Cercar Error
Vull col·legiar-me
Pràctica professional Canvi climàtic estructures execució sostenibilitat

El nou hub d’innovació i tecnologia de la fusta de Catalunya planteja substituir el formigó per la fusta

Aquest nou centre tecnològic proposa una aposta real per la fusta per mitigar el canvi climàtic

Ubicat al Solsonès, serà laboratori i referent de divulgació tecnicocientífica i per la sensibilització i educació sobre el canvi climàtic en relació amb l’ús de la fusta.

El hub forestal serà un centre d’innovació i tecnologia d’última generació que servirà per accelerar l’ús i la valorització de la fusta local serrada o triturada i per fomentar la bioeconomia circular. 

L’edifici ocupa una parcel·la de 3.900 m2, que ha estat cedida per l’Ajuntament d’Olius. Les instal·lacions disposaran d’un laboratori per a assajos preindustrials de construcció amb fusta, fusteria, ebenisteria i activitats per fer la transició de model econòmic necessari per a l’adaptació al canvi climàtic i afavorir la implementació de la bioeconomia.

La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea ha insistit a fomentar l’ús de la fusta en construcció com a oportunitat per al sector forestal: “En el marc de la situació actual de canvi climàtic i la necessitat d’adaptació dels nostres boscos, és clau dinamitzar la gestió i promocionar l’ús de la fusta local com a recurs d’un alt valor afegit.” A més, ha afegit que “la fusta serà el material del segle XXI, una fusta que ens ha de permetre substituir els materials derivats del petroli i que ens dona la resposta constructiva que necessitem per substituir formigó i el ciment com a grans emissors de carboni”.

La finalitat d’aquest centre que s’està construint amb fusta contralaminada del Pirineu serà l’establiment d’un parc tecnològic d’avantguarda per accelerar l’ús i la valorització de la fusta local serrada o triturada, així com altres productes forestals no fusters (plantes aromàtiques i micologia) a Catalunya.

Els principals objectius són la promoció de la gestió forestal sostenible, la millora de la competitivitat i la dinamització del sector, el desenvolupament de la bioeconomia forestal i l’establiment d’un teixit publicoprivat per accelerar els canvis, i escalar les noves cadenes de valor a mercat.

El nou hub pretén valoritzar la fusta del país amb nous usos i una major capacitat d’embornal de CO2. Per aconseguir aquest objectiu, cal dur a terme un treball acurat d’estudi previ dels usos possibles actuals i futurs i crear i testar productes de llarga durada per tal d’integrar-los dintre de la societat actual.

La fusta i el seu ús en diferents aplicacions està prenent cada vegada més rellevància a escala global i també a Catalunya. Un bon exemple n’és la construcció amb fusta laminada encreuada (Cross Laminated Timber, CLT per les seves sigles en anglès).

El hub d’innovació i tecnologia de la fusta de Catalunya tindrà també una unitat d’assaigs i una planta de prototipatge on es desenvoluparan productes innovadors. Servirà, en general, per a la realització dels prototips necessaris per fer les proves prèvies a la certificació dels productes, tant per a projectes propis com per a tercers, i per acompanyar les empreses en el procés de certificació a través dels assaigs.

Per a més informació consulteu la nota de premsa d’Acció Climàtica i Agenda Rural.

PUBLICITAT