Isabel Pagonabarraga, nova directora general del Cateb: “Cal enfortir el pont entre la professió, la universitat, l’empresa i la societat”
Escrit per Anna Bellorbí - 23 de juliol de 2024
Quins són els seus objectius a curt i llarg termini a com a directora general del Cateb?
A curt termini, el meu principal objectiu és continuar amb el pla estratègic que ja està en marxa. Hem d’il·luminar la professió i donar-li el valor social que li correspon. El meu focus serà enfortir el pont entre la professió, la universitat i la societat. Volem assegurar que la nostra tasca es percebi com a essencial i rellevant, i que els arquitectes tècnics siguin reconeguts com a solucionadors de problemes socials.
A mig termini, de cara a l’any 2026, celebrarem l’Any de l’Arquitectura a Barcelona. Aquesta serà una oportunitat clau per consolidar la nostra rellevància. El Cateb organitzarà el primer Congrés de l’Arquitectura Tècnica Ciutat de Barcelona, un esdeveniment que volem que estigui obert a la societat i la ciutadania. L’objectiu és abordar l’aportació dels arquitectes tècnics a les problemàtiques socials vinculades amb el sector, com ara l’habitatge, la salut i el benestar i la sostenibilitat, els nous oficis sortints de la industrialització de la construcció, la validació professional, i l’impacte de la intel·ligència artificial.
A llarg termini, el meu objectiu és establir el Cateb com a referent en innovació i formació contínua en el camp de l’arquitectura tècnica, sempre al servei de la societat. Això implica obrir-nos a la societat promovent iniciatives que involucrin la comunitat i facin visible la importància de la nostra professió. També és crucial acompanyar l’administració en el desplegament conjunt de serveis tècnics per a millorar el nostre entorn i les seves normatives corresponents, i oferir suport a les universitats, col·laborant per assegurar una formació que respongui a les necessitats actuals i futures del sector. Hem de ser punters en les noves tendències i en la rehabilitació, per garantir un futur sostenible, i assegurant que els nostres professionals estiguin al capdavant de les últimes tecnologies.
En resum, els meus objectius són consolidar la professió, augmentar la rellevància social i assegurar que els arquitectes tècnics estiguin preparats per als reptes del futur.
Quins creus que són els principals reptes que afronta el sector de l’arquitectura tècnica a Catalunya actualment?
Un dels principals reptes que afronta el sector de l’arquitectura tècnica a Catalunya actualment és la necessitat d’aportar la seva tècnica als objectius 2030, adaptant-se a les noves metodologies de treball del sector i sent capdavanter en l’ús de les noves tecnologies. El Cateb ha de ser un punt de referència, oferint noves eines al sector, formació contínua durant tota la vida professional dels col·legiats i suport a tots els grups d’interès.
Un aspecte clau és la incorporació de la intel·ligència artificial i l’anàlisi de dades al sector. Aquestes eines poden alliberar temps als professionals, permetent-los dedicar més recursos a proposar noves solucions. Tot i així, abans cal dominar-les per garantir-ne un ús efectiu. Per tant, hem de proporcionar serveis personalitzats per a cada perfil professional. Això implicarà canvis en la nostra estructura i en la manera com oferim aquests serveis, assegurant que estiguin alineats amb les necessitats actuals del sector.
En definitiva, el repte principal és la modernització i adaptació del sector per complir amb els objectius socials del 2030, per la qual cosa és essencial formar i acompanyar els professionals en aquesta transició.
Quins aspectes del pla estratègic del Cateb considera més prioritaris?
En primer lloc, és essencial mobilitzar els grups d’interès i obrir-nos a la societat mitjançant iniciatives com la creació de la Casa de l’Arquitectura Tècnica, la renovació de la seu central del Cateb. Aquest espai ha de ser un punt de trobada obert, amb serveis exclusius per a col·legiats, però també amb activitats i esdeveniments que involucrin la societat.
A més, és crucial l’acompanyament a l’administració per millorar les nostres ciutats i pobles, així com el suport continu a les universitats. Això inclou col·laboracions amb institucions com la UPC per desenvolupar plans formatius internacionals i itineraris formatius més adaptats a la vida professional dels arquitectes tècnics. És important dissenyar una formació que permeti als professionals veure com es treballa a altres llocs del món, fomentant així una perspectiva global i innovadora.
La integració de la intel·ligència artificial i l’anàlisi de dades és un altre aspecte vital. Aquestes tecnologies s’han d’introduir com eines essencials per als professionals i per a les empreses del sector, facilitant dades per millorar la seva estratègia, alhora que alliberen temps i recursos per a discernir solucions innovadores. El Cateb ha de col·laborar amb les empreses i professionals, facilitant dades i eines tècniques per a la millora del seu treball, i definint junt amb les universitats i les empreses una formació avançada en aquestes àrees, assegurant que els professionals estiguin a l’avantguarda de les tendències i la rehabilitació.
També és important adaptar els formats de formació a la realitat dels professionals, oferint opcions flexibles i variades que s’ajustin a les seves necessitats. Això implica oferir formació no reglada i aliances amb altres institucions per garantir una educació contínua i pertinent.
Finalment, és essencial donar servei tant als col·legiats que treballen en empreses com als que treballen en l’administració o pel seu compte. El Cateb ha de proporcionar suport específic per a cada perfil professional, i el més aprop possible. El desenvolupament de les delegacions en el territori ha de permetre uns serveis acurats i punt de trobada de diàleg entre professionals, assegurant que tots tinguin accés als recursos i formació necessaris per excel·lir en les seves respectives àrees.
Com veus el futur de la professió?
Veig el futur de la professió de l’arquitecte tècnic com una figura cada vegada més rellevant i essencial en el sector de la construcció. Els arquitectes tècnics no només dominen l’art de construir, sinó que també són els experts en combinar les diverses especialitats d’un projecte amb l’objectiu de fer-ho de manera sostenible. La seva formació i experiència els permet dominar la tècnica, gestionar la sostenibilitat econòmica i liderar projectes, tant en l’obra nova com en la rehabilitació. I poden aportar innovació tecnològica al sector.
Des del Cateb, ens comprometem a acompanyar els professionals en el seu creixement, oferint formació contínua i proporcionant eines per estar al corrent de les novetats del sector. Ens hem de digitalitzar al màxim per poder oferir un servei eficient tant als col·legiats com a l’administració. Volem ser un observatori real de dades, proporcionant informació clau sobre la salubritat del parc d’habitatges, l’eficiència energètica, l’accessibilitat, la salut, entre d’altres aspectes. Amb aquestes dades, podrem assessorar millor i prendre decisions més informades per millorar la qualitat de vida de la societat.
Quin és el teu estil de lideratge?
El meu estil de lideratge es basa en la creació d’equips i en el treball col·laboratiu. Crec fermament en la importància de liderar el què, delegant el com, i aconseguir una visió 360 graus, on tots els membres de l’equip contribueixin amb les seves perspectives i habilitats per assolir objectius comuns. Per a mi, és fonamental coordinar i facilitar la feina de tots, assegurant que cada persona senti que és part d’un projecte compartit.
M’agrada el concepte d’il·luminar la professió, inspirant i motivant els professionals a veure el valor i la importància del seu treball. Em dedico a fomentar un entorn de treball on la professionalitat en l’execució sigui prioritària, però on també es valori la col·laboració i la innovació. Amb aquest enfocament, crec que podem aconseguir grans èxits i portar la professió de l’arquitectura tècnica a un nou nivell d’excel·lència.
Quin missatge t’agradaria transmetre als membres del Cateb?
Estem vivint un moment únic, per la feina estratègica feta i pel moment històric que suposa que Barcelona exercici la capitalitat mundial de l’arquitectura el 2026. Podrem presentar el detall del treball de l’arquitecte que construeix en la nova casa de l’arquitectura tècnica.
Qüestionari De prop_
Quina és qualitat que més admires d’una persona? La integritat
Quina és la teva principal característica? Soc molt oberta
Quin és el teu passatemps preferit? Passar temps amb bons amics
Quin és el tret que menys t’agrada dels altres? L’individualisme
Quin consideres que és el teu major assoliment? Els meus fills
Quin és el teu heroi de ficció preferit? L’home invisible
Quin és el teu lema? La vida està feta d’humans per a humans
Quin és el teu heroi a la vida real? El meu pare, va ser una persona molt íntegra
A quin personatge històric t’inspira? Nelson Mandela
Quin és el teu lloc preferit al món? Oslo, Nepal i ser al mig del mar.
Quin és el teu llibre preferit? El hombre en busca de sentido de
Viktor E. Frankl i La muntanya dels set cercles de Merton.
Quina és la teva pel·lícula preferida? En tinc moltes! Interstellar, Mamma mia, La vida es bella… Depèn del moment!
Quina és la teva cançó preferida? Ain’t no mountain high enough