“Ens fa certa angúnia l’acceleració que es respira de vegades en el sector”
Escrit per Carles Cartañá - 17 de desembre de 2018
L’Associació de Consultors d’Estructures (ACE) es va fundar fa més de 30 anys amb l’objectiu de dignificar una professió que és clau en la redacció del projecte i en la construcció d’edificis i no obstant amb poc reconeixement social. David Garcia és doctor arquitecte i Josep Baquer és arquitecte tècnic. Són respectivament el president i vicepresident d’aquesta associació de professionals que agrupa i representa els tècnics especialitzats en aquest àmbit i que té com a objectiu vetllar pels seus interessos, mantenir i incrementar el seu prestigi i facilitar-los recursos, suport tècnic i formació continuada. l’informatiu ha parlat amb ells.
Han passat 32 anys des de la fundació l’any 1986 de l’ACE. Consideren que els objectius fundacionals són avui encara vigents?
“Per descomptat que són vigents i encara amb més coneixement de causa que al moment fundacional. El que va provocar la trobada dels primers companys l’any 86 al restaurant La Oca de Barcelona (actualment inexistent) era la necessitat de dignificar una professió infravalorada que desapareixia al fons i al darrera dels projectes arquitectònics. El disseny i el càlcul estructural com a mínim i segons el tipus d’edifici, és el 25% del pem i pot arribar a ser el 80 o el 85% segons les característiques: no és el mateix un bloc d’habitatges convencional, que un poliesportiu o un camp de futbol. I en el cas de la rehabilitació d’edificis antics en què pràcticament tots els elements són estructurals, pot ser de més del 50 %. En la majoria dels casos, els industrials de prefabricats d’elements estructurals regalaven el càlcul al client, a canvi de la contractació del seu producte. Cada industrial, havia de disposar d’algun tècnic que li fes el càlcul, però aquest tècnic era invisible per a la propietat i per a l’arquitecte.
“Una professió es dignifica pel reconeixement social a un servei determinat, i en conseqüència per una valoració en el camp econòmic, que en el cas d’un tècnic, s’ha de reflectir en els honoraris corresponents a una feina ben feta. En el cas del consultor d’estructures encara ara aquests dos aspectes no tenen el nivell desitjable. A Catalunya, i en bona part gràcies a la nostra Associació de Consultors d’Estructures, el procés de dignificació ha millorat, però a molts llocs de la geografia espanyola, encara està en zona de mínims”.
ç
Disseny i càlcul estructural realitzat per BAC Engineering Consultancy Group
Els vostres associats procedeixende diverses disciplines: enginyers, arquitectes tècnics, arquitectes. Considereu que aquest és un valor diferencial d’ace?
“Efectivament, la nostra transversalitat no només és un valor diferencial sinó una qualitat que ens defineix: el que ens uneix és una professió no un títol acadèmic. El que ens aplega no són unes atribucions inherents a titulacions universitàries, sinó una capacitació real per a desenvolupar un ofici amb solvència, la qual cosa comporta evidentment un títol universitari, però sobretot una experiència i uns coneixements. El que es pretén des de l’ace és que els seus socis numeraris, pel fet de ser-ho, puguin incloure als seus projectes i altres actuacions professionals, el logo de l’ace com a certificat reconegut de garantia de competència
professional”.
Per accedir a l’associació cal fer un examen. Un cop ets a dins, quin és el procés d’avaluació que han de seguir els membres?
“El soci numerari, per haver accedit a l’ace ha d’haver demostrat anys d’experiència i qualitat tècnica. El procés d’accés normalment es fa a partir del patrocini d’un altre soci que el presenta. L’interessat ha de presentar un projecte redactat per ell, juntament amb un concurs de mèrits. La comissió de control avalua el candidat i la documentació que presenta i si s’escau, presenta l’informe a la Junta perquè accepti la seva admissió.
“Atès que l’ACE vol donar fe en tot moment de la qualitat dels seus afiliats, cada dos anys, els socis numeraris han de presentar un projecte fet en aquest període per ser avaluat a la comissió de control. Si l’informe és favorable, cap problema. Si no n’és, se li dóna una nova oportunitat. En aquest procés, si no s’assoleix la qualitat exigida, es pot arribar a produir l’expulsió del soci”.
Quina és la vostra relació amb els col·legis professionals del sector?
“Pel que deia més amunt respecte a la transversalitat, els nostres associats pertanyen a diversos col·legis professionals, raó per la qual, les nostres relacions institucionals són molt correctes i constructives. Entenc que ens necessitem mútuament perquè, des dels diversos col·legis i des de l’ace, tots podem aportar molt a una causa comuna, que és la dignificació professional dels nostres col·lectius al servei de la societat”.
La construcció evoluciona (lentament) i apareixen noves figures importades d’altres països com el project manager, quantity surveyor o facility manager. Al mateix temps arriben noves tecnologies com ara el BIM o el Lean Construction. Com veieu el futur del sector i el de l’Associació?
“Ens ho mirem amb ulls de professionals amb moltes dècades en actiu al camp de les estructures. Crec que hem de contemplar alhora l’experiència de la tradició (també constructiva) i la innovació que sempre arriba per poder donar resposta a nous reptes. Ens movem en un context que mai no s’atura. Però, ens fa certa angúnia l’excessiva acceleració que es respira de vegades en el sector. Les noves tecnologies venen per quedar-se i per tant no les podem defugir, sinó que les hem d’assumir i millorar. Ens movem en el context europeu que camina ràpid pel que fa a la implementació de noves tecnologies.
“És veritat però, que els que venim de calcular estructures amb el mètode Cros, de Cremona i regla de càlcul, hem vist tants canvis que ja res no ens sorprèn. Ens preguntem, però, si les persones que volen desenvolupar aquests nous oficis de gerència i direcció estan prou preparats pel que fa a l’arquitectura i construcció. Ens preocupa que gent que s’ha format només en escoles de negocis,
pugui posar-se sense cap preparació específica al front d’un procés d’organització d’un projecte urbanístic o arquitectònic complex: hem de confessar la nostra desconfiança al respecte i amb coneixement de causa, després de molts anys de fer obres de tot tipus i envergadura”.
Per primera vegada ha estat guardonat un consultor d’estructures als Premis Catalunya Construcció que convoca el CAATEEB. El premi ha estat per a Robert Brufau, professional ben conegut en el nostre sector i en la universitat i antic president de l’ace. Com valoreu aquest guardó?
“El valorem com un guardó més que merescut. La trajectòria professional d’en Robert és brillant i impecable. Ell ens deia l’altre dia, en rebre el guardó, que la seva vida professional ha estat el que ha estat per un cúmul de casualitats. Deu ser veritat. Però, potser aquestes mateixes casualitats en una altra persona nohaurien fet cap efecte. El guardó d’en Robert és una mica un guardó per a l’ace. Ell en va ser un pare fundador, un dels que es van reunir a La Oca. Creiem que el seu mèrit principal ha estat no només la seva qualitat tècnica provada i verificada, sinó la seva capacitat pedagògica que l’ha permès transmetre els seus coneixements sense cap reserva als alumnes. Un enginyer jove ens va dir un dia: jo quan sigui gran vull ser com el Robert…
“Aquesta activitat de gran generositat, de passió per transmetre i compartir el coneixement, tant de
la docència universitària com el dia a dia de la professió, és la gran lliçó que en Robert ens ha ensenyat als altres companys, siguin de la seva quinta (com en Josep Baquer – collita del 46), alumnes i amics (en David Garcia fa més de 30 anys que col·labora amb els diferents grups) o els deixebles de les darreres fornades d’Arquitectura de la UPC o de l’Escola Sert”.