Cercar Error
Taller educatiu
Quant pesa un edifici?

Taller per a escoles de secundària (ESO)

Quant pesa un edifici?

Els humans passem quasi el 70% de les nostres vides dins d’edificis: la casa, l’escola, els comerços, el cinema, les biblioteques i/o els pavellons esportius. Però la majoria no observem els edificis amb ulls tecnològics i, precisament l’arquitectura i la construcció, necessiten de coneixements com la física, les matemàtiques i el dibuix, que s’aprenen a l’escola.

Un bon exercici per “educar l’ull” i aprendre a “llegir els edificis” de manera global pot ser tractar de calcular quant pesen els edificis. Tot i que pot semblar una pregunta absurda, perquè totes/ts som conscients que un edifici pesa molt, ens ajuda a reflexionar sobre quins elements conformen l’edifici (fonaments, estructura, envolupant, instal·lacions) que podríem assimilar a les parts del cos humà (esquelet, pell, sistema de reg sanguini, per exemple).

Informació pràctica

  • Durada del taller: 1:30h
  • Adreçat a: alumnat de la ESO

Continguts

L’activitat proposada consisteix en calcular el pes de l’edifici del centre educatiu com exemple. A partir d’uns càlculs senzills o més complicats si cal, posarem pes a l’edifici i tractarem de fer entendre l’impacte ambiental del sector de l’edificació a partir de la identificació dels diferents materials que poden observar a ull els/les pròpies/s alumnes i, també, d’aquells materials que no es veuen.

Parlarem de propietats característiques dels materials, o del seu Anàlisi del Cicle de Vida, o de la problemàtica de la gestió de residus si cal enderrocar l’edifici.

La part pràctica de l’exercici consisteix en determinar la densitat de diferents materials de construcció per poder fer mesures, càlcul i fins i tot metodologia de recollida de dades de manera metòdica.

Material necessari per desenvolupar el taller

  • Taula per posar el material
  • Bàscules i regles