Cercar Error
L'Informatiu Tecnologia

La fusta de Cirerers

Un edifici d’habitatges cooperatiu de 8 plantes construït amb fusta al barri de Roquetes de Barcelona

Escrit per -

Un edifici d’habitatges cooperatiu de 8 plantes construït amb fusta
al barri de Roquetes de Barcelona

Sostre Cívic i La Constructiva posaven en marxa a les acaballes del 2018 el projecte Cirerers de la mà de Celobert, un edifici construït amb fusta de PB+7 la finalització del qual està prevista per a l’agost de 2021. Ubicat a un solar de la Plaça de les Dones del barri de Roquetes, al districte de Nou Barris de Barcelona, i emmarcat en el règim de cessió d’ús promogut per Sostre Cívic, esdevindrà el més alt d’Espanya edificat amb aquest sistema constructiu.

Per conèixer com s’ha dut a terme el procés de construcció d’aquest edifici singular,  L’INFORMATIU es va adreçar als companys Xavier Humet i Jan Dinarès, arquitectes tècnics i enginyers d’edificació, directors d’execució de la promoció i socis del despatx Grup Nou Arquitectura i Gestió, que ens en van explicar tots els detalls.

L’obra s’inicià amb una fonamentació per pilotatge i una planta baixa erigida amb formigó armat -així com la caixa d’ascensor i l’escala de PB a P3-. Emmarcat en el concepte d’habitatge cooperatiu, la promoció compta a la planta baixa d’un gran local, una sala comunitària i un espai destinat a la reserva de residus. Al vestíbul s’ha reservat una superfície de 25,11 m² destinada a l’aparcament de bicicletes, a més de l’espai destinat als comptadors elèctrics i dos armaris més destinats al pas d’instal·lacions. També hi trobem una gran sala denominada Taller que inclou 4,76 m² addicionals per a l’aparcament d’aquest mitjà de transport tan sostenible, essent la sostenibilitat a tot nivell l’eix vertebrador del projecte global.

Si bé la construcció amb fusta no és cap tècnica innovadora, sí que ho és la tecnologia que ha anat sorgint

Un moment de l’entrevista a peu d’obra

Instal·lacions eficients i renovables

En el capítol d’instal·lacions destaca la implantació d’aerotèrmia, amb un coeficient de rendiment que quadruplica els índexs de consum. Amb un COP de 1:4 cada kWh d’energia elèctrica consumida  donarà lloc a 4 kWh de tèrmica (sigui per a calefacció o per a ACS). A més a més, la implantació de plaques fotovoltaiques amb comptadors bidireccionals -que permetran una deducció en les factures basada en l’energia generada- i retornada a la xarxa a preu de producció. D’aquesta manera, per cada KWh induït, la promoció s’endurà 0,06 cèntims, i l’import total serà prorratejat entre tots els habitatges.

S’ha invertit molt també en l’aïllament, tant a nivell exterior com interior; extradossats reblerts de llana mineral combinats amb alguns interiors de fusta. Cal tenir en compte que les prestacions de la fusta, respecte a la transmissió acústica són molt dolentes, especialment quant a l’impacte. És per a això que en l’àmbit dels paviments interiors, s’ha col·locat sobre la base de fusta una solera seca formada per una capa de grava que recull la llana mineral, i, sobre seu s’han col·locat dues plaques de fibra de guix laminat per reforçar l’aïllament, que al seu torn treballen com a base del paviment laminat d’acabat.

Els avantatges de la construcció en sec són la reducció del consum d’aigua en la fase de construcció així com la gestió de residus en el seu enderroc i la rapidesa en el procés d’execució, el que s’erigeix en un conglomerat de sostenibilitat en tots els vectors.  

L’edifici fou projectat d’acord amb el model d’habitatge cooperatiu tal i com s’apuntava en un inici, i d’això se’n desprèn la denominació dels replans-carrers que donen pas als diferents habitatges a cada nivell, i que acullen les rentadores i els estenedors. Està constituït per 6 habitatges en les plantes primera i segona -amb 4 estudis a cada una menys a les entitats de les cantonades nord i sud-est, que estan dotades de major superfície. Tant és així que aquestes quatre entitats els ha permès respondre a un programa funcional diferent, i donar lloc a un habitatge de tres habitacions a la nord, i de dues a la sud-est.

La particularitat del CLT és que són panells formats per capes de fusta de tables serrades encolades entre elles

La configuració de Cirerers està concebuda de tal manera que la superfície construïda és inversament proporcional a l’alçada. Així, a la tercera planta l’habitatge de la façana sud-oest es transforma en una terrassa i a les plantes quarta i cinquena es manté la reducció de 5 entitats. Finalment, a la  planta sisena passem a tenir 3 habitatges, i un gran terrat comunitari i a la planta setena hi trobem dos estudis –un amb balcó i l’altre amb terrassa- i una altra porció de terrat comunitari.  D’aquesta manera, el sistema estructural garanteix un repartiment de càrregues coherent que s’alleugereix en alçada.

Una execució àgil i ben estructurada

El procés de construcció de l’entramat de fusta fou àgil i, valgui la redundància, ben estructurat. Durant els mesos de novembre i desembre arribaren 18 camions a l’obra, els quals, mitjançant la grua i seguint els plànols de muntatge i la numeració dels panells, permetien la seva col·locació in situ. El còmput global ascendeix a un total de 600-700 peces que procedien d’Àustria. A Catalunya també hi ha un fabricant de CLT (Cross Laminated Timber), però segons els van comentar no tenien prou capacitat de fabricació per a una obra d’aquesta envergadura. També hi ha altres fabricants a Espanya i més a Europa.

Si bé la construcció amb fusta no és cap tècnica innovadora, sí que ho és la tecnologia que ha anat sorgint al respecte i que ens permet tractar aquest material de maneres ben diferents. La particularitat del CLT és que són panells formats per capes de fusta de tables serrades encolades entre elles. Cada panell consta d’un nombre total de capes imparell i perpendiculars entre sí amb els estrats adjacents. Aquest sistema constructiu permet obtenir panells de grans dimensions que estan dotats d’una elevada versatilitat i amb un procés d’execució relativament simple.

La petjada de carboni d’aquest procés de construcció en comparació amb sistemes constructius com el dels formigó, l’acer o la ceràmica és clarament inferior

Cal tenir present que un altre aspecte rellevant és la densitat d’aquest material (500 kg/m³ vs els 2.400 del formigó armat). En aquesta obra s’han muntat 2400 m² de murs de 140 mm de gruix i 2.200 m² de forjats que van des dels 180 als 220 mm.

En la línia de l’esgrimit anteriorment, la sostenibilitat s’erigia des d’un primer moment com a paràmetre preponderant del projecte Cirerers. La petjada de carboni d’aquest procés de construcció en comparació amb sistemes constructius com els del formigó, l’acer o la ceràmica és clarament inferior, malgrat l’impacte ambiental derivat del transport. Exceptuant les coles de poliuretà que uneixen les capes entre si, el conjunt de la promoció pot reintegrar-se en la natura un cop exhaurit el seu cicle de vida.

Són pocs els edificis construïts a Barcelona amb aquest sistema constructiu -majoritàriament en sec- i no cal dir que a la seva finalització comptarà amb una classificació energètica de baix consum de classe A.

Reivindicar el dret a l’habitatge

Vam tenir ocasió de parlar també amb la promotora, que ens va explicar en profunditat el plantejament d’aquesta promoció aixecada en un solar cedit per l’Ajuntament per un període de 75 anys, prorrogables 10 o 15 anys més. Sostre Cívic porta temps difonent el model d’habitatge cooperatiu amb cessió d’ús, prenent com a referents altres països –dins i fora del marc europeu- com Dinamarca o Uruguay.

Es tracta de reivindicar el dret a l’habitatge amb caràcter indefinit o a llarg termini, que permeti a les persones establir-se i projectar; el dret a accedir a un habitatge digne, un dret fonamental que s’erigeix en el camí crític de la generació de joves actual. Una generació que s’ha d’enfrontar a la precarietat laboral, les contínues recessions econòmiques i un parc d’habitatges –edificat o per edificar- que fa trontollar totes les seves expectatives i plans de futur. L’habitatge cooperatiu és fruit d’un canvi de paradigma que dona lloc a una titularitat col·lectiva, i que de per se, exigeix un canvi de mentalitat articulat al voltant de la tríada de la gestió democràtica, la interacció amb membres del mercat social i la solidaritat.

L’origen de Cirerers es remunta a un concurs impulsat per l’Ajuntament el 2016 per a la construcció d’habitatges cooperatius, on Sostre Cívic guanyà el solar de Roquetes i un altre al Poblenou. D’acord amb aquest, es signà un dret de superfície que, per la mateixa naturalesa de sòl públic, s’havia d’alinear també amb els requisits exigits als HPO. Un dels aspectes que més es valorava en el concurs era l’aposta ferma per la sostenibilitat i la minimització de l’empremta ecològica. Malgrat que la construcció amb fusta és, d’entrada, un sistema constructiu car, el seu cost s’amortitza al llarg de la seva vida útil.

L’habitatge cooperatiu és fruit d’un canvi de paradigma que dóna lloc a una titularitat col·lectiva i que de per se exigeix un canvi de mentalitat

El 2017 s’inicià el procés participatiu de model d’habitatge per a les 32 unitats de convivència amb els membres impulsors, que cristal·litzà, per mitjà de reunions setmanals, definició d’espais comuns i múltiples reflexions, tallers i debats de manera conjunta amb la cooperativa d’arquitectes Celobert, en el projecte que donà lloc a Cirerers. El perfil predominant dels membres de la cooperativa de les unitats de convivència són persones que viuran soles.

Tots els agents intervinents en el procés responen a un mateix enfocament i conjunt de valors; des dels arquitectes passant per la constructora, el finançament, l’assegurança, la comptabilitat, l’assessorament legal, la missatgeria i la neteja, la companyia elèctrica… una defensa i alineació de principis al voltant de l’economia social i solidària. Un enfocament que no ha menystingut l’impacte de la nova construcció al barri, la interacció amb els residents preexistents, així com la reserva d’un habitatge a persones en situació de vulnerabilitat. 

La construcció d’un nou paradigma de convivència, model econòmic i logístic i factor humà.

Plantes i alçats

Plànols muntatge

Detalls constructius

PUBLICITAT

L'Informatiu Professió

MARKETcons

Una eina per a la reutilització de productes de la construcció

Escrit per -

Una eina per a la reutilització de productes de la construcció

A finals de la dècada dels 60 i principis dels 70 de segle passat, es va iniciar la preocupació planetària sobre la continuïtat del model de desenvolupament existent. Tot això va suposar un gran impacte, del qual tots hem hagut de prendre consciència, encara que les decisions que comporta estan evolucionant d’una forma lenta i tortuosa, provocant una crisi ambiental global, que també té components socials i econòmics.

Aquesta crisi és conseqüència de la forma particular en la qual els humans ens hem relacionat amb el planeta Terra i això ens ha conduït a la insostenibilitat del model, basat en el creixement sense límits. Un dels reptes més preocupant que hem d’afrontar, és el ritme de consum de recursos naturals que està esgotant els no renovables del planeta, bàsicament abiòtics, i posant en perill el cicle de reposició de molts dels que sí que es consideren renovables.

Amb aquests recursos naturals, extrets generalment de la litosfera, es fabriquen, transporten i consumeixen productes que després s’acumulen a la biosfera en forma de residus. En tot aquest procés es consumeix energia i s’emet CO2. Per corregir aquest despropòsit s’han plantejat diferents models com són “l’economia circular” o l’estratègia de “residu zero”, que afecten i afectaran de forma directa a la construcció, per ser un dels sectors productius amb els pitjors indicadors en consum de recursos i generació de residus.

Conscients de tot això, s’estan iniciant i impulsant accions que permet afrontar aquest important repte. En aquest article es presenta un projecte d’economia circular, relacionat amb la reutilització de productes de l’edificació, amb el qual es pretén aportar un granet de sorra en aquest àmbit. El seu nom és MARKETcons.

La petjada ambiental dels europeus és molt elevada, ja que consumim els recursos naturals de tot un any en poc més de quatre mesos

Un model en transformació

La petjada ambiental dels europeus és molt elevada, ja que consumim els recursos naturals de tot un any en poc més de quatre mesos, generant de mitjana, més de 2.500 milions de tones de residus. El sector de la construcció és un dels sectors que més hi contribueix, consumint prop de la meitat dels recursos naturals i generant poc més d’un terç del total dels residus. Per produir els productes que consumim es requereix energia i aquesta ha de ser la mínima i el més barata possible. Europa no té molts recursos naturals, ni fonts energètiques fòssils abundants, per la seva extracció, transformació, producció i transport de forma econòmica. Això fa que sigui menys competitiva globalment arribant també a generar, en alguns casos, problemes geopolítics. Amb aquesta conjuntura, és imprescindible una gestió eficient, mitjançant una aposta decidida per la reducció del consum de recursos naturals, incloent l’energia, amb l’objectiu de crear un sistema de producció i consum que generi pocs residus i mantingui els productes i materials en ús durant el major temps possible.

Això permetrà ser més competitius internacionalment i més resilients davant les crisis econòmiques i ambientals. Reduint la dependència dels recursos externs, també s’aconseguirà un major grau d’inclusió i justícia social, particularment intergeneracional, a una escala global.

Arribats a aquest punt, cal una aposta decidida per la transformació del model i és per això que la Comissió Europea ha adoptat un pla d’acció amb el que vol contribuir a accelerar la transició d’Europa cap a una economia circular que impulsi la seva competitivitat i promogui el desenvolupament econòmic sostenible, generant nous llocs de treball. Per impulsar aquest canvi disruptiu ha desplegat diferents fons financers per mobilitzar una gran quantitat de diners.

Imatge de les etapes del cicle de vida d’un producte de la construcció segons la norma UNE- EN ISO 14040:2006

L’economia circular

El model d’economia circular neix per oposició al model d’economia lineal, basat en extreure recursos, elaborar productes, consumir i rebutjar-los. Aquest model lineal és irresponsable, ja que el 80% dels productes no es recuperen, essent això un problema molt greu i per això ha arribat a la seva fi, no podent-se aplicar de forma indefinida en un planeta amb els recursos limitats.

Per oposició, l’economia circular planteja una proposta regenerativa que tanca cicles de forma similar al que passa en la natura, on res es desaprofita, perseguint recuperar tots els productes el màxim de vegades possible, reduint al mínim els residus i l’ús de recursos naturals. Els indicadors europeus assenyalen que la construcció és un sector clau per l’economia circular, ja que malgasta entre el 10 i el 15% dels materials a causa de la ineficiència dels sistemes utilitzats, el 60% de les oficines no s’usen i 11 milions d’habitatges estan buits, etc.

Totes aquestes dades plantegen molts reptes i un posicionament nou del nostre sector que comportarà canvis importants, els quals afectaran molts processos com la titularitat dels edificis, la reconversió del sector ransformador de sòl cap a un model de reciclatge de ciutat existent, la modificació dels processos que afecten la licitació de les obres, la relació entre els agents de la construcció, la forma de projectar els edificis, el disseny dels sistemes constructius, els tipus de materials que s’utilitzaran, la forma com es deconstruiran els edificis, la prevenció de residus, etc…

El model d’economia circular neix per oposició al model d’economia lineal, basat en extreure recursos, elaborar productes, consumir i rebutjar-los

Prevenció de residus

La legislació actual defineix la prevenció com el conjunt de mesures a adoptar abans de què una substància, material o producte acabi essent un residu. En qualsevol política estratègica que persegueixi ser eficient és fonamental la prevenció i per aquesta raó, s’ha convertit en la principal estratègia política de gestió de residus de la Unió Europea, davant el reciclatge i la valorització de residus, ja que prolongar el cicle de vida dels productes significa un benefici ambiental, energètic i econòmic de primer ordre. És per tot això que la prevenció és la base de la jerarquia de residus.

La jerarquia de residus

Tota jerarquia és l’ordenació d’algun aspecte segons un criteri de major o menor importància o rellevància. En aquest sentit, l’any 1975, la Unió Europea va establir per primera vegada una jerarquia en la política de residus, mitjançant la Directiva 75/442 / CEE. Aquesta jerarquia posava l’accent en la importància de la minimització dels residus, la protecció de l’entorn i la salut humana. El 1989 es va convertir en una jerarquia d’opcions per a la gestió de residus i l’any 2008, el Parlament de la Unió Europea va introduir una nova jerarquia formada per cinc etapes, que es recull en la Directiva 2008/98/CE. Aquesta jerarquia ha estat traslladada, pels estats membres, a les diferents legislacions nacionals, on la prevenció de residus és la base i la primera prioritat, no formant part del concepte residu, sinó del producte. La segona prioritat de la jerarquia és “la preparació per a la reutilització”, que inclou operacions de revisió, neteja o reparació, per a les quals es prepara un producte o els seus components, que s’han convertit en residus, perquè puguin ser reutilitzats sense necessitat de cap altra transformació posterior. La prevenció i la preparació per a la reutilització són jeràrquicament prèvies al reciclat i a altres tipus de valorització.

La reutilització de productes

La reutilització de productes és una estratègia de prevenció de residus que persegueix allargar la vida dels productes per aconseguir reduir la necessitat d’haver de consumir més productes nous. En el cas de la construcció és especialment important, tal com es desprèn de l’anàlisi dels indicadors ambientals. En la tesi doctoral de Gerardo Wadel, es quantifica en un 60% el total de recursos del planeta, biòtics i abiòtics, que són usats en el sector de la construcció. A més, estima que es necessiten 6 tones de recursos materials per cada metre quadrat construït en un edifici i que es generen 0,8 tones/m2 per superfície edificada. L’estudi de ECORYS, per la direcció general de medi ambient de la Unió Europea, sobre eficiència de recursos al sector de la construcció, estima que a nivell europeu l’energia incorporada en 2011 en els productes de construcció va ser de 1,9 milions de tera joules. L’acer i l’alumini junts són responsables d’aproximadament el 51% de l’energia incorporada, i el formigó és responsable d’un altre 17%. El 2010 l’energia de funcionament en edificis residencials era gairebé 7 vegades l’energia incorporada en tots els materials de construcció de nova producció. No obstant això, aquesta proporció es va reduir en 2007 a 4,5, i anirà disminuint cada cop més degut a l’impuls de les estratègies d’eficiència energètica centrades en l’energia operacional d’ús dels edificis. En aquest mateix sentit, la comunicació 445/2014 de la UE, assenyala que entre el 5 % i el 10% del consum total d’energia a la UE està relacionat amb la producció de productes de construcció. A més, les emissions de gasos d’efecte hivernacle que porta incorporada van en augment i poden suposar un percentatge significatiu de les emissions totals de gasos d’efecte hivernacle.

Totes aquestes dades, fan veure que hi ha una necessitat d’actuar en el sector de la construcció, on no s’ha incorporat, ni s’ha assentat la idea, que la “economia circular” pot significar un avantatge econòmic i competitiu. Per aconseguir-ho seran necessaris molts canvis, com és el millorar la durabilitat dels edificis i els seus productes, incloent canvis semàntics, on el concepte “residu” tendeixi a desaparèixer, donant pas a la concepte de “recurs”. Aquests aspectes són importants, perquè ajuden a visualitzar els edificis i les infraestructures existents com les pedreres dels nous edificis i de l’obra civil. En línia amb aquests plantejaments s’insereix el projecte MARKETcons.

La reutilització de productes és una estratègia de prevenció de residus que persegueix allargar la vida dels productes

Què és MARKETcons

El projecte MARKETcons és una iniciativa, de el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’Edificació de Barcelona, que pretén implementar en el mercat un nou servei per crear, impulsar i difondre un punt de trobada entre usuaris per a la reutilització de productes de la construcció presents en els edificis existents mitjançant un portal web i una APP per smartphones.

La versió web és accessible a la pàgina web de l’Agenda de la Construcció Sostenible. L’APP en versió per Android es pot descarregar gratuïtament des del Play Store i la versió iOS es pot descarregar des de l’App Store.

A la primera pantalla d’accés es dona informació sobre l’aplicació i a través del menú podem accedir als diferents apartats: el més destacat, publicar anunci, els meus anuncis, sobre MARKETcons, usuari i idioma, que avui està disponible en català, castellà i anglès.

El primer pas per publicar un producte és registrar-se com a usuari. Es realitza des de l’apartat “usuari”, amb els camps següents: nom i cognoms, adreça, codi postal, municipi, correu electrònic i fotografia de l’usuari. Un cop registrat ja es pot publicar l’anunci d’un producte de la construcció que pugui ser reutilitzat, mitjançant l’accés a l’apartat “publicar un anunci”. Les dades necessàries són un títol amb el qual s’identificarà el producte, la categoria a la qual pertany el producte, que s’ha de triar en un menú desplegable, una descripció del producte, el preu, el pes aproximat del producte, indicació sobre com es realitzarà l’enviament o recollida del producte, l’adreça on es troba el producte i finalment les imatges i documentació (en cas que n’hi hagi).

No tots els productes existents en l’edificació poden disposar d’una segona vida i ser reutilitzats, però la quantitat i tipologia és molt alta. El MARKETcons està pensat per utilitzar-lo en la fase inicial d’un projecte de rehabilitació o d’una auditoria de residus, on s’ha de fer un llistat exhaustiu dels tipus de productes que s’hi poden incloure, com ara: portes, poms i manetes, panys, arcs i brancals, mènsules de pedra, peces ornamentals, finestres, fallebes, vidres, persianes, tendals, reixes, baranes, escales, esglaons, mosaics, teules, pises de pissarra, mecanismes elèctrics, llums, aixetes, sanitaris, aigüera, mobles de cuina, radiadors, conductes d’aire, barrets, dipòsits, canalons, tanques de parcel·la, bancs, paperera, fanals, fonts de jardineria, gelosies, elements ornamentals, etc.

Resultats qualitatius

Amb aquest projecte s’aconsegueixen objectius qualitatius genèrics i objectius qualitatius sectorials que poden ser molt interessants per al nostre sector.

Alguns objectius qualitatius genèrics que podem destacar són:

Objectius ambientals:

• Allargar la vida de referència dels productes.
• Reduir el volum de residus de la construcció provinents del sector de l’edificació.
• Reduir el consum de matèria primera per a obtenir nous productes.
• Reduir el consum d’energia per obtenir nous productes.
• Reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Especialment de CO2, a causa de la reducció del consum energètic per obtenir nous productes.
• Reduir altres impactes ambientals que es generarien a l’utilitzar productes nous.

Objectius socials:

• Sensibilització i conscienciació creant una cultura de conservació i manteniment dels productes i en l’eficiència en l’ús dels recursos. La reutilització de productes és una possibilitat que avui no està fortament arrelada en la nostra cultura de consum. En aquest sentit, el projecte també
persegueix sensibilitzar i conscienciar socialment, modificant la forma de pensar dels usuaris i tècnics que treballen en aquest tipus d’intervenció, afavorint la seva aproximació a l’economia circular i fomentant una cultura
que doni valor als productes existents en els edificis donant-los una nova vida en un altre emplaçament.

Objectius econòmics:

• Econòmicament permet generar una economia vinculada a la durabilitat dels productes, aconseguint generar beneficis econòmics als propietaris dels productes per la seva venda i un estalvi en els costos de gestió dels residus.

Altres objectius qualitatius sectorials que podem destacar són:

Objectius en la rehabilitació i manteniment d’edificis.

• En la fase d’ús dels edificis es realitzen una multitud d’intervencions per allargar la seva vida útil. En aquestes intervencions es substitueixen alguns productes que poden continuar usant per part d’altres usuaris en un altre
edifici amb la mateixa finalitat per a la qual van ser concebuts. Algunes d’aquestes decisions estan motivades per qüestions de moda, tendència, estil, etc. Si avancem aquesta operació en una fase inicial dels treballs de
rehabilitació, es podrà aconseguir la reutilització de productes i evitar que aquests productes no siguin convertits en residus.

Objectius en la professionalització i generació de valor.

Aquesta iniciativa és impulsada pel col·legi professional que agrupa els arquitectes tècnics a la província de Barcelona, la qual cosa comporta un plus de seguretat a aquesta operació de reutilització dels productes de construcció, ja que la nostra professió té per missió el traslladar els coneixements tècnics i científics al seu àmbit professional, el sector de l’edificació. Una part important d’aquest col·lectiu professional exerceix la seva activitat de forma única i especialitzada en la fase d’ús dels edificis (interioristes, consultors de manteniment i tècnics en rehabilitació, directors facultatius, auditors de residus, etc…), essent els primers en assabentar-se de les possibilitats de reutilització d’aquests productes. Això ens permet avançar temporalment les decisions i possibilitar les millors opcions de reutilització de productes. Al mateix temps, els arquitectes tècnics som per formació, perits en materials i experts en control de qualitat de les obres d’edificació, donant rigorositat a l’operació de reutilització de productes. D’altra banda, els arquitectes tècnics exercim diferents perfils professionals en el sector de l’edificació, de manera que conferim moltes possibilitats de difusió a una iniciativa com aquesta. És per tot això que aquesta iniciativa, vinculada al nostre col·lectiu professional, permet professionalitzar-la i aportar valor a un àmbit professional que ho requereix i avui encara no el té.

Resultats quantitatius

Per poder mesurar de forma efectiva qualsevol estratègia és necessari disposar de dades. Les dades serveixen per quantificar i ajudar a prendre decisions. En aquest sentit, l’eina MARKETcons té previst de generar anualment uns indicadors sobre els impactes ambientals que s’han evitat amb l’ús d’aquesta eina i que es faran públics a la pàgina web de l’Agenda de la Construcció Sostenible. Els càlculs seran possibles a través del pes dels productes que s’han inclòs al portal MARKETcons, essent els indicadors inicialment previstos els següents:

• Consum energètic encastat en els materials que s’han evitat.
• Emissions de CO2 evitades.
• Esgotament de recursos evitats.
• Consum d’aigua evitats.
• Epíleg final

El sector de l’edificació requereix canvis estratègics significatius per acostar-se a la sostenibilitat. Un dels principals canvis té a veure amb l’ús dels recursos que té al seu abast i el més pròxims possibles. Resoldre aquest repte i generar un canvi de sistema que impliqui allargar la durabilitat dels productes i prevenir la generació de residus serà un objectiu important de el sector durant els propers anys, la qual cosa implicarà un retorn a un model orgànic de tancament de cicles materials, ja sigui usant la biosfera o usant el mateix sistema tecnològic. Un retorn que comportarà reptes importants amb repercussions socials i culturals, tan transcendentals com va ser el pas de les societats tradicionals a la societat industrial actual.

Els agents del sector tenim la responsabilitat de liderar aquest canvi i al qual el projecte MARKETcons pot ajudar-hi. Esperem i confiem que el col·lectiu professional s’ho faci seu i s’utilitzi tant àmpliament com sigui possible en el dia a dia.

Agraïments

Per desenvolupar aquest projecte, l’any 2018 es va sol·licitar una subvenció pública a l’Agència de Residus de Catalunya, havent estat valorada com el segon millor projecte dels 78 sol·licituds presentades. Per això volem agrair a l’Agència de Residus de Catalunya la seva confiança i col·laboració, sense la qual aquest projecte no hagués estat possible.


Bibliografia

Cap a una economia circular. Comissió Europea.

Informe de posicionament de GBCe sobre economia circular.

Wadel, Gerardo (2009) La sostenibilitat en l’arquitectura industrialitzada: la construcció modular lleugera aplicada a l’habitatge. UPC.

Marrot, Jordi (2020) Auditories de residus de construcció i enderrocs.
Blog de l’Informatiu

PUBLICITAT