Cercar Error
Vull col·legiar-me
Institucional construmat

La rehabilitació energètica amb Fons Next Generation és la protagonista de l’estand del Cateb a l’edició d’enguany de Construmat

A l’estand del Cateb, hi han tingut lloc activitats de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació i s'hi ha atès presencialment totes aquelles persones interessades en la rehabilitació energètica del seu habitatge. L’estand ha esdevingut un aparador per donar a conèixer casos d’èxit en edificis que han engegat la seva rehabilitació energètica gràcies als fons NG. En el si de Construmat, el Cateb també ha organitzat l’European Building Summit (EBS), una evolució de l’European BIM Summit, que integra la construcció industrialitzada, la sostenibilitat i la rehabilitació.

L’estand del Cateb a l’edició d’enguany de Construmat ha estat el gran protagonista de la fira, amb una ubicació molt central, i hi han tingut lloc diverses activitats sobre l’Oficina Tècnica de Rehabilitació i el seu funcionament i s’hi ha atès presencialment totes aquelles persones interessades en la rehabilitació energètica del seu habitatge. L’estand ha esdevingut un aparador de la rehabilitació energètica, on s’hi han trobat tots els actors implicats, des de l’Ajuntament de Barcelona al Gremi de Constructors,  els Administradors de Finques i els professionals i les empreses especialitzades. Va servir també per donar a conèixer casos d’èxit en edificis que han engegat la seva rehabilitació energètica gràcies a aquestes ajudes. Per exemple, el d’una comunitat de propietaris a Tàrrega de 51 habitatges -amb una subvenció de quasi 1,5 milions d’euros- i una altra a Cervera 34 habitatges, per prop de 500.000 euros. El director del Departament Tècnic del Cateb, Jordi Marrot, alerta que “la complexitat administrativa dels fons i la lentitud en els procés de resolució d’expedients per part de l’administració està alentint l’arribada dels fons econòmics a la ciutadania”.

Sabem que hi ha interès per part de moltes comunitats que ja tenen tècnics treballant, però temem fer tard, o que totes les sol·licituds es concentrin en l’últim tram del pla, -explica Marrot- executant-se totes les obres el 2025 i primera meitat del 2026, moment en que pot col·lapsar el sector”.

També han rebut resolucions favorables amb imports elevats d’altres edificis plurifamiliars de Cornellà de Llobregat (més de 100 habitatges), Tarragona (19 habitatges) o Vilassar de Mar (66 habitatges) entre d’altres, dins del programa Edificis.

En aquest programa, destinat a edificis plurifamiliars, les Oficines Tècniques de Rehabilitació estan treballant en més de 300 expedients, que suposen uns 2.000 habitatges“molt lluny dels objectius inicials”, segons Eva  Bonet, coordinadora de Oficina Tècnica de Rehabilitació de l’Arquitectura Tècnica (OTR.cat), malgrat que “poc a poc es va invertint la tendència respecte de les cases unifamiliars, molt predominants fins ara”.

“Si 2022 va ser l’any de preparació de les administracions i els agents del sector, el 2023 i 2024 han de ser l’any de rebre d’aquestes subvencions”, explica Jordi Marrot, qui preveu que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) faci els primers pagaments de tots els programes a partir del proper mes de juny.

També el mes de juny, s’obrirà la convocatòria de l’AHC per a que es puguin tramitar les subvencions dels Entorns Residencials de Rehabilitació Programada, zones delimitades per a diferents ajuntaments d’especial interès social i mediambiental.

Prop 300 tècnics especialitzant-se en rehabilitació energètica

L’Oficina Tècnica de Rehabilitació de l’Arquitectura Tècnica, entitat formada per tots els col·legis d’arquitectes tècnics de Catalunya, ha activat una pàgina web adreçada tant a tècnics com a ciutadans, que ja ha rebut prop de 70.000 visites el seu primer any de funcionament i ha recollit unes 4.000 peticions de ciutadans que volen posar-se en contacte amb un arquitecte tècnic per orientar-se a l’hora d’emprendre la rehabilitació energètica del seu edifici.

Concentra més de 1.500 arquitectes tècnics interessats en la rehabilitació energètica amb fons europeus i en conèixer els procediments per a la seva gestió. Actualment està treballant amb més de 300 arquitectes tècnics/ques que s’estan especialitzant en rehabilitació energètica amb fons Next Generation, per abordar els encàrrecs professionals en aquest àrea.

En aquesta pàgina web els ciutadans poden obtenir les eines precises per conèixer l’estat del seu edifici, les mesures que hauria de prendre per fer-lo més eficient, el procediment a seguir per aconseguir les ajudes previstes pels fons Next Generation, que cobreixen un mínim del 40% de la despesa total de la intervenció, i l’accés específics a préstecs de baix cost destinats a estimular la rehabilitació energètica.

En el si de Construmat, el Cateb també va organitzar l’European Building Summit (EBS) els dies 24 i 25 de maig, una evolució de l’European BIM Summit, que integra la construcció industrialitzada, la sostenibilitat i la rehabilitació.

PUBLICITAT