Diàlegs Innovació. Impactes i ACV dels productes de la construcció
L’objectiu d’aquest cicle es debatre sobre algun aspecte de l’edificació en relació a les solucions relacionades amb la innovació, la salut, la sostenibilitat que hauran d’enfrontar des del coneixement, els professionals de l’arquitectura tècnica que executen les obres.
En aquesta edició tractarem de parlar, tot prenent un cafe, sobre:
- Anàlisi de cicle de vida, economia circular en els productes de la construcció i els impactes ambientals.
- Com la mesura dels impactes i el coneixement del procés de fabricació de materials ens pot ajudar a prendre decisions (als AT)
Cada cop més són les empreses del sector de la construcció que estan desenvolupant un conjunt d'estratègies i projectes de sostenibilitat ambiental aplicades tant als seus productes com a processos productius per a la minimització del seu impacte en l'ús de materials, reducció de la seva empremta hídrica i energètica, així com l'aplicació d'estratègies de valorització de residus en nous productes. Tot això requereix a més noves metodologies que certifiquin i traslladin aquesta informació de manera transparent al llarg de tota la cadena de valor.
L'Anàlisi de Cicle de Vida (ACV), les declaracions ambientals de producte (DAP) ecodisseny i economia circular seran els instruments que ens permetin establir uns paràmetres clars de sostenibilitat amb la finalitat de reduir la petjada ambiental dels materials i del procés constructiu.
La mesura dels impactes i el coneixement del procés de fabricació de materials ens pot ajudar a prendre decisions per mitjà d’eines com l’anàlisi de cicle de vida, les declaracions ambientals de producte (DAP) entre d’altres.Propostes innovadores que ens ajuden en el camí i repte cap a la descarbonització, reducció de l’empremta hídrica i energètica i l’impacte ambiental al sector de la construcció. Què han de conèixer i què han de fer els tècnics per fer més innovadores les seves intervencions?
Moderador:
Maties Salom. Periodista del departament d’informatius de Catalunya Ràdio i també del canal d’IB3.
Participants:
Laia Gelabert Soler
Enginyera industrial de formació, amb més de 20 anys d’experiència amplia i transversal en consultoria operativa, àrea de negoci i àrea corporativa. Compromesa amb la mitigació del canvi climàtic, la implantació de estratègies sostenibles en la empresa i la promoció de criteris ESG, també té formació en PMD per Esade Business School i com a multiplicadora del Certificat B Corp de sostenibilitat. Actualment ocupa el càrrec de directora d’Innovació i Sostenibilitat a Propamsa, negoci de l’empresa Ciments Molins.
Ramon Pascual
Arquitecte Tècnic amb Màster en Energies Renovables i estudis de postgrau en Arquitectura i Construcció Sostenible. Acumula 10 anys d’experiència en l’àmbit de l’eficiència energètica, i en els darrers anys ha treballat amb aspectes més amplis de la sostenibilitat, com certificacions ambientals i anàlisi del cicle de vida.
Sandra Toribio Morales
Arquitecta tècnica per l’EPSEB des del 2004 i Graduada en ciències i tecnologies de l’edificació des del 2020. Treballa a l’Incasòl des de l’any 2006, vinculada a les tasques de gestió per la promoció d’habitatge de protecció oficial. Actualment Tècnica en gestió de projectes i obres d’edificació adscrita a la Direcció de Projectes de l’INCASOL
Carlos Castella
Arquitecte tècnic (UPC) i màster en gestió de la construcció amb especialitat en sostenibilitat i eficiència energética (La Salle). Tècnic d'estudis de projectes de ventilació i responsable del departament de sostenibilitat a Siber ventilació. Passivhaus Tradeperson i Breeam asociat.
Encara que l'entrada és gratuïta, cal confirmar assistència, les places són limitades.
Una acció conjunta de: