Cercar Error
Institucional

El projecte ‘Bastida’ guanya el concurs de redacció del projecte per a la reforma de l’edifici del Cateb

El projecte presenta una enorme versatilitat a nivell espacial, que permetrà l’adaptabilitat de l’edifici, sense estridències i sense grans despeses.

La proposta ‘Bastida’ de l’equip integrat per Àlex Clarà; Luis Torres; Manuel Quiñones; Julia Andrés; Xavier Martínez i Albert Sagrera ha guanyat el concurs per a la redacció del projecte de reforma i rehabilitació de la seu del Cateb de Barcelona.

Aquesta és una de les set propostes que es van presentar en el concurs, que té per objectiu transformar l’espai de la seu central del Cateb i obrir-lo a les noves generacions de professionals i a tota la ciutadania. El jurat ha valorat durant el mes de juny, totes les propostes tècniques presentades, amb total autonomia i independència, i de manera anònima, sense conèixer la identitat dels professionals participants.

Per a escollir la proposta guanyadora, el jurat ha tingut en compte els criteris establerts per a l’adjudicació del projecte:

  1. Adaptació al propòsit de mostrar la institució com a font per a il·luminar la professió
  2. Ciència i tecnologia
  3. Funcionalitat de la proposta
  4. Qualitat arquitectònica
  5. Sostenibilitat
  6. Noves tecnologies
  7. Accessibilitat
  8. Economia de la proposta
  9. Altres aportacions

Projecte ‘Bastida’

La proposta presentada amb el lema ‘BASTIDA’ és la que ha obtingut la puntuació més elevada. El jurat ha valorat que la proposta guanyadora, a banda de ser la que conjuga i resol de manera més equilibrada els condicionants plantejats en el concurs (en especial el d’adaptació al propòsit, ciència i tecnologia, funcionalitat, qualitat arquitectònica, sostenibilitat i economia) aconsegueix una connexió fluida entre les dues primeres plantes orientades a donar visibilitat de la professió a la ciutadania.

Les plantes intermèdies de l’edifici presenten una enorme versatilitat a nivell espacial, que permetrà l’adaptabilitat de l’edifici, sense estridències i sense grans despeses, a noves funcionalitats i noves expectatives de la professió en el futur. I per últim, es considera molt positiu, que les plantes superiors plantegin un ús de caràcter públic reservat a col·legiats, recuperant la terrassa de El Llagost i generant nous espais exteriors a la planta sisena.

Per altra banda, el jurat també ha valorat molt positivament la descripció acurada de mesures passives, que permetran crear un edifici resilient al canvi climàtic que està patint actualment la ciutat:

  • El plantejament d’una estructura d’ombrejament mòbil integrada a la imatge de la façana (anomenada segona pell, la “Bastida”) que resol amb els mateixos elements arquitectònics els aspectes bioclimàtics i la mateixa imatge de la façana.
  • L’atri bioclimàtic es planteja d’una manera racional, adaptat al pati interior existent i maximitzant amb estratègies passives, com ara ombrejament i obertura motoritzada de finestres, la ventilació natural i el free-cooling nocturn.
  • S’emfatitza el reaprofitament i el reciclatge dels elements existents, creant un projecte coherent de rehabilitació, i aposta per no tornar a reconstruir els elements enderrocats i adaptar-se als ja construïts.

La decisió del jurat es va presentar a la Junta de Govern del passat 1 de juliol i que va decidir acceptar el resultat i executar la proposta.

El jurat vol deixar constància de l’alt nivell tècnic de tots els projectes presentats i la Junta de Govern dona les gràcies a tots els equips que han participat per la seva dedicació i esforç.

Propostes i equips presentats al concurs per a la redacció del projecte

  • BASTIDA – Alex Clarà Ferrer. Luis Torres Blanco. Manuel Quiñones Zurita. Julia Andrés Rodríguez. Xavier Martínez Tomeo. Albert Sagrera i Cuscó
  • NOVALLUM – Oriol Marin Gordi. Carles Barcena Roig. Aleix Jané Canals. Núria Garcia Soto.  Toni Riba Galí. Eulàlia Puig Calvo. Joan Figueras Pomés. Alicia Dotor Navarro
  • UNAMICADEVERDPELGRILL -Rosa Maria Rull Bertran. Manuel Bailó Esteve. Martin Sunjic Bertoni. Julià Garcia Ferrando. David Rodríguez del Carmen. David Farrarons Toribio. Arnau Gonzalez Juncà. Aleksander Ivancic Potparic. Joel Vives Bages. Daniel Gomez de Zamora Martínez. Anna Zahonero i Xifré. Anna Pujol Salvador
  • ADINS – Esther Diaz Salas. Marçal Dasquens Tapias. Josep Puigdomènech Canet. Amaya Arizmendi Martínez-Arroyo. Esther Díaz Salas
  • CatechBCN – Antoni Alonso Ortega. Laia Gelonch Llongarriu. Marc Subirana Ribera. Rafael Berengena i Maynegre. David Tuset Truqué. Esther Pereira García
  • EVOLUCIOAT -Guifré Ricart Real.
  • ACTad’Inici – Jaume Fitó Poch. Aritz Saez Arostegui. Moisés Cuadrós Sanchez. Pedro Rojano Garcia. Marc Peris Canals

Amb aquest concurs iniciem una nova etapa de transformació i modernització de l’edifici de la seu central del Cateb, que finalitzarà el març de 2026 i que ha de servir per transformar el Col·legi i donar-li un impuls per afrontar els nous reptes de futur que esperen a la professió i a les noves generacions de professionals. La reforma ens permetrà continuar sent una institució oberta, rellevant davant la societat i la casa de l’arquitectura tècnica.

Galeria d’imatges del projecte guanyador

PUBLICITAT