L’economia circular aplicada a la reforma del Cateb. Taula rodona

Tot evoluciona i canvia...ja fa gairebé 1 any el projecte ‘Bastida’ guanyava el concurs de redacció del projecte per a la reforma de l’edifici del Cateb per transformar l’espai i obrir-lo a les noves generacions de professionals de l’arquitectura tècnica i a tota la ciutadania. Canviar per continuar sent rellevants, per continuar sent nosaltres.
La renovació d’aquesta seu, amb la transformació tant de la seva imatge com de la funcionalitat dels seus espais, suposarà una reforma integral de l’edifici. Aquesta evolució ve marcada per la necessitat d’adaptació de la pròpia professió, del sector de la construcció i en general de la societat als nous reptes tecnològics, socials i ambientals.
Però, malgrat que actualment la funcionalitat de l’edifici ha quedat quasi obsoleta, no podem dir el mateix pels materials i elements que el conformen. La vida útil de molts materials utilitzats en la construcció (o reformes posteriors) de l’edifici està lluny de ser esgotada. Per això i amb la voluntat de ser referents, funcionar com a palanca de canvi i ser coherents amb el els valors de la institució, el Cateb decideix aplicar els principis d’economia circular com a prova pilot en la seva reforma.
El primer pas és realitzar un procés d’avaluació del potencial de reutilització d’aquests materials amb l’objectiu de recuperar la màxima quantitat de materials existents (en la mateixa reforma o en altres obres) i així contribuir, per una banda, a minimitzar l’impacte d’extracció de recursos naturals finits i l’emissió de tones de CO2 -per la fabricació de nous materials- i, per altra banda, a estalviar l’abocament de moltes tones de residus.
Aquest anàlisi és el primer pas d’un procés de desmuntatge que, com a qualsevol acció innovadora, ha tingut els seus punts forts i els seus punts febles. Entendre els detalls i les complexitats de cada pas d’un canvi ajuda a establir un procediment realista i a poder combatre els entrebancs que seran comunes en totes les iniciatives que vinguin després.
En aquesta taula rodona volem compartir els riscos i oportunitats que ha generat aquest procés i posar en comú les reflexions que se n’han fet amb els seus protagonistes, tots ells, els que han intervingut abans, durant i després del procés de desmuntatge, per , entre altres coses, posar en valor una fase de qualsevol projecte de construcció que s’haurà de repensar.
Cateb. Ana Martín. Arquitecta tècnica. Consultora en Energia i Sostenibilitat
AARDE. Alex Clarà. Arquitecte. Projecte i Direcció obra
Betarq Group. Sergi Barquet. Arquitecte tècnic i Enginyer de l’edificació. Direcció Execució Obra
Recursos Urbans. Pol Miret. Arquitecte
Servei Pont Solidari de la Fundació Banc de Recursos. Rosaura Serentill. Directora Fundació Banc de Recursos
Saint-Gobain. Ester Serdà. Coordinadora Prescripción Zona Este-Canarias
Control Demeter. Eladi Oliva. Responsable de projectes
Modera: Sergi Barquet. Arquitecte tècnic i Enginyer de l’edificació. Betarq Group
Aquesta no és la primera iniciativa que fa el Cateb en relació a l’economia circular, la circularitat en el sector de la construcció té una relació directe amb els materials, el seu cicle de vida, el seu impacte ambiental, la seva petjada de carboni. Des de fa anys el Cateb fa accions per posicionar la professió al capdavant d’aquesta estratègia que, de ben segur, marcarà el futur cap a la neutralitat climàtica de la ciutat construïda.
Podeu ampliar la informació amb els següents enllaços: L’hora de l’economia circular? · Auditories de residus de construcció i enderrocs · Una eina per a la reutilització de productes de la construcció: MARKETcons · La utilització de les DAPs, per l’elecció i compra de productes amb baixa petjada de carboni.