Cercar Error
Vull col·legiar-me
Pràctica professional control de qualitat jornada tècnica protecció al foc

El risc d’incendi en façanes i patis

És notícia d'actualitat l'increment d'intervencions en façanes i patis dels edificis, a fi de reduir la demanda energètica d'aquests. No obstant això, no és notícia d'actualitat la contribució a la propagació de l'incendi a través de les façanes.

La trajectòria vertical natural del foc, així com el contacte amb l’aire són condicions favorables per a la seva propagació per la façana. A més, altres factors com l’efecte coanda que es produeix per la influència de la geometria de la façana, l’efecte xemeneia als patis, o l’acció del vent, influeixen en el comportament del foc. La propagació del foc es podrà produir per una o diverses de les vies següents: L’efecte “leap frog”; a través de cavitats en la trobada del forjat i la façana; a través de cambres ventilades i a través dels materials o productes combustibles que puguin contenir els tancaments de façanes o patis.

El disseny de la façana, així com el comportament al foc dels seus components, hauran de complir les normatives existents relacionades amb la protecció contra el foc, com és el Document Bàsic de Seguretat enfront d’Incendis i l’Ordenança Reguladora de les Condicions de Protecció Contra Incendis de Barcelona. Aquestes normatives limiten la propagació del foc a través de les façanes tant en l’edifici considerat com a altres edificis.

Bombers de Barcelona organitza la jornada tècnica “Propagació d’incendis en patis interiors i façanes, un problema pendent”, co-organitzada per l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i per Bombers de Barcelona, que es realitzarà el proper dijous 25 de gener de 2023, de 9:00 a 13:30.

L’objectiu de la jornada és exposar la incidència que el disseny i els materials empleats en façanes i patis interiors poden facilitar la propagació vertical dels incendis, fins al punt de fer-los inabastables a l’acció del dispositiu d’extinció de bombers. Aquesta jornada entoma el problema des d’un doble enfocament: la prevenció normativa i les operacions d’extinció.

Aquesta jornada tècnica s’emmarca en el conjunt d’activitats complementàries a l’exposició “Protegir Barcelona. Bombers i Prevenció d’Incendis 1833 – 2022”, organitzada conjuntament amb el Museu d’Història de Barcelona a l’espai Oliva Artés (C/ Espronceda 142-146, al Parc Central del Poblenou de Barcelona).


Es realitzarà amb format mixt: presencial a l’Espai Bombers (C/Lleida, 30. Barcelona) i telemàtic.

Amb independència de la modalitat d’assistència, cal sol·licitar l’admissió al correu electrònic: espaibombers@bcn.cat. Un cop admès/a, es facilitarà l’enllaç telemàtic als que hagin sol·licitat aquesta modalitat d’assistència.

Descarrega’t el programa de la jornada tècnica.

Recupera la gravació i les presentacions de la sessió en aquest enllaç.

PUBLICITAT