PERTE de la industrialització de l’habitatge
7 de maig de 2025

Aquest nou document publicat pel Govern d’Espanya aborda els reptes estructurals del sector de la construcció, com són els elevats costos, l’envelliment i la manca de qualificació de la plantilla, i es presenta la construcció industrialitzada com una solució clau per a superar aquestes limitacions. El PERTE estableix objectius estratègics per impulsar aquesta transformació mitjançant la col·laboració públic-privada:
Objectius
L’objectiu general d’aquest PERTE és la transformació del sector de la construcció, augmentant la seva capacitat productiva i convergint cap a les millors pràctiques en industrialització de l’habitatge. S’emmarca dins de la política de vivenda integral del Govern que cerca desenvolupar un pla de política industrial per obtenir una estructura industrial d’edificis més gran, escalable i diversificada, mitjançant finançament públic-privat.
Els objectius estratègics específics per superar els reptes estructurals són:
- Construir més, més ràpid i millor per disposar com més aviat millor d’un gran parc públic d’habitatge alineat amb els estàndards europeus. La construcció industrialitzada pot reduir els temps d’edificació entre un 20% i un 60%.
- Reduir costos i temps per augmentar la productivitat i la competitivitat del sector.
- Augmentar la sostenibilitat i eficiència. La construcció industrialitzada redueix l’impacte mediambiental.
- Garantir una major seguretat per als treballadors i fomentar la incorporació de dones a un sector altament masculinitzat. El treball en fàbrica, associat a la industrialització, redueix el risc d’accidents laborals en comparació amb el treball a l’obra.
- Fomentar la col·laboració entre els actors que intervenen en el sector perquè les empreses, moltes d’elles PIMES, guanyin múscul. L’avenç cap a una industrialització oberta en la construcció és una de les solucions més prometedores per superar els reptes, augmentar la productivitat i la capacitat exportadora. Tot i que la fabricació de materials bàsics ja és un referent, la industrialització oberta en la fabricació de components més complexos segueix sent insuficient i no generalitzada.
Impacte Econòmic Esperat
El Govern preveu una inversió de 1.300 milions d’euros a 10 anys. Aquesta inversió té com a objectiu consolidar un ritme productiu de 15.000 habitatges industrialitzats a l’any, arribant als 20.000 anuals al terme d’aquests 10 anys.
- Impuls a l’Economia: Aquesta inversió pública suposarà un impuls per al conjunt de l’economia a través de l’efecte arrossegament del sector de la construcció, un sector estratègic per a l’economia espanyola.
- Mobilització d’Inversió Privada: S’estima que cada euro d’inversió pública impulsarà la mobilització de 1,4 euros d’inversió privada, en línia amb altres PERTE.
- Creixement Econòmic i Competitivitat: El projecte representa una important contribució al creixement econòmic, la creació d’ocupació i la competitivitat de la indústria i l’economia espanyola. Cerca augmentar la productivitat del sector, que actualment se situa un 20% per sota de la mitjana europea.
- Potenciació en Zones Afectades: Hi haurà una potenciació del desenvolupament econòmic en zones més castigades, com les afectades per la DANA. La ubicació de la futura Ciutat de la Industrialització de la Construcció a València, en la Zona d’Activitats Logístiques del Port de València, representa un compromís amb la recuperació i la resiliència de la regió després de la DANA.
Impacte Social Esperat
- Millora de les Condicions Laborals i Seguretat: La industrialització de la construcció millora les condicions laborals i de seguretat per als treballadors. El treball a fàbrica redueix el risc d’accidents laborals en comparació amb el treball a l’obra.
- Foment de la Incorporació de Dones: Cerca fer el sector més atractiu per a les dones i fomentar la seva incorporació en un sector tradicionalment masculinitzat on només representen el 11,4% de les persones ocupades.
- Creació d’Ocupació Qualificada: Impulsarà treballs inclusius, qualificats i amb recorregut professional mitjançant models de formació adequats.
- Augment de la Sostenibilitat i Eficiència: La construcció industrialitzada redueix l’impacte mediambiental, contribuint a edificacions més sostenibles i eficients.
- Foment de la Col·laboració: Impulsar la cooperació entre tots els actors del sector i crear una plataforma/marketplace col·laborativa de components ajuda les empreses (moltes d’elles PIMES) a guanyar múscul i millorar la seva competitivitat.
En resum, el PERTE busca una transformació del sector de la construcció per fer-lo més productiu, competitiu, segur i sostenible, la qual cosa es traduirà en beneficis econòmics (creixement, ocupació, inversió) i socials (millor accés a l’habitatge, condicions laborals, igualtat, sostenibilitat).