Cercar Error
Vull col·legiar-me
L'Informatiu Professió

8M: la reivindicació necessària

El CAATEEB commemorava el Dia Internacional de la Dona amb una sessió de debat i la descoberta d’un mural de l’artista Lily Brick, una obra que “ret homenatge a les arquitectes tècniques i a totes les dones que dins del sector fan el present i el futur més igualitari”.

Escrit per -

El CAATEEB commemora el Dia Internacional  de la Dona amb xerrades i la descoberta d’un mural de Lily Brick en homenatge a la dona tècnica

“Tant de bo el dia d’avui sigui per festejar i no per reclamar”, deia la presidenta del Consell de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya, Teresa Arnal, en l’acte organitzat el 8 de març passat pel CAATEEB amb motiu del Dia Internacional de la Dona. Un any més, el Col·legi alçava la veu perquè les aparelladores, i per extensió totes les dones que treballen al sector de la construcció, no hagin de lluitar per la plena igualtat al sector amb els seus companys homes, una igualtat que és encara lluny d’assolir-se.

En l’inici de l’acte (amb públic majoritàriament femení, potser no interessava els homes?), Teresa Arnal feia seves unes paraules de l’advocada Laura Martínez, que fou presidenta de l’Institut Català de les Dones, qui deia que “fa tants anys que vivim en una cultura patriarcal que de vegades ni ens adonem que existeixen diferències”. D’aquí la importància dels actes reivindicatius i de fer visibles les dones. Partidària del concepte “igualtat d’oportunitats”, recordà que al Col·legi funciona una comissió d’Igualtat de Gènere “que té molt a dir i molt a fer” i reclamà, un cop més, una major presència de les dones “als equips de direcció, de gestió, d’organització, de política… des de dalt, i si per a això calen lleis es fan, o es fan complir”. Ara bé, els canvis, perquè siguin reals, han d’afectar homes i dones, va dir.

Teresa Arnal va participar en la presentació de l’acte juntament amb el president del col·legi, Celestí Ventura, el qual afirmà que “el futur és vostre i això comportarà una responsabilitat” i demanà: “no copieu el model masclista, aporteu el vostre  estil i sensibilitat, perquè si volem un futur diferent necessitem un estil diferent”.

D’esquerra a dreta: Marta Cabanillas, Teresa Arnal, Celestí Ventura i Gemma Voltas

Finances en femení

L’acte va comptar amb una interessant ponència sobre finances personals en femení, a càrrec de l’assessora financera Gemma Voltas, especialitzada a assessorar dones, la qual destacà la importància de gestionar les pròpies finances com a mitjà d’apoderament. És cert, però, que continua existint una important bretxa de gènere tant pel que fa als ingressos com a la presència als consells d’administració o a l’import de les pensions. Tot i això, cada cop són més les dones amb un cert nivell d’ingressos que potser no els gestionen com caldria i a les quals estava adreçada la xerrada. Amb ella volia ajudar a “observar” la pròpia economia i pensar en què i quan invertir.

Voltas distingí els conceptes estalvi i inversió i va intentar desfer alguns mites  o creences erronis sobre les inversions: “jo no entenc de productes”, “no puc estar atent als mercats”, “per tenir un assessor financer calen diners”, “ja em gestiona el meu banc, el meu pare, el meu marit”, “no tinc ni idea de finances”, “la Borsa és molt arriscada”… van ser algunes de les idees que va desmuntar però que “tiren enrere” moltes dones quan se’ls proposa deixar-se assessorar per un expert en finances.

A continuació va explicar com es fa un “quadrant de finances”, en el qual cal diferenciar els béns i productes financers/bancaris en funció del moment en què es necessitaran els diners: des del “líquid” que cal en el dia a dia al “curt termini” (1-3 anys) per a les despeses conegudes en breu, passant pel “mitjà termini” (3-10 anys), format pels estalvis que no volem tocar (herències, carteres de fons internacionals, carteres de renda fixa, inversió en startups, crowfunding, commodities) i acabant en el “llarg termini”, aquells béns amb voluntat de permanència (immobles per viure o llogar, plans de pensions, PIES…) .

I en el moment de fer inversions, és important tenir control de les emocions i no deixar-se dur  pel “pànic” de moments de crisi com l’actual, derivats de la guerra a Ucraïna. “En els últims anys els mercats financers sempre s’han acabat recuperant”; ho vam veure amb la crisi del 2008, amb la de la COVID…”la por és la pitjor emoció per prendre decisions”, va dir, i recordà a continuació la màxima que “cal comprar quan la Borsa està baixa i vendre quan està alta, recollint beneficis”.

Consells a l’hora d’invertir

En aquest punt, Gemma Voltas aconsellà posar-se un topall del percentatge que es vol guanyar per decidir el moment de venda. Altres consells, compartits per la major part d’assessors, és la diversificació, “no posar tots els ous a la mateixa cartera” i, dins un mateix producte, també diversificació (millor tres fons d’inversió que només un), fer operacions periòdicament i no entrar de cop.

Voltas va convidar tothom a fer una planificació perquè “tots tenim objectius en aquesta vida que volem cobrir”, per als quals ens cal capital, i va emplaçar a  “agafar les regnes de la nostra economia personal per tenir llibertat i perquè és la nostra responsabilitat”.

Construïm juntes

A continuació, l’enginyera d’edificació i cap d’obra Marta Cabanillas va presentar l’associació Construïm juntes que presideix, formada per dones “amb ganes de fer coses” en un sector “molt masculinitzat i en el qual hem de demostrar constantment el que sabem, els nostres valors i a què ens dediquem molt més que els homes”, on “estem en examen constant i no ens guanyem la confiança fins que hem demostrat que les nostres capacitats són realment vàlides”, suportant crítiques i comentaris que un home no aguantaria.

El comentari que més sent  en entrar en una obra és “seguro que el jefe es su padre” i  ”em tracten com una nena que no sap de què va l’obra”. Seguint la dita de ”si vols dominar alguna cosa, ensenya-la”, es va inspirar per a la seva iniciativa a xarxes per ressaltar el paper de la dona a la construcció, en un compte d’instagram amb imatges i un compte de tiktok amb vídeos de processos constructius explicats amb la seva veu en off per expressar “que les dones podem fer perfectament aquesta feina”. De seguida arribaren els comentaris masclistes que, tot i desanimar-la en un primer moment, van ser un revulsiu per continuar i pensar a fer un pas més, el que avui és Construïm Juntes. Va ”enganyar un grup de dones” també amb ganes de capgirar la situació creant l’associació, que vol “visibilitzar les dones a la construcció, i a tots nivells: parlem d’operàries, fusteres, arquitectes, aparelladores, enginyeres… totes sota el mateix paraigua”. Amb una junta formada per set dones de diferents àmbits, cosa que ajuda a veure les coses des de diferents punts de vista.

Per fer possible aquesta presència femenina al sector, l’associació  disposa del perfil d’Instragram @construimjuntes, on apareixen dones que s’hi dediquen, amb la seva trajectòria, i un bloc històric a la pàgina web en què es recopila la recerca de dones que, d’una manera o una altra, s’han dedicat al sector i els noms de les quals han quedat, en molts casos, ocults pel nom d’un home. L’associació té així mateix un grup de whatsapp, d’unes 70 dones: “és un equip de sororitat, on ens ajudem, comentem iniciatives i experiències i fins i tot ha sorgit alguna sinèrgia professional”.

La solidaritat també és important pe a les dones de l’associació, ja que han posat en marxa una campanya de recaptació de fons per sensibilitzar sobre el càncer de mama, que es fa amb l’etiqueta #jomencasquetocontraelcancerdemama i un casc rosa que es posa a la venda. Tot el que es recapti amb la venda del casc es destinarà a entitats que lluitin contra el càncer de mama a nivell emocional. Alhora, es convida a penjar a xarxes una imatge amb el casc i l’etiqueta. L’associació vol anar més enllà, amb activitats de sensibilització a les nenes perquè prenguin consciència que poden ser el que vulguin. Una borsa de treball de candidates i formació  són altres àmbits en què l’associació vol treballar, així com col·laborar amb altres entitats per arribar més lluny: “la col·laboració és la clau de l’èxit”, segons Cabanillas. A llarg termini els agradaria participar en algun projecte solidari relacionat amb la construcció.

Algunes de les dones assistents a l’acte reivindicatiu del 8M al CAATEEB

Mural commemoratiu

Com a colofó de l’acte, i a tall d’homenatge a les dones tècniques, Natàlia Crespo, representant de la Junta de Govern del CAATEEB a la Comissió d’Igualtat de Gènere, acompanyada per la seva filla Noa, va descobrir el mural “L’arquitecta tècnica a l’obra”, de la muralista lleidatana Lily Brick, fet després de trobar-se amb un grup d’arquitectes tècniques “que són inspiradores” i amb passió per una feina “tan disciplinada i tan dura”: El mural “reuneix el món artístic i el de la construcció”, segons explicava la mateixa artista al vídeo preparat amb motiu de la seva realització, realització que es va fer dins una altra obra, al museu Picasso. En el vídeo confessava que ”no coneixia el romanticisme de la professió” ni “unes dones orgulloses del que són”.

Per la seva banda, Natalia Crespo explicava que l’obra “ret homenatge a les arquitectes tècniques i a totes les dones que dins el sector fan el present i el futur més igualitari”, una obra “que ens representa en la lluita i la resistència en el món de la construcció”. El mural s’exhibirà a les diferents delegacions i col·legis catalans abans de la seva instal·lació definitiva a la seu de Barcelona. És un mural per a la història del Col·legi i de les dones aparelladores, resultat de la sensibilitat del  Col·legi per l’expressió artística i la seva relació amb la professió.

Execució del mural sobre les dones a la professió feta al Palau Aguilar del carrer Montcada, seu del museu Picasso a Barcelona (Fotos: Inma Alcario)

“Tant de bo el dia d’avui sigui per festejar i no per reclamar”

TERESA ARNAL

“El futur és vostre i això comportarà una responsabilitat”

CELESTÍ VENTURA

L’assessora financera Gemma Voltas, especialitzada a assessorar dones, destacà la importància de gestionar les pròpies finances com a mitjà d’apoderament.

Marta Cabanillas va presentar l’associació Construïm juntes que presideix, formada per dones “amb ganes de fer coses” en un sector “molt masculinitzat i en el qual hem de demostrar constantment el que sabem.

Natàlia Crespo i Noa

Natalia Crespo explicava que el mural de Lily Brick “ret homenatge a les arquitectes tècniques i a totes les dones que dins el sector fan el present i el futur més igualitari”.

Les persones interessades trobaran més informació de l’associació “Construïm juntes” en l’enllaç següent:

www.construimjuntes.org

PUBLICITAT