Cercar Error
Sessions Tècniques Pràctica professional

Impacte de la qualitat de l’aire interior en la salut i propostes per a edificis

Cateb - Barcelona
Coneixerem les malalties més comunes relacionades amb la manca de ventilació higiènica a l'interior dels habitatges, des del punt de vista sanitari i les solucions per a prevenir-les des d'un àmbit tècnic, amb exemples pràctics.

Documentació de l'activitat

“La pandèmia de COVID-19 va posar de manifest la importància de renovar l'aire en interiors per a reduir el risc de contagi. Però, com s'ha esmentat abans, aquesta importància de renovar l'aire també ha de veure amb reduir els nivells d'altres contaminants perjudicials per a la salut. A més, els confinaments en l'habitatge que vivim l'any 2020 també van treure a la llum les importants deficiències al nostre parc residencial.”Entrevista realitzada a la Dra. Carlota Sáenz de Tejada, investigadora en l'Institut de Salut Global (ISGlobal) i investigadora en el projecte Habites (Guia bàsica de ventilació “Ventila per la teva salut”)

La jornada vol posar de manifest la importància de la relació entorn i salut en el sector de la construcció així com oferir les eines i propostes tècniques per a la millora de la qualitat interior de l’aire en els edificis. D’aquesta manera podrem detectar i prevenir patologies i malalties derivades en la salut de les persones com a conseqüència d’una manca de ventilació higiènica mínima.

En el desenvolupament de la jornada es preveu una primera part on experts d'altres disciplines com és la medicina (experts en malalties respiratòries) o/i entitats públiques/organismes privats ens faran una introducció sobre la importància d'una bona qualitat de l'aire per a la salut humana. D'aquesta manera es creen sinergies des d’un àmbit pluridisciplinari, on medicina i disciplines tècniques ens ajuden a conscienciar als tècnics sobre la importància d'una bona qualitat interior de l'aire des de la concepció del projecte. 

En una segona part s’exposen els requisits mínims normatius i legals en l’àmbit d’edificació. Es plantegen les estratègies per a crear espais més saludables i la descontaminació de l'aire domèstic: sistemes de ventilació de doble flux, gestió del confort tèrmic i la qualitat de l'aire, etc. Es detallen els sistemes de mesura, gestió i control de paràmetres de qualitat de l’aire.

Finalment, parlarem del manteniment de les instal·lacions, les conseqüències d’una manca de ventilació higiènica així com de les patologies que se’n poden derivar. Es mostren exemples de casos pràctics de propostes de millora en edificis existents

Programa

09:00h Recepció i checking dels assistents
09:10h Benvinguda i obertura de la jornada
09:20h Aire interior. Factors determinants. El paper de l’Arquitecte tècnic
Carles Labernia i Badia
Arquitecte Tècnic i Enginyer d’Edificació. Màster en Bioconstrucció. Màster en Patologies i Tècniques de Rehabilitació. Tècnic en mesures ambientals de Bioconstrucció. Professor Escola AT del UdL. Investigador emèrit del CTFC. Consultor i formador.
09:55h Impacte de la qualitat de l’aire interior en la salut
Dr Pere Casan
Metge Pneumòleg. Catedràtic emèrit de Medicina de la Universitat d’Oviedo. Investigador emèrit de l’Instituto de Investigación Biosanitaria d’Astúries
10:25h Fonts de contaminació en la qualitat de l’aire interior i exterior
Eulàlia Figuerola
Arquitecta. Àrea de desenvolupament i projectes de GBCe. Experta en economia circular, bioclimatisme, eficiència energètica, acreditada en els segells de sostenibilitat VERDE i DGNB.
10:45h La qualitat de l’aire interior a l’habitatge. Què ens diuen les dades (ponència en castellà)
Carlota Sáenz de Tejada
Dra. Arquitecta. Investigadora post doctoral a la Iniciativa en Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Investigadora Principal del projecte HABITAS.
11:15h Pausa café
11:30h Requisits normatius i legals de la qualitat del aire. Solucions de control
Rafa Bravo
Director d’I+D del negoci confort d’Orkli
12:00h Monitorització de la qualitat de l’aire interior com a eina d’informació i control (ponència en castellà)
Maria Figols Gonzalez
Arquitecta tècnica i Enginyeria d’edificació. Màster en Biologia de l’Edificación per la UdL i WELL AP. Consultoria ambiental en edificacions, formació i difusió d’una arquitectura sostenible i saludable. Directora científica (CSO) i co-fundadora de inBiot Monitoring S.L.
12:30h Influència de la humitat a la qualitat de l’aire (ponència en castellà)
Ramón Comadrán Martín
Titulat superior en eficiència energètica i instal·lacions. Amb àmplia experiència en la realització de projectes d’humidificació i tractament de l’aire. Cap de desenvolupament de negoci d’humidificació a CAREL Ibérica.
13:00h Requisits per crear espais saludables
Jordi Monterde
Tècnic Especialista en Refrigeració, Climatització i Electricitat Industrial, i Tècnic Superior en Gestió Comercial en Entorns Industrials. Responsable del Canal Preincripció de l’empresa Servoclima.
13:30h Torn de preguntes i cloenda de la jornada: Reptes de futur per a edificis més saludables
Anna Martín
Arquitecta tècnica. Consultora en energia i sostenibilitat del Cateb
14:00h Final de la jornada

Una acció conjunta amb

I la col·laboració de

Detall de l’activitat
Data
25 de gener de 2024
Lloc
Cateb (Bon Pastor 5 · Barcelona) · Sala d'actes
Horari
de 09:00 a 14:00h
Preu
gratuït
Modalitat
Presencial
Telèfon
93 240 20 60
Email
activitats@cateb.cat

PUBLICITAT