50 anys del fons d’art del Cateb d’Osona i el Moianès
Aquesta mostra, comissariada per Ana M. Palomo, reflecteix la trajectòria artística i cultural de la sala d'exposicions de la Delegació d'ençà que es va inaugurar la seu el 2 de setembre de 1974.
S' exposa en dos espais de la ciutat de Vic: al Temple Romà i a la Sala Jaume Cabeza del Cateb d'Osona-Moianès.
L'acte inaugural va tenir lloc el 27 de setembre, a les 20h, al Temple Romà de Vic i seguidament a la Sala Jaume Cabeza.
Les exposicions programades per mostrar una selecció del fons d’art del Cateb d’Osona-Moianès, amb motiu de la commemoració dels cinquanta anys de l’entitat, són testimoni de la memòria històrica d’una institució que sempre ha volgut ser present en l’activitat sociocultural de la comarca. Una institució que, quan mira enrere, s’adona que ha superat amb escreix les realitats que ha hagut d’enfrontar, que ha complert els objectius que s’ha proposat i que continua tenint vigència en la dinàmica del territori en el qual està implantada.
Des que el 1971 una colla de professionals va reivindicar una delegació del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona per a la comarca d’Osona, es va posar en marxa una nova manera de pensar i d’exercir la professió amb uns objectius clars: millorar les expectatives professionals i, a partir d’aquesta premissa, interactuar amb la societat de l’entorn. Després de múltiples negociacions el setembre de 1974 es va inaugurar l’Oficina de Visats de Vic, que acabaria essent la Delegació d’Osona del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona. Anys més tard, el 2015, el que ja era Cateb d’Osona inclouria també la comarca del Moianès. Cal destacar que des que es va començar la reclamació fins que es va obtenir el reconeixement, els responsables van mantenir un marcat esperit crític respecte a la professió i van maldar constantment per adquirir un compromís sociopolític i cultural amb la realitat de cada moment.
En els inicis, algunes de les fites que es van fixar els impulsors van ser: aprofundir en un projecte cultural i artístic que perseguia la col·laboració amb altres entitats, aconseguir la implicació de la ciutadania en les activitats que es portarien a terme i, especialment, fomentar l’art jove. Aquestes voluntats explícites van convertir ben aviat la Delegació en un referent cultural a la comarca, organitzant conferències, trobades, cursos, teatre i exposicions d’art en una sala especialment dissenyada per a aquesta finalitat.
L’activisme que mantenia la Delegació, projectava una cultura de compromís amb les arts plàstiques contemporànies i amb la promoció de l’art jove i d’avantguarda. Essent ja des d’aleshores una veritable plataforma de mobilització, exhibició i difusió de la cultura, durant aquests cinquanta anys s’ha procurat preservar la relació de proximitat amb els creadors i amb el contínuum de la seva producció. Gràcies a la motivació de la institució, a l’especial sensibilitat cultural demostrada i a l’afany de col·laboració amb altres entitats que comparteixen objectius similars, l’entitat ha propiciat un estimulant diàleg artístic i cultural al territori.
El corpus expositiu que s’ha pogut veure a la sala durant aquests cinquanta anys ha estat un exemple de llibertat expressiva, sense rigideses ni coaccions, i ha esdevingut un reflex del panorama artístic de Catalunya en els mateixos anys. L’empremta d’aquest corpus global la podem resseguir a través de la documentació que hi ha en els arxius i, sobretot, de les obres que es conserven en un fons d’art que es va consolidar amb precisos moviments de gestió a partir de l’any 1988. En aquell moment es va acordar que tot artista que exposés a la sala, havia de cedir una peça per a un fons d’art que s’estava constituint. Més tard, després d’un acurat treball de catalogació i endreça de la col·lecció, se’n va fer una tria que va servir de testimoni de l’excel·lència del fons en la commemoració del quart de segle de l’entitat. Enguany tot l’esforç institucional d’aquests cinquanta anys de suport i servei a la cultura i l’art, es materialitza en un nou i necessàriament acotat recull d’obres provinents del fons d’art. Les exposicions, que encabeixen destacats noms de l’art català, ens demostren que la institució continua interactuant amb la societat i la cultura de l’entorn que era un dels objectius fundacionals de la Delegació.
Ana M. Palomo, setembre 2024
Descarrega't el desplegable de la mostra