REhabilita 2024 reuneix els principals actors de la rehabilitació per abordar la urgència de transformar el parc d’habitatges de Catalunya
3 de desembre de 2024
El dimarts 3 de desembre, el Petit Palau del Palau de la Música va acollir l’acte d’inauguració de REhabilita 2024, una iniciativa col·lectiva liderada pel Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb)que compta amb el suport d’un Comitè Estratègic integrat per l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i representants de tot el sector, incloent-hi col·legis professionals, gremis i associacions.
REhabilita impulsa la col·laboració entre el sector públic i privat amb l’objectiu de transformar el paisatge urbà de Catalunya i avançar cap als objectius globals de sostenibilitat. Aquesta iniciativa se centra en oferir solucions pràctiques per millorar l’estat dels edificis, establint un espai de diàleg entre els diferents agents del sector. En un context d’augment de la consciència ambiental i la necessitat urgent de reduir emissions de CO₂, la rehabilitació energètica es presenta com una eina indispensable per assolir aquestes fites.
Durant l’acte inaugural, el president del Cateb, Celesti Ventura, va subratllar que la rehabilitació d’habitatges ha de ser considerada una prioritat de país, com ho són la sanitat i l’educació. “Només així podrem crear la confiança necessària en la ciutadania per implementar una autèntica cultura de rehabilitació, imprescindible per assolir els reptes de sostenibilitat del 2030 i 2050.”
La presidenta de l’Àrea d’Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana de la Diputació de Barcelona, Gemma Badia, va subratllar el suport institucional a la iniciativa, “com una aposta pel benestar ciutadà i el compromís amb els objectius climàtics europeus.” També ha intervingut la secretària d’habitatge de la Generalitat, Lídia Guillén, que ha destacat “la capacitat de treballar conjuntament de tots els agents del sector”, i ha recordat el compromís del Govern amb la rehabilitació, i Anna Maria Font , Directora del programa dels Fons europeus en matèria de rehabilitació i regeneració de la gerència de l’Ajuntament de Barcelona, va apuntar que “calen plans de rehabilitació estables, suficientment dotats econòmicament, que permetin generar confiança i respondre a les necessitats de la ciutadania, tant pel que fa a la millora de l’estat dels habitatges i dels edificis, com pel que fa a l’accessibilitat i l’eficiència energètica, sense deixar ningú enrere i amb la menor burocràcia possible.”
Campanya de comunicació amb La Cubana
Durant l’acte, Jordi Milán, director de La Cubana, va presentar en primícia la sèrie de gags “Rehabilitades Unides, digui?”, el toc teatral que la companyia aporta a REhabilita 2024 per explicar els avantatges de la rehabilitació amb un estil humorístic i proper.
REhabilita 2024 compta, d’aquesta manera, amb la icònica companyia teatral La Cubana per arribar a la ciutadania i ho fa amb el seu estil únic i humorístic a través de la sèrie de gags “Rehabilitades Unides, digui?”. En aquests set gags, un grup de dones carismàtiques i divertides, membres de l’associació ficticia Rehabilitades Unides, comparteixen en primera persona els beneficis de la rehabilitació d’edificis.
En un “call center” pintoresc, aquestes dones atenen videotrucades de persones interessades, oferint consells i solucions pràctiques amb proximitat i simpatia. A cada episodi, ens recorden, amb el toc característic de La Cubana, que “Si vols canviar el món, comença per casa teva”.
La campanya també inclou cartelleria teatral inspirada en el collage, amb imatges de les protagonistes i escenes del seu dia a dia, que capturen l’essència divertida i reivindicativa del projecte. Els vídeos es publiquen setmanalment a rehabilita.cat i a al perfil d’Instagram @cateb_barcelona per arribar a un ampli públic i promoure la rehabilitació que transforma no només els edificis, sinó també la vida de les persones que els habiten.
Un punt de connexió entre la ciutadania i els professionals
La Trobada de la Rehabilitació va obrir un espai per primera vegada dedicat a la ciutadania, on es van poder exposar dubtes sobre els processos de rehabilitació i conèixer les solucions que ofereixen les institucions. Moderat pel comunicador Òscar Dalmau, aquest espai interactiu va incloure una presentació dels gags de La Cubana, seguit d’un col·loqui amb representants de les adminitracions, els tècnics experts, els administradors de finques, les empreses constructores, entre altres entitats col·laboradores.
Amb prop de 200 assistents i un complet programa de conferències, aquesta edició de la Trobada de la Rehabilitació va posar de manifest que la rehabilitació ha de ser una prioritat col·lectiva per a tota la ciutadania. Durant la jornada, diverses entitats i experts han explorat els principals reptes i oportunitats del sector, amb un èmfasi especial en la sostenibilitat i les solucions energètiques. Les sessions van incloure tant experiències pràctiques com anàlisis d’innovacions normatives i tecnològiques que estan modelant el futur de la rehabilitació.
- Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona ha presentat el projecte de rehabilitació del Parc Públic Hospital 116, un exemple de col·laboració entre entitats municipals i comunitats de veïns.
- Agència de l’Habitatge de Catalunya ha aportat dades actualitzades sobre la rehabilitació a Catalunya i ha subratllat que la demanda per aquests projectes està creixent, especialment en zones urbanes amb edificis antics.
- Ajuntament de Sabadell ha explicat el programa “Barris”, una iniciativa d’acompanyament per facilitar la gestió administrativa en projectes de rehabilitació, que es presenta com un model replicable per altres municipis.
- Institut Català d’Energia (ICAEN), ha introduït les novetats en el registre de certificats energètics, subratllant l’eficiència energètica com a prioritat en les noves normatives.
- Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC), ha explorat les tendències tècniques i econòmiques en rehabilitació energètica, utilitzant l’eina ESPREH per simular escenaris d’estalvi energètic.
- Comunitats de veïns i empreses de construcció han compartit experiències de rehabilitació a Tarragona i Cervera, posant en relleu tant els beneficis com els desafiaments d’aquests projectes en entorns residencials.
- L’Ajuntament de Rubí va presentar el portal Rubí Eficient, una eina innovadora que facilita l’accés a dades clau per impulsar projectes de rehabilitació finançats mitjançant l’estalvi energètic.