Cercar Error
Oci i cultura Delegació del Maresme

El Maresme visita un centre de producció vitivinícola de la Laietània romana

Història, patrimoni i vi en una visita al celler romà de Vallmora, per conèixer la reconstrucció dels seus vestigis i fer una verdadera immersió en una de les principals activitats econòmiques de la zona, 22 segles enrere.

El celler romà de Vallmora va ser un centre de producció vitivinícola de la Laietània romana amb activitat documentada entre els segles I aC i V dC. Vint-i-dos segles després, l’equipament permet entendre com era el conreu, la producció i la comercialització del vi laietà a l’època romana. La missió del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora consisteix a vincular el discurs històric amb la cultura vitivinícola del territori actual de la DO Alella, en coordinació amb altres organismes, equipaments i agents privats, com ara cellers, viticultors i el món de la restauració, entre d’altres.

El jaciment és un conjunt arqueològic del que se’n destaca els diferents cellers per producció de vi d’època romana que s’han documentat. Dels cellers romans s’han documentat 6 premses (dues de les quals s’han reconstruït) diferents cisternes, torculariums i calcatorium, així com camps de dolium per emmagatzemar el vi, tres forns per produir àmfores i dipòsits. També s’han documentat diferents estructures corresponents a estructures d’habitació i una necròpolis. El jaciment té una superfície de 5.801 m² i 4.980 m² de plantació de vinya (492 m² de les quals seran una plantació experimental de vinya romana), es troba en molt bon estat de conservació, parcialment reconstruït, totalment adequat a la visita de tots el públics i amb bona senyalització interior.

El jaciment inclou una vinya testimonial i una vinya experimental, i conté les dues úniques reconstruccions del país de premses de vi tal com eren fa 2.000 anys. A més, s’hi conserven vestigis de les sales de premsatge (torcularia), dels dipòsits de most (laci) i de tines de ceràmica semisoterrades (dolia de fossa) per a la fermentació i l’envelliment del vi. A més, entre les diverses troballes, es conserva el signaculum de plom amb el nom del responsable del celler al segle II dC: “Epictec, esclau de Luci Pedani Clement”.

Per acabar, els participants van viure una experiència de tast amb una copa de vi de la DO Alella.

PUBLICITAT