Nou Reglament de Productes de la Construcció (RPC) i el futur de la construcció
Documentació de l'activitat

En aquesta jornada analitzarem els principals canvis introduïts pel nou Reglament de Productes de la Construcció (RPC), el seu impacte en la nostra activitat professional i la rellevància del seu enfocament cap a la sostenibilitat, la digitalització i l’economia circular.
Un dels aspectes clau del nou RPC és la introducció de la Declaració de Prestacions i Conformitat (DoPC), que esdevé el document principal per al marcatge CE dels productes de construcció. Aquest nou marc normatiu amplia els requisits de sostenibilitat, incorporant el càlcul del cicle de vida (ACV) i criteris ambientals dins la DoPC. Això permet als fabricants definir les característiques essencials dels seus productes d’acord amb les noves normes harmonitzades europees (EN).
A més, el nou reglament impulsa la creació del Pasaport Digital de Producte (DPP), que facilitarà la traçabilitat dels materials al llarg de tot el seu cicle de vida, millorant l’eficiència dels processos i reduint la petjada ambiental.
L’impacte del RPC abastarà tota la cadena de valor, des de fabricants i tècnics fins als usuaris finals, afectant tant l’obra nova com la rehabilitació d’edificis. La major transparència i disponibilitat de dades contribuirà a millorar la seguretat, la qualitat ambiental i l’eficiència dels materials emprats en la construcció. En aquest context, les certificacions ambientals dels edificis esdevenen una eina fonamental per garantir el compliment dels estàndards més exigents en matèria de sostenibilitat.
Presentació a càrrec de:

Sergio Vazquez Jimenez
Arquitecte Tècnic. Llicenciat en administració i direcció d’empreses. Des del 2017, és Secretari General de l’Organització Europea per a l’Avaluació Tècnica (EOTA) a Bèlgica, que desenvolupa normes tècniques per al marcatge CE de productes innovadors. Actualment, ocupa el càrrec de President del Consorci Europeu de Control d’Edificació (CEBC) des del 2020 i de Vicepresident del Consell d’Economistes de la Construcció (CEEC) des del 2024. A més, representa Espanya a nivell internacional a través del Consell General de l’Arquitectura Tècnica d’Espanya (CGATE).
Aitor Aragón
Responsable de diversos comitès de normalització de l’Asociación Española de Normalización (UNE)