Cercar Error
Vull col·legiar-me
Pràctica professional regeneració urbana rehabilitacio urbanisme

Barcelona provarà tres prototips de construcció innovadors per ampliar edificis d’habitatges de manera sostenible

L’Ajuntament de Barcelona tria tres propostes constructives que responen al repte llançat per millorar l’habitabilitat, el confort o el rendiment energètic dels blocs de pisos de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona provarà tres prototips de construcció industrialitzada que permeten ampliar i millorar els edificis de Barcelona per millorar-ne el confort i el rendiment energètic. Es tracta de les tres propostes guanyadores del repte urbà llançat per buscar solucions per a la regeneració d’edificis d’habitatge, promogut per la Fundació BIT Hàbitat, de la mà de l’Institut Municipal d’Urbanisme i la Gerència d’Urbanisme.

Ara es fabricaran els prototips que es provaran durant un any i que poden ser una solució per als barris en rehabilitació o per revitalitzar els polígons habitacionals dels anys seixanta i setanta, amb la lògica d’enderrocs zero. L’objectiu de l’Ajuntament és que les solucions proposades es comencin a provar al barri del Besòs i el Maresme i en altres zones que s’acabaran de definir.

A grans trets, les propostes seleccionades són estructures de fusta o metàl·liques que afegeixen una nova façana als edificis que els permet guanyar espai per als habitatges (balcons o zones comunitàries), posar-hi un ascensor o millorar-ne l’aïllament i l’impacte del sol. També plantegen estructures als terrats per posar-hi panells solars, cobertes verdes o per captar i reutilitzar l’aigua de la pluja.

L’objectiu és, a través d’aquests prototips de construcció industrialitzada, poder millorar el confort, les condicions d’habitabilitat i la sostenibilitat dels edificis actuals, reduint les emissions de CO2 i els consums energètics. A més, el concurs es proposa fer-ho amb uns mètodes constructius de baixes emissions i amb costos limitats que permetin regenerar un volum suficient d’habitatges en les dècades vinents per incidir en els compromisos de descarbonització.

L’oportunitat d’impulsar aquest repte d’innovació sorgeix arran de la modificació de la normativa urbanística –Llei 2/2021 en el seu article 83, que fa canvis en la Llei d’Urbanisme (TRLUC)– que permet l’ampliació d’alguns edificis d’habitatge amb nous cossos edificats adossats quan aquestes ampliacions millorin la sostenibilitat i habitabilitat dels edificis.

Podeu ampliar la informació i conèixer les propostes seleccionades en aquest enllaç.

PUBLICITAT