Convocatòria oberta per a fer aportacions sobre el Passaport Digital de Productes
29 de novembre de 2024
La Comissió Europea va avançar al març de 2023 la seva visió sobre el camí que ha de seguir la Unió Europa en el seu creixement econòmic en els pròxims anys en la seva Comunicació “Cap a una economia ecològica, digital i resilient: el nostre model europeu de creixement”. Aquest model de creixement ha d’incloure les transicions ecològica i digital, i millorar la resiliència econòmica i social de la Unió, però sense oblidar-nos que estem en un món globalitzat en el qual és necessari mantenir la competitivitat.
El sector digital ha de contribuir per si mateix a la transició ecològica general, fomentant l’adopció de tecnologies la petjada ambiental de les quals sigui menor i la seva eficiència energètica i dels materials, major. I, d’altra banda, les tecnologies digitals han de donar suport a la transició ecològica de la resta de sectors de l’economia aportant solucions que seria impossible implantar sense aquestes tecnologies. Una d’aquestes solucions són els passaports digitals de productes (DPP de les seves sigles en anglès).
El passaport digital d’un producte és un sistema d’informació que serveix per a registrar, processar i compartir electrònicament informació relacionada amb la sostenibilitat dels productes entre les empreses de la cadena de subministrament, les autoritats i els consumidors.
El passaport digital d’un producte -en l’àmbit d’aplicació de la proposta de Reglament que estableix els requisits de disseny ecològic aplicables als productes sostenibles- afectarà a tot be físic que s’introdueixi en el mercat o es posi en servei; inclosos els components i els productes intermedis.
En els productes de la construcció s’implementarà a partir del Reglament de Productes de la Construcció (RPC) amb registre i estructura d’accés compartit amb el reglament d’ecodisseny (RECES).
Des de la seva entrada en vigor el 18 de juliol de 2024, el Reglament sobre disseny ecològic de productes sostenibles té com a objectiu millorar la circularitat, el rendiment energètic i la sostenibilitat mediambiental general dels productes venuts a la Unió Europea. Un component clau del RECES, el Passaport Digital de Productes, actuarà com un document d’identitat digital que emmagatzemarà dades valuoses sobre el rendiment de sostenibilitat, la reciclabilitat i l’impacte mediambiental d’un producte al llarg del seu cicle de vida.
Es podrà accedir als Passaports Digitals de Productes de manera electrònica, la qual cosa ajudarà els consumidors, fabricants i autoritats a prendre decisions més informades. Les autoritats duaneres també podran utilitzar els DPP per a realitzar comprovacions automàtiques de l’existència i autenticitat dels DPP en els productes importats.
La Comissió Europea ha obert una convocatòria de proves en preparació d’una avaluació d’impacte per al pròxim acte delegat previst en el Reglament sobre disseny ecològic de productes sostenibles (RECES), que establirà els requisits per als futurs proveïdors de serveis del Passaport Digital de Productes (DPP). Fins el 10 de desembre, la Comissió Europea convida a tots els interessats a aportar les seves opinions sobre el futur Passaport Digital de Productes. Convida a totes les parts interessades a que aportin els seus comentaris sobre els requisits proposats i el possible sistema de certificació per a garantir el compliment per part dels proveïdors de serveis de Passaport Digital de Productes. Després d’aquesta convocatòria de proves, es durà a terme una consulta pública per a donar suport en la preparació de l’acte delegat.
El passaport digital de productes i els productes de la construcció
El Passaport Digital de Producte és un instrument clau per a la transformació cap a una economia més circular i sostenible a Europa. Ens permetrà la millora de la traçabilitat i transparència durant tota la cadena de valor dels productes. Les declaracions ambientals de productes de tipus III, i la seva informació digitalitzada seran l’element facilitador en aquesta transició digital ja que ofereixen de manera transparent i verificable per una tercera part independent informació relativa al comportament mediambiental d’un producte sobre la base del propi Anàlisi de Cicle de Vida (ACV).
Per a més informació podeu consultar:
Convocatòria publica de la Comissió Europea
Reglament sobre el disseny ecològic de productes sostenibles
Declaracions ambientals de producte, DAPconstrucción, DAPcons