Cercar Error
Vull col·legiar-me
Institucional Patrimoni arquitectònic terratrèmol

Els materials de construcció tradicionals no són els responsables del col·lapse del patrimoni arquitectònic pel sisme del Marroc

Arquitectes tècnics experts en diagnosi i intervenció en arquitectura patrimonial afirmen que els materials de construcció tradicionals no són els responsables del col·lapse pel sisme del Marroc, sinó per la proximitat a l'epicentre.

Més enllà de la tragèdia humana, els estralls en el patrimoni arquitectònic, tant tradicional com monumental, són enormes. En aquest sentit, també ens dol i ens angoixa el tractament que la majoria de mitjans de comunicació, estan donant a aquesta catàstrofe. Atribuint el col·lapse dels edificis, de forma general, al fet de què són edificis antics construïts amb terra i fusta. Res més lluny de la realitat, ja que són els edificis tradicionals els que millor han resistit un sisme de magnitud 7, i la majoria de víctimes han estat en edificis moderns, de formigó, com mostren les imatges que es poden veure cada dia a la televisió, i membres de RehabiMed, presents en el lloc durant el terratrèmol poden testificar.

En aquest sentit, com a coneixedors de la construcció en terra i experts en diagnosi i intervenció en els edificis, afirmen que l’arquitectura tradicional del Magreb, construïda amb tècniques i materials que cobreixen les necessitats dels seus habitants de manera sostenible, fins i tot des del punt de vista sísmic, no col·lapsa per estar construïda amb materials tradicionals, sinó per la proximitat a l’epicentre del sisme i per la seva virulència. No es pot jutjar el que ha succeït sense una avaluació del comportament dels diferents edificis i cal evitar els judicis precipitats, arbitraris o imprecisos que atribueixen la catàstrofe al tipus de construccions i als seus materials. Això no és cert, i s’està estigmatitzant un patrimoni de gran valor, reconegut mundialment, i que cal preservar.

Xavier Casanovas, President de RehabiMed; Dr. Joan Ramon Rosell i Dra Montse Bosch, Departament Tecnologia de l’Arquitectura de l’EPSEB-UPC Barcelona

Fotos: Montserrat Villaverde @aqababcn (setembre 2023)

Vegeu també “Comunicado sobre el terremoto en Marruecos y los daños causados al patrimonio arquitectónico” ICOMOS (Consejo Internacional de Monumentos y Sitios)

PUBLICITAT