Cercar Error
L'Informatiu

La construcció també busca ser més sostenible

Tots els actors del sector promouen la reducció de la petjada mediambiental

Escrit per -

La sostenibilitat s’ha convertit en un imperatiu, i el sector de la construcció no és una excepció. Amb l’augment de la consciència ambiental i la creixent preocupació per les conseqüències del canvi climàtic, la indústria de la construcció es troba en un punt d’inflexió. A mesura que les ciutats creixen i les infraestructures es desenvolupen, la necessitat d’adoptar pràctiques sostenibles en el sector és cada vegada més urgent.

El ritme que ens marca Europa: Horitzó 2030 + Objectiu 55

Amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides com a marc de referència, els governs es veuen amb reptes significatius en termes d’aigua, energia i reducció d’emissions. Aquests desafiaments exigeixen una gestió més eficient dels recursos naturals, l’impuls de la descarbonització de l’economia, la gestió de la concentració de població urbana i la millora de la mobilitat de persones i mercaderies. En l’afany de complir amb l’ambiciós “Objectiu 55” establert per la Comissió Europea, que busca reduir en més de la meitat les emissions de gasos d’efecte hivernacle en els pròxims sis anys, el sector de la construcció a Catalunya es veu obligat a innovar i adaptar-se. A Catalunya, la magnitud del desafiament sorgeix clarament, amb el 33% dels residus que generem provenen de la construcció. El compromís amb aquest objectiu, acordat a finals de 2020, dibuixa una línia cap a la neutralitat climàtica per al 2050, impactant directament les pràctiques i les aspiracions de sostenibilitat del sector.

Amb l’escalada del canvi climàtic, el sector de la construcció reconeix la seva responsabilitat en adoptar pràctiques més sotenibles per reduir l’impacte ambiental

Directiva sobre l’eficiència energètica dels edificis

La revisió de la Directiva d’Eficiència Energètica contribuirà a fer els edificis de la Unió Europea més eficients energèticament, essencial per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i assolir la neutralitat climàtica per al 2050, segons l’acord provisional del Consell i el Parlament el desembre de 2023 dins del paquet “Objectiu 55”. L’objectiu és animar als propietaris dels immobles de tota la unió a renovar els seus edificis, de manera que el 2050 tots els edificis haurien de ser de zero emissions.

Des de la gestió eficient dels recursos fins a la reducció de l’empremta de carboni, des del Cateb explorem les iniciatives i els desafiaments que defineixen la sostenibilitat en la construcció.

L’impacte ambiental, més enllà de les ACV i les DAPS

Cada vegada són més les empreses del sector de la construcció a Catalunya que desenvolupen estratègies i projectes de sostenibilitat ambiental que s’apliquen tant als productes com als processos productius per minimitzar l’impacte tant de l’ús de materials com la reducció de l’empremta hídrica i energètica i l’aplicació d’estratègies de valorització dels residus. Això requereix noves metodologies que certifiquin i traslladin aquesta informació de manera transparent al llarg de tota la cadena de valor. 

Sandra Toribio Morales i Ramon Pascual, arquitectes tècnics durant la seva intervenció en la jornada Diàlegs Innovació

El Cateb ha posat en marxa un cicle de conferències monogràfiques “Diàlegs Innovació” per abordar aspectes de l’edificació relacionats amb la innovació, la salut i la sostenibilitat que s’aborden des del coneixement dels professionals de l’arquitectura tècnica. El passat novembre es va celebrar la primera trobada on es va parlar de l’impacte dels productes de la construcció i l’anàlisi del cicle de vida (ACV) que tenen aquests productes per tal d’impulsar l’economia circular. L’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV), les declaracions ambientals de producte (DAP), l’ecodisseny i economia circular seran els instruments que ens permeten establir uns paràmetres clars de sostenibilitat amb la finalitat de reduir la petjada ambiental dels materials i del procés constructiu.

Les declaracions ambientals de Producte (DAP) són una guia valuosa per als professionals de la construcció interessats en utilitzar la fusta de manera responsable

L’enginyera industrial Laia Gelabert, cap d’innovació i sostenibilitat a Propamsa, destaca que “les DAPs proporcionen l’impacte ambiental d’un producte mitjançant l’anàlisi del cicle de vida, permetent comparacions entre productes amb la mateixa funció.” L’arquitecte tècnic Ramon Pascual, amb àmplia experiència en eficiència energètica, assenyala que, “malgrat el desenvolupament del mercat, encara es poden millorar les eines existents amb més dades”. Carlos Castella, arquitecte tècnic especialitzat en sostenibilitat i responsable del departament de sostenibilitat a Siber ventilació, subratlla la importància del factor econòmic en la selecció de productes, afirmant que “cal calcular l’impacte ambiental dels productes per avançar en la sostenibilitat.”

Per un altre costat, Sandra Toribio Morales, arquitecta tècnica vinculada a la gestió d’habitatges oficials a INCASOL, va voler destacar la rellevància de la implicació de tots els sectors i les administracions per a un canvi significatiu.

Laia Gelabert, enginyera i Carlos Castella, arquitecte tècnic a la seu del Cateb

Els experts concorden que cal una divisió de responsabilitats entre fabricants i el mercat, i que la transparència de les DAPs és un punt de partida important per al disseny d’edificis més sostenibles. Tot i així, Gelabert admet que els constructors podrien no estar sensibilitzats davant dels increments de cost que comporten els productes sostenibles, i afegeix que “entre dos productes amb DAP, triaran el més econòmic.”

Tots ells també aborden la necessitat de formació, pedagogia i sensibilització en tots els àmbits del sector per a una implementació efectiva de mesures sostenibles.

vegeu el vídeo

Nous perfils professionals

De la necessitat de ser més sostenible també en surten noves oportunitats professionals per als professionals de l’arquitectura tècnica.

Direcció ambiental d’obra (DAO)

La figura del director ambiental d’obra (DAO) neix com a resultat de la descentralització de tasques ambientals en un projecte específic. Encarregat d’identificar i controlar els requisits ambientals, supervisar l’obra, gestionar conflictes amb l’administració i altres interessos, i dissenyar plans de gestió ambiental. La DAO utilitza el Programa de Vigilància Ambiental com a eina principal i contribueix significativament al compliment de normatives i condicions ambientals.

Consultor anàlisi cicle de vida

Un consultor en Anàlisi de Cicle de Vida (LCA) és un professional especialitzat que recopila, analitza i avalua l’impacte ambiental d’un producte o servei des de la seva creació fins a la seva eliminació. Aquest expert interpreta els resultats per identificar les àrees crítiques i proporciona recomanacions per millorar la sostenibilitat. A més de preparar informes detallats, ofereix assessorament estratègic a les empreses per integrar pràctiques més sostenibles i assegura un seguiment continu per mantenir la informació actualitzada. En resum, contribueix a la presa de decisions més ecològiques i sostenibles per part de les empreses.

Detall del procés d’impressió

Pioners en la innovació sostenible amb la fabricació additiva en l’edificació

L’equip d’Additive Spaces al Mobile world Congress

Jaume Saura, arquitecte tècnic, Jesús Subirana, arquitecte, i Alejandro Cavazos, enginyer, formen l’equip fundador d’Additive Spaces, una empresa de Barcelona especialitzada en el desenvolupament de solucions constructives mitjançant la impressió 3D, el disseny computacional i la ciència de materials. Saura, Subirana i Cavazos afirmen que aquesta combinació de tecnologies, té el potencial de transformar el sector de l’edificació i conduir-lo cap a un futur més eficient, sostenible i personalitzat. 

L’empresa, que té una activitat intensiva en R+D, disposa ja avui en dia de solucions comercials com l’Additive Building System, destinat a la construcció d’habitatges unifamiliars. La seva tecnologia permet construir un 40% més ràpid que amb els sistemes tradicionals, reduir en un 70% la generació de residus i en un 50% les emissions de Co2 durant la fase d’obra. Amb aquesta iniciativa, l’equip aposta per una tendència creixent en altres països com els Estats Units o la Xina, on ja s’ha demostrat que, mitjançant la fabricació additiva, es poden construir habitatges totalment funcionals i que compleixen amb totes les normatives vigents. Additive Spaces ha participat en la construcció d’un dels primers habitatges amb impressió 3D al sud d’Europa, situat a Catalunya i ha estat guardonada com la millor startup de BNEW Proptech el 2023.

PUBLICITAT