Cercar Error

Els Fons Next Generation poden ajudar a la rehabilitació d’un milió i mig d’edificis a Catalunya

Segons el president del Cateb, Celestí Ventura, aquests fons representen “una oportunitat immillorable tant per la població, que podrà gaudir d’una millor qualitat de vida i un confort més gran, com per les empreses, per especialitzar-se en un subsector en creixement. Les barreres principals dels fons són la gran complexitat de la seva gestió i les dificultats a l’hora de mediar amb el conjunt de propietaris i usuaris finals dels edificis. Els experts assenyalen que cal un esforç únic de divulgació cap a les comunitats potencials que tenen les característiques necessàries per aprofitar les subvencions

Barcelona, 25 de gener de 2023.- El president del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb), Celestí Ventura ha destacat durant l’acte inaugural de la Jornada Tècnica de REhabilita la necessitat ”d’aprofitar els Fons Next Generation de la Unió Europea per començar a treballar en el milió i mig d’habitatges que necessiten ser remodelats a Catalunya”. Segons Ventura, aquests fons representen “una oportunitat immillorable tant per la població, que podrà gaudir d’una millor qualitat de vida i un confort més gran, com per les empreses, per especialitzar-se en un subsector en creixement, i per la societat, per la retallada de consum energètic i la perseveració del patrimoni cultural”.
El Fons Next Generation i la necessitat de rehabilitar energèticament els edificis de Catalunya han estat els protagonistes de la Jornada Tècnica REhabilita organitzada pel Cateb, junt amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació i representants de tot el sector  de l’edificació.
Un dels punts més destacats ha estat el debat sobre les barreres i oportunitats que detecten en el seu dia a dia les oficines locals d’habitatge i de rehabilitació en el seu rol d’informació i tramitació dels ajuts, en el qual han participat Jordi Sanuy, director de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge; Elsa Ibar, directora del programa Fons Europeus Next Generation; Ana Rigalt, cap del Departament Foment de la Rehabilitació de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona; Jordi Amela, coordinador de l’Àrea de Processos i Operativa; Eva Bonet, arquitecta tècnica i coordinadora de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació; Marta Martínez, coordinadora de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació; i Victor Forns, coordinador de l’àrea Oficina Tècnica de Rehabilitació.
Els ponents han coincidit en assenyalar com a barreres principals la gran complexitat de gestió dels fons i les dificultats a l’hora de mediar amb el conjunt de propietaris i usuaris finals dels edificis i ser capaços d’atraure’ls econòmicament i conscienciar-los de la importància de començar aquests projectes de rehabilitació energètica.
Segons Bonet, “cal un esforç únic de divulgació cap a les comunitats potencials que tenen les característiques necessàries per aprofitar les subvencions”. Per arribar a aquest objectiu s’ha esmentat reiteradament el treball en equip entre tècnics i altres professionals per “perdre la por a tenir una mentalitat proactiva”.
Per la seva banda Marta Martínez deixava clar que aquesta oportunitat també ha de servir perquè “ningú es quedi enrere i arribar als sectors amb menys possibilitats de finançament, que són els que tenen més necessitat”.

PUBLICITAT