Cercar Error
Vull col·legiar-me
L'Informatiu Gestió energètica innovació Obra Professió

Barcelona Meeting Point 2019

Els serveis al sector immobiliari guanyen terreny en l'edició 2019 del saló Barcelona Meeting Point (BMP).

Escrit per -

En un ambient certament enrarit pels efectes al carrer de la sentència del Tribunal Suprem sobre el Procés, una nova edició del saló Barcelona Meeting Point (BMP) obrí les seves portes el 16 d’octubre amb imatge renovada (un nou logotip que evoca les illes de l’Eixample) i un dia menys de saló per tal de reduir costos als expositors.

Les imatges d’ofertes i preus dels pisos en venda semblaven haver passat a millor vida (gairebé tot es ven ara sobre plànol) i trobar habitatges a la ciutat de Barcelona era, amb comptades excepcions, com trobar una agulla en un paller. Alguna sí, però, com un conjunt de 133 habitatges de La Llave de Oro batejat com Les Arts a la zona de Glòries-Poblenou, o un projecte que arrencarà en breu, un cop es disposi de llicència d’obres, a Gran de Sant Andreu de la mà de Volumètric. Un agent comercial de la companyia, Roman Giménez, comentava que es tracta d’una promoció de 35 pisos, d’entre 1 i 4 dormitoris, per al qual tenen encara poca informació disponible però ja amb una llista de persones interessades. Mentrestant, s’està lliurant una altra promoció a Les Corts, els pisos de la qual fa temps que es van vendre perquè és un barri sense oferta.

Art efímer als murs d’obra

Un altre expositor amb oferta a Barcelona és Núñez i Navarro, tot un altre clàssic del saló amb promocions a la part alta de la Via Augusta, a la Meridiana, al carrer Ample i a Espronceda. Com a diferència respecte altres edicions del saló, l’empresa mostrava en públic el projecte NNWallery, Art urbà by NyN. És una interessant iniciativa artística que vol transformar els murs de les obres en murals espectaculars fets per artistes urbans que expressen en ells tot allò que els inspira la ciutat, sobretot Barcelona, però també L’Hospitalet i Sant Joan Despí. Entre altres artistes que han deixat la seva empremta en els murs figuren Marina Capdevila, Daniel Torres i Òscar Berok.

I amb Barcelona amb el sòl gairebé esgotat, el gruix de l’oferta se situa ara a l’àrea metropolitana, amb ciutats de la primera corona com a objectius desitjats. Una d’aquestes poblacions preuades és Sant Feliu de Llobregat. Salas, de Sabadell, té aquí una promoció, Can Falguera, a un pas dels jardins del mateix nom “que està tenint molt èxit”, ens comentava Rosa Pubill des de l’empresa. És una promoció “molt maca i ben ubicada”, al costat del mercat, de 38 habitatges (pisos i dúplex, amb piscina comunitària) que es va venent sobre plànol. A Barcelona només els queden tres o quatre pisos disponibles en una promoció petita, Can Otger, a Sant Andreu. Al saló, Salas presentava l’oferta d’unes 25 promocions. Com sempre, recordava Pubill, l’accessibilitat és una de les característiques de tots els pisos que ofereix al mercat.

Espai dedicat a les startups innovadores (mb)
Estand de Salas (mb)

A banda, i dins d’una ferma aposta per l’expansió de la seva marca, va obrir l’espai Salas Lab, on es van organitzar debats professionals sobre l’urbanisme del futur i sobre habitatge assequible. A més, s’havia preparat un taller per a escoles, Com t’imagines la casa del futur? que, malauradament, no es va poder fer per la vaga de les escoles que havien de participar.
I per a aquells que volguessin comprar una mica més enllà de les nostres fronteres, Noval Properties proposava invertir en uns moderns apartaments a Punta Cana, a la República Dominicana, amb una promesa de retorn anual del sis per cent.

Innovació

Després de l’èxit de l’any passat, BMP 2019 va comptar de nou amb el BMP Startup Innovation Hub, una zona d’exposició on un grapat de startups del sector presentaven solucions al servei del sector i que mica en mica van redefinint la manera com es fa negoci. Una d’aquestes es Serviceform, un software que automatitza la generació de missatges en l’atenció als clients a les pàgines web per mitjà de chatbots (i no cal que hi hagi una persona real a l’altra banda del chat). Aquest software, d’origen danès i a Espanya des de fa menys d’un any, ja s’està comercialitzant i l’utilitzen diversos grups promotors. En breu, la seva seu central serà a Barcelona, segons ens explicava des de l’empresa el responsable de desenvolupament de negoci Daniel Aguilón, el qual afegia que la companyia està creixent i incorporant nous professionals a l’equip.
Un altra startup presenten aquest espai era iAhorro, amb una aplicació que compara “de forma gratuïta i transparent, les alternatives per a una hipoteca” tenint en compte les necessitats i característiques del sol·licitant, explicava el director d’hipoteques, Simone Colombelli. A partir d’aquí, es proposen les entitats financeres amb les quals, de la mà d’iAhorro, negociarà les condicions. A més, en formar part d’un grup com es BC, es poden aconseguir condicions més avantatjoses que negociant directament amb l’entitat.
En la mateixa línia, ungrup d’startups que es presentava de forma conjunta era el de les solucions participades pel grup Forcadell, com ara Clic for Rent, una aplicació “que ajuda a administradors i particulars en el procés de gestió de pisos de lloguer, des del moment de la signatura del contracte, i que inclou la revisió dels rebuts de rendes amb l’IPC, la incorporació de despeses recurrents, els aspectes fiscals, la comunicació amb els llogaters…”, segons explicava el CEO Javier Estaún. És una aplicació amb poc més de dos anys de vida i amb molt recorregut, però que no s’ha donat gaire a conèixer. Altres aplicacions d’aquest espai eren Akiles, que crea “claus” temporals o indefinides a través del mòbil, sense necessitat de clau física; Higuests, per gestionar l’ús i manteniment d’aquest tipus d’apartaments, amb serveis de neteja i entrades i sortides; PropCrowd, plataforma de crowdfunding immobiliari; i la més coneguda app Wesmart Park, per treure rendiment i aprofitar els parkings privats durant les hores que estan buits.

Gestió energètica

Fora de l’àrea d’influència de Forcadell, però amb igual vocació d’ajudar o complementar la tasca dels administradors i immobiliaris, participava a la fira Gestor Energia, “aplicació que permet el canvi de titular dels subministradors de gas i llum” dels llogaters cada cop que hi ha un relleu en un pis, gràcies a
acords amb la companyia d’energies renovables Audaxenergía. En parlava Josep Autet, el qual explicava que és una aplicació molt àgil, que permet fer aquests canvis sense haver de sortir del despatx. Amb ella operen, des de principis d’any, una seixantena d’immobiliàries arreu de l’Estat, les quals comparteixen una comissió amb l’aplicació amb cada nova alta en aquesta energètica. Als impulsors els hauria agradat poder fer també la gestió amb el subministrament d’aigua, però ara per ara és complicat perquè es tracta d’un servei d’àmbit local.

La Generalitat va mostrar al saló la seva oferta de lloguer social (mb)

Decoració

També al servei de les immobiliàries exposa l’empresa Kave Home, present a l’espai del BMP dedicat a les reformes, la decoració i l’interiorisme. Vinculada al grup gironí Julià, la companyia va néixer com a botiga online el 2013 i al gener passat decidí obrir el seu primer espai físic, a Barcelona, concretament a la Diagonal, amb una exposició de 900 metres quadrats. A mitjans d’any obrí a Vigo i al setembre a Madrid. La directora de la botiga de Barcelona, Regina Maroto, comentava que han tornat al saló perquè l’any passat van tenir una molt bona acollida; “el saló dona molta visibilitat de cara als nostres clients”, molts dels quals els van conèixer en aquella edició. Participar al saló és, a més, una forma de diversificar, tot plantejant als promotors la possibilitat “d’oferir una imatge diferent dels pisos mostra de lloguer”, o bé ajudar-los en tot allò relacionat amb l’estilisme. A més, els productes de Kave Home exposats al saló es van subhastar en acabar, a preus avantatjosos, la qual cosa era una novetat més i un al·licient per assistir a la fira. Plataformes de crowdfunding, eines de realitat virtual per visitar pisos, software per decorar virtualment apartaments o els pisos “autovisitables” del portal Kasaz eren altres propostes que es van poder veure en un saló que, segons els organitzadors, va comptar en aquesta edició amb 280 empreses procedents de 26 països, i on es van organitzar més de 50 conferències, amb 177 ponents. Un dels debats va posar sobre la taula un dels principals problemes actuals de la societat, el dret d’accés a l’habitatge, un bé a l’abast de cada cop menys persones. Amb el títol “Habitatge digne, inclusiu, assequible i energèticament eficient”, va quedar palesa la importància de la col·laboració públic-privada per fer front a un problema a l’alça i facilitar l’accés als col·lectius més vulnerables. L’accessibilitat dels espais públics, les noves formes de treballar en oficines compartides (coworking) o, fins i tot, les noves formes de viure (cohousing) van ser altres temes de debat al saló.

Perfils de visitants i motius de la visita


Segons dades del saló, que cal tenir en compte de cara a les properes edicions, el 63,2 per cent dels visitants a la fira eren homes, i la franja d’edat més nombrosa, la de persones entre 45 i 56 anys (34,9 per cent), seguida dels visitants de 35 a 44 (24,3 per cent). Més de la meitat dels visitants (51,8 per cent) repetia com a visitant i un 91 per cent el recomanaria a amics. Quant a les motivacions per anar a la fira, un 16’7 per cent ho feia per comprar un habitatge, un 30,3 per llogar, un 11,3 per cent per buscar finançament i un 25,1 per cent per posar-se al dia i conèixer les novetats del ram. Entre aquells que volien comprar o llogar, més del 65 per cent buscava el que havia de ser l’habitatge habitual. Altres motius per anar a saló eren la recerca de pàrquing o un espai per treballar, la voluntat de vendre una propietat i tenir informació sobre el sector.

El mobiliari exposat per Kave Home es va subhastar al final de la fira (mb)



PUBLICITAT