Cercar Error
L'Informatiu Anàlisi d'obra

Rehabilitació de l’antiga Rectoria de Godmar: arquitectures que es fan i es desfan

Rebatejat com a Rectoria de Godmar, el complex de l'antiga església de Sant Sadurní de Callús ha estat objecte d’una intervenció arquitectònica exemplar.

Escrit per i -

La rehabilitació de l’antiga església de Sant Sadurní de Callús

Oh pintors, aquí on som,
hi ha o no hi ha pintura?…
N’hi ha d’haver o no?…
Convé que n’hi posem o n’hi afegim?

Oh pintors! Perejaume
(Sant Pol de Mar, 1957), artista.

Fitxa tècnica

Nom de l’obra: Rehabilitació de la Rectoria Godmar i el seu entorn
Ubicació: Rectoria de l’antiga església de Callús
Promoció: Rectoria Godmar
Autoria del projecte: Carles Puig Soler, arquitecte i Maria Antònia Mir, interiorista
Col·laboradors del projecte: Maria Forteza i Laia Girbau (arquitectura); Arc-Bcn (instal·lacions); Base Dos (càlcul estructures); Jordi Moya (il·luminació); Picseca (seguretat intrusió) Pere Cascante (arqueòleg)
Direcció d’obra: Carles Puig Soler, arquitecte i Maria Antònia Mir, dissenyadora d’interiors
Director d’execució de l’obra: Enric Vijande Majem
Coordinador de seguretat i salut: Enric Vijande Majem
Constructor: AS3 Group (Técnicas Decorativas en Imágenes Comerciales)
Cap d’obra: Jaume Sànchez
Data d’acabament de l’obra: març de 2017

A mitjan segle XX l’església de Callús (Bages) va restar en estat de semiabandonament donat que es va construir un nou temple més a prop del poble. Un cop traspassada la seva funció sagrada, va servir fins fa poc d’aixopluc de bestiar, en definitiva, de corral. Gairebé vuitanta anys després de deixar de complir el seu paper principal com a escenari litúrgic i dessacralitzada des de fa dècades, l’antiga església de Sant Sadurní de Callús ha renascut ara com a espai singular per a esdeveniments socials i culturals.

Arquitectures en dansa

Rebatejat com a Rectoria de Godmar, aquest complex ha estat objecte d’una exemplar intervenció arquitectònica que ara el fa lluir entre el cementiri callussenc i les restes de l’antic castell de Godmar, dalt de l’altiplà que li proporciona unes vistes esplèndides sobre el Mig Cardener. L’església s’ha rehabilitat pràcticament tal com era, i ara el seu interior, amb la nau central diàfana, pot acollir fins a 200 assistents. L’espai es completa amb un pati central que forma part de l’antiga rectoria, conservada i restaurada a partir de l’estat en què ha arribat fins ara. El pati conserva la llinda de la porta d’entrada amb la data de 1700. Completa el conjunt una espaiosa sala de nova construcció a la banda oest –entre la rectoria i les restes del castell– per a uns 225 comensals. Els autors de la intervenció són Puig-Mir Arquitectura i Disseny d’Espai. La rehabilitació ha deixat al descobert un passadís que comunica l’església amb la nova sala, des del qual són visibles a través d’uns finestrals dues antigues tines que també s’han preservat.

La intervenció ha volgut rehabilitar el temple i la rectoria tal i com estaven, i fer relluir aquests espais amb una il·luminació intencionada i unes mesurades intervencions artístiques que juguen amb els espais interiors de l’església.


Fer escultura és, a hores d’ara, desfer-ne una altra

Perejaume, 1999


L’estat del pati central on hi havia l’antiga rectoria un cop iniciats els treballs de restauració

Arquitectura sobre paisatge omnipresent

En la natura i el paisatge, tòpics dels poetes romàntics, i escenari cada vegada més escàs, trobem avui un gran ventall de possibilitats vitals. El paisatge influeix en l’expressió i el potencial de l’arquitectura emmarcada, i és, al mateix temps, font inspiradora, ja no només pels valors urbanístics o arquitectònics que genera, sinó per la bellesa que sorgeix entre arquitectura i paisatge en la seva trobada i en com es subratllen mútuament.

Sovint alguns elements arquitectònics amb càrrega històrica i situats estratègicament en el paisatge són clarament identificadors d’una població i són evocadors i elements simbòlics d’aquesta.

Veiem conviure art i natura, poesia i natura, pintura, escultura… la convivència del paisatge natural amb l’arquitectura és especialment intensa en la seva percepció, però sobretot, per la seva qualitat de ser viscuda. La natura, en aquest cas, no es limita a teló de fons, sinó que interactua amb l’arquitectura i, fins i tot, esdevé una eina de projectació tant en la implantació com en els trets arquitectònics definitoris, ja es busqui el diàleg o el contrast. El lloc com a material de projecte, la percepció del paisatge com a quelcom viu de qui aprendre i intervenint-hi amb respecte, reescrivint-lo, convertint l’arquitectura en part essencial del lloc i madurant-lo.


La natura es fa paisatge quan l’home l’emmarca

Le Corbusier (Suïssa, 1887- França, 1965), arquitecte.


Esquema gràfic del procés del projecte

El paisatge orgànic i l’arquitectura geomètrica com a estratègia de diàleg: el pintoresc modern. Interiors que introdueixen el paisatge exterior, hibridació de l’arquitectura i el paisatge, arquitectura també com a paisatge. Per una banda, doncs, la integració natural del conjunt en el paisatge, però, per l’altra, la recerca de contrast entre l’orgànic del paisatge natural i la geometria rectilínia de l’arquitectura contemporània. Una aliança aquesta de vegades criticada o poc entesa, però que avui és cada vegada més viable i atractiva i fins i tot necessària, diria. Tal i com exposa Iñaki Ábalos al seu Atlas del pintoresquismo contemporáneo, les obres i projectes d’alguns dels més influents arquitectes moderns com Le Corbusier, Mies Van der Rohe o Bruno Taut ja van establir els ponts entre l’estètica pintoresca i la ideologia moderna donant llum a un nou paisatgisme modern. Una trobada entre les noves nocions plàstiques i la incipient cultura ecològica que va donar com a resultat una nova forma de concebre els espais.

L’arquitectura integrada en el paisatge com a part essencial del mateix. Detalls de les ombres que projecten els elements de la tanca exterior.

Estudi maqueta ombres.


Allà on la llum no il·lumina, potser il·lumini l’ombra

Roberto Juarroz (Argentina, 1925), poeta.


Llums i ombres de l’arquitectura

Tot i que quan definim l’arquitectura anomenem el duet llum i ombra, sembla que l’arquitectura parli sempre de llum oblidant sovint que la creació d’ombres és fonamental en la seva percepció i en la creació dels seus principis essencials o l’enriquiment de les seves qualitats escenogràfiques. La llum il·lumina l’arquitectura valorant-la i enriquint-la amb els seus jocs d’ombres. El seu contrast és qui precisament aporta dinamisme en la percepció espacial. Sovint a la història de l’art i de l’arquitectura, la llum ha anat lligada a la divinitat, relegant les ombres a l’obscuritat d’éssers o esperits malèfics, atorgant a la llum el rang d’origen vital i de claredat, enfront de l’obscuritat que representa allò mortal i negatiu.

El ritme de les ombres generades en els elements constructius de l’obra que ens ocupa genera tota una sèrie d’efectes emocionals, revelant i remarcant la seva presència multiplicada, creant cert misticisme, de nou religiós. Ombres que, igualment com la llum, donen protagonisme a l’arquitectura, incidint en la seva presència i revelant-la. Arquitectura com a festa de llums i d’ombres.

Poesia en els detalls

Si ens endinsem en el món dels detalls que conté la intervenció de Puig-Mir, confirmarem com la bona arquitectura els considera essencials i necessàriament projectats i premeditats amb la mateixa cura que l’escala més general del projecte. La importància de la microescala arquitectònica on es combinen magníficament els materials i els espais actuals amb les estructures històriques preexistents. Amb aquesta exquisida juxtaposició, dialoguen perfectament diversos materials i diversos períodes, esdevenint un magnífic collage de troballes i connexions que finalment esdevenen en un cos únic perfectament equilibrat i harmònic.

Carlo Scarpa, arquitecte venecià (1906-1978) n’és un referent en aquesta arquitectura d’intervenció en el preexistent, pulcra en els detalls, i que resol magistralment tot tipus de relacions, trobades, recolzaments entre materials i elements constructius. “Déu està en els detalls”.

Puig-Mir, fascinen (i es fascinen) en els detalls, elaborant una arquitectura que parla un llenguatge coneixedor dels materials i de les seves possibilitats formals, subtilesa, capacitat creativa, una arquitectura que marca diferència en la petita escala. Efectivament, “Déu està en els detalls”.


Déu està en els detalls

Gustave Flaubert (França, 1821-1880), escriptor.



Rehabilitació i posada en ús de la Rectoria de Godmar i el seu entorn

Per Jordi Olivés

L’estructura metàl·lica esdevé la tanca que delimita el conjunt i li confereix una unitat formal

L’operació aconsegueix construir un equipament multiús a partir de la reforma i rehabilitació d’un element patrimonial. El projecte desconstrueix els volums edificats de la rectoria vella, una edificació obsoleta adossada a l’antiga església del Callús, la qual va ser edificada sobre una església romànica datada del segle X. La desaparició d’aquestes construccions adossades fa aflorar l’antiga façana romànica de la cara posterior de l’absis i la torre campanar de l’extrem de la nau.

Llavors, davant la façana així apareguda, es buida l’espai que ocupaven les velles construccions i es consoliden els murs de tancament per emmarcar un pati central. En contraposició, al costat oposat d’aquest pati s’aixeca una nova edificació de superfície equivalent als vells cossos que s’han enderrocat.

La nova construcció empra ferro i vidre, de manera que contrasta volgudament amb el caràcter patrimonial de l’església, la qual es conserva en la seva aparença nua i amb els propis acabats preexistents.

La delimitació formal del nou volum ve definida per un entramat metàl·lic que aporta transparència i continuïtat entre l’espai interior i l’exterior, i que alhora constitueix l’estructura portant de la coberta lleugera de mínim pendent. Dins, un cubile de vidre constitueix una sala diàfana condicionada i adaptable per a usos diversos.

Constitueix un espai totalment lliure d’elements interiors, amb tancaments envidrats i proveït de vanos corredissos que poden obrir-se i donar continuïtat amb l’exterior. Compta amb cortines en tot el voltant i d’unes altres intermèdies que permeten acotar l’espai en tres fraccions. És adaptable a funcions i formats d’utilització diversa, com ara reunió, conferències, espectacles, presentacions… o menjador per allotjar fins a 220 comensals.

En el costat nord, apareix un cos de serveis i de pas de comunicació amb la nau de l’església, que compta amb un soterrani que absorbeix els desnivell natural en aquest costat, on se situen sales auxiliars d’instal·lacions, dipòsit d’aigua, grup electrogen, i un gran office amb accés rodat per a subministraments.

Desconstrucció de la rectoria vella i arranjament de l’església

La primera etapa dels treballs va consistir en la desconstrucció de les edificacions de la rectoria vella. El capítol comprèn el desmuntatge de la coberta, els enderrocs parcials, retirada de residus i neteja d’esbrossada de tot l’àmbit d’ocupació.

Fet això la intervenció abasta dues operacions conforme als quadres de costos que es reprodueixen, l’una és l’adequació de l’església i l’altra la construcció del nou edifici.

L’actuació es desenvolupa en tot el recinte, alhora que l’integra i el relaciona amb el seu entorn natural.

Pel que fa a la rehabilitació i instal·lacions de l’església es defineix una inversió total de 569 €/m2. S’indica la ràtio en relació a 462 m2 de superfície construïda de l’església, tot i que l’import inclou també la repercussió de l’arranjament de l’espai exterior d’accés i la tanca.

El 50% d’aquesta ràtio, uns 290 €/m2, correspon al capítol de ram de paleta, que comprèn un ampli ventall de treballs des de terraplenats, formigons, soleres, paviments, revestiments, paleteria, equips i mitjans auxiliars i ajudes. D’entre aquest ventall la meitat del cost recau en els paviments (148 €/m2), d’una banda relatiu als paviments de formigó amb acabats diversos (remolinats, agregats de quars, revestiment de poliuretà, o bé rentat d’àrid vist en accessos exteriors), i d’altra banda els diferents tractaments interiors executats amb pedra natural de sant Vicenç. Segueixen en incidència els mitjans auxiliars, formigons, altres treballs de paleteria, i una escassa incidència en revestiments ja que l’església es deixa amb l’aspecte interior preexistent.

El capítol de fusteries i tancaments representa un 28% i fa referencia a la tanca del recinte exterior (constituïda de perfils laminats en L en vertical, situats en xebró), a les portes d’accés al recinte, i en menor grau a baranes i remats auxiliars. Les instal·lacions signifiquen un 19% del total i es refereix en gran part a electricitat i il·luminació (74 €/m2), i en menor incidència a l’abastament d’aigua i sanejament pel nucli de lavabos.

Nou edifici polivalent. Estructura metàl·lica i coberta lleugera

El nou edifici polivalent té un tractament diametralment oposat pel que fa a materials i sistemes constructius, amb una ràtio d’inversió global pec de 3.616 €/m2 tenint en compte que inclou tots els aspectes relatius a la construcció, el conjunt de les instal·lacions, l’equipament i els tractaments generals necessaris de tot el recinte per a la posada en servei de l’activitat, de manera que s’efectua la repercussió sobre els 549 m2 de superfície atribuïts a la nova construcció.

En l’aspecte constructiu els capítols d’implantació, moviment de terres i estructura sumen una repercussió de 1.142 €/m2, que equival a 1/3 de la inversió. El nivell inferior del cos de serveis és de formigó armat en murs i lloses, amb forjat de xapa col·laborant. Sobre rasant es conforma la sala polivalent, els nuclis de lavabos, i el pas de comunicació amb l’església amb estructura de pòrtics metàl·lics sobre pilars de perfils heb i de tub estructural. La coberta lleugera tipus deck sobre corretges ipn entre pòrtics, i tota l’aigua es recull cap al dipòsit.

A façana els pilars es substitueixen per la disposició de perfils metàl·lics en L cada 21 cm, i també a les tanques perimetrals, constituint un embolcall que provoca visuals canviants segons la direcció i les diferències de llum al llarg del dia. L’estructura metàl·lica s’integra a façana i sustenta els tancaments de vidre.

A l’interior s’adopta paviment de parquet roure adherit, amb canals encastades per a la distribució elèctrica, informàtica i corrents febles. Paraments de suro fonoabsorbent i sostres de plaques de fibra amb perfils ocults, també fonoabsorbents, que integra canal de llum i altaveus. S’ha efectuat estudi acústic i s’ha equipat la sala amb equips àudio per assolir prestacions acústiques de qualitat. Els tractaments interiors repercuteixen 696 €/m2, un 19% del pressupost, dels quals un 5% recau en paviments i un 6% en revestiments. Les instal·lacions representen el 27% de la inversió, amb una forta incidència de la climatització (11,4%) i significativa per a l’electricitat (6,2%), la protecció contra incendis (3,2%) i els sistemes de control (2,5%). El recinte compta amb un sistema d’il·luminació escènica que emfatitza el perímetre envolupant i els camins d’accés.

L’obra es completa amb el tractament dels espais exteriors amb una tria de vegetació adequada a l’indret, articulant els accessos, un espai d’aparcament, la descàrrega de subministraments, i efectuant un arranjament dels talussos en el desnivell pel costat nord del terreny, junt al cos de servei i corregint la rasant per evitar la visual i el soroll de fons de la carretera que discorre deprimida per aquell costat.

Es mantenen els acabats preexistents i es fa un nou paviment

Zona posterior de l’església vella i estructura interior.

PUBLICITAT

L'Informatiu Cultura

Arquitectura o simulacre

En el marc de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929 es va construir el Poble Espanyol, un conjunt pensat inicialment per ser enderrocat, que finalment es va conservar. Un clar exemple del que podem entendre com a Arquitectura-Simulacre.

Escrit per -

El Poble Espanyol a l’Exposició Internacional
de Barcelona de 1929

“Entre los grandes aciertos de la Exposición Internacional de Barcelona, en 1929, se construyó un Pueblo Español con el que se quiso superar el carácter fragmentario de anteriores manifestaciones análogas, reconstituyendo, no determinado sector o jerarquía, sino un Pueblo completo, todo un PUEBLO ESPAÑOL de categoría mediana, ni gran ciudad ni villorrio, con su iglesia y sus posadas, sus obradores y sus tiendas, sus mansiones señoriales y sus lares humildes, su Ayuntamiento y su Monasterio, sus callejas y sus plazas.”

Guía del Pueblo Español. Ayuntamiento de Barcelona, Seix y Barral. Barcelona, 1929.

Vistes actuals de diversos racons i detalls del Poble Espanyol de Barcelona

Mapa del conjunt del Poble Espanyol inclòs a la Guía del Pueblo Español. Ajuntament de Barcelona. Seix y Barral. Barcelona, 1929.

Imatges de carrers i places del Poble Espanyol tal com es poden visitar avui.

Tres són les fites importants que ha tingut la ciutat de Barcelona: les Exposicions Internacionals de 1888 i 1929 i els Jocs Olímpics de 1992 (prefereixo no tenir en compte el Fòrum de les Cultures de 2004). Totes elles van associades a herències urbanístiques ben visibles com són la reordenació de la Ciutadella, la urbanització de la muntanya de Montjuïc o l’obertura de la ciutat al mar.

Amb l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929 es va urbanitzar la muntanya de Montjuïc, a més d’altres intervencions més puntuals per a modernitzar la ciutat. En aquest marc es va construir el Poble Espanyol, un conjunt que inicialment estava pensat per a ser enderrocat, però que finalment es va conservar, atès l’extraordinari impacte que es preveia que tingués i que va tenir la seva presència.

La posada en escena de l’arquitectura espanyola a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929

El fet d’incloure un “Poble Espanyol” a l’Exposició Internacional de Barcelona no esdevenia cap invenció, ja que el fet de mostrar l’arquitectura d’un país com a espectacle visual formava ja part dels habituals muntatges de les exposicions internacionals. Trobem antecedents d’això al Borgo Medievale de Torí del 1884, també tota una sèrie d’imitacions històrico-folklòriques a París el 1889 o també el Village Flamand d’Anvers i el Village Suïsse de Ginebra, ambdós del 1896. La idea era seguir en la línia d’aquelles escenografies, construint una recreació temporal d’escaiola. Però segons sembla, va ser l’arquitecte Francesc Folguera qui va proposar que la intervenció anés més enllà, imposant més solidesa al conjunt i el cas del Poble Espanyol va assolir unes dimensions molt diferents i superiors a les que en un principi s’havien pensat.

Efectivament, allò que havia de ser una escenografia aproximada i incompleta es va concebre finalment com una representació del país amb unes dimensions considerables, abastant arquitectures d’orígens ben diferents que caldria harmonitzar i en una escala molt superior als exemples de l’àmplia tradició de reconstrucció històrica i folklòrica d’arquitectures present en nombroses exposicions internacionals des de finals del segle XIX. Per a aquesta tasca es va fer l’encàrrec a quatre professionals de prestigi com eren els arquitectes Ramon Reventós i Francesc Folguera, el pintor Xavier Nogués i el crític d’art i pintor Miquel Utrillo. El projecte serà fruit de la intensa tasca de documentació prèvia i treball de camp que es va dur a terme uns mesos abans de la celebració de l’esdeveniment en qüestió.

El projecte va ser fruit de la intensa tasca de documentació prèvia i treball de camp que es va dur a terme uns mesos abans

Com escriu Soledad Bengoechea al seu llibre Els secrets del Poble Espanyol. 1929-2004: “El Poble Espanyol és un poble inexistent, impossible, un poble d’Enlloc. Encara que molts dels seus elements siguin una còpia exacta d’elements reals, convé dir que la tasca dels arquitectes i dels artistes que els van ajudar no es va limitar sols a reproduir al peu de la lletra; a més a més de la invenció dels conjunts, els devem la invenció de no pocs detalls. Hi ha molts edificis que resulten més bells en llur versió barcelonina que no pas en llur context original. En molts casos els constructors del poble van sumar detalls significatius: van procedir, doncs, amb una certa llibertat artística, més que amb una pruïja de fidelitat arqueològica”.

L’Exposició Internacional de Barcelona va estar activa des de maig de 1929 fins a gener de 1930 i en tot aquest període el Poble Espanyol va acollir molts actes, festes, balls, concursos, curses de braus, etc. Un cop finalitzada aquesta, va passar a ser seu de la Junta de Museus i continuà essent seu de diversos esdeveniments culturals de la ciutat. Durant la Guerra Civil es va utilitzar de camp de treball (de presoners). Després va restar en estat ruïnós i perillava amb la seva desaparició i desmantellament. L’any 1942 es va intentar vindicar la seva presència i l’Ajuntament proposà albergar-hi el Museu d’Indústries i Arts Populars, distribuïts en diferents edificis del recinte. En època de l’alcalde Porcioles (de finals dels anys cinquanta fins a principis dels setanta) es va voler revitalitzar el Poble i es va sotmetre a tot un seguit d’intervencions reparadores. A partir de l’any 1986 es va dur a terme una important remodelació del conjunt tant física com pel que fa a les activitats. Des d’aleshores han tingut lloc diverses intervencions fins a esdevenir (o almenys, intentar-ho) un nou centre de creació i distribució d’artesania, si més no, pel turisme.

El poble Espanyol també reculll algunes referències d’arquitectura religiosa. El “monestir romànic” es troba ubicat a la zona exterior del recinte.

Vistes exteriors i interiors de la instal·lació FIESTA, ubicada dins la Torre d’Utebo, a la Plaça Aragonesa.

En els darrers anys, dins d’un nou cicle de renovació iniciat el 2018, també s’han introduït noves “atraccions” com és l’espai Fiesta, un intent de modernització o de “modernor” actual on una instal·lació audiovisual de gran format mostra les festes populars de diferents indrets del país. Una experiència multimèdia, simulacre digital, o millor dit, com s’anomena ara compulsivament quan es vol ser creativament modern i estar al dia, una experiència immersiva. Això, unit al Welcome Area, amb 8 grans pantalles interactives i la maqueta del recinte, i els 5 espais Feeling Spain, inaugurats recentment i també dins del projecte de renovació del Poble Espanyol, esdevenen l’últim crit de la proposta del Poble. “Benvinguts a la festa de les festes!” Diu a la web de difusió en aquest apartat.

S’han introduït noves “atraccions” com és l’espai “Fiesta”, un intent de modernització actual amb una instal·lació audiovisual de festes populars del país

Un viatge fotogràfic: la construcció del Poble Espanyol

L’exposició Un viatge fotogràfic. La construcció del Poble Espanyol de Montjuïc va presentar el recorregut per una bona part del territori espanyol que, durant un mes, van fer Miquel Utrillo, enginyer, pintor, crític d’art i cap del projecte; Xavier Nogués, dibuixant i pintor, i Francesc Folguera i Ramon Reventós, arquitectes, per recollir documentació visual per al projecte arquitectònic d’edificació del Poble Espanyol de Montjuïc. Van reunir més d’un miler de fotografies i dibuixos que van servir per construir-lo. Les obres es van iniciar el gener del 1928 i el procés constructiu també va ser objecte de reportatges fotogràfics. El Poble Espanyol es va inaugurar el maig del 1929 en el marc de l’Exposició Internacional de Barcelona tal com estava previst. Així es resumeix la interessant exposició que hem pogut visitar a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona comissariada per l’arquitecta Sandra Moliner i el conservador de l’arxiu fotogràfic, Rafel Torrella.

Imatges de l’exposició a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Un viatge fotogràfic. La construcció del Poble Espanyol de Montjuïc. A d’alt, apartat d’imatges del viatge dels autors del Poble Espanyol i a baix, fotografies del procés d’execució del Poble.

Arquitectura o simulacre

Si anem enrere en el tema de recrear realitats urbanes i paisatges, en definitiva, recreacions simulades de realitats que no existeixen i que només són inspirades i aproximades, topem fàcilment amb el que en la tradició de la cultura visual del segle XIX s’anomenava Panorama. Un artefacte i una pràctica de domesticació moderna de la percepció que es produïa en una època en què la imatge visual assolia especial rellevància i on l’estratègia cultural del moment privilegiava l’exhibició.

Panorama construït a Londres el 1801. Plans, and views in perspective, with descriptions of buildings erected in England and Scotland; and… an essay to elucidate the Grecian, Roman and Gothic Architecture. (Plans, descriptions et vues en perspective, etc.). Robert Mitchell. Etching / Coloured Aquatint. 15 May 1801, London. Public Domain Held by: © British Library.

Imatges actuals de l’anomenat Barri Gòtic de Barcelona.

Les pintures Panorama i els edificis construïts per albergar-les foren un dels espectacles europeus més populars al llarg del segle XIX

Les pintures anomenades Panorama, així com els edificis construïts per a albergar-les, foren un dels espectacles més populars al llarg del segle XIX. El Panorama és una aplicació no convencional de la pintura. Es tracta de representar una imatge amb una visió de 360º, en la qual l’observador s’ubica en el centre d’una pintura circular que l’envolta per complet. El primer Panorama de què es té notícia va ser realitzat el 1785 per l’irlandès Robert Parker i representava una vista de la ciutat d’Edimburg. Ell mateix va patentar la idea el 1787 amb la denominació francesa de La nature a coup d’oeil. L’espectador es situava en una plataforma central elevada que dominava tota l’escena circular i en l’espai entre la pintura i la plataforma es col·locaven objectes tridimensionals que augmentaven la confusió perceptiva. Es tractava d’impactar l’observador, que aquest tingués la sensació de formar part de l’escena. Les pintures representaven vistes de ciutats i, més tard, gestes heroiques i batalles.

Però el Panorama no deixa de ser una experiència visual que simula l’espacialitat, i com a exemple de simulacre urbà o paisatgístic, resta en l’àmbit exclusiu de la imatge en dues dimensions que recrea espais.

Un cas ben proper al del Poble Espanyol seria el del Barri Gòtic de Barcelona, que fou “construït” a mitjans del segle XX i del que el seu nom també és una creació moderna

Un altre exemple, potser més proper al del Poble Espanyol, seria el de la recuperació de centres històrics en el marc de la ciutat contemporània i que sí que parteixen de l’experiència espacial per a esdevenir simulacre de si mateixos. Un cas ben proper seria el del Barri Gòtic de Barcelona, que fou “construït” a mitjans del segle XX i del que, de fet, el seu nom també és una creació moderna. Tot i que en un principi aquest fet de monumentalitzar la ciutat històrica fou un projecte de la burgesia per tal de potenciar i exhibir l’arquitectura nacional catalana, aquest es va desenvolupar, a la pràctica, en funció dels ingressos que generaria de cara al nou turisme urbà i com a un objecte més de mercaderia disfressat de cultura i difusió.

Imatge publicitària de La Roca Village a la web Barcelona.com / Mapa guia del Parque España. Villa Española de Shima, al Japó

En la mateixa línia i no tan llunyà a la recuperació del centre històric de “la millor botiga del món” es troba el cas de La Roca Village: “Petit paradís dels compradors a 40 minuts de Barcelona”, “Un veritable poble ple d’encants, amb els seus encantadors carrerons i boniques i petites cases que alberguen botigues”, “Fantàstica ambientació. Es tracta d’una ciutat en petit, de cases baixes on cada construcció està dedicada a una firma comercial, articulades al voltant d’un gran bulevard central. Tot això en perfectes condicions de conservació i neteja, i acuradament decorat amb flors, bancs, fanals i mobiliari urbà de molt bon gust. Un parc temàtic dedicat a les compres, el somni de molts i moltes shopping lovers!”, o la darrera notícia sobre la remodelació de la part sud el recinte, que diu: “Una experiència amb els cinc sentits, que va més enllà de la compra”.

No cal afegir res més, són descripcions prou il·lustratives del que estem parlant.

En altres països també trobem alguna recreació de racons d’Espanya (almenys el que des d’allà creuen que és el typical spanish). Un bon exemple d’això és al Japó, el Parque España. Villa Española de Shima. Un parc temàtic amb diferents recreacions d’indrets espanyols com ara La Plaza de Fiesta (que inclou Los Pirineos: una muntanya russa invertida, Carrusel de Gaudí, recreat en els dissenys de l’arquitecte o Gran Montserrat, una muntanya russa recreada en el massís), Avenida de España, Plaza Mayor (amb la instal·lació 3D d’una tauromàquia), Museo Castillo de Xavier, Avenida de Carmen i altres atraccions, restaurants i hotels. Un veritable pastitx de diversió tematitzada. Podríem trobar d’altres parcs temàtics en aquesta línia o fragments de ciutats copiades en indrets llunyans a les originals, però això és tan extens que ens ho reservem per a un altre reportatge.

Ja fa temps que el simulacre literal va envair l’àmbit humà: els Flat Daddy són retalls de cartró de mida natural d’algú absent de casa

Però no només existeix la representació (representativa o no) del resum de l’arquitectura d’un país, sinó que trobem representacions de la representació com són les targetes postals que resumeixen i reenquadren aquells aspectes diversos que resumeixen (de nou) el resum ja plantejat. Representar fins a l’infinit la realitat que cada vegada està més lluny.

Dues targetes postals dels anys setanta del Poble Espanyol editades per Campañà.

No hauríem de deixar de banda una categoria que els podria qualificar a tots ells: el kitsch, un concepte que es troba en l’altre extrem del plaer estètic

Un cop vistos per sobre tots aquests exemples, no hauríem de deixar de banda una categoria estètica que els podria qualificar a tots ells: el kitsch, un concepte que està en l’altre extrem del plaer estètic que es fonamentava en el duet bellesaveritat. La còpia, el fake, la imitació i recreacions que canvien de format i que més aviat pertanyen al món del consum. Hi ha bastants casos on hi ha gairebé una convenció acceptada de què són clars exemples de kitsch: construccions gegants d’edificacions originàries de l’Índia en ple Los Àngeles, el castell de les fades i una fortalesa medieval reunits en una gegantina construcció “de pedra autèntica” a Disneylàndia, cèlebres escultures del món grec com a figuretes de jardí, una Torre Eiffel-làmpada-termòmetre, una flamenca de sobretaula, i un llarg etcètera d’objectes que sovint ens acompanyen en el nostre entorn i que tenen la característica de ser transposicions d’elements que han canviat la seva ubicació, escala o suport originals. En molts altres casos, el límit i la qualificació dins del kitsch és molt subjectiva i gens clara.

Flat Daddy gronxant-se amb el seu fill. Font: blog Alboraida

Imatges actuals exteriors del límit del recinte del Poble Espanyol

Baixant del Poble Espanyol, la primera imatge d’arquitectura (en origen contemporània a aquest) és la reconstrucció del pavelló Mies Van Der Rohe. Un altre món va ser possible el 1929

Però es pot anar molt més allà de les categories estètiques i de l’arquitectura en el món de la còpia i el simulacre. Ja fa més de vint anys que el simulacre literal va envair l’àmbit humà: el Flat Daddy (o també Flat Mommy o Flat Soldier) són uns retalls de cartró de mida natural d’algú absent de casa. La idea és mantenir-se connectat amb els membres de la família durant una destinació militar. Flat Daddies es va posar de moda després de l’inici de la guerra d’Iraq quan els cònjuges i fills es quedaven sols després que els soldats fossin cridats a files. A mitjans de la primera dècada dels 2000 es van produir milers de Flat Daddies per a les famílies en aquesta situació als Estats Units.

El cartró-pedra com a concepte no té límits. Quina por i quin panorama.

“El món sencer ja no és real, sinó que pertany a l’ordre de l’hiperreal i de la simulació. No es tracta d’interpretar falsament la realitat (ideologia) sinó d’ocultar que la realitat ja no és necessària”

Jean Baudrillard. Cultura i simulacre, 1978

La fotografia i el Poble Espanyol

Rafel Torrella

Conservador de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i comissari de l’exposició

Els viatges dels autors del Poble Espanyol per a recollir dades de cara a la construcció del recinte, van deixar un conjunt de negatius proper al miler de plaques de 6 x 9 cm realitzats per Francesc Folguera i Ramon Reventós, els arquitectes del grup. A banda de la innegable vàlua de document arquitectònic que tenen, en l’àmbit fotogràfic ens mostren una imatge diferent de les típiques fotografies de turista que ja en aquella època proliferaven. Els autors mostren una clara voluntat documental i la tècnica fotogràfica esdevé l’eina per a dur-la a terme, malgrat que realitzin enquadraments descompensats, amb gent transitant pel mig de la imatge o amb la recurrent presència del seu mitjà de transport. Tanmateix, són aquests factors afegits els que donen avui dia una singularitat a aquestes fotografies, i permeten una lectura etnogràfica dels llocs que visitaren. Tècnicament empraren els negatius en suport de vidre, el material habitual fins llavors, com en suport de plàstic i que funcionaven amb una aportació del moment com eren els cartutxos de 12 negatius, coneguts com a film-pack, un tipus de material que aniria desplaçant els vidres i que prefigurava el rodet fotogràfic que apareixeria poc temps després. Tot el material realitzat fou revelat i positivat en arribar de nou a Barcelona, als laboratoris fotogràfics de l’Exposició Internacional.

En aquests mateixos laboratoris van treballar fotògrafs professionals com són Carlos Pérez de Rozas i Joan Manuel Albertí, que realitzaren les fotografies de la construcció del recinte arquitectònic, tal com denota la qualitat de les imatges preses on s’observa el domini de la càmera de plaques en l’absència de fugues, o el control de la llum en l’equilibri de les ombres. L’ús de negatius de format 10 x 15 cm deixa unes fotografies de gran qualitat, en un tipus fotogràfic similar a la fotografia de monuments.

Un tercer llenguatge fotogràfic del moment apareix relacionat amb el Poble Espanyol: el fotoperiodístic. El seguiment de la notícia, el fet de saber captar el moment singular d’un fet, la instantaneïtat explorada de cara a la descripció, conformen aquest llenguatge que ha esdevingut ja habitual en la premsa il·lustrada del moment i que en aquest cas ens permet llegir en imatges de Carlos Pérez de Rozas l’acte inaugural amb la visita d’Alfons XIII i altres autoritats.

Sangüesa (Navarra). Ramon Reventós fent una fotografia de la façana de l’església de Santa María del Real. 5 de setembre de 1927. Foto de Francesc Folguera. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Calaceit (Terol). Miquel Utrillo, Xavier Nogués i Ramon Raventós preparant la càmera. 1 d’octubre de 1927. Foto de Francesc Folguera. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Sobre les obres…

Sandra Moliner

Arquitecta i comissària de l’exposició Un viatge fotogràfic. La construcció del Poble Espanyol a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

El 22 d’octubre de 1927 es presenta el projecte definitiu a l’Ajuntament i tres dies després es treia a concurs la licitació de l’obra amb un pressupost de dos milions cinc-centes trenta-dues mil noranta-tres pessetes amb dos cèntims i tan sols tretze mesos per a executar-la (1). La constructora triada fou Material y Obras, SA.

Mentrestant, Ramón Reventós i Francesc Folguera dirigeixen les obres, Utrillo i Nogués s’encarregaven de mantenir reunions amb el Comité de Organización de la Exposición, així com fer de relacions públiques de les visites que anaven rebent d’alts càrrecs i caps de l’Estat. També van fer de suport a l’obra i al projecte subministrant la informació complementària que els arquitectes poguessin necessitar per a continuar amb la feina i és per això que els darrers viatges ja només els van realitzar ells dos.

Folguera i Reventós, com a arquitectes directors, treballaren incansablement durant els tretze mesos que durà l’obra, bé treballant en la barraca d’obra prenent decisions o bé passejant pel recinte per a controlar l’execució. “Nogués i Utrillo solien arribar a l’oficina al voltant de les cinc de la tarda després de dinar al Colón amb Plandiura i la seva “penya”. En Nogués conservava aquell color groc impertorbable que li esqueia d’allò més, però l’Utrillo tenia en aquells moments unes galtetes de color de rosa que el rejovenien. Entraven molt decidits a l’oficina on en Folguera i jo feia estona que estàvem treballant.(2)

Amb la construcció del Monestir romànic en paral·lel a la de la Plaça Major i de l’Ajuntament, a la part més plana de la Plaça Major es va situar la barraca, una mena de bungalow, a l’interior hi havia unes taules, el telèfon i un càntir. Dins de la barraca, els dibuixants s’esforçaven a redibuixar les línies que els arquitectes treien de les fotografies borroses amb ajuda d’enormes lupes. Allò va ser el centre neuràlgic de la gran maquinària que just ara es posava en marxa i que trigaria 13 mesos a finalitzar, poc abans de la inauguració.

L’execució de les obres del recinte es va fer en quatre fases successives: el moviment general de terres, les estructures, façanes i revestiments i finalment l’acabat interior dels edificis. Sens dubte, gran part de l’èxit va ser l’elecció de l’empresa constructora, Material y Obras, al capdavant de la qual hi havia Joaquim Massana. La constructora va resultar ser especialista en ciment armat. Això va influir enormement en el resultat final de la feina, ja que es va decidir canviar l’estructura de fusta projectada a base de peus drets i encavallades a coberta per una de formigó armat, de major solidesa, durabilitat i incombustibilitat. Aquest canvi sens dubte va ser fonamental en el resultat final i en la permanència del Poble.

Per a les façanes s’havia d’aconseguir el màxim realisme imitant materials nobles. Les façanes estarien compostes per un o dos gruixos units entre si per una verdugada i elements de lligam vertical, segons si l’interior anava a ser vist o no. Tots dos gruixos podrien ser, o bé a base de murs de peces de formigó de 10-12 cm o de llenços per decorar o qualsevol altre element de base. Un cop muntada la base vindria la part més complicada de l’obra, la imitació dels materials, on la pedra es faria a base d’aglomerats de ciment i sorres especials o elements sortits de triturar pedres naturals de diferents colors. Els altres elements mitjançant llenços revocats o decorats, pintures al fresc, estucs llisos o esgrafiats, mentre que les façanes de maó, terracota, ràfecs de maó, teules o fusta, s’imitarien sobre elements modelats a força de ciment o guix, armats sobre elements fibrosos. La pedra artificial es va encarregar a tres industrials entre els quals es va repartir el treball de la següent manera: la Casa Butsem es va encarregar de la Plaça, la Casa de la Vila del barri extremeny i el carrer de Castella, la Casa Ricart, de la muralla d’Àvila, barri gallec i aragonès i l’església mudèjar. Finalment els tallers A. Albareda farien el Monestir, el barri català i la seva muralla. Van ser un total de 88 cases implicades en el desenvolupament de les obres del conjunt.

Fotografia de les obres del Poble Espanyol de Montjüic: plaça major en construcció amb la barraca d’obres. Fons privat de la família Raventós.

(1) Tot i que el pressupost final es veuria afectat posteriorment amb la incorporació en el projecte del Barri Andalús i altres aspectes del desenvolupament de l’obra que van ser inevitables. Es tractava d’una obra molt complexa difícilment previsible.

(2) Manuscrit de Reventós trobat en el calaix d’un escriptori de casa seva, on el seu fill té actualment el seu despatx professional.

PUBLICITAT

L'Informatiu Cultura

Arquitectura o simulacro

En el marco de la Exposición Internacional de Barcelona de 1929 se construyó el Pueblo Español, un conjunto que inicialmente estaba pensado para ser derrocado, pero que finalmente se conservó. Un claro ejemplo de lo que podemos entender como Arquitectura-Simulacro.

Escrit per -

El Pueblo Español en la Exposición Internacional
de Barcelona de 1929

“Entre los grandes aciertos de la Exposición Internacional de Barcelona, en 1929, se construyó un Pueblo Español con el que se quiso superar el carácter fragmentario de anteriores manifestaciones análogas, reconstituyendo, no determinado sector o jerarquía, sino un Pueblo completo, todo un PUEBLO ESPAÑOL de categoría mediana, ni gran ciudad ni villorrio, con su iglesia y sus posadas, sus obradores y sus tiendas, sus mansiones señoriales y sus lares humildes, su Ayuntamiento y su Monasterio, sus callejas y sus plazas.”

Guía del Pueblo Español. Ayuntamiento de Barcelona, Seix y Barral. Barcelona, 1929.

Vistas actuales de varios rincones y detalles del Pueblo Español de Barcelona.

Mapa del conjunto del Pueblo Español incluido en la Guía del Pueblo Español. Ayuntamiento de Barcelona. Seix y Barral. Barcelona, 1929.

Imágenes de calles y plazas del Pueblo Español, tal y como se pueden visitar hoy.

Tres son los hitos importantes que ha tenido la ciudad de Barcelona: las Exposiciones Internacionales de 1888 y 1929 y los Juegos Olímpicos de 1992 (prefiero no tener en cuenta el Foro de las Culturas de 2004). Todos ellos van asociados a herencias urbanísticas bien visibles, como son la reordenación de la Ciutadella, la urbanización de la montaña de Montjuïc o la apertura de la ciudad al mar.

Con la Exposición Internacional de Barcelona de 1929 se urbanizó la montaña de Montjuïc, además de otras intervenciones más puntuales para modernizar la ciudad. En este marco se construyó el Pueblo Español, un conjunto que inicialmente estaba pensado para ser derribado, pero que finalmente se conservó, dado el extraordinario impacto que se preveía que tuviera y que tuvo su presencia.

La puesta en escena de la arquitectura española en la Exposición Internacional de Barcelona de 1929

El hecho de incluir un “Pueblo Español” en la Exposición Internacional de Barcelona no era ninguna invención, ya que el hecho de mostrar la arquitectura de un país como espectáculo visual ya formaba parte de los habituales montajes de las exposiciones internacionales. Encontramos antecedentes en el Borgo Medievale de Turín de 1884, también en toda una serie de imitaciones histórico-folclóricas en París en 1889 o en el Village Flamand de Amberes y el Village Suïsse de Ginebra, ambos de 1896. La idea era seguir en la línea de aquellas escenografías y construir una recreación temporal de escayola. Pero, al parecer, fue el arquitecto Francesc Folguera quien propuso que la intervención fuera más allá, imponiendo más solidez al conjunto, y el caso del Pueblo Español alcanzó unas dimensiones muy diferentes y superiores a las que en un principio se habían pensado.

Efectivamente, lo que debía ser una escenografía aproximada e incompleta se concibió finalmente como una representación del país con unas dimensiones considerables, abarcando arquitecturas de orígenes muy diferentes que se debían armonizar, y de una escala muy superior a los ejemplos de la amplia tradición de reconstrucción histórica y folklórica de arquitecturas que estaban presentes en numerosas exposiciones internacionales desde finales del siglo XIX. Esta tarea se encargó a cuatro profesionales de prestigio como eran los arquitectos Ramon Reventós y Francesc Folguera, el pintor Xavier Nogués y el crítico de arte y pintor Miquel Utrillo. El proyecto será fruto de la intensa labor de documentación previa y trabajo de campo que se llevó a cabo unos meses antes de la celebración del evento en cuestión.

El proyecto fue fruto de la intensa labor de documentación previa y trabajo de campo que se llevó a cabo unos meses antes

Como escribe Soledad Bengoechea en su libro Los secretos del Pueblo Español. 1929-2004: “El Pueblo Español es un pueblo inexistente, imposible, un pueblo de ninguna parte. Aunque muchos de sus elementos sean una copia exacta de elementos reales, conviene decir que la tarea de los arquitectos y de los artistas que les ayudaron no se limitó solo a reproducirlos al pie de la letra; además de la invención de los conjuntos, les debemos la invención de no pocos detalles. Hay muchos edificios que resultan más bellos en su versión barcelonesa que en su contexto original. En muchos casos, los constructores del pueblo sumaron detalles significativos: procedieron, pues, con una cierta libertad artística, más que con un prurito de fidelidad arqueológica”.

La Exposición Internacional de Barcelona estuvo activa desde mayo de 1929 hasta enero de 1930, y en todo este periodo el Pueblo Español acogió muchos actos, fiestas, bailes, concursos, corridas de toros, etc. Una vez finalizada, pasó a ser sede de la Junta de Museos, y continuó siendo la sede de diversos eventos culturales de la ciudad. Durante la Guerra Civil se utilizó como campo de trabajo (de prisioneros). Después permaneció en estado ruinoso y en peligro de desaparición y desmantelamiento. En 1942 se intentó reivindicar su presencia y el Ayuntamiento propuso albergar en él el Museo de Industrias y Artes Populares, distribuidos en diferentes edificios del recinto. En la época de Porcioles (de finales de los años cincuenta a principios de los setenta) se quiso revitalizar el Pueblo Español, y se le sometió a una serie de intervenciones reparadoras. A partir del año 1986 se llevó a cabo una importante remodelación del conjunto, tanto en lo físico como en lo relativo a las actividades. Desde entonces han tenido lugar varias intervenciones hasta convertirse en (o al menos, intentarlo) un nuevo centro de creación y distribución de artesanía, al menos para el turismo.

El pueblo Español también recoge algunas referencias de arquitectura religiosa. El “monasterio románico” se encuentra ubicado en la zona exterior del recinto.

Vistas exteriores e interiores de la instalación Fiesta, ubicada en la Torre de Utebo, en la Plaza Aragonesa.

En los últimos años, dentro de un nuevo ciclo de renovación iniciado en 2018, también se han introducido nuevas “atracciones”, como el espacio Fiesta, un intento de modernización o de “modernidad” en el que una instalación audiovisual de gran formato muestra las fiestas populares de diferentes lugares del país. Una experiencia multimedia, simulacro digital o, mejor dicho, como se denomina ahora compulsivamente cuando se quiere ser creativamente moderno y estar al día, una “experiencia inmersiva”. Esto, unido al Welcome Area, con ocho grandes pantallas interactivas y la maqueta del recinto, junto con los cinco espacios Feeling Spain, inaugurados recientemente y también dentro del proyecto de renovación del Pueblo Español, convierten en el “último grito” la propuesta del Pueblo Español. “¡Bienvenidos a la fiesta de las fiestas!” Dice la web de difusión en este apartado.

Se han introducido nuevas “atracciones”, como el espacio Fiesta, un intento de modernización actual con una instalación audiovisual de las fiestas populares del país

Un viaje fotográfico: la construcción del Pueblo Español

La exposición Un viaje fotográfico. La construcción del Pueblo Español de Montjuïc presentó el recorrido por una buena parte del territorio español que hicieron durante un mes Miquel Utrillo, ingeniero, pintor, crítico de arte y jefe del proyecto; Xavier Nogués, dibujante y pintor, y Francesc Folguera y Ramon Reventós, arquitectos, para recoger documentación visual para el proyecto arquitectónico de edificación del Pueblo Español de Montjuïc. Reunieron más de un millar de fotografías y dibujos que sirvieron para construirlo. Las obras se iniciaron en enero de 1928, y el proceso constructivo también fue objeto de reportajes fotográficos. El Pueblo Español se inauguró en mayo de 1929, en el marco de la Exposición Internacional de Barcelona, tal como estaba previsto. Así se resume en la interesante exposición que hemos podido visitar en el Arxiu Fotogràfic de Barcelona, comisariada por la arquitecta Sandra Moliner y el conservador del archivo fotográfico, Rafel Torrella.

Imágenes de la exposición en el Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Un viaje fotográfico. La construcción del Pueblo Español de Montjuïc. Arriba: apartado de imágenes del viaje de los autores del Pueblo Español; debajo: fotografías del proceso de ejecución del Pueblo Español

Arquitectura o simulacro

Si vamos atrás en el tema de recrear realidades urbanas y paisajes, en definitiva, recreaciones simuladas de realidades que no existen y que solo son inspiradas y aproximadas, topamos fácilmente con lo que en la tradición de la cultura visual del siglo xix se llamaba Panorama. Un artefacto y una práctica de domesticación moderna de la percepción que se producía en una época en que la imagen visual lograba especial relevancia y donde la estrategia cultural del momento privilegiaba la exhibición.

Panorama construido en Londres en 1801. Planos y vistas en perspectiva, con descripciones de edificios construidos en Inglaterra y Escocia, y… un ensayo para dilucidar la arquitectura griega, romana y gótica. (Planos, descripciones y vistas en perspectiva, etc.). Robert Mitchell. Aguafuerte / Aguatinta coloreada. 15 de mayo de 1801, Londres. Dominio público. Propiedad de: © British Library.

Imágenes actuales del llamado Barrio Gótico de Barcelona.

Las pinturas Panorama y los edificios construidos para albergarlas fueron uno de los espectáculos europeos más populares a lo largo del siglo XIX

Las pinturas llamadas Panorama, así como los edificios construidos para albergarlas, fueron uno de los espectáculos más populares a lo largo del siglo XIX. El Panorama es una aplicación no convencional de la pintura. Se trata de representar una imagen con una visión de 360º, en la que el observador se ubica en el centro de una pintura circular que le rodea por completo. El primer Panorama del que se tiene noticia fue realizado en 1785 por el irlandés Robert Parker, y representaba una vista de la ciudad de Edimburgo. Él mismo patentó la idea en 1787, con la denominación francesa de La nature a coup d’oeil. El espectador se situaba en una plataforma central elevada que dominaba toda la escena circular, y en el espacio entre la pintura y la plataforma se colocaban objetos tridimensionales que aumentaban la confusión perceptiva. Se trataba de impactar el observador, que este tuviera la sensación de formar parte de la escena. Las pinturas representaban vistas de ciudades y, más tarde, gestas heroicas y batallas.

Pero el Panorama no deja de ser una experiencia visual que simula la espacialidad, y como ejemplo de simulacro urbano o paisajístico, queda en el ámbito exclusivo de la imagen en dos dimensiones que recrea espacios.

Un caso muy cercano al del Pueblo Español sería el del Barrio Gótico de Barcelona, que fue “construido” a mediados del siglo XX y del que su nombre también es una creación moderna

Otro ejemplo, quizá más cercano al del Pueblo Español, sería el de la recuperación de centros históricos en el marco de la ciudad contemporánea y que sí que parten de la experiencia espacial para convertirse en simulacro de sí mismos. Un caso muy cercano sería el del Barrio Gótico de Barcelona, que fue “construido” a mediados del siglo xx y del que, de hecho, su nombre también es una creación moderna. Aunque en un principio este hecho de monumentalizar la ciudad histórica fue un proyecto de la burguesía para potenciar y exhibir la arquitectura nacional catalana, se desarrolló, en la práctica, en función de los ingresos que generaría de cara al nuevo turismo urbano, y como un objeto más de mercancía disfrazado de cultura y difusión.

Imagen publicitaria de La Roca Village en la web Barcelona.com / Mapa guía del Parque España. Villa Española de Shima, en Japón.

En la misma línea, y no tan lejano a la recuperación del centro histórico de “la mejor tienda del mundo”, se encuentra el caso de La Roca Village: “Pequeño paraíso de los compradores a 40 minutos de Barcelona”, “Un verdadero pueblo lleno de encantos, con sus atractivas callejuelas y bonitas y pequeñas casas que albergan tiendas”, “Fantástica ambientación. Se trata de una ciudad en pequeño, de casas bajas donde cada construcción está dedicada a una firma comercial, articuladas alrededor de un gran bulevar central. Todo ello en perfectas condiciones de conservación y limpieza, y cuidadosamente decorado con flores, bancos, farolas y mobiliario urbano de muy buen gusto. Un parque temático dedicado a las compras, ¡el sueño de muchos y muchas shopping lovers!”, o la última noticia sobre la remodelación de la parte sur del recinto, que dice: “Una experiencia con los cinco sentidos, que va más allá de la compra”.

No es necesario añadir nada más, son descripciones bastante ilustrativas de lo que estamos hablando.

En otros países también encontramos alguna recreación de rincones de España (al menos, lo que desde allí creen que es el typical spanish). Un buen ejemplo de esto está en Japón, en el Parque España. Villa Española de Shima. Un parque temático con diferentes recreaciones de lugares españoles como La Plaza de Fiesta (que incluye Los Pirineos: una montaña rusa invertida, Carrusel de Gaudí, recreado en los diseños del arquitecto o Gran Montserrat, una montaña rusa recreada en el macizo), Avenida de España, Plaza Mayor (con la instalación 3D de una tauromaquia), Museo Castillo de Javier, Avenida de Carmen y otras atracciones, restaurantes y hoteles. Un verdadero pastiche de diversión tematizada. Podríamos encontrar otros parques temáticos en esta línea o fragmentos de ciudades copiadas en lugares lejanos a las originales, pero es tan extenso que nos lo reservamos para otro reportaje.

Hace ya tiempo que el simulacro literal invadió el ámbito humano: los Flat Daddy son recortes de cartón de tamaño natural de alguien ausente de casa

Pero no solo existe la representación (representativa o no) del resumen de la arquitectura de un país, sino que encontramos representaciones de la representación, como son las tarjetas postales que resumen y reencuadran aquellos aspectos diversos que resumen (de nuevo) el resumen ya planteado. Representar hasta el infinito la realidad que cada vez está más lejos.

Dos tarjetas postales de los años setenta del Pueblo Español, editadas por Campañà.

No deberíamos dejar de lado una categoría que podría calificarlos a todos ellos: el kitsch, un concepto que se encuentra en el otro extremo del placer estético

Una vez vistos por encima todos estos ejemplos, no deberíamos dejar de lado una categoría estética que podría calificarlos a todos ellos: el kitsch, un concepto que está en el otro extremo del placer estético que se fundamentaba en el dúo belleza-verdad. La copia, el fake, la imitación y las recreaciones que cambian de formato y que más bien pertenecen al mundo del consumo. Hay bastantes casos en los que casi hay una convención aceptada de que son claros ejemplos de kitsch: construcciones gigantes de edificaciones originarias de la India en pleno Los Ángeles; el castillo de las hadas y una fortaleza medieval reunidos en una gigantesca construcción “de piedra auténtica” en Disneylandia; célebres esculturas del mundo griego como figuritas de jardín; una Torre Eiffel – lámpara – termómetro; una flamenca de sobremesa, y un largo etcétera de objetos que a menudo nos acompañan en nuestro entorno y que tienen la característica de ser transposiciones de elementos que han cambiado su ubicación, escala o soporte originales. En muchos otros casos, el límite y la calificación dentro del kitsch es muy subjetiva y nada clara.

Flat Daddy columpiándose con su hijo. Fuente: blog Alboraida

Imágenes actuales exteriores del límite del recinto del Pueblo Español

Bajando del Pueblo Español, la primera imagen de arquitectura (en origen, contemporánea a este) es la reconstrucción del pabellón Mies Van Der Rohe. Otro mundo fue posible en 1929

Pero se puede ir mucho más allá de las categorías estéticas y de la arquitectura en el mundo de la copia y el simulacro. Ya hace más de veinte años que el simulacro literal invadió el ámbito humano: el Flat Daddy (o también Flat Mommy o Flat Soldier) son unos recortes de cartón de tamaño natural de alguien ausente de casa. La idea es mantenerse conectado con los miembros de la familia durante un destino militar. Flat Daddies se puso de moda después del inicio de la guerra de Irak, cuando los cónyuges y los hijos se quedaban solos después de que los soldados fueran llamados a filas. A mediados de la primera década de 2000 se produjeron miles de Flat Daddies para las familias en esta situación en Estados Unidos.

El cartón-piedra como concepto no tiene límites. Qué miedo y qué panorama.

“El mundo entero ya no es real, sino que pertenece al orden de lo hiperreal y de la simulación. No se trata de interpretar falsamente la realidad (ideología), sino de ocultar que la realidad ya no es necesaria”

Jean Baudrillard. Cultura y simulacro, 1978

La fotografía y el Pueblo Español

Rafel Torrella

Conservador del Arxiu Fotogràfic de Barcelona y comisario de la exposición

Los viajes de los autores del Pueblo Español para recoger datos de cara a la construcción del recinto dejaron un conjunto de negativos cercano al millar, de placas de 6 x 9 cm, realizados por Francesc Folguera y Ramon Reventós, los arquitectos del grupo. Aparte de la innegable valía que tienen como documento arquitectónico, en el ámbito fotográfico nos muestran una imagen diferente de las típicas fotografías de turista que ya proliferaban en aquella época. Los autores manifiestan una clara voluntad documental, y la técnica fotográfica se convierte en la herramienta para llevarla a cabo, a pesar de que los encuadres estén descompensados, con gente transitando por medio de la imagen o con la recurrente presencia de su medio de transporte. Sin embargo, son estos factores añadidos los que dan hoy en día una singularidad a estas fotografías, y permiten una lectura etnográfica de los lugares que visitaron. Técnicamente emplearon los negativos en soporte de vidrio, el material habitual hasta entonces, y en soporte de plástico, que funcionaban con una aportación del momento, como los cartuchos de 12 negativos, conocidos como film-pack, un tipo de material que iría desplazando a los vidrios y que prefiguraba el carrete fotográfico que aparecería poco tiempo después. Todo el material realizado fue revelado y positivado al regresar a Barcelona, en los laboratorios fotográficos de la Exposición Internacional.

En estos mismos laboratorios trabajaron fotógrafos profesionales como Carlos Pérez de Rozas y Joan Manuel Albertí, que realizaron las fotografías de la construcción del recinto arquitectónico, tal como se denota por la calidad de las imágenes tomadas, en las que se observa el dominio de la cámara de placas por la ausencia de fugas, o el control de la luz en el equilibrio de las sombras. El uso de negativos de formato 10 x 15 cm deja unas fotografías de gran calidad, en un tipo fotográfico similar a la fotografía de monumentos.

Un tercer lenguaje fotográfico del momento aparece relacionado con el Pueblo Español: el fotoperiodístico. El seguimiento de la noticia, el hecho de saber captar el momento singular de un hecho, la instantaneidad explorada de cara a la descripción, conforman este lenguaje que se ha convertido ya en habitual en la prensa ilustrada del momento, y que en este caso nos permite leer en imágenes de Carlos Pérez de Rozas el acto inaugural con la visita de Alfonso XIII y otras autoridades.

Sangüesa (Navarra). Ramon Reventós haciendo una fotografía de la fachada de la iglesia de Santa María del Real. 5 de septiembre de 1927. Foto de Francesc Folguera. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Calaceite (Teruel). Miquel Utrillo, Xavier Nogués y Ramon Reventós preparando la cámara. 1 de octubre de 1927. Foto de Francesc Folguera. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Sobre las obras…

Sandra Moliner

Arquitecta y comisaria de la exposición Un viaje fotográfico.

El 22 de octubre de 1927 se presenta el proyecto definitivo al Ayuntamiento, y tres días después se sacaba a concurso la licitación de la obra, con un presupuesto de dos millones quinientas treinta y dos mil noventa y tres pesetas con dos céntimos, y tan solo trece meses para ejecutarla (1). La constructora elegida fue Material y Obras, SA.

Mientras tanto, Ramon Reventós y Francesc Folguera dirigían las obras, Utrillo y Nogués se encargaban de mantener reuniones con el Comité de Organización de la Exposición, así como de hacer de relaciones públicas de las visitas que iban recibiendo de altos cargos y jefes del Estado. También daban apoyo a la obra y al proyecto suministrando la información complementaria que los arquitectos pudieran necesitar para continuar con el trabajo; esta es la razón por la que los últimos viajes ya solo los hicieron ellos dos.

Folguera y Reventós, como arquitectos directores, trabajaron incansablemente durante los trece meses que duró la obra, bien trabajando en la barraca de obra tomando decisiones o bien paseando por el recinto para controlar la ejecución. “Nogués y Utrillo solían llegar a la oficina alrededor de las cinco de la tarde, después de comer en Colón con Plandiura y su ‘peña”. Nogués conservaba aquel color amarillo imperturbable que le sentaba de maravilla, pero Utrillo tenía en aquellos momentos unas mejillas de color de rosa que le rejuvenecían. Entraban muy decididos en la oficina donde Folguera y yo hacía rato que estábamos trabajando.” (2)

Con la construcción del Monasterio románico en paralelo a la de la Plaza Mayor y del Ayuntamiento, en la parte más plana de la Plaza Mayor se situó la barraca, una especie de bungalow; en el interior había unas mesas, el teléfono y un cántaro. Dentro de la barraca, los dibujantes se esforzaban en redibujar las líneas que los arquitectos sacaban de las fotografías borrosas con ayuda de enormes lupas. Aquello fue el centro neurálgico de la gran maquinaria que justo entonces se ponía en marcha y que tardaría trece meses en finalizar, poco antes de la inauguración.

La ejecución de las obras del recinto se hizo en cuatro fases sucesivas: el movimiento general de tierras, las estructuras, fachadas y revestimientos y, finalmente, el acabado interior de los edificios. Sin duda, gran parte del éxito fue la elección de la empresa constructora, Material y Obras, al frente de la cual había Joaquim Massana. La constructora resultó ser especialista en cemento armado. Esto influyó enormemente en el resultado final del trabajo, ya que se decidió cambiar la estructura de madera, proyectada a base de pies derechos y cerchas en cubierta, por una de hormigón armado, de mayor solidez, durabilidad e incombustibilidad. Este cambio  fue, sin duda, fundamental para el resultado final y la permanencia del Pueblo Español.

Para las fachadas se debía conseguir el máximo realismo imitando materiales nobles. Las fachadas estarían compuestas por uno o dos grosores unidos entre sí por una verdugada y elementos de atadura vertical, según si el interior iba a ser visto o no. Ambos grosores podían ser de muros de piezas de hormigón de 10-12 cm o bien de lienzos para decorar o cualquier otro elemento de base. Una vez montada la base vendría la parte más complicada de la obra, la imitación de los materiales, donde la piedra se haría a base de aglomerados de cemento y arenas especiales o elementos procedentes de triturar piedras naturales de diferentes colores. Los otros elementos se hacían mediante lienzos revocados o decorados, pinturas al fresco, estucos lisos o esgrafiados, mientras que las fachadas de ladrillo, terracota, aleros de ladrillo, tejas o madera se imitaban sobre elementos moldeados a base de cemento o yeso, armados sobre elementos fibrosos. La piedra artificial se encargó a tres industriales, entre los que se repartió el trabajo de la siguiente manera: la Casa Butsem se encargó de la plaza, el ayuntamiento del barrio extremeño y la calle de Castilla; la Casa Ricart, de la muralla de Ávila, el barrio gallego y aragonés y la iglesia mudéjar. Finalmente, los talleres A. Albareda harían el monasterio, el barrio catalán y su muralla. Fueron un total de 88 empresas implicadas en el desarrollo de las obras del conjunto.

Fotografía de las obras del Pueblo Español de Montjüic: plaza mayor en construcción con la barraca de obras. Fondo privado de la familia Reventós.

(1) Aunque el presupuesto final se vería afectado posteriormente con la incorporación en el proyecto del Barrio Andaluz y otros aspectos del desarrollo de la obra que fueron inevitables. Se trataba de una obra muy compleja y difícilmente previsible.

(2) Manuscrito de Reventós encontrado en el cajón de un escritorio de su casa, donde su hijo tiene actualmente su despacho profesional.

PUBLICITAT