La Unió Europa prepara una directiva que obligarà a complir un mínim d’eficiència energètica als pisos que surtin al mercat
Barcelona, 29 de maig de 2023.- Amb aquesta finalitat es planteja que els edificis residencials hagin d’assolir, com a mínim, la qualificació energètica E per al 2030 i D per al 2033, en una escala que va de l’A a la G. Els edificis públics i no residencials hauran d’assolir les mateixes qualificacions per al 2027 i el 2030, respectivament. El Col·legi de l’Arquitectura Tècnica va fer referència a aquesta mesura que començarà a aplicar-se en poc temps en el decurs de la sessió Rehabilitació energètica amb els fons Next Generation, un cas real ofert pel Cateb, al si del saló Construmat.
Mesures similars ja s’estan implantant en països del nostre entorn, com, França que no permet pujar la renda als habitatges més ineficients des del punt de vista energètic. Al Regne Unit s’apliquen des del 2018 un seguit de reglaments que impedeixen el lloguer d’edificis residencials que no compleixin amb els nivells E d’eficiència energètica. Segons Jordi Marrot, director de l’Àrea Tècnica del Cateb, “la proximitat d’aquesta reglamentació europea ve a reforçar la importància d’aprofitar l’oportunitat que suposen els fons Next Generation per millorar energèticament els nostres habitatges”.
Aquesta és una de les grans assignatures pendents d’aquest país. Més del 80% del parc edificat a Espanya està en condicions deficients pel que fa a l’eficiència energètica, consumint el 30 % de l’energia.
Durant la Fira, es va exposar dos casos de les primeres rehabilitacions energètiques que han accedit als fons Next Generation. Un d’ells és un edifici de 51 habitatges a Tàrrega i una altre un edifici de 32 habitatges a Barcelona ciutat. En ambdós casos s’ha plantejat la decisió de encarar la rehabilitació de manera conjunta amb la millora de l’aïllament de tota la finca i la substitució de les fusteries, obtenint unes subvencions que arriben als 18.800€ per habitatge.
L’estand del Cateb a Construmat ha estat el gran punt de trobada dels tècnics rehabilitadors i de la resta d’agents del sector, en el que s’ha informat sobre solucions constructives, els procediments més innovadors i les diverses formes de finançar-ho que hi ha a l’abast de la ciutadania.