Cercar Error
Pràctica professional cultura tècnica Presentacions de llibres Ressenyes

Presentació del llibre: Amidaments i pressupostos

Presentació i ressenya del llibre "Amidaments i pressupostos" a càrrec de l'arquitecte tècnic i autor Xavier Badia i, presentada per Vicens Sala, director d'Àbac Consultors.

El 27 de novembre va tenir lloc la presentació d’un nou llibre, al Centre de Documentació del Cateb. El llibre presentat va ser “Amidaments i pressupostos” i el va explicar el seu autor, Xavier Badia, arquitecte tècnic i professor universitari, amb una dilatada experiència acadèmica en aquest àmbit. El va acompanyar fent la presentació, en Vicens Sala, director d’Àbac Consultors.

El llibre presentat forma part de la nova col·lecció Apunts de Pràctica Professional editada pel Cateb i que pretén ser una sèrie de documents d’aplicació pràctica, molt orientats a l’exercici professional.

Ressenya de llibre

En el món de la construcció, l’èxit d’un projecte radica en la planificació meticulosa, l’execució precisa i la gestió eficient dels recursos. En aquest context, hi ha un recurs que és cabdal: el cost econòmic de l’obra. Per poder-lo determinar hi ha un document del projecte que és de vital importància i que s’anomena amidaments, amb el que es confeccionarà el pressupost de l’obra.

Els amidaments i els pressupostos són dos termes que sovint es troben en la mateixa frase, ja que es complementen i són imprescindibles en qualsevol projecte constructiu. Els amidaments proporcionen una descripció detallada i precisa dels treballs a fer, mentre que els pressupostos permeten estimar els costos involucrats en aquestes activitats. Ambdós elements són crucials per garantir la viabilitat i l’èxit d’una obra, i són, juntament amb el temps, el principal recurs que s’ha d’administrar en qualsevol obra de construcció.

En la publicació s’hi ofereix una visió completa i estructurada sobre el que és un amidament i un pressupost i el seu procés d’elaboració, descobrint els procediments, les eines i les estratègies necessàries per dur a terme un amidament exhaustiu, tenint en compte les diferents fases d’un projecte, des dels esbossos inicials fins a la finalització de l’obra. Així mateix, s’hi exploren les diverses tècniques per a l’elaboració de pressupostos, incloent-hi l’anàlisi de costos, la valoració dels materials i l’avaluació dels recursos humans i de la maquinària necessària.

L’edició està estructurada en una introducció on s’exposen els conceptes generals i tres parts.

En la primera part es tracta l’estructura dels capítols i les partides que ha de tenir un document d’amidaments i pressupost. Ens ajuda a entendre per on hem de començar i com hem d’entendre el projecte per fer una proposta de capitulat, quin és el contingut dels capítols i la redacció de les partides amb el seu abast i exactitud.

La segona part ens explica com podem organitzar les partides per optimitzar el temps i recursos en el procés d’amidament.

I, l’última part ens exposa com ha de ser un pressupost, el seu esquema, les tipologies de costos, preus unitaris, rendiments de mà d’obra, maquinària i materials, despeses auxiliars, costs directes i indirectes, pressupostos per a projectes d’obra pública o privada, la inflació i revisió de preus i l’auditoria dels amidaments i pressupost.

El llibre també inclou la bibliografia, que com bé sabem, és un temes que menys documentació hi ha sobre el tema. Recordeu que disposeu d’aquestes i de més publicacions sobre amidaments i pressupostos al Centre de Documentació del Cateb.

Aquesta publicació pretén ser una eina valuosa per a tots aquells que busquen excel·lència en la construcció i la gestió de projectes en l’edificació, ja que l’estimació de costos, l’avaluació dels riscos i la gestió financera en el context de la construcció és fonamental i sempre comença amb uns bons amidaments.

Podeu adquirir la publicació en paper a la botiga tècnica del Cateb. Aviat estarà disponible de forma digital.

També podeu consultar o agafar en préstec el llibre “Amidaments i pressupostos” al Centre de Documentació del Cateb.

Vídeo

Teniu disponible el vídeo de la jornada a la web del Cateb

PUBLICITAT