Cercar Error
Pràctica professional Plans estrategics Poltica territorial Professió Sector Edificació

Els plans d’acció del Govern de la Generalitat

El Govern de la Generalitat ha publicat els plans d'acció per al periode 2024-2028

Els plans d’acció dels departaments constitueixen una peça clau dins l’arquitectura de planificació estratègica de la Generalitat de Catalunya. Els setze Departaments de la Generalitat ha definit les seves principals línies de treball, estructurades en un conjunt de mesures concretes orientades a fer realitat les cinc prioritats i els trenta-cinc objectius establerts en el Pla de Govern de la XV legislatura. Aquest exercici de planificació no només defineix el rumb de l’acció política, sinó que esdevé un instrument operatiu per traduir els grans objectius de país en actuacions específiques i avaluables. Amb una mirada integradora i de llarg abast.


El Pla d’acció concret del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica proposa nou objectius departamentals que s’alineen amb les prioritats del Pla de Govern. Per assolir aquests objectius, es proposen 103 mesures específiques. El document també inclou una diagnosi dels àmbits d’actuació i estableix un mecanisme de seguiment i transparència per informar sobre el progrés del pla.

A continuació, es detallen les principals messures per a cada objectiu

Objectiu 1. Garantir l’accés a un habitatge digne a tothom ampliant el parc públic i de lloguer assequible
• Estratègia principal: Incrementar el parc d’habitatge protegit i assequible i la rehabilitació energètica i estructural del parc existent per abordar l’emergència residencial.
• Mesures clau:
o Generar 50.000 habitatges protegits de lloguer per a l’horitzó de 2030 i mobilitzar sòl residencial per a construir habitatge protegit.
o Ampliar el parc públic de lloguer amb 5.000 habitatges mitjançant la compra per tanteig i retracte en els propers quatre anys.
o Desplegar la Llei 12/2023, pel dret a l’habitatge, i en especial l’índex de referència dels preus dels lloguers.
o Elaborar un pla de xoc per reduir les llistes de les meses d’emergència.
o Desplegar el Programa de rehabilitació d’habitatges, dotat amb 500 milions d’euros per a la compra i rehabilitació d’habitatge públic, per incrementar el parc de lloguer assequible i social en 7 anys i per millorar les condicions de vida de les persones.
o Mobilitzar l’habitatge buit, especialment de grans tenidors, mitjançant l’aprovació del Registre de grans tenidors i d’un Reglament d’habitatges buits.
o Impulsar un Pla de revisió integral de la seguretat estructural i de les condicions d’habitabilitat dels polígons d’habitatges i edificis de protecció oficial construïts abans de 1980


Objectiu 2. Impulsar la regeneració social i urbana dels pobles i ciutats
• Estratègia principal: Intervenir de manera integral en barris i viles per millorar la qualitat de vida, la dignitat en l’espai urbà i recuperar el patrimoni arquitectònic i cultural en procés de degradació.
• Mesures clau:
o Desplegar la Llei 11/2022, de 29 de desembre, de millorament urbà, ambiental i social dels barris i les viles, i dotar-la dels recursos necessaris.
o Crear el Fons de Recuperació Urbana, Ambiental i Social de Barris i Viles d’Atenció Especial.
o Promoure la convocatòria anual del Fons de Recuperació Urbana, Ambiental i Social per a projectes en transformacions físiques, transició ecològica i accions sociocomunitàries.
o Desenvolupar els projectes de rehabilitació de patrimoni i nuclis antics, mitjançant l’Institut Català del Sòl.


Objectiu 3. Desenvolupar infraestructures sostenibles que facilitin la mobilitat i la interconnexió territorial i internacional

• Estratègia principal: Reforçar el teixit productiu, impulsar les oportunitats econòmiques i garantir la cohesió del territori mitjançant una connectivitat de qualitat amb la resta del món, especialment amb la Mediterrània i Europa.
• Mesures clau:
o Incrementar la connectivitat i la capacitat de l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona – El Prat i del port de Barcelona, i protegir-ne les àrees naturals.
o Dissenyar un nou model de governança i gestió aeroportuària del sistema català, amb un paper determinant de la Generalitat.
o Actualitzar l’Agenda catalana del Corredor Mediterrani.
o Adoptar la xarxa de carreteres 2+1 per augmentar la seguretat viària.
o Implementar el pla de ports de Catalunya Horitzó 2030.


OD4. Consolidar un transport públic eficient, descarbonitzat i amb connexió a tot el territori

• Estratègia principal: Construir un sistema de transport públic d’alta qualitat i útil per a la majoria de catalans, amb la millora de Rodalies com a element clau mitjançant el traspàs.
• Mesures clau:
o Assumir la transferència de la xarxa de Rodalies.
o Elaborar el nou Pla de Rodalies 2025-2030 per a la millora del servei.
o Reforçar i ampliar la xarxa ferroviària a Catalunya.
o Dissenyar una nova xarxa de serveis de transport públic de Catalunya per millorar l’eficiència, la descarbonització de la flota i la connexió territorial.
o Mantenir el transport gratuït per a menors de setze anys a tot Catalunya.
o Continuar mantenint les bonificacions a la T-jove i altres títols.
o Mantenir el desplegament previst de la T-mobilitat a tot el territori per a la integració tarifària.


Objectiu 5. Protegir la biodiversitat, els ecosistemes naturals i el paisatge

• Estratègia principal: Preservar i gestionar de manera sostenible el potencial natural, econòmic i humà del paisatge davant les amenaces, promovent la compatibilitat amb les activitats productives tradicionals.
• Mesures clau:
o Constituir l’Agència de la Natura de Catalunya.
o Impulsar l’aprovació de la Llei de biodiversitat de Catalunya.
o Impulsar nous parcs naturals a les Muntanyes de Prades, l’Albera, el Garraf, l’Alta Garrotxa i el Montsec.
o Acabar els Plans de protecció de les espècies en perill d’extinció.
o Desplegar els Plans de gestió del Delta del Llobregat i del Delta de l’Ebre.


Objectiu 6. Impulsar la transició cap a un model energètic més sostenible, assequible i intel·ligent

• Estratègia principal: Deixar enrere la dependència energètica i descarbonitzar la manera de viure i produir mitjançant les energies sostenibles, amb l’objectiu d’assolir el 50% d’autonomia energètica elèctrica amb fonts netes el 2030.
• Mesures clau:
o Implantar 12.000 MW de potència nova (5.000 MW eòlics i 7.000 MW fotovoltaics) per arribar al 50 % de la generació elèctrica amb renovables el 2030.
o Potenciar i acompanyar la transició cap a energies renovables en edificis i equipaments públics.
o Desenvolupar el Pla territorial sectorial per al desenvolupament de les energies renovables a Catalunya (PLATER).
o Impulsar una nova Llei de gestió integral de l’energia.
o Suprimir l’autorització administrativa per a les instal·lacions d’autoconsum de menys de 500 KW i flexibilitzar la normativa per facilitar la instal·lació de pèrgoles solars.


Objectiu 7. Descarbonitzar l’economia per reduir l’impacte del canvi climàtic i millorar la competitivitat

• Estratègia principal: Aconseguir una transició ecològica que garanteixi un futur sostenible, redueixi l’impacte del canvi climàtic i enforteixi l’economia mitjançant la rehabilitació energètica, l’economia circular i la mobilitat sostenible.
• Mesures clau:
o Impulsar i consensuar un nou acord verd, amb mesures de suport i promoció de l’economia verda, blava i circular.
o Aprovar els pressupostos de carboni de Catalunya per complir els compromisos climàtics i accelerar la descarbonització.
o Elaborar una Llei de residus i foment de l’economia circular a Catalunya.
o Impulsar la Llei sobre la qualitat de l’aire a Catalunya per complir les noves directives europees.
o Elaborar i desenvolupar el Pla per a l’erradicació de l’amiant.


Objectiu 8. Impulsar un model de gestió sostenible de l’aigua que minimitzi l’impacte de la sequera per assolir el 70% d’autonomia hídrica el 2027

• Estratègia principal: Garantir recursos hídrics suficients amb una nova estratègia no basada exclusivament en la pluviometria, amb mesures diverses i complementàries.
• Mesures clau:
o Executar inversions en obres hidràuliques estratègiques, com l’ampliació de dessalinitzadores i la millora de la regeneració d’aigua.
o Activar nous pous d’aigua i recuperar pous existents.
o Construir i millorar els sistemes de sanejament per a la depuració i reutilització de les aigües residuals.
o Destinar ajuts als ens locals per millorar l’eficiència de les infraestructures de subministrament d’aigua.
o Definir els eixos bàsics d’un Pacte nacional sobre l’aigua, sota els principis de la nova cultura de l’aigua.


Objectiu 9. Cohesionar i reequilibrar el territori de manera sostenible, integral i adaptativa

• Estratègia principal: Impulsar la tercera gran transformació de Catalunya a partir d’un model integral, sostenible, cohesiu i adaptatiu, tenint en compte la diversitat territorial i els reptes globals.
• Mesures clau:
o Elaborar el Pla territorial general de Catalunya amb l’horitzó de 2050 per adaptar el model territorial als efectes del canvi climàtic i potenciar la cohesió social.
o Impulsar el projecte de Llei del territori.
o Desplegar la Llei del conservatori del litoral.
o Elaborar la Llei d’alta muntanya.
o Elaborar el Pla d’acció de l’Agenda Urbana de Pobles i Ciutats de Catalunya 2030.
o Desenvolupar sòl per a activitats econòmiques en projectes clau per al creixement del teixit econòmic.
o Impulsar el projecte de Decret d’habilitació d’entitats col·laboradores per a la verificació i control en l’àmbit urbanístic.

Segons ha manifestat el Govern, tots aquest plans d’acció estratégica s’alineen amb el propòsit de liderar la tercera gran transformació de Catalunya, prenent com a referents les dues etapes prèvies: la restauració de l’autogovern i l’enfortiment dels serveis públics com a palanca de cohesió social. No obstant, caldrà veure si els pressupostos que s’aprovin permetran portar a terme totes aquestes messures estratègies. En el cas del pla d’acció del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, s’observa una visió orientada principalment a la creació de noves infraestructures de país, amb una aposta destacada per la construcció de nou habitatge i d’infraestructures de mobilitat, energia, aigua i logística, però amb una presència molt limitada de mesures centrades en la conservació, la gestió eficient o la regeneració dels actius i infraestructures existents. Només l’objectiu número 5, dedicat a preservar la biodiversitat, incorpora de manera clara mesures de conservació, restauració i protecció dels ecosistemes. Com a sector de la construcció, s’ha de valorar molt positivament el volum d’inversió que tot plegat pot representar i celebrem que es plantegin actuacions transformadores d’aquesta escala i on els professionals del nostre col.lectiu hi tindrà un paper clau. Tanmateix, aquesta orientació estratègica posa de manifest una tendència estructural del país a prioritzar la inversió en nova construcció per davant del manteniment, la millora i l’optimització dels actius i les infraestructures existents, fet que pot comprometre tant l’eficiència com la resiliència del territori a mitjà i llarg termini. Esperem que aquesta opinió pugui ser recollida com un toc d’alerta per no perdre de vista aquesta altra dimensió imprescindible com a País i sector.

PUBLICITAT