Increment de valor dels CAE en actuacions molt intensives
23 de desembre de 2024
![](https://www.cateb.cat/wp-content/uploads/2024/06/green-lamp.jpg)
El sistema de Certificats d’Estalvi Energètic (CAE per l’acrònim en castellà) permet a les empreses subjectes a una quota anual d’estalvi energètic substituir voluntàriament un percentatge dels seus pagaments al Fons Nacional d’Eficiència Energètica (FNEE) per un estalvi energètic certificat, provinent de les inversions en eficiència energètica. D’aquesta manera, les comercialitzadores d’energia podran optar entre aportacions econòmiques al FNEE o actuacions d’estalvi i eficiència acreditades amb els certificats.
Aquest sistema es presenta com una nova eina que jugarà un paper crucial, perquè permet a tots els agents implicats en el sector de la construcció aconseguir els reptes marca Europa per a la reducció d’emissions i la neutralitat climàtica el 2050, de manera més flexible i eficaç:
- Comercialitzadores. Facilita a les comercialitzadores complir amb les seves obligacions d’estalvi energètic, i podran substituir voluntàriament un percentatge dels seus pagaments obligatoris al FNEE per un estalvi energètic certificat provinent d’una inversió en eficiència energètica.
- Empreses. Les empreses podran obtenir un CAE en executar mesures d’estalvi que estiguin incloses en un catàleg d’actuacions relacionades amb climatització, envolupant, il·luminació, mobilitat, processos industrials, etc.
- Consumidors. Suposarà una reducció de la seva factura energètica
- Tècnics i agents rehabilitadors. Dinamitzar l’ocupació i la competitivitat empresarial on es duguin a terme actuacions d’eficiència energètica. Actuar com a catalitzador d’innovació al sector de l’eficiència energètica. Facilitar que els consumidors finals s’acostin a l’eficiència energètica i s’erigeixin en demandants d’actuacions d’estalvi d’energia. Contribuir de manera eficient al compliment de l’objectiu d’estalvi d’energia.
El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la Resolució d’11 de desembre de 2024, de la Direcció General de Planificació i Coordinació Energètica, per la qual s’estableix el coeficient de correcció per a actuacions molt intensives en la reducció de CO₂, al qual fa esment l’article 6 de l’Ordre TED/845/2023, de 18 de juliol, per la qual s’aprova el catàleg de mesures estandarditzades d’eficiència energètica. Així, es permetrà incrementar el valor dels Certificats d’Estalvi Energètic (CAU) que s’obtinguin amb actuacions que redueixin CO₂ de manera intensiva.
La resolució estableix el procediment per a aplicar el coeficient de correcció per a actuacions que tinguin una reducció significativa d’emissions de CO₂. Es pretén fomentar l’execució de mesures d’eficiència energètica que contribueixin notablement a la descarbonització de l’economia i per tant s’estableix el procediment mitjançant el qual es podrà aplicar un coeficient de correcció als estalvis d’energia obtinguts per actuacions d’eficiència energètica que presentin una reducció significativa de les emissions de CO₂.
Quines són les condicions per a l’aplicació del coeficient de correcció?
Quant a les condicions generals per a l’aplicació del coeficient de correcció per reducció de CO₂, el límit màxim de Certificats d’Estalvi Energètic (CAE) que s’acceptarà cada any, una vegada aplicat el coeficient de correcció, serà el 15 % de les obligacions màximes del conjunt de subjectes obligats que es puguin liquidar per Certificats d’Estalvi Energètic (CAE); a les actuacions que es vulguin beneficiar del coeficient de correcció els serà aplicable el llindar de l’any en què es prevegi certificar o se certifiqui l’actuació; per a cada exercici, el criteri d’ordenació de l’aplicació del coeficient de correcció serà el de prelació temporal; i s’establirà la formació de llistes d’espera amb les sol·licituds que s’haguessin presentant una vegada aconseguit el llindar.
Ara bé, per a que sobre els estalvis energètics provinents d’una actuació d’eficiència energètica es pugui aplicar el coeficient de correcció, aquesta actuació haurà de complir les següents actuacions: tenir la consideració de projecte estratègic; la quantitat d’emissions de CO2 evitades a conseqüència de l’actuació d’eficiència energètica haurà de ser superior a 200.000 teqCO2/any; i la quantitat d’estalvis d’energia generats en un any per l’actuació als quals s’aplicarà el coeficient de correcció no pot superar els 200 GWh.
Per a més informació podeu consultar el següent enllaç:
Noticies relacionades: