Cercar Error
Institucional Delegació d'Osona-Moianès

Tota pedra fa paret. Vic inaugura una interessant exposició sobre la pedra seca a Catalunya

La Delegació d'Osona i el Moianès acull, fins al 28 de juny, l'exposició itinerant "Tota pedra fa paret", produïda per l'APSAT i la Generalitat de Catalunya, en reconeixement al nostre patrimoni d'arquitectura tradicional de construcció amb pedra seca.

La Delegació ha inuagurat, aquest passat dissabte 18 de maig, l’exposició Tota pedra fa paret, dins dels actes de la celebració del seu 50 aniversari, seguida d’una xerrada i taller demostratiu: Com construir una paret de pedra seca, a càrrec de Roger Solé Coromina, Marger. Membre fundador de la Feixa Pedra Seca i del Gremi de Margers de Catalunya. Durant l’acte d’inauguració va tenir lloc el Lliurament del Premi Pedra Seca 2024 per part de l’Associació Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional – APSAT.

Amb motiu del reconeixement de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO, el novembre de 2018, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han produït aquesta exposició sobre les construccions i les tècniques presents al nostre país. La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, harmònica amb l’entorn natural i sostenible des de tots els punts de vista.

L’exposició s’estructura en diversos àmbits:

1.      La base geològica

2.      Què és la “pedra seca”?

3.      Tipus de construccions

4.      Barraques / Cabanes

5.      Construccions de pedra seca declarades bé cultural d’interès nacional

6.      La pedra seca, per territoris:

  • Alt Pirineu, Aran i Alt Berguedà
  • Àmbit metropolità 
  • Camp de Tarragona, Conca de Barberà i Priorat
  • Catalunya central
  • Comarques gironines
  • Penedès històric
  • Ponent
  • Terres de l’Ebre

7.      Associacionisme i rutes senyalitzades

8.      L’art de la pedra seca a Catalunya: les construccions més singulars

9.      La tècnica de la pedra seca, patrimoni cultural immaterial de la humanitat

No te la perdis! Fins al 28 de juny.

PUBLICITAT