio Project Management


Premi a la Direcció Integrada de Projecte

Wittywood Barcelona

Candidatura: Ramon Cisa, Sergi Barquet, Elisabet Garcia i Helena Roca
Empresa: Betarq Group


Premi a la Coordinació de Seguretat i Salut

SJD Pediatric Cancer Center Barcelona

Candidatura: Eduardo Jarque
Empresa: ENNE Gestión Activa de Proyectos


Premis exaequo a la Innovació en la Construcció

Proposta d’escala per valorar el grau de gravetat de danys als edificis

Candidatura: Félix Ruiz Gorrindo, Antonio Aguado i Carles Serrat

Dissenys per a les cabanes de pastors a l’Alt Pirineu

Candidatura: Josep Bunyesc Palacín
Empresa: Bunyesc Arquitectura Eficient


Premi a la rehabilitació patrimonial

Escola municipal de música Roser Cabanas a Cornellà de Llobregat

Candidatura: Albert Dalmau i Marina Salvador
Empresa: AMB

Menció especial a la Rehabilitació patrimonial

Rehabilitació de la Unió de Cooperadors de Gavà

Candidatura: Meritxell Inaraja i Mònica Mauricio
Empreses: Meritxell Inaraja Arquitecta / AMB


Premi a la Rehabilitació funcional

34 habitatges dotacionals a Sant Feliu de Llobregat

Candidatura: Mariona Benedito, Martí Sanz i Alba Subirada
Empreses: Estudi d’Arquitectura MIM-A / Gruart


Premi a la rehabilitació energètica

Projecte Showpass a Barcelona

Candidatura: Micheel Wassouf i Angelika Rutzmoser
Empresa: Energiehaus


Premi al Treball final de grau

Estudio de la vivienda vernácula peruana contextualizada

Candidatura: Adriana Alejandra Calderón Saldarriaga
Tutoria: Maria Antonia Navarro Ezquerra
Escola: Escola Politècnica Superior de Barcelona (EPSEB)

PUBLICITAT