Cercar Error
Vull col·legiar-me
Pràctica professional amiant Legislació i normativa prevenció riscos laborals seguretat i salut

El Consell de la UE vota a favor de reduir els límits d’exposició a l’amiant

Amb aquest acord es preveu la reducció dels límits d’exposició laboral a l’amiant per a la protecció dels treballadors

Antecedents:

El 28 de setembre de 2022, la Comissió Europea va publicar una proposta per a revisar la legislació sobre l’exposició a l’amiant en els llocs de treball com a part d’un paquet destinat a garantir un futur sense amiant per als ciutadans de la Unió Europea.

El 27 de juny de 2023, la Presidència sueca del Consell va arribar a un acord provisional sobre l’expedient amb el Parlament Europeo, votant a favor de les normes actualitzades el passat 3 d’octubre.

A finals del mes d’octubre el Consell de la UE va adoptar formalment noves normes sobre la protecció dels treballadors contra el risc d’exposició a l’amiant en el treball i dona llum verda a una nova Directiva que augmentarà la protecció dels treballadors, reduint el valor límit d’exposició de l’amiant durant el treball i modernitzant la forma de mesurar-lo.

Proposta de la nova Directiva:

Els estats membres disposaran de 2 anys per incorporar totes les disposicions de la Directiva a la seva legislació nacional, excepte la introducció de la microscòpia electrònica com a mètode de mesurament dels nivells d’amiant en els llocs de treball, per a la qual disposaran de sis anys.

A finals d’aquests sis anys, s’establiran els valors mínims revisables, en funció del mètode de recompte de fibres utilitzat:

  • Fibres d’amplada inferior a 0,2 micròmetres, on el límit màxim d’exposició es mantindrà en 0,01 f/cm³ (10 vegades inferior al límit actual de 0,1 f/cm³),
  • Fibres d’amplada compresa entre  a 0,2 i 3 micròmetres, llavors el màxim d’exposició es reduirà a 0,002 f/cm³.

Amb aquest nou límit d’exposició s’espera que disminueixi significativament el risc que els treballadors desenvolupin malalties professionals, inclòs el càncer, que, de conformitat amb les estadístiques europees sobre malalties professionals, suposa un 78% dels casos de càncer professional reconeguts en els estats membres en casos relacionats a l’exposició de l’amiant.

També es recolliran nous requisits de seguretat per a la protecció dels treballadors, com l’obtenció de permisos especials per a la retirada i la comprovació de la presència d’amiant en edificis més antics abans d’iniciar els treballs de demolició o manteniment.

L’acord sobre una nova Directiva arriba en un moment clau, si es te en compte l’objectiu de la UE d’impulsar la renovació energètica, renovant fins a 35 milions d’edificis fins al 2030.

PUBLICITAT