Cercar Error
Pràctica professional ciutat Rehabilitació rehabilitació arquitectònica rehabilitació energètica

Pla de barris i viles

El Govern de la Generalitat ha anunciat el Pla de barris i viles amb el que es busca reduir les desigualats territorials i socials.

El Pla de Barris i Viles anunciat mobilitzarà uns 1.600 milions d’euros entre els anys 2025 a 2029, dels quals 1.000 els posarà el Govern i la resta, els ajuntaments. Es faran cinc convocatòries.  

Aquests diners s’invertiran en uns 120 programes de transformació física, transició ecològica o acció sociocomunitària en diverses ciutats i pobles catalans.

El programa vol reduir les desigualtats territorials i socials; millorar les condicions de vida i garantir l’accés equitatiu a serveis bàsics i habitatge digne.

Calendari

  • Es preveu aprovar el decret que recull el Pla durant el mes de juny al Consell Executiu. Després de l’aprovació es farà una jornada tècnica adreçada a tots els ajuntaments interessats en la primera convocatòria.
  • Al mes de juliol es publicarà la primera convocatòria i els consistoris podran presentar les sol·licituds fins al 30 de setembre.
  • Es preveu que, abans de final d’any, estigui resolta.

Actuacions subvencionables

  • Transformacions físiques (en l’àmbit de l’urbanisme, l’habitatge i l’eficiència energètica i hídrica).
  • Transició ecològica (en actuacions d’emergència climàtica, infraestructura verda urbana, serveis ambientals i economia circular).
  • Acció sociocomunitària (en relació amb la reducció de les desigualtats socials, l’equitat de gènere, salut i educació i economia i ocupació).

Àrees d’Atenció Especial

S’hi podran presentar municipis, individualment o agrupats, sempre que els barris o àrees compleixin els criteris d’Àrea d’Atenció Especial.

També hi poden optar les entitats municipals descentralitzades afectades per dèficits urbanístics, ambientals o socials.

Els criteris per complir la condició d’Àrea d’Atenció Especial són:

  • Ha de tenir una renda neta mitjana per persona inferior a la mitjana de Catalunya i assolir mínim 50 punts sobre 150 segons els indicadors objectius que fixa el decret.
  • Ha de presentar homogeneïtat i continuïtat espacial, sigui en termes físics, morfològics o socioeconòmics.
  • La dimensió poblacional ha de ser raonable per garantir que les actuacions integrals siguin viables i efectives.

PUBLICITAT