El Cateb reuneix experts per analitzar l’impacte del nou Reglament de Productes de la Construcció en el futur de la professió
29 d’abril de 2025

El Cateb ha organitzat una jornada tècnica de gran rellevància per entendre com el nou Reglament de Productes de la Construcció (RPC), aprovat el 30 d’abril de 2024 pel Parlament Europeu i previst per a l’entrada en vigor progressiva entre 2025 i 2028, transformarà la pràctica professional i els processos constructius a Europa.
Sota el títol “Nou Reglament de Productes de la Construcció (RPC) i el futur de la construcció: digitalització i sostenibilitat”, la sessió va reunir professionals, fabricants, institucions i experts per abordar les novetats legislatives i les implicacions pràctiques per als agents del sector de la construcció.
El nou RPC: més enllà de la conformitat, un impuls cap a la sostenibilitat i la digitalització
El nou RPC redefineix les bases normatives del mercat únic de productes de construcció a Europa. El reglament amplia l’abast incorporant requisits ambientals essencials que fins ara no eren obligatoris, introdueix l’obligatorietat de la informació ambiental basada en anàlisi de cicle de vida (ACV) per a la majoria de productes, promou la digitalització mitjançant la creació del Passaport Digital de Producte (DPP), interoperable amb BIM i altres entorns digitals, a més, facilitarà la innovació amb la millora de la ruta ETA (Avaluació Tècnica Europea) per a productes no estandarditzats o innovadors. Aquest enfocament marca un canvi de paradigma: l’eficiència energètica, la circularitat dels materials i la reducció de l’impacte ambiental esdevenen criteris estructurals en la tria i l’ús de productes a obra.
Com afectarà als professionals de l’arquitectura tècnica?
- Canvi en la prescripció de productes: els arquitectes tècnics hauran de consultar i verificar la informació ambiental i de sostenibilitat de tots els productes que especifiquin en projecte, ja que aquestes dades seran part de la documentació de l’obra.
- Major integració amb la metodologia BIM: el DPP obligatori (previst per ser plenament aplicable el 2027-2028) permetrà la integració directa de les dades ambientals i tècniques dels productes en models BIM, facilitant així el càlcul automàtic d’impactes ambientals i el seguiment en manteniment.
- Noves oportunitats professionals: aquest escenari obre nous camps d’especialització per als arquitectes tècnics en consultoria en anàlisi de cicle de vida, avaluació ambiental de projectes, modelització BIM amb informació ambiental i auditories de sostenibilitat en fase de projecte i execució.
- Pressions reguladores a contractació pública i privada: els concursos públics i els projectes de gran escala exigiran cada vegada més que els productes complisquin requisits ambientals mínims i que es pugui acreditar el seu comportament sostenible.

Calendari clau d’aplicació del nou RPC
30 d’abril de 2024: Aprovació oficial del nou RPC.
2025: Inici de la implementació progressiva en normatives nacionals.
2026: Comencen a publicar-se especificacions tècniques harmonitzades actualitzades amb requisits ambientals.
2027-2028: Aplicació obligatòria del Passaport Digital de Producte (DPP) en gran part de productes coberts pel RPC.
2030: L’objectiu de la UE és que el 100% dels productes nous incloguin informació ambiental i siguin aptes per a entorns de construcció circular.
Una jornada amb experts de primer nivell
La jornada va comptar amb les ponències de Sergio Vázquez Jiménez, Secretari General de l’EOTA, qui va analitzar el nou marc harmonitzat europeu i va descriure la ruta d’avaluació ETA per facilitar el marcatge CE de productes innovadors o singulars, especialment aquells relacionats amb l’economia circular i la impressió 3D; i de Aitor Aragón Basabe, responsable de Construcció Sostenible i BIM de UNE, va destacar la importància de la informació ambiental verificable i de la digitalització de les declaracions de producte, fonamentals per a una construcció sostenible i competitiva en el nou context europeu.
A més, una fila zero integrada per representants del Cateb, ITeC, APCE, ACE, Cambra de Contractistes, Gremi de la Construcció, professionals de la consultoria en anàlisi de cicle de vida, l’Administració Pública i empreses del sector va aportar una visió multidisciplinària i de territori.
Des del Cateb, reafirmem el nostre compromís de formar, acompanyar i impulsar als professionals en aquest canvi de paradigma, perquè siguin protagonistes d’una construcció més innovadora, sostenible i digitalitzada.