Cercar Error
Construcció sostenible
Vídeos sobre sostenibilitat i edificació
Vídeos amb idees i recursos sobre construcció sostenible
 

Infraestructura de recàrrega de vehicles

El vehicle elèctric requereix una infraestructura de recàrrega fiable i de fàcil accés. Una part d’aquesta infraestructura estarà en els edificis, per tant és important conèixer les diferents opcions per a posar a disposició dels usuaris els punts de recàrrega.

 

Escalfament global

L’escalfament global és el procés gradual d’augment de la temperatura del Planeta Terra, per entre altres causes, la intensificació antròpica dels gasos d’efecte hivernacle.

Ozó troposfèric

L’emissió de gasos contaminants a l’atmosfera és un problema derivat de moltes activitats, entre elles la construcció i rehabilitació d’edificis.

Acidificació

Al llarg del seu cicle de vida, les activitats de la construcció generen uns impactes que, de no tenir-los en compte, poden provocar conseqüències negatives sobre el medi.

El gas radó i el DB-HS 6

El radó és la segona causa de càncer de pulmó en les persones. És per això que, a partir de la Directiva Europea 2013/59, es crea el nou document bàsic del CTE, el DB-HS 6.

Eutrofització

Entre els diferents impactes que porta associat el sector de la construcció, trobem l’eutrofització. En aquest vídeo s’explica en què consisteix aquest procés, quin paper hi juga l’activitat de la …

Esgotament dels recursos abiòtics

Les activitats del sector de la construcció comporten una sèrie d’impactes sobre el medi ambient, un dels quals és l’esgotament dels recursos abiòtics. Descobrim en què consisteix aquest impacte i …

Bons materials, mals materials

El Mariano Bueno fa molts anys que treballa en el camp de la salut en els edificis, i ens aclarirà per què a vegades costa arribar a un consens sobre temes de salut. També veurem què són els materi…

Construint cases de fusta

La construcció amb fusta aporta molts beneficis des del punt de vista ambiental, però encara s’utilitza poc perquè és un tipus de construcció força desconegut a Espanya. És per això que visitem div…

Els avantatges de construïr amb fusta

La fusta és un material que està en auge en la construcció d’edificis, principalment per raons ambientals. Comptem amb la col·laboració del Gerardo Wadel per analitzar els nombrosos avantatges de l…

El futur del CTE és el Passivhaus?

La comunitat de professionals i empreses que estan impulsant l’estàndard Passivhaus a Espanya s’ha anat fent gran any rere any. Comptem amb la col·laboració del Felip Pich-Aguilera per a aportar un…

Gomets

Visitem una escola de primària i un institut en el que s’ha realitzat un projecte d’estalvi energètic d’èxit. El que caracteritza el projecte és que en comptes de modificar l’edifici s’ha treballat…

La biennal d’arquitectura i urbanisme de Seül

Fins a quin punt una biennal d’arquitectura pot influir en la transformació de la ciutat on es celebra? Sota el títol de “Imminent commons” arrenca la primera biennal d’arquitectura i urbanisme de …

Present i futur de la transició energètica

El Sr. Ferran Tarradellas (Director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona), la Sra. Assumpta Farran (Directora de l’Institut Català d’Energia) i la Sra. Cristina Castells (Direcció…

L’impacte ambiental de l’energia reactiva

Compensar l’energia reactiva és una de les propostes habituals al fer una auditoria energètica d’un edifici. Sempre es diu que és una mesura únicament per estalviar diners, però… és així realment…

Captadors solars integrats

Els captadors solars integrats acostumen a ser els de termosifò convencional. Són fàcils d’instal·lar però tenen una eficiència energètica menor. En canvi, els sistemes més eficients tenen més elem…

Productes presentats a la 8a Conferència Passivhaus

A principis de novembre de 2016 es va celebrar la 8a Conferència Passivhaus a Pamplona. En aquest vídeo es mostren 4 productes que s’han presentat en el marc de la conferència.

Sistemes de ventilació de doble flux

En aquest capítol visitem una obra de 44 habitatges a Barcelona i el showroom de Siber a les Franqueses del Vallès per veure en detall com és un sistema de ventilació de doble flux.

Els components d’una instal·lació fotovoltaica

En aquest capítol comptem amb la col·laboració d’en Roger Bancells per explicar, en una instal·lació real, quins són els components d’una instal·lació fotovoltaica. També veurem com s’ha escollit l…

Consideracions per al disseny de la ventilació d’un habitatge

En un altre capítol vam veure que en els edificis d’habitatges i ha diverses opcions per a la instal·lació de ventilació mecànica. En aquest capítol veurem algunes consideracions a tenir en compte …

L’acord de París pel canvi climàtic i el sector de l’edificació

El passat dissabte 12 de desembre es va assolir un acord històric a la cimera per al canvi climàtic celebrada a París. Parlem amb en Salvador Samitier, cap de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic,…

El Reial Decret de l’autoconsum

El Reial Decret 900/2015, aprovat el 9 d’octubre, regula la producció d’electricitat per a autoconsum. Des del primer esborrany del decret es va començar a parlar d’impost al sol i de gran llast pe…

Ventilació mecànica

Els sistemes de ventilació mecànica poden millorar el confort i la salut de les pesones al mateix temps que ens pemeten estalviar energia en els edificis. En aquest capítol veurem quan és adequat i…

El futur de la construcció amb fusta

En capítols anteriors ja hem vist els beneficis ambientals que té utilitzar la fusta com a material de construcció, però fins a quin punt podem utilitzar fusta de proximitat? Com afrontem el repte …

Les certificacions de la fusta

La fusta és un recurs renovable que es pot reciclar i reutilitzar. A més és reservori de CO2. Això fa que sovint es faci una associació directa entre fusta i sostenibilitat, encara que no sempre …

Internet de les coses: oportunitats i reptes per al sector de l’edificació

Internet ha revolucionat molts sectors. Algunes notícies recents fan pensar que el sector de l’edificació pot ser el proper. En aquest capítol veurem de quina manera internet pot ajudar a sostenibi…

Aigua calenta sanitària amb bomba de calor

Escalfar aigua fent servir electricitat no té per què suposar una gran despesa d’energia i diners. Les bombes de calor per a aigua calenta sanitària són una alternativa interessant als termos elèct…

Àrids reciclats

Una de les claus de la sostenibilitat és convertir els residus en recursos. En aquest capítol veurem quins tipus d’àrids reciclats podem obtenir a partir dels residus de la construcció i la demolic…

Bombes de calor per a la climatització d’habitatges

En aquest capítol comptem amb la participació de la Maria Peralta per explicar quins rendiments podem esperar de les bombes de calor, quin principi de funcionament tenen i quins tipus de bombes de …

Monitorització del consum elèctric en edificis del sector terciari

Monitoritzar el consum d’electricitat en edificis del sector terciari és gairebé una obligació, perquè són edificis que acostumen a tenir consums d’energia elevats. Aquests consums sovint es poden …

Monitorització del consum elèctric a la llar

Cada vegada tenim més aparells elèctrics a casa nostra i això pot generar un cert descontrol en el consum d’electricitat. La monitorització del consum elèctric ens permet conèixer quanta electricit…

Informació per a la reducció del consum de recursos

La informació és una eina vital per a iniciar un procés d’estalvi energètic. En primer lloc perquè al tenir informació acurada sobre el funcionament de l’edifici ens permet optimitzar la seva gesti…

Vidres i estalvi energètic

A la part de vidre d’una finestra se li exigeix que deixi passar el màxim de llum visible, però al mateix temps volem que tingui una transmissió de calor molt baixa. En aquest capítol veurem cinc a…

El nou CTE HE

El Document Bàsic HE del Codi Tècnic de l’Edificació té l’objectiu de reduir el consum d’energia dels edificis. Recentment s’ha publicat una actualització del document i en aquest capítol comptem a…

El recorregut de l’energia

Si volem entendre correctament el Codi Tècnic de l’Edificació i la certificació energètica d’edificis cal tenir clars alguns conceptes que expliquem en aquest capítol. Per exemple cal saber diferen…

Ascensors eficients

Ascensors sense cambra de màquines, sense els engranatges tradicionals, amb cintes planes en comptes de cables tradicionals, amb acumuladors d’electricitat… Hi ha moltes diferències entre un asce…

Aïllar cobertes

Un bon aïllament millora el comportament tèrmic de la coberta i sovint també n’incrementa la durabilitat. En aquest capítol enumerem criteris per a la correcta col·locació de l’aïllament en les cob…

Certificació energètica i test energia

En aquest capítol comentem el procediment per a la realització de la certificació energètica d’edificis existents i també expliquem en què consisteix el Test Energia.

Calderes: eficiència i impacte ambiental

En aquest capítol expliquem el funcionament de diferents tipus de calderes, amb l’objectiu de justificar la diferència de rendiment que podem esperar de cada una d’elles. També parlem dels tipus de…

El blower-door test

Un blower-door és un ventilador que pot incrementar o reduir la pressió interior d’un habitatge o qualsevol altre tipus d’edifici. S’utilitza per valorar l’estanquitat a les infiltracions d’aire. E…

Estanquitat: complement necessari a l’aïllament tèrmic

L’estanquitat és un element clau per aconseguir consums baixos en climatització. Hi ha casos, com el que veurem a continuació, en els que l’increment de l’aïllament de l’envolupant de l’edifici no …

Estratègies per a l’estalvi d’energia en il·luminació

L’estratègia més coneguda d’estalvi energètic és canviar les làmpades per models més eficients. On hi tenim una bombeta incandescent el canvi a un fluorescent compacte és senzill, i en determinades…

Normativa a tenir en compte si volem estalviar energia en il·luminació

Estalviar energia en il·luminació pot consistir en reduir la quantitat de làmpades instal·lades, substituir unes làmpades obsoletes per altres de més eficients, o millorar la gestió de la il·lumina…

Il·luminació natural

Aprofitar la llum del Sol ens permet estalviar energia i oferir confort lumínic als usuaris dels edificis. Malauradament, si no es fa bé, es poden crear enlluernaments i sobreescalfaments que anul·…

Consells per obtenir imatges termogràfiques fiables

La termografia pot ser molt útil a l’hora d’inspeccionar un edifici, ja que ens permet visualitzar ràpidament totes les temperatures superficials dels objectes que apareixen a la imatge. És un recu…

Aïllar els edificis (II)

En el capítol anterior vèiem com aïllar les façanes dels edificis des d’un punt de vista més aviat teòric. Ara tenim l’oportunitat de comentar amb en Josep Linares, de l’Agència de l’Habitatge de C…

Aïllar els edificis (I)

Hi ha moltes raons per justificar la millora de l’aïllament dels edificis. Tot i així, sovint es segueix veient com una actuació cara i difícil d’amortitzar en comparació a la millora dels sistemes…

Propietats dels aïllaments tèrmics

A l’hora d’escollir un material per aïllar un edifici, és important conèixer la seva capacitat d’aïllar, però també és important saber què implica la seva fabricació. Diferents aïllaments tenen dif…

Criteris de selecció de finestres

Les finestres que seleccionem per a la construcció o rehabilitació d’un edifici condicionaran molt la demanda energètica de l’edifici. Per tant a l’hora de valorar el seu preu cal pensar també en e…

Millorar les finestres existents

La finestra és l’element energèticament més vulnerable de les façanes dels edificis i per tant un element en el que podem aportar una gran millora en l’eficiència energètica dels edificis existents…

Pintures ecològiques

És habitual diferenciar les pintures entre “normals” i “ecològiques”, però la realitat és que aquesta diferenciació és massa simplista i provoca una certa confusió. Hi ha diversos tipus de pintures…

Estalvi d’aigua en els edificis

En aquest capítol analitzem alguns productes que faciliten l’estalvi d’aigua en els edificis, com els inodors que utilitzen l’aigua del rentamans per omplir la cisterna o els urinaris que funcionen…

Arquitectura tèxtil: tendals refrescants

En aquest capítol expliquem quins criteris cal seguir a l’hora d’escollir els materials i colors dels tendals, per assegurar que compleixen bé amb la seva funció de refrescar l’ambient.

Industrialització com a estratègia de sostenibilitat

Alguns dels avantatges directes de la industrialització a nivell ambiental són la reducció dels residus generats en obra, de la contaminació acústica i també de la generació de pols. En aquest capí…

Declaració Ambiental de Productes de la construcció (DAPcons®)

És un tipus d’ecoetiqueta que incorpora informació sobre l’anàlisi de cicle de vida del producte. Si aquest sistema s’estén i hi ha suficients productes al mercat que ofereixin aquesta informació, …

Ecoetiquetes en el sector de la construcció

Les etiquetes ecològiques, o ecoetiquetes, són sistemes voluntaris de qualificació ambiental que certifiquen que un producte determinat és més respectuós amb el medi ambient que la majoria de la se…

Flexibilitat com a estratègia de sostenibilitat

La flexibilitat d’ús que permeti un edifici condicionarà la quantitat de remodelacions que haurà de patir al llarg de la seva vida útil. Si un edifici, com el Georges Pompidou, permet fer canvis d’…

Criteris de sostenibilitat per a dissenyar una cuina

Si en fase de disseny es pensa la cuina des de la perspectiva ambiental, aconseguirem reduir l’impacte de les accions dels usuaris. En aquest vídeo mostrem alguns consells bàsics que ens permetran …

Bambú: pros i contres

El bambú és un material que s’acostuma a etiquetar de sostenible. Certament, té una virtut que el diferencia d’altres materials: la seva gran regenerabilitat. Quan es talla el bambú torna a créixer…

Passivhaus

El Passivhaus és un estàndar de baix consum energètic molt implantat en el centre i el nord d’Europa. Està basat en combinar el disseny passiu amb tecnologies avançades, com la ventilació forçada a…

Instruments de mesura per a auditories energètiques

Si volem millorar el comportament energètic d’un edifici sempre és recomanable fer un bon estudi previ. Si es plantejen solucions estàndard per a tots els edificis difícilment podrem dir que estem …

El cicle dels materials

Per a construir i fer funcionar els edificis es necessita un flux constant de recursos, com poden ser la fusta, l’acer, l’energia o l’aigua. Aquests recursos, ja sigui en qüestió de segons o de dèc…

Acondicionament ambiental amb espais intermitjos

Els espais intermitjos són espais que no formen part de l’interior dels edificis però tampoc de l’exterior, com els porxos o els patis. Aquests espais acostumen a tenir un contacte més o menys dire…

Tècniques alternatives d’obtenció d’aigua (II)

El Park Güell de Barcelona es va dissenyar amb l’objectiu d’aprofitar al màxim l’aigua de la pluja amb l’objectiu de convertir el que s’anomenava la “Muntanya Pelada” en una zona plena de vegetació…

Tècniques alternatives d’obtenció d’aigua (I)

En aquesta ocasió analitzarem sistemes d’obtenció d’aigua que es van desenvolupar molts segles enrere, en zones semidesèrtiques. Utilitzar aquests sistemes, en teoria, permetria reduir la necessita…

La importància de la gestió en el consum dels edificis

Hi ha diversos aspectes que condicionen el consum energètic d’un edifici: la forma i orientació, els materials, les instal·lacions, el clima, l’entorn, els usuaris i la gestió. Quan es vol reduir e…

Eficiència = Sostenibilitat?

En aquest capítol parlem de la paradoxa de Jevons, que demostra que l’increment de l’eficiència no sempre comporta una reducció del consum global de recursos. Tot i que l’eficiència és un camí cap …

Adaptació al fred

En aquest primer capítol veurem com els esquimals van aconseguir adaptar-se al clima àrtic tot i disposar de molt pocs recursos. La principal característica que havien de complir les edificacions e…