Cercar Error
Oci i cultura Delegació del Vallès Occidental Delegació del Vallès Oriental Patrimoni arquitectònic

Redescoberta de la Torre Roja de Sant Pere de Vilamajor: un viatge en el temps

Recórrer l’interior de la Torre Roja és fer un viatge en el temps. Des del seu interior es pot admirar la seva estructura original i les impressionants vistes panoràmiques del Montseny. I, en aquesta ocasió, hem tingut el luxe de comptar amb tots els agents intervinents en la seva restauració!

La Intercol·legial Tècnica del Vallès ha organitzat una visita a la recentment restaurada Torre Roja, patrimoni del romànic, de la història i de la cultura, el passat dissabte 5 de juliol, que va acabar també amb una visita a l’església de Sant Pere. I és que, el passat i el present es donen la mà a la Torre Roja de Sant Pere de Vilamajor, una construcció imponent que s’erigeix com a testimoni de segles d’història. Recentment restaurada, aquesta joia del patrimoni romànic ha reobert les seves portes al públic, oferint una experiència inoblidable per als amants de la història i l’arquitectura.

La visita va comptar amb les explicacions de tots els agents que han intervingut en la restauració:

  • Higini Herrero, arquitecte i coordinador del Centre d’Estudis de Sant Pere de Vilamajor 
  • Moisès Morante, director de Producció REHATEC
  • Eduard Píriz, arqueòleg i arquitecte tècnic
  • Sebastià Pujol, arquitecte tècnic municipal de l’Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor
  • José Luis Sanz Botey, cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, Arcadio Arribas Arroyo, arquitecte de l’SPAL i director de les obres i Anna Cucurull Bargalló, arquitecta tècnica de l’SPAL i directora d’execució.

Una torre amb història

Construïda al segle XI, la Torre Roja va formar part del castell de Vilamajor, servint com a torre mestra i punt estratègic de defensa del territori. Amb el temps, la seva funció va canviar i es va convertir en el campanar de l’església parroquial de Sant Pere de Vilamajor. La seva estructura quadrada, de 6×6 metres i una alçada de 25 metres, es manté com un exemple excepcional de l’arquitectura romànica.

Una restauració per preservar el patrimoni

El projecte de restauració, liderat per la Diputació de Barcelona i l’empresa REHATEC, ha tingut com a objectiu principal la conservació i consolidació estructural de la torre. Entre les intervencions realitzades, destaquen:

  • La neteja i restauració de les parets exteriors de pedra arenisca vermellosa.
  • La rehabilitació de l’escala interior per millorar l’accessibilitat.
  • La renovació de les finestres geminades i altres elements arquitectònics.
  • La modernització de les instal·lacions elèctriques i del sistema d’il·luminació.

Visita a la Torre Roja

La restauració ha convertit aquest emblemàtic edifici en un espai visitable que combina història i cultura, fent de la Torre Roja un indret imprescindible per a tots aquells que vulguin descobrir el patrimoni arquitectònic del Vallès Oriental.

PUBLICITAT