Cercar Error
Vull col·legiar-me
Pràctica professional cultura tècnica Presentacions de llibres Ressenyes

Presentació del llibre: Catalunya: 50 castells medievals

Presentació i ressenya del llibre "Catalunya: 50 castells medievals" de l'arquitecte tècnic Carles Cartañá i del fotògraf Jordi Longás.

El 19 d’abril va tenir lloc la presentació d’un nou llibre, al Centre de Documentació del Cateb. El llibre presentat va ser “Catalunya: 50 castells medievals”. La presentació va anar a càrrec dels arquitectes tècnics Xavier Casanovas, vocal d’ICOMOS Espanya, i Carles Cartañá, autor del llibre. En Xavier Casanovas ens va introduir en el tema del patrimoni, destacant la seva importància, posant-lo en valor en la societat i la història del país i en Carles Cartañá ens va explicar l’objectiu del llibre, la tria dels castells amb les seves corresponents anècdotes i ens va obsequiar amb una breu xerrada titulada “Arsenda i els escacs d’Àger (una fantasia medieval).

Ressenya del llibre

Pocs elements del patrimoni arquitectònic ens agraden i ens criden tant l’atenció com són els castells.

Quan parlem de castell, en termes generals, fem referència a una fortificació militar destinada al control, la defensa, l’explotació i al domini del territori, entre d’altres. A partir d’aquí, l’aspecte, les dimensions, la ubicació, els materials, els elements arquitectònics, etc. poden ser molt diversos i depenen de molts factors com poden ser el moment de la construcció, l’adaptació a un entorn topogràfic, la disponibilitat de recursos i la matèria primera per a la seva edificació, així com i de l’adaptació a uns usos concrets, com ara la funció residencial o l’allotjament de tropes, entre d’altres.

A partir dels segles XV i XVI molts castells d’origen medieval perden la seva funció militar i entren en un període d’abandonament i decadència. I és a partir dels anys 50 i 60 del segle XX, que es comencen a produir iniciatives de recuperació d’aquest patrimoni.

A Catalunya hi ha més de 2000 castells. El llibre “Catalunya: 50 castells medievals” ens convida a fer un viatge pel territori català observant, analitzant i descobrint la història i elements constructius de 50 castells del patrimoni del nostre país.

El llibre, en el seu inici ens fa una mica d’història sobre el passat de Catalunya, la seva civilització i la construcció dels castells per tal de contextualitzar-lo.

A continuació trobem l’elecció dels 50 castells amb la seva ubicació geogràfica en el mapa, permetent que el lector els localitzi més ràpidament.

Cada castell disposa d’unes dades pràctiques on s’informa del municipi, la comarca, l’altitud, la data de construcció i la manera d’arribar-hi. També inclou dades telefòniques de contacte. Tot això amb l’oportuna explicació de la història i construcció del propi castell.

Cal destacar el glossari de termes que trobem a la part final del llibre i que ajuden al lector en la comprensió del text.

Per últim, trobem les fonts documentals emprades en la realització del llibre que ben segur ajudaran als lectors que vulguin aprofundir en el tema dels castells. Entre aquestes fonts documentals tenim el fons documental del Centre de Documentació del Cateb que també va ser d’ajuda per l’elaboració d’aquest llibre

PUBLICITAT