6è Congrés de la fusta constructiva
20 de desembre de 2023
El 6è Congrés Fusta Constructiva, organitzat pel Gremi Fusta i Moble de Catalunya, es va celebrar el passat el 29 i 30 de novembre al Campus Nord (UPC). Amb l’objectiu d’oferir una mirada global de tota la cadena de valor de la fusta, posant especial èmfasi en temes tan diversos -però relacionats- com la construcció amb fusta en alçada, la rehabilitació d’habitatges amb fusta i la lluita contra el canvi climàtic.
El Cateb va estar present el dia 30 de novembre. Es va presentar el quart bloc: innovació i industria. L‘Anna Martín, arquitecta tècnica i consultora en energia i sostenibilitat del Cateb va parlar de les DAPs i l’ACV com a eines per a argumentar la sostenibilitat de la fusta en construcció i també hi van participar Carles Martí, director general del Grup Boix, Jordi Gené, Tècnic del CTFC, Ester Blanco, Responsable de Transferència tecnològica al CTFC, i Ignasi Caus, gerent de Tallfusta.
La jornada es va obrir amb la presentació de l’eina Woodmarkets projecte per a reforçar l’entorn digital a la industria de la fusta, augmentar la visibilitat i competitivitat del sector.
El Carles Martí, director general del Grup Boix ens va parlar de la creació de la nova fábrica de CLT a Catalunya i la repercussió que això comporta en el sector forestal. Es va tractar també com potenciar la fusta de km 0 amb la intervenció del ponent Jordi Gené,, tècnic del Centre de Ciència i Tecnología Forestal de Catalunya (CTFC).
La rehabilitació va tenir un paper rellevant en aquest sisè congrés. El cinquè bloc titulat “Projectes de construcció i rehabilitació en fusta” va comptar amb la participació de 5 reputats arquitectes: Josep Maria Fabregats, Daniel Ibáñez, Director del IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya) i Doctor en Disseny per la Universitat de Harvard, Manuel Sánchez-Villanueva Beuter, CEO d’Haz Arquitectura S.L.P., Xavier Orteu, Director a l’estudi d’arquitectura Orteu Riba Arquitectes.
En aquest cinquè bloc es van mostrar exemples de rehabilitació on el protagonista és la fusta i com aquest material pot ser una garantía i valor afegit en els nostres projectes cap a la descarbonització, la lluita contra el canvi climàtic i la rehabilitación energètica. Daniel Ibáñez va presentar la ponència “projecte terrasses per la vida: l’edifici d’habitatge social en CLT més alt d’Espanya”. Ignasi Caus ens va parlar de rehabilitacions energètiques d’edificis existents amb murs d’entramat lleuger com l’edifici finacera Andorra. Es va tancar la jornada amb la intervenció de Xavier Orteu i Jesús Marín presentant l’edifici NODE, la nova seu d’Andorra Telecom.
Aquesta sisena edició ha comptat amb el recolzament de les principals empreses del sector: Arquima, Cadwork, Egoin, Fustes Sebastia, Gilabert, MACUSA, SCM Group, TallFusta i Vive la Madera. Col·laboren també Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC), Diob, Lingomad, Interempresas, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Estudi d’Arquitectura M103.