La figura del promotor en matèria de seguretat i salut
Com han de gestionar la seguretat i salut a les obres el promotor i el promotor-constructor i quines obligacions tenen en matèria preventiva? Vegem-ho en aquest article d’assessorament professional.
Com han de gestionar la seguretat i salut a les obres el promotor i el promotor-constructor i quines obligacions tenen en matèria preventiva?
En una obra de construcció hi poden intervenir diversos agents. En funció de les característiques de l’obra ens hi podem trobar: un promotor, un o diversos projectistes, una direcció d’obra, una direcció d’execució de l’obra, una o vàries empreses contractistes i un o varis coordinadors de seguretat i salut tant en fase de projecte com d’execució (al Reial Decret 1627/97 de 24 d’octubre, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut a les obres de construcció en defineix cadascuna d’elles).
Tot i que el Reial Decret, defineix quan han d’existir aquestes figures a obra, com a mínim hi haurà un promotor de l’obra i un contractista (que a més a més pot ser la mateixa persona o empresa). A l’article 2 es defineixen aquestes dues figures:
Promotor: “Cualquier persona física o jurídica por cuenta de la cual se realice una obra”.
Contratista: “La persona física o jurídica que asume contractualmente ante el promotor, con medios humanos y materiales propios o ajenos, el compromiso de ejecutar la totalidad o parte de las obras con sujeción al proyecto y al contrato”.
A la LOE es defineix “Promotor” com a “cualquier persona, física o jurídica, pública o privada que, individual o colectivamente, decide, impulsa, programa y financia, con recursos propios o ajenos, las obras de edificación para sí o para su posterior enajenación, entrega o cesión a terceros bajo cualquier título. Para las obras de construcción excluidas del ámbito de aplicación de la LOE como son las obras de ingeniería civil, ante la carencia de una concreción expresa de la figura del promotor, se puede adoptar la misma definición anterior, y por ello establecer un paralelismo de funciones, y obligaciones en materia de prevención de riesgos laborales”.
Per al contractista manté la mateixa definició anterior.
Les seves obligacions segons el RD 1627/97 les podem veure a la Taula 1.
PROMOTOR
Referència legal (RD 1627/97)
Designar el projectista/es (autor o autors per encàrrec del promotor de part o la totalitat del projecte)
Article 2.1.d)
Designar la direcció facultativa (tècnic/tècnics competents designats pel promotor encarregats de la direcció i el control d’execució de la obra)
Article 2.1.g)
Designar un coordinador de seguretat i salut en fase de projecte (si intervenen diversos projectistes)
Article 3.1
Designar els coordinadors de seguretat i salut en fase d’execució de l’obra (quan intervingui més d’una empresa, una empresa i treballadors autònoms o diversos treballadors autònoms)
Article 3.2
Encarregar l’elaboració d’un estudi de seguretat i salut o un estudi bàsic en la fase de projecte per part d’un tècnic competent o pel coordinador de seguretat i salut en fase de projecte quan existeixi aquesta figura
Articles 4, 5, 6
Assegurar que el contractista disposa de la corresponent obertura al centre de treball
NOTA: En l’ Article 18 del Real Decreto 1627/1997 es deroga l’obligació d’elaborar i presentar davant l’autoritat laboral l’avís previ. El seu contingut s’inclou en la comunicació de l’obertura al centre de treball, obligació que recau en el contractista/es
CONTRACTISTA
Referència legal (RD 1627/97)
Cada contractista ha d’elaborar un pla de seguretat i salut de l’obra, tenint com a base el corresponent estudi de seguretat i salut i/o estudi bàsic de seguretat i salut
Article 7.1
Cada contractista ha de comunicar a l’autoritat laboral competent l’obertura del centre de treball amb caràcter previ a l’inici de les feines. Haurà de disposar del pla de seguretat i salut aprovat pel coordinador de seguretat i salut en fase d’execució.
Article 19.1
El recull d’obligacions dels contractistes descrits a l’article 11.
TAULA 1 NOTA: Recordem que al Real Decreto Legislativo 5/2000, de 4 de agosto, por el que se aprueba el texto refundido de la Ley sobre Infracciones y Sanciones en el Orden Social, es troben tipificades les infraccions segons la seva qualificació (lleus, greus o molt greus), les sancions en matèria laboral i de seguretat social.
Tenint en compte les obligacions descrites a la Taula 1 i les diferents casuístiques que poden haver en una obra segons la relació contractual entre un promotor i un o diversos constructors, a continuació us mostrem de forma esquemàtica com es representaria la gestió preventiva davant els casos següents:
Cas A: Un promotor contracta una empresa contractista per a l’execució de la totalitat de la obra
Nota: PSS: Pla de Seguretat i Salut
Cas B: Un promotor contracta més d’una empresa contractista per a l’execució de la totalitat de l’obra. Contractació per lots
Que passa quan un promotor decideix assumir la totalitat o part de l’obra?
Poden donar-se situacions en les quals el promotor decideix assumir amb mitjans materials i humans la totalitat o part de l’obra. Alguns d’aquests supòsits es detallen a la guia tècnica del RD 1627/97 (apartat 2.c)(1):
• “El promotor ejecuta directamente con trabajadores de su propia plantilla alguno o todos los trabajos que se realicen en la obra (Cas C)”. • “El promotor contrata directamente trabajadores autónomos para la ejecución de la obra o determinados trabajos (salvo en el supuesto de un cabeza de familia para su vivienda habitual.) (Cas D i E)”. • “El promotor “gestiona” directamente la obra o determinadas partes o fases de la obra”.
Cas C: Promotor–Constructor. El promotor decideix executar la totalitat de la obra amb mitjans humans i materials propis
Cas D: El promotor decideix executar la totalitat de la obra amb treballadors autònoms
Cas E: El promotor decideix executar la obra amb treballadors autònoms i una o vàries empreses
Pren nota!
• El llibre de subcontractació s’haurà d’habilitar en el moment que s’estableixi la primera subcontractació. • Registre d’Empreses Acreditades (REA): tenen l’obligació d’inscriure’s al REA totes aquelles empreses que vulguin ser contractades o subcontractades per realitzar treballs en una obra de construcció. No tindran obligació d’inscriure’s aquells treballadors autònoms sense assalariats ni els promotors d’obra (promotors dels exemples casos A i B). En cas de dubte, adjuntem l’enllaç on podreu trobar les preguntes freqüents en relació a quines empreses estan obligades a inscriure’s.
Què passa quan un promotor decideix assumir la totalitat o part de la obra de la seva vivenda habitual com a “cap de família”?
Recordem que a l’article 2.3 del RD1627/97 cita: “Cuando el promotor contrate directamente trabajadores autónomos para la realización de la obra o de determinados trabajos de la misma, tendrá la consideración de contratista respecto de aquellos a efectos de los dispuesto en el presente Real Decreto. Lo dispuesto en el párrafo anterior, no será de aplicación cuando la actividad contratada se reviera exclusivamente a la construcción o reparación que pueda contratar un cabeza de familia respecto de su vivienda.”
S’entén com a “cap de família”, aquella persona que construeix o repara una vivenda (de la qual n’és el titular) per al seu ús o de la seva família (sense ànim lucratiu).
Entenem amb certa singularitat que el RD “rebaixa” les responsabilitats en matèria de prevenció de riscos que assumeix el “cap de família” o titular de la seva llar quan executa la construcció o reforma de la seva pròpia vivenda, atès que a priori no es tracta d’un promotor professional i la finalitat no te objecte lucratiu.
Quines obligacions ha d’assumir el “cap de família”? En termes generals podríem dir que les pròpies del promotor (veure Taula 1), atenent el següent:
• El promotor, independentment que participi activament en els processos de treball, assumeix les obligacions preventives amb respecte als treballadors que executen l’obra. Obligat a encarregar l’elaboració d’un ESS o EBSS i la designació d’un coordinador de seguretat i salut (sempre que es donin els supòsits que marca la Llei).
• El RD 1627/97 conté una definició de promotor que abasta tot subjecte per compte de qui es realitza una obra (independentment de si es persona física, jurídica, professional o habitual) i que per tant pressuposa la inclusió en aquest terme al “cap de família” que encarrega la construcció o reforma de la seva vivenda.
• Tot i que en la interpretació del segon paràgraf de l’article 2.3 del RD 1627/97, l’eximeix de les responsabilitats com a contractista, no hi ha cap altra norma que eximeixi de la responsabilitat per incompliment d’un promotor per omissió de les mesures preventives a las que està obligat.
Cas F: El promotor “cap de família” decideix executar l’obra amb treballadors autònoms i una o vàries empreses
Cas G: El promotor “cap de família” decideix executar l’obra amb treballadors autònoms que no tenen condició d’empresa
Cal recordar que:
• El promotor te la consideració de titular del centre de treball, tal com regeix el RD171/2004, pel qual es projecta sobre la seva figura, les obligacions que te el titular d’informar i instruir (art. 7 i 8 del RD) a les empreses concurrents a l’obra a través dels mecanismes previstos al RD1627/97 (mitjançant l’estudi de seguretat i salut i/o estudi bàsic i l’actuació dels coordinadors en matèria de seguretat i salut en fase d’execució).
• Els treballadors autònoms que participen en una obra de construcció, també tenen una sèrie d’obligacions. Concretament a l’article 12 del RD1627/97:
A. Aplicar els principis de l’acció preventiva que es recullen a l’article 15 de la Llei de Prevenció de Riscos laborals, en particular quan desenvolupin tasques o activitats indicades a l’article 10 del RD1627/97.
B. Complir les disposicions mínimes de seguretat i salut establertes en l’annex IV del RD1627/97 durant l’execució de la obra.
C. Complir les obligacions en matèria de prevenció de riscos que estableix per als treballadores l’article 29, apartat 1 i 2 de la Llei de Prevenció de riscos laborals.
D. Ajustar les seves actuacions en l’obra conforme als deures de coordinació d’activitats empresarials establerts en l’article 24 de la Llei de Prevenció de riscos laborals, participant en particular en qualsevol mesura d’adequació coordinada que s’hagi establert.
E. Utilitzar equips de treball que s’ajustin al que disposa en el RD1215/97 modificat pel RD2144/2004 per el que s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut per a la utilització per part dels treballadors dels equips de treball.
F. Escollir i utilitzar equips de protecció individual en el termes prevists en el RD 773/97 sobre disposicions mínimes de seguretat i salut relatives a la utilització per parts dels treballadors dels equips de protecció individual.
G. Atendre les indicacions i complir les instruccions dels coordinadors en matèria de seguretat i salut durant l’execució de la obra, o en el seu cas, de la direcció facultativa.
H. Complir el que estableix en el pla de seguretat i salut (recordem les excepcions en el cas de obres que pugui realitzar un “cap de família”).
Envia’ns la teva consulta!
Podeu enviar les vostres consultes indicant el vostre nom i número de col·legiat a l’Àrea Tècnica del CAATEEB a través de l’oficina virtual, a l’adreça consultoriatecnica@apabcn.cat i també al telèfon 93 240 20 60
El precio de la electricidad se ha convertido en un pesado lastre para la competitividad de las empresas y el bienestar de muchas familias
Una tormenta agita al mundo de la energía y, de rebote, a toda la economía. El precio de la electricidad se ha convertido en un lastre pesado para la competitividad de las empresas y el bienestar de muchas familias. El recibo de la luz se ha situado, de acuerdo con los datos de INE, en el nivel más alto de la historia. En el mes de septiembre se pagó un 49% más caro de media que en el mismo mes del año anterior, pero este precio es solo el primer paso de una escalada que nadie sabe en qué acabará. El Gobierno ha aplicado medidas para reducir el precio de recibo en un 22%, pero son provisionales, y todos temen que la crisis continuará, porque los factores que la han desencadenado no se desvanecerán fácilmente.
Transporte de la energía eléctrica (Foto Chopo)
El importe del recibo de la luz depende de los precios que fijan las compañías productoras en el mercado mayorista (el llamado pool eléctrico). Este precio se ha triplicado en menos de un año, y la previsión es que continúe subiendo por lo menos hasta marzo de 2022, y quizás más allá. El mes de agosto ha registrado el precio mayorista también más alto de la historia, 106 euros por MW/h de media, y septiembre ha continuado de susto en susto, con récords históricos sucesivos hasta alcanzar los 221 euros MW/h en la noche del día 30. Para que nos hagamos una idea, este precio era más del doble del que se registró en enero en plena ola de frío por el temporal Filomena (93 euros MW/h), pero sin nieve y sin un pico de demanda que justificase una subida tan brutal. Y todavía sigue subiendo.
Joan Vila (PIMEC): “Estamos en un momento muy delicado para todo el sistema de producción. El encarecimiento de la energía es grave, pero lo que hace la situación aún más preocupante es que coincide con una repentina subida del precio de las materias primas”
¿Qué es lo que ha provocado esta repentina tormenta? Todos los expertos coinciden en señalar dos factores como principales desencadenantes: el aumento de la cotización internacional del gas natural por la demanda creciente de los países asiáticos, y el encarecimiento de los derechos de emisión de CO2, que en el primer trimestre del año se situó por encima de los 50 euros por tonelada, un incremento del 300 % respecto del mismo período de 2020.
Los dos son factores globales que afectan por igual a toda Europa y, de hecho, toda Europa se lamenta de ello, pero aquí el incremento ha sido mucho más intenso, lo que indica que hay factores diferenciales que multiplican el impacto. En realidad, una cosa es el precio de la electricidad en el mercado mayorista y otra cómo repercute en el recibo. Según datos del Observatorio del Mercado de la Energía de la Comisión Europea, son muchos los países en los que el precio mayorista de la luz, es decir, el coste de producirla, es habitualmente mayor que en España, pero España figura desde hace diez años entre los cinco en los que el recibo de la luz es más caro debido al peso desproporcionado de tasas y recargos que no tienen que ver con el consumo. Este verano también el precio de venta al por mayor se encuentra entre los más altos de Europa, y esto ha provocado que si antes determinaba el 30 % del recibo, ahora representa el 50 %. El resultado es que la luz es en España tan cara como en Alemania o Bélgica, pero con una renta per cápita mucho más baja, lo que tiene un impacto tanto en la economía doméstica, especialmente en la de los 11,8 millones de personas en riesgo de exclusión social, como en la competitividad de las empresas.
“Estamos en un momento muy delicado para todo el sistema productivo”, sostiene el ingeniero industrial y empresario Joan Vila, presidente de la comisión de Energía de Pimec, la patronal de las pequeñas y medianas empresas. “El encarecimiento de la energía es grave, pero lo que hace la situación aún más preocupante es que coincide con una repentina subida del precio de las materias primas. La energía representa entre el 10% y el 20% de los costes de producción, pero las materias primas pueden llegar al 50%, y algunas han doblado e incluso triplicado el precio en muy poco tiempo. El mundo productivo no puede trasladar todo el incremento de estos costes al producto final, por lo que muchas empresas están entrando en pérdidas. Lo están pasando muy mal.” Joan Vila vive con preocupación esta tormenta por lo que ve en su empresa, LC Paper 1881, SA, ubicada en el valle de Camprodon, y por el clima que se respira en la PIMEC.
Embalse de producción de energía hidroeléctrica (Foto: Pat Whelen) / Energía nuclear (Foto: Markus Distelrath)
Beneficios caídos del cielo
El desbarajuste que se ha producido no tiene una explicación fácil, porque intervienen múltiples variables, pero Assumpta Farran, directora general de Energía de la Generalitat, hace esta primera aproximación: “Todo proviene de que estamos en un proceso de transición energética, con un modelo de mercado pensado más para los combustibles fósiles y las nucleares que para las energías que vienen, y con unos huecos en la normativa que permiten que ciertos operadores aprovechen la coyuntura de forma oportunista y abusiva, aunque legal, para maximizar sus beneficios”. Este vacío que permite sacar provecho del sistema tiene incluso una denominación, son los “beneficios caídos del cielo”. Este es el factor diferencial que explica por qué, aunque toda Europa se rige por el mismo mecanismo para determinar el precio de la energía, el llamado sistema marginalista, el precio mayorista ha subido en España mucho más y más repentinamente que en los demás países.
El sistema marginalista consiste en que las productoras de electricidad van introduciendo en la red las diferentes fuentes de electricidad, de la más barata a la más cara, pero toda la electricidad que se consume se paga al precio de la que ha entrado en último término en la subasta, que siempre es la más cara. La cosa va así: todos los días, Red Eléctrica calcula cuál será la demanda de energía de cada una de las horas del día siguiente, basándose en unos algoritmos complejos que tienen en cuenta datos históricos, previsiones climatológicas y otras variables que inciden sobre el consumo. Una vez estimada la demanda, las empresas productoras de electricidad hacen sus ofertas y fijan el precio al que están dispuestas a generar energía en cada una de las diferentes modalidades de producción (nuclear, eólica, hidráulica, ciclos combinados, etc.). El consumo se va cubriendo hora a hora con las fuentes de energía que las compañías han ofrecido, empezando por la más barata, hasta cubrir el 100% de la demanda.
Aerogeneradores de energía eólica (Foto: Ave Calvar Martínez) / Paneles de captación de energía fotovoltaica
Las centrales nucleares son de producción fija, por tanto, entran en primer término, y muy a menudo sus propietarias se permiten ofrecer la electricidad que producen a precio cero, porque saben que este nunca será el precio final. A continuación, entran las renovables, pero estas dependen de las condiciones climáticas, por lo que su contribución es siempre variable. Cuando nucleares y renovables son suficientes para abastecer a la demanda, el precio de la electricidad suele ser muy bajo. Pero rara vez se da, esto. Casi siempre debe entrar la hidroeléctrica, y cuando la demanda es alta, acaban entrando también en la subasta las centrales térmicas de ciclo combinado, que son siempre las más caras, porque utilizan combustibles como el gas o el carbón, que han subido mucho precio y, además, pagan derechos de emisiones.
Assumpta Farran (Generalitat): “El sistema marginalista permite al sector eléctrico vender una parte de la energía de la que dispone, la hidroeléctrica, no cuando hay más demanda, sino cuando puede ser más cara”
En medio de la tormenta se encuentra la energía hidráulica, que en el caso de España tiene un peso considerable en el mix energético. Y aquí es donde opera el “hecho diferencial”. Las grandes compañías eléctricas, que actúan como si fueran un oligopolio, juegan con el precio de la energía hidráulica para optimizar sus beneficios. “El sistema marginalista permite al sector eléctrico vender una parte de la energía de la que dispone, la hidroeléctrica, no cuando hay más demanda, sino cuando puede ser más cara”, explica Assumpta Ferran. “Utilizan las centrales hidroeléctricas, que pueden activarse y desactivarse cuando conviene, como comodín para fijar un precio final más alto para toda la electricidad que se produce. Son ellas las que deciden cuándo producir hidroeléctrica y a qué precio. Si prevén, por ejemplo, que habrá una demanda suficiente para que entren en la subasta las centrales de gas y el precio del gas estará a 130 euros MW/h, ofrecen la hidráulica a 129.”
Jorge Morales de Labra, ingeniero industrial experto en regulación eléctrica, es contundente en su valoración: “Estas prácticas abusivas afectan, no obstante, al sistema más eficiente del que disponemos para almacenar energía, las centrales hidroeléctricas, que, por su especial configuración, no puede ser disputado por la competencia”. Morales recuerda que cuando se produce una tensión en los precios, como por la subida del gas, lo que hacen las hidroeléctricas es agravar la situación. “A través de algoritmos complejos, las empresas titulares prevén hasta cuánto subirán los precios del gas o del carbón, y venden su energía, en este caso, el agua embalsada, a su máximo coste de oportunidad.”
Assumpta Ferran recuerda que “la hidroeléctrica es la que puede actuar como si fuera energía almacenada. El agua está siempre disponible y puede ponerse a producir cuando mejor convenga”. De hecho, es la energía hidráulica, y no la de las centrales térmicas de ciclo combinado de gas o carbón, la que ha determinado el precio del mercado mayorista en el 65 % de las horas del mes de junio, el 64 % de las de julio y el 59 % de las de agosto, según datos de Red Eléctrica. Un estudio de la OCU también concluye que las centrales de ciclo combinado solo entraron en el sistema y, por tanto, determinaron el precio final, en el 13 % de las horas. El precio de la energía hidráulica ha subido a pesar de que los embalses son los mismos y las hidroeléctricas no pagan derechos de emisión, las instalaciones están amortizadas y los costes de funcionamiento son muy bajos.
Recibidor de vivienda particular y contador de la luz / Lectura de contadores a cargo del técnico de cabecera del edificio (Foto: Chopo)
Jorge Morales de Labra (experto en regulación eléctrica): “Estas prácticas abusivas afectan, no obstante, al sistema más eficiente del que disponemos para almacenar energía, las centrales hidroeléctricas, que, por su especial configuración, no puede ser disputado por la competencia”
De este sistema de fijación de los precios se benefician también las renovables, que con un 43,6% de toda la energía producida alcanzaron en 2020 su máximo histórico. Pero estas no pueden actuar como comodín, porque su capacidad de producción depende de factores climáticos variables y rara vez marcan el precio final.
Las grandes empresas del sector eléctrico rechazan el diagnóstico que todos los demás operadores comparten. Para estas, el problema no radica en el sistema de fijación de precios, sino en la subida del gas y de los derechos de emisión, por un lado, y en la composición del recibo por otro. Siempre que se les pregunta por el precio de la luz, Marina Serrano, presidenta de Aelec, la patronal que agrupa a las principales compañías (EDP, Endesa, Iberdrola y Viesgo), recuerda que llevan tiempo pidiendo al Gobierno que “limpie la tarifa eléctrica, puesto que recoge costes que no corresponden a la producción. Más de la tercera parte del recibo son impuestos y cargas, como las primas a las renovables o los costes extrapeninsulares, que deben soportar las eléctricas”, argumenta.
La estrategia de la confusión
En medio de la polémica, reina la confusión. La situación afecta gravemente a las empresas, pero también a los consumidores domésticos, que no acaban de entender qué ocurre con el recibo de la luz. En España hay 29,6 millones de suministros, entre consumidores domésticos y empresas. En cuanto al recibo doméstico, el incremento ha repercutido por el momento más sobre los 10,5 millones de hogares sujetos a tarifa regulada que sobre los casi 17 millones que tienen contratada tarifa libre con la empresa suministradora. Pero esto puede inducir a engaño.
Algunas compañías han aprovechado el mayor impacto sobre la tarifa regulada para lanzar una agresiva campaña de captación de clientes simulando que la tarifa libre es más beneficiosa. Assumpta Ferran advierte contra esta publicidad engañosa: “simplemente, los incrementos del mercado mayorista todavía no han repercutido en los recibos de la tarifa libre, porque los contratos suelen durar uno o dos años y todavía no se han renovado”. Las tarifas vigentes se basan en compras anticipadas, pero acabarán repercutiendo y, de hecho, algunos consumidores ya se han llevado un buen susto. “Estamos viendo que algunas de las ofertas libres son ya más caras que las reguladas, y eso irá a más”, advierte Rubén Sánchez, secretario general de Facua-Consumidores en Acción. “Nosotros no recomendamos la tarifa libre porque terminará siendo más cara. En 2020 hicimos 11 estudios comparativos sobre la evolución de las dos modalidades de tarifa, la libre y la regulada, y en casi todos resultó que la libre era más cara. Este año hemos repetido la comparativa, y no ofrece un resultado tan claro, pero es por el desfase que existe en la repercusión del precio mayorista”, explica.
María Campuzano Campuzano (Alianza contra la Pobreza Energética): “La situación está generando mucha angustia en las familias que se encuentran en situación vulnerable. Las subidas han repercutido primero en la tarifa regulada, que es donde se encuentran precisamente muchas de estas familias, porque es un requisito para poder beneficiarse del bono social”
“La situación está generando mucha angustia en las familias que se hallan en situación vulnerable. Las subidas han repercutido primero en la tarifa regulada, que es donde se encuentran precisamente muchas de estas familias, porque es un requisito para beneficiarse del bono social”, corrobora Maria Campuzano, impulsora y portavoz de la Alianza contra la Pobreza Energética, una plataforma cívica que promueve medidas de equidad en el acceso a este servicio básico. Cabe recordar que en España existen 11,8 millones de personas en riesgo de exclusión social. “Para estas personas, la situación es muy difícil, porque también ha subido el precio del gas natural, según los últimos datos, un 28% con relación al año pasado, y se acerca el invierno”. Campuzano recuerda que solo el 30% de los hogares vulnerables se beneficia del bono social, una ayuda de ámbito estatal que conlleva un ahorro del 25% o del 40%, según la renta.
Cuando las compañías repercutan la subida del precio mayorista a los consumidores acogidos a la tarifa libre, el problema se generalizará. Pero, mientras tanto, mucha gente puede caer en la trampa: “En la última reunión de nuestra asociación vinieron dos mujeres mayores que estaban en el mercado regulado y su suministradora las había convencido de que pasaran al mercado libre con información falsa. Y lo grave es que habían perdido el bono social”, explica Maria Campuzano. “Enredar a la gente vulnerable es un comportamiento muy poco ético”, añade.
La Alianza contra la Pobreza Energética ha logrado llevar este grave problema social a la agenda política, pero cuesta mucho avanzar. El pasado marzo, casi seis años después de que se aprobara la ley 24/2015 del Parlament de Catalunya para afrontar la pobreza energética y la crisis habitacional, la Generalitat, las administraciones locales y Endesa firmaron finalmente un acuerdo por el que se condonará en Catalunya la deuda acumulada por 35.000 familias en situación de pobreza energética entre 2015 y 2020, que asciende a 38,7 millones de euros. Endesa, que copa la mayor parte del mercado en Catalunya, asumirá la totalidad de la deuda entre 2015 y 2018, y el 50% de 2019 y 2020. El otro 50 % la asumirán las administraciones. De lo que afecta a Iberdrola y Naturgy, las otras dos grandes compañías que operan en Catalunya, nada se sabe. La deuda que se genere a partir de 2021 debe ser liquidada, en teoría, por un Fondo de Atención Solidaria que deben cubrir a partes iguales las compañeras suministradoras y la Generalitat. “El convenio firmado en marzo es un acuerdo histórico, pero seis meses después, Endesa todavía no ha comunicado a las familias afectadas que la deuda está condonada. En cuanto al Fondo de Atención Solidaria, está por crear el instrumento legal”, precisa Maria Campuzano.
Frenar la subida
Temiendo que el impacto económico y social del precio de la energía pueda comprometer la recuperación económica, el Gobierno de España ha decidido intervenir para frenar la escalada. Las primeras medidas han corrido a cargo del erario público. En junio bajó el IVA del 21% al 10%, lo que debía beneficiar a todos los consumidores, entre ellos 2,8 millones de empresas. En ese momento, el Gobierno calculó que dejaría de recaudar unos 1.400 millones de euros, pero, paradojas de la situación, como el precio de la luz ha seguido subiendo mucho, el Estado sigue recaudando más que antes de la rebaja.
Iu Gallart (Barcelona Energia): “El Gobierno lo está haciendo bien. Es necesario acelerar la implantación de renovables y mejorar mucho los sistemas de almacenaje para avanzar hacia la autosuficiencia. Pero las causas son en gran parte estructurales, y es necesario llevar el debate a Europa e ir más allá”
A la vuelta del verano, el Consejo de Ministros aprobó un paquete de medidas mucho más contundentes. Con el Decreto ley 17/2021 que entró en vigor el 16 de septiembre se insiste en la rebaja de impuestos y cargas, y se añaden medidas sobre el sistema de fijación de precios que afectan directamente a la cuenta de resultados de las grandes eléctricas. En conjunto, deben permitir rebajar el recibo de la luz en un 22% hasta final de año, situándolo para los consumidores de tarifa regulada en un nivel similar al de 2018: unos 600 euros anuales por término medio.
El Decreto prevé una minoración por valor de 2.600 millones de euros hasta marzo de 2022 de los beneficios extraordinarios “caídos del cielo” que las compañías obtienen por repercutir, gracias al sistema marginalista, al precio de la energía hidráulica o nuclear el coste de unos derechos de emisiones que estas fuentes no pagan. También se modificará la Ley de Aguas, de manera que las confederaciones hidrográficas fijarán unos volúmenes mínimos de embalse y los caudales máximos y mínimos que se podrán desembolsar cada mes. Se terminará así el vaciado oportunista de pantanos para producir electricidad en función, no de las necesidades, sino de la conveniencia de las propietarias. Además, se tramitará la creación de un fondo para la sostenibilidad del sistema eléctrico que debe permitir sacar del recibo en los próximos cinco años el coste de las primas a las renovables, y repartirlo entre todos los comercializadores energéticos.
Estas medidas no han sido bien recibidas por las eléctricas, que han llegado a amenazar con cerrar las centrales nucleares. Aelec estima en unos 75 euros MW/h la reducción de ingresos por estas medidas, y alega que “las empresas eléctricas tienen ya vendida a plazo el 100% de su producción de base (hidráulica, nuclear y renovable) de 2021 y más del 75% de la de 2022 a precios muy inferiores a los del mercado mayorista. De acuerdo con estas ventas a plazo, se han ido formalizando las ventas a precio fijo de los clientes del mercado libre”, sostiene. Las eléctricas estudian recurrir la nueva normativa por considerar que “supone una incautación de las cuentas de explotación de las empresas afectadas”. Pero no está claro que puedan ganar esta batalla. Hay antecedentes. El Tribunal de Justicia de la Unión Europea validó en 2013 un mecanismo de aminoración de los “beneficios caídos del cielo” muy similar al que se ha aprobado en el Decreto Ley 17/21. Y el argumento que dio es que “el sistema marginalista del mercado eléctrico genera situaciones de ganancias inmerecidas”. La visión de las eléctricas no es compartida por todo el empresariado, y mucho menos por las pequeñas y medianas empresas. Joan Vila, de Pimec, cree que “lo que está haciendo la ministra Teresa Ribera va por el buen camino. Tiene toda la razón y es muy valiente. Del tema de los ‘beneficios caídos del cielo’ venimos hablando desde hace mucho tiempo, pero hasta ahora nadie se ha atrevido a entrar. Yo recuerdo haber planteado, ya en 2006, que no tenía sentido que la nuclear y la hidráulica estuvieran en la subasta diaria porque nadie puede construir pantanos ni reactores, y por tanto, no hay una verdadera competencia”.
La valentía de la ministra a la que se refería el empresario Joan Vila incluye una medida que ha sido especialmente bien recibida por las pequeñas comercializadoras de electricidad: la de obligar a las grandes empresas dominantes a ofrecer una parte proporcional de su cuota de energía a comercializadoras independientes.
Eduard Quintana (Som Energia): “Las medidas [del plan de choque] tendrán un efecto inmediato sobre el recibo, pero terminan el 31 de diciembre y habrá que ver qué ocurre en febrero. Podríamos encontrarnos con que el recibo de la tarifa libre duplicara el de diciembre”
La primera subasta se convocará antes de fin de año. Iberdrola, Endesa, Naturgy y EDP deberán ofrecer 15.830 GW/h, una cifra que equivale al 6,3% de la demanda de 2020.
Iu Gallart, director de la empresa pública Barcelona Energía, valora muy positivamente esta medida, porque ayudará a reducir la volatilidad. “Todo el plan es coherente, el Gobierno lo está haciendo bien. Es necesario acelerar la implantación de renovables y mejorar mucho los sistemas de almacenaje para avanzar hacia la autosuficiencia. Pero las causas son, en gran parte, estructurales, y es necesario llevar el debate a Europa e ir más allá. La transición energética europea depende todavía demasiado del gas natural, sometido a tensiones geoestratégicas que irán a más.”
Imagen familiar (Foto: Aina Gatnau)
La situación de las pequeñas comercializadoras es especialmente delicada. “El plan de choque es una buena respuesta inmediata”, opina Eduard Quintana, socio y portavoz de Som Energia, una de las 19 sociedades de base asociativa que forman parte de la Unión Renovables. “Las medidas tendrán un efecto inmediato sobre el recibo, pero terminan el 31 de diciembre y habrá que ver qué ocurre en febrero. Podríamos encontrarnos con que el recibo de la tarifa libre duplicara el de diciembre. En Som Energia, entre la producción propia y la cobertura que teníamos del mercado de futuros, hemos podido mantener precios hasta ahora, pero en enero no sabemos cómo nos afectará la nueva coyuntura. Es muy probable que tengamos que subir el recibo.”
Quintana explica que “Endesa, Iberdrola y Naturgy han realizado una ofensiva con ofertas aparentemente competitivas de tarifas a dos o tres años a un precio fijo de 60 euros MW/h. Teniendo en cuenta lo que ha subido el precio mayorista, es una buena oferta para los seis o nueve meses cercanos, que serán todavía de crisis fuerte, pero no a tres o cuatro años vista. A diferencia de las compañías pequeñas, las grandes tienen músculo financiero y pueden permitirse perder dinero puntualmente para ganar muchos más después”. Esta coyuntura genera mucha inquietud: “Nos espera un tiempo de apuros, de momento todo el invierno. A corto plazo, con el precio del gas nada podemos hacer. A largo plazo, está claro que es necesario dar un fuerte impulso a las renovables y acabar con la dependencia de los combustibles fósiles. Esto es lo más importante”.
Para la Alianza contra la Pobreza Energética, el problema es que las medidas son temporales y la mayor parte de su coste recae sobre el erario público. “Limitar los beneficios caídos del cielo es una decisión muy positiva y valiente”, señala Maria Campuzano. “Como también lo es limitar a un 4 % la subida del gas natural en el mercado regulado, pero hay que recordar que el 80 % de los suministros de gas están en el mercado libre.” Como se decía en Juego de Tronos: “Winter is coming” y todo el mundo tiembla de pensar cuándo costará la calefacción este invierno.
Rubén Sánchez (Facua-Consumidores en Acción): “La luz es esencial para tener una vida digna, y no puede seguir siendo una mercancía más, sujeta a los movimientos especulativos de los mercados”
Maria Campuzano critica la manera como se ha presentado la creación de un “consumo mínimo vital”: “Se ha pervertido el concepto. Regular un mínimo vital implicaría que todas las familias en situación de pobreza dispusieran de un suministro mínimo gratuito para garantizar la subsistencia mientras dure la situación de vulnerabilidad, y no es esto lo aprobado. La medida solo afecta a quienes están en el mercado regulado y tienen bono social, y consiste en que se alarga hasta 10 meses el período en el que no se les puede cortar el suministro, pero el Decreto no dice qué pasará después. Y tampoco dice quién se hará cargo de las facturas impagadas. Nosotros reivindicamos una tarifa social, es decir, un sistema progresivo en el que el precio del recibo se fije de acuerdo con los ingresos de cada familia”.
Facua-Consumidores en Acción considera que “la luz es esencial para tener una vida digna, y no puede seguir siendo una mercancía más, sujeta a los movimientos especulativos de los mercados”, por lo que pide que determinadas tecnologías de generación, como la hidroeléctrica, salgan de la subasta y sean sometidas a precios máximos fijados por el gobierno. Su secretario general, Rubén Sánchez, recurre a la ironía para rebatir el argumento de que la normativa de la UE no lo permite: “A principios de año, cuando comenzó la escalada de precios, la vicepresidenta Teresa Ribera también decía que la fiscalidad no podía tocarse, por imperativo de la UE, y rebajar el IVA fue la primera medida que decidió poco después. También había dicho que no podía intervenir sobre el mercado, y a mediados de septiembre puso topes en el precio del gas en la tarifa regulada”. Es cierto que el sistema de subasta marginalista es obligatorio en la UE, pero esto no significa que sea intocable.
Rubén Sánchez recuerda que, en un momento de subidas muy fuertes, Francia decidió sacar parte de la energía nuclear de la subasta y estableció un precio fijo, lo que en su caso tiene un impacto muy importante, porque la nuclear es su principal fuente de energía.
Todas las fuentes consultadas piden ir más allá de una intervención puntual. “El actual modelo está agotado, toca repensarlo todo. La vida en las empresas puede ser muy complicada en los próximos meses, pero podemos aprovechar la oportunidad para hacer los cambios necesarios para acelerar la transición energética”, sostiene Joan Vila. “Lo que debemos hacer es lo mismo que en los años setenta: reducir el consumo, impulsar las renovables e insistir en la eficiencia energética”. Como explica en su libro Economía en el cambio climático. Hoja de ruta hacia la sociedad frugal (Icària, 2021), cree que no será fácil, pero no hay otro camino.
Jordi Marrot (CAATEEB): “Antes la energía era barata, y no fue hasta después de la crisis del petróleo de los años setenta que se incorporaron medidas de ahorro. Hasta 1980 no se establecieron requisitos de aislamiento térmico en los edificios”
El problema es que venimos de una cultura de la opulencia energética, en la que la eficiencia no ha formado parte hasta ahora de las prioridades del sistema productivo. Tampoco en la construcción de viviendas y edificios en general. “La energía era barata, y no fue hasta después de la crisis del petróleo de los años setenta cuando se incorporaron medidas de ahorro. Hasta 1980 no se establecieron requisitos de aislamiento térmico en los edificios”, recuerda Jordi Marrot, responsable del Área Técnica del Colegio de Aparejadores, Arquitectos Técnicos e Ingenieros de Edificación de Barcelona (CAATEEB). Esta ausencia de preocupación todavía perdura en muchos ámbitos. Jordi Marrot recuerda que, según un estudio del Consejo General de la Arquitectura Técnica de España presentado el pasado enero sobre cómo decidimos la compra de una vivienda, la sostenibilidad energética es el criterio que menos influye en la decisión final de compra. Y un 70% de los encuestados dicen no invertir en la optimización de su consumo para reducir la factura energética.
Si toda crisis contiene un elemento de oportunidad, la conclusión final de todos los expertos consultados es que esta debería ser aprovechada para promover un cambio cultural orientado al ahorro, acelerar la transición energética hacia un modelo menos dependiente del exterior y basado en la energía renovable. La crisis debe servir, dicen, para acelerar unos cambios inevitables. Cuanto más se tarde, más costosa será la transición.
Un nuevo ecosistema energético
La factura eléctrica del usuario medio se dispara a los 136 euros en los primeros 7 días de octubre
De mantenerse los mismos precios durante todo el mes, el incremento interanual alcanzaría el 110%, según el análisis de Facua
Durante los últimos años han aparecido nuevos operadores, tanto en el sector de la producción de energía como en su comercialización. Son todavía pequeños, pero el ecosistema está cambiando. El mercado está controlado ahora por un número muy pequeño de operadores, tan pequeño que se cuentan con los dedos de una mano. De los 29,6 millones de suministros activos existentes en España, 18,6 (el 63 % del total) está en el llamado mercado libre. Pues bien, cinco empresas —Endesa, Iberdrola, Naturgy, EDP y Viesgo/Repsol— acaparan el 83,6 % de los contratos. Pero hace tres años alcanzaban el 89,5 %. Esto significa que, en poco tiempo, han perdido en su conjunto casi seis puntos de cuota de mercado. Y esta evolución puede convertirse en tendencia porque hay mucho malestar entre los consumidores. Una muestra de este estado de ánimo es la campaña que ha lanzado Facua-Consumidores en Acción, con el eslogan: “Adiós monopolio”, que promueve un boicot contra Iberdrola, Endesa y Naturgy por sus “abusos tarifarios” y por atreverse se “a chantajear al Estado con la amenaza de cerrar las centrales nucleares”.
Durante los últimos años han aparecido nuevos operadores tanto en el sector de la producción de energía como en su comercialización. Son todavía pequeños, pero el ecosistema está cambiando
Las redes hierven estos días, y tanto las asociaciones de consumidores como los grupos ecologistas recomiendan cambiarse a compañías pequeñas de base asociativa. El paisaje del mercado de la electricidad se está transformando rápidamente. Han surgido un montón de iniciativas vinculadas a las energías renovables, sociedades cooperativas, asociaciones para compras colectivas de placas fotovoltaicas, comunidades locales de energía y nuevos gestores de la demanda, que se disponen a aprovechar lo máximo posible el nuevo marco regulador impulsado por la ministra Teresa Ribera. Han aparecido muchas comercializadoras que solo operan con energía certificada de origen renovable y que confían en la fuerza del consumo responsable para ganar cuota de mercado. Es el caso de Som Energia, una cooperativa catalana de producción y consumo de energías renovables que apenas tiene una década de vida y ya opera por toda España.
La Administración local también desempeña un papel a jugar en el impulso de un modelo energético alternativo de producción distribuida. Algunos ayuntamientos han empezado a mover ficha. Es el caso del de Barcelona, que en marzo de 2017 aprobó la creación de una empresa pública suministradora de energía 100 % renovable. La creación de Barcelona Energia recibió el apoyo de todas las fuerzas políticas del Ayuntamiento, salvo del PP, que se abstuvo. La empresa es de ámbito metropolitano y su objetivo es abastecer de electricidad para el alumbrado público y todos los servicios y establecimientos públicos de los 36 municipios del área de Barcelona. “Nosotros no buscamos obtener beneficios. Lo que queremos es promover las energías renovables y que nuestros consumidores ahorren con medidas de eficiencia energética. Hacer descender la demanda. Esto nos permite ajustar mucho los precios”, explica su director, Iu Gallart. Por el momento, ha logrado que la ciudad ahorre 1,3 millones solo en el alumbrado público. Barcelona Energia tiene ya contrato de suministro con 11 ayuntamientos del área metropolitana, y crece también en el mercado privado. Con un crecimiento del 106 % en el último año, en estos momentos tiene unos 4.000 hogares y más de 500 empresas abonadas.
La Administración local también desempeña un papel a jugar en el impulso de un modelo energético alternativo de producción distribuida
Otras ciudades, como Palma de Mallorca, Cádiz, Zaragoza o Córdoba, se plantean iniciativas similares. Pero estas empresas públicas tienen hoy por hoy una capacidad limitada para incidir en el mercado eléctrico: los contratos en el sector privado no pueden representar más del 20% del volumen de negocio. En el caso de Barcelona Energía, serían unos 20.000 contratos a particulares.
Unidas Podemos ha planteado hacer una empresa estatal pública. Algunos expertos consideran que podría manejar las centrales hidroeléctricas a medida que caduquen las concesiones. La primera vence dentro de seis meses y la última dentro de 39 años. “Tener una empresa pública que vaya integrando las centrales hidroeléctricas le daría el control de una de las fuentes de energía más importantes en nuestro país y la más versátil, lo que no excluye que se fijen igualmente precios máximos para esta energía, ya que muchas centrales seguirán en manos de las concesionarias todavía muchos años.” EL PSOE de momento no lo ve claro. Pero el debate está abierto.
Nuevo récord histórico del pool, ¡228,59 €/MWh!, ¿pero, qué es el pool? El pool, más allá de un juego de billar, es lo que se conoce en el sector como el mercado mayorista del precio de la electricidad, para establecerlo, se celebran subastas para la compra y venta de la electricidad. En este sentido, cada día, a las 12:00 del mediodía, hay la subasta del mercado eléctrico, en la que se obtiene el precio del MWh para las próximas 24 horas. Por tanto, si queremos conocer el precio del MWh que habrá mañana, es necesario esperar al mediodía de hoy.
Cada día, a las 12:00 del mediodía, hay la subasta del mercado eléctrico, en la que se obtiene el precio del MWh para las próximas 24 horas
Antes de adentrarnos más en precios y tarifas de electricidad, es interesante conocer ligeramente el sector eléctrico actual para poder entender el resto. El sector eléctrico actual está centralizado, ya que toda la energía eléctrica se genera desde centrales generadoras (carbón, renovables, nuclear, gas, etc.) y es vertida a la red de distribución, que puede transportarla en alta tensión hasta los transformadores de las ciudades o barrios. Estos transformadores rebajan la tensión de distribución hasta unos valores de baja tensión que permiten el consumo de la electricidad dentro de los edificios (aunque existen puntos de suministro que contratan la electricidad en media tensión, dadas las potencias y consumos que solicitan). De forma genérica, el sector eléctrico se divide en tres grandes partes:
• La generación. Es la fase en la que se genera la electricidad. En este punto se incluiría desde la generación a través de la tecnología más contaminante, como el carbón, pasando por las renovables y terminando con los ciclos combinados de gas.
• La distribución. Son todas las infraestructuras ejecutadas en todo el territorio por las que circula la electricidad en alta o media tensión. Esta infraestructura la podemos encontrar en formato de torres de alta tensión o cableado que circula por las fachadas de los edificios, aunque esta última ya es de baja tensión.
• La comercialización, que corresponde a la empresa que vende la electricidad al usuario final.
La generación de electricidad proviene de diferentes tecnologías, desde la más contaminante, como el carbón, hasta la más cara, como el ciclo combinado de gas
Si incidimos un poco más en cada parte, podremos descubrir aspectos del sector eléctrico que nos harán entender el porqué de las subidas injustificables de electricidad que está sucediendo a lo largo de este 2021. Como hemos dicho, la generación de electricidad proviene de diferentes tecnologías, desde la más contaminante, como el carbón, hasta la más cara, como el ciclo combinado de gas. Cada día, a las 12:00 h, hay la subasta de electricidad, en la que se prevé un consumo de electricidad para la península y, en este sentido, unas previsiones de poner en marcha las tecnologías generadoras. El coste final del MWh depende de la última tecnología que se ha puesto en marcha para cubrir la demanda prevista diaria de electricidad, por tanto, si la última ha sido el ciclo combinado de gas, será el coste de la generación de electricidad con esta tecnología la que cerrará el precio. Es en este punto cuando es importante disponer de un gran abanico de generación de electricidad de origen renovable, ya que es posible evitar que los ciclos combinados de gas se pongan en marcha y, por tanto, una reducción importante del precio del MWh. Otro debate interesante sería la necesidad de disponer de tantas centrales de ciclos combinados de gas para la generación de electricidad…
Distribución y comercialización de la energía
Con respecto a la distribución de energía eléctrica, hay que señalar que, desde 1997, con la Ley 54/1997 y reformada con la Ley 24/2013, del sector eléctrico, se liberalizó para, inicialmente, favorecer una mayor competencia y, por lo tanto, para lograr que el precio de la electricidad fuera menor. A partir de 2021, esto no parece haberse logrado, ya sea por decisiones políticas o técnicas. En cualquier caso, en el momento de su liberalización, ya había una extensión de la red de distribución por todo el territorio, y fue durante este proceso que se repartió entre cinco grandes empresas eléctricas, en términos generales, eran: Endesa, Gas Natural, Iberdrola, EON y EDP. En la actualidad, es cierto que hay más de 300 distribuidores repartidas por todo el territorio, pero son espacios pequeños y puntuales, tales como Estabanell o la Societat Municipal de Distribució Elèctrica de Llavorsí. En cualquier caso, son unas de las grandes compañías indicadas que son responsables de transportar la electricidad desde el punto de generación hasta el usuario final, tratando de minimizar todas las posibles pérdidas. En términos generales, para que un hogar consuma 1 kWh de energía eléctrica, se debe haber generado, como mínimo, el doble, es decir 2 kWh.
Por último, la comercialización de energía es la empresa que se encarga de ofrecer la electricidad a los usuarios finales a los precios que indican las empresas. En la web de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (https://comparador.cnmc.gob.es/.es) hay un comparador de todas las comercializadoras eléctricas actuales con los precios que ofrecen, en teoría de forma actualizada. Este comparador no deja de ser una herramienta útil para que el ciudadano pueda comparar precios y entender que hay más que las cinco comercializadoras de referencia.
La factura de la electricidad
Entrando en la factura de electricidad, y como base para entenderla, es necesario conocer que existen dos tipos de contratos. El primero corresponde a lo regulado por el Gobierno, el llamado PVPC (antigua TUR) que significa ‘Precio Voluntario al Pequeño Consumidor’. Esta tarifa solo la pueden ofrecer las comercializadoras llamadas de referencia, que vienen a ser, en la actualidad, Endesa, Naturgy, Iberdrola, EDP, Repsol y CHC Energía. La PVPC ofrece un precio horario para cada día del año, con unos máximos regulados por el Gobierno, pero, aun así, puede variar significativamente de un día a otro, dependiendo de la demanda prevista y de la meteorología. Por ejemplo, hacemos una comparativa entre los días 17 y 23 de enero de 2020, cuando la tormenta Gloria afectó a gran parte del territorio. El día 17 de enero de 2020, el precio de la electricidad a las 12:00 h era de 42,72 €/MWh, mientras que el día 23 de enero de 2020 el precio subió hasta los 57,42 €/MWh. Esta subida afectó a miles de consumidores, que se llevaron las manos en la cabeza por el alto precio que pagaban por calentarse en su casa; a la fecha de este artículo, el precio de la electricidad es un 400 % más caro que hace 22 meses… Dado que la facturación del kWh es horaria dentro de la PVPC, los consumidores que tienen contratada esta tarifa deben estar atentos a los cambios que esto puede comportar.
Por otro lado, existe el mercado libre. En este contrato, el precio de la electricidad se pacta entre la comercializadora y el usuario final, libre de las subidas y bajadas repentinas que puede provocar la demanda calculada día tras día. En este sentido, los precios que ofrecen normalmente las comercializadoras son ligeramente superiores a los de la PVPC, pero los usuarios saben que el precio no variará al menos durante el período del contrato (normalmente, semestral o anual). Esta tipología de contrato puede ofrecerlo cualquier comercializadora, ya sea de referencia o no.
Imagen extraída del portal de la Omie. Evolución del MWh el 17/01/2020Imagen extraída del portal de la Omie. Evolución del MWh el 23/01/2020
¿Qué es el bono social?
Abrimos un pequeño paréntesis para citar el bono social. El bono social es, en grandes rasgos, un descuento en la factura de la electricidad para aquellos usuarios considerados como vulnerables.
Los requisitos para poder solicitarlo se pueden encontrar en la web del Gobierno español (https://www.bonosocial.gob.es/#quees), pero básicamente corresponde a familias numerosas, pensionistas con la asignación mínima y usuarios con límites de renta. Hay que señalar expresamente que los usuarios que puedan solicitar el bono social deben contratar la energía eléctrica a una de las comercializadoras de referencia, por lo que deben contar con un contrato PVPC.
En relación con el diseño de la factura de electricidad, esta puede variar ligeramente dependiendo del contrato de que se disponga. Para los contratos que están incluidos en el PVPC, deben presentar un diseño único y común, en el que aparezcan los conceptos que se indican a continuación.
Parte 1. En la cabecera de la factura debe aparecer los datos de la factura, es decir, número, período de facturación y el importe total a abonar a la comercializadora.
Parte 2. En la parte superior izquierda, un resumen del proyecto de ley y de los conceptos que incluye. En este sentido, se encontrarán los conceptos de potencia contratada, energía consumida e impuestos. Si el usuario también dispone de una instalación solar fotovoltaica para autoconsumo instantáneo, aparecería un concepto denominado excedente de energía.
Parte 3. Justo en la parte inferior de la anterior se detallarán los datos de contrato del titular del punto de suministro eléctrico, dirección, CUPS, tipos de contrato, la tarifa o peaje de acceso y los dos valores de potencia contratada. En este apartado también se indica la fecha final del contrato. En el PVPC no es tan significativa, puesto que el contrato se renueva anualmente, pero en el mercado libre es importante, ya que al final del contrato seguramente habrá un incremento de los precios del kWh.
En el centro de la primera página se detallarán los consumos por períodos de facturación con lecturas reales. También debería adjuntarse una gráfica de la evolución de los consumos de, al menos, 12 meses anteriores. Unas informaciones importantes a tener presente en esta zona de la factura son las medias de los consumos y la potencia máxima registrada en el último año. Este último dato puede dar una pista muy significativa del valor máximo que puede solicitarse como potencia contratada.
Es muy fácil que las comercializadoras puedan incluir productos como por ejemplo, seguros, que hagan subir el coste total de la factura
Hay que tener presente lo que se ha indicado en el inicio de este artículo. En la factura se pagan varios conceptos, pero, al mismo tiempo, estos importes cubren los gastos de dos empresas distintas: la distribuidora y la comercializadora. En este sentido, al final de la primera página se indican los datos de contacto de la distribuidora para poder comunicar con ella en caso de avería de la red de distribución.
En el dorso de la primera página se detallan los conceptos facturados, pero de forma desglosada, con la intención de conocer de dónde provienen los importes totales de cada concepto facturado. Es en este apartado donde es necesario prestar mucha atención, ya que es muy fácil que las comercializadoras puedan incluir productos, como por ejemplo, seguros, que hagan subir el coste total de la factura. Los importes desglosados son:
• Potencias contratadas. Con la última reforma, hay dos períodos, por tanto, deben aparecer los dos y sus importes unitarios correspondientes. Este apartado se conoce como parte fija de la factura..
• Peaje de acceso o tarifa. Para cada período de facturación se indica la cantidad de energía consumida y su precio por kWh. La suma de todos los períodos de facturación corresponde al término variable o por energía consumida.
• Impuestos. Última sección del desglose, en el que se observa el impuesto sobre la electricidad del 0,5 %, el alquiler del contador y el IVA. Este último impuesto es una medida impuesta por el Gobierno para reducir al mínimo el aumento injustificable del precio de la electricidad, y ha pasado del 21 % a 10 %. Sin embargo, hay una discusión bastante intensa para aclarar qué impuestos se deben aplicar a los contratos que contienen una fotovoltaica en autoconsumo. Mientras este debate llega a su fin, los usuarios con fotovoltaica no disponen de factura de electricidad…
Las últimas partes, pero no menos importantes, corresponden a consejos que la comercializadora ofrece al usuario final para optimizar el consumo y ayudarle a ahorrar; junto a ellas también aparecen gráficas indicando el origen de la energía que ofrece la comercializadora y qué impacto medioambiental contiene la energía consumida por el usuario.
El pasado 1 de junio de 2021 entraron en vigor los nuevos peajes de acceso a la energía consumida, haciendo que las tarifas conocidas hasta el momento desaparecieran para contratos de hasta 15kW de potencia contratada. Hasta el 31 de mayo de 2021, las tarifas para baja tensión eran:
• Hasta 10 kW de potencia contratada se disponía de la 2.0A y 2.0DHA, que corresponde a una tasa de precio 24 horas del día o el horario discriminado con dos periodos de facturación. También estaba la supervalle, con tres períodos de facturación, diseñadas para usuarios con vehículos eléctricos.
• De a 10 kW a 15 kW de potencia contratada las tarifas eran similares, pero llamadas 2.1A y 2.1DHA.
• A partir de 15 kW se ofrece la 3.0A, con tres períodos de facturación.
• Las tarifas en media y alta tensión no han variado, denominadas 3.1A, 6.0 y 6.1
Imagen extraída de la web de Som Energia
Pues bien, todas las tarifas para contratos inferiores a 15 kW de potencia contratada han sido eliminadas y, en su lugar, ha surgido la llamada 2.0TD. La peculiaridad de esta tarifa es que hay tres períodos de facturación de energía consumida y dos períodos de factura de potencia contratada. Los horarios de los períodos de facturación tanto de la potencia contratada como de la energía consumida que aparecen en el gráfico de Som Energia.
La conexión de una instalación solar fotovoltaica en autoconsumo ayuda significativamente a la reducción de los consumos en períodos punta
El período valle comprende todos los fines de semana y festivos del año, pero, además, el horario comprendido entre las 00:00 h y las 08:00 h de la mañana. Lo más destacable es que el período punta, de 10:00 h a 14:00 h y de 18:00 h a 22.00 h, de lunes a viernes, coincide con la alta demanda de electricidad, por tanto, el incremento de la factura será importante. Para hacernos una idea, el coste de la electricidad del período valle es similar al coste de la antigua tarifa 2.0A, la de un solo precio las 24 horas del día… Por tanto, y con ánimos de intentar ahorrar en los consumos de electricidad, es importante que todos aquellos consumos eléctricos que puedan ser desplazables se incluyan dentro de los períodos plano o valle. La conexión de una instalación solar fotovoltaica en autoconsumo en el punto de suministro ayuda significativamente a la reducción de los consumos en períodos punta, ya que el horario de máxima insolación y el horario del período punta coinciden, ¿casualidad o fomento del autoconsumo?
No es fácil entender el sector eléctrico, es algo oscuro y engorroso que, reforma tras reforma, se complica más su comprensión
En relación con la potencia contratada se pueden diferenciar en dos períodos. Lo que corresponde al período punta-plano y al que corresponde al valle. Los dos valores pueden ser diferentes, pero hay que tener presente que el coste del período valle es significativamente más bajo que el del período punta-plano.
No es fácil entender el sector eléctrico, es algo oscuro y engorroso que, reforma tras reforma, se complica más su comprensión. Debería ser más sencillo, para que finales fuéramos capaces de leer una factura de electricidad sin complicaciones, puesto que la electricidad es un bien esencial, y no estaría de más que todo el mundo conociese qué paga en cada factura y cómo lo paga. En este sentido, hay comercializadoras eléctricas que trabajan para intentar cambiar este modelo de sector eléctrico, democratizarlo y, por supuesto, fomentar el uso de las renovables como la salvación para que el precio del MWh no se dispare tan a menudo a valores como los actuales. Pero este cambio no tendrá lugar sin nosotros, los usuarios finales, que tenemos el poder de escoger a qué comercializadora eléctrica contratar.
És periodista, especialitzada en societat i salut, sobretot en qüestions de bioètica i biomedicina. Ha desenvolupat gran part de la seva trajectòria periodística a El País, mitjà on va ser cap de redacció de l’edició de Catalunya i defensora del lector (2009-2012), i del qual va dissenyar i coordinar el suplement de salut. Actualment, forma part de l’equip d’opinió i editorialistes del diari.
El preu de l’electricitat s’ha convertit en un llast feixuc per la competitivitat de les empreses i el benestar de moltes famílies. Què ha provocat aquesta sobtada tempesta? Quines són les alternatives?
El preu de l’electricitat s’ha convertit en un llast feixuc per la competitivitat de les empreses i el benestar de moltes famílies
Una tempesta agita el món de l’energia i de retruc, tota l’economia. El preu de l’electricitat s’ha convertit en un llast feixuc per la competitivitat de les empreses i el benestar de moltes famílies. El rebut de la llum s’ha situat, segons dades de l’INE, en el nivell més alt de la història. Al mes de setembre es va pagar un 49% més car de mitjana que el mateix mes de l’any anterior, però aquest preu és només el primer graó d’una escala que ningú sap on acabarà. El Govern ha aplicat mesures per reduir el preu del rebut en un 22%, però són provisionals i tothom tem que la crisi continuarà perquè els factors que l’han desencadenada no s’esvairan fàcilment.
Transport de l’energia elèctrica (Foto Chopo)
L’import del rebut de la llum depèn dels preus que fixen les companyies productores en el mercat majorista (l’anomenat pool elèctric). Aquest preu s’ha triplicat en menys d’un any i la previsió és que continuï pujant almenys fins al març de 2022 i potser més enllà. El mes d’agost ha registrat el preu majorista més alt de la història, 106 euros per MW/h de mitjana, i setembre ha continuat d’ensurt en ensurt, amb records històrics successius fins a arribar als 221 euros MW/h la nit del dia 30. Per fer-nos una idea, aquest preu era més del doble del que es va registrar el gener en plena onada de fred pel temporal Filomena (93 euros MW/h), però sense neu i sense un pic de demanda que justifiqués una pujada tan brutal. I encara continua pujant.
Joan Vila (PIMEC): “Estem en un moment molt delicat per a tot el sistema productiu. L’encariment de l’energia és greu, però el que fa la situació encara més preocupant és que coincideix amb una pujada sobtada del preu de les matèries primeres”
Què ha provocat aquesta sobtada tempesta? Tots els experts coincideixen en assenyalar dos factors com a principals desencadenants: la pujada de la cotització internacional del gas natural per la demanda creixent dels països asiàtics, i l’encariment dels drets d’emissió de C02, que al primer trimestre de l’any es van situar per sobre dels 50 euros per tona, un increment del 300% respecte al mateix període del 2020.
Tots dos són factors globals que afecten per igual a tot Europa, i de fet tot Europa se’n plany, però aquí la pujada ha estat molt més intensa, la qual cosa indica que hi ha factors diferencials que multipliquen l’impacte. En realitat, una cosa és el preu de la llum al mercat majorista i una altra com repercuteix en el rebut. Segons dades de l’Observatori del Mercat de l’Energia de la Comissió Europea, hi ha molts països en els quals el preu majorista de la llum, és a dir, el cost de produir-la, és habitualment més alt que a Espanya, però Espanya figura des de fa deu anys entre els cinc en què el rebut de la llum és més alt a causa del pes desproporcionat de taxes i recàrrecs que no tenen a veure amb el consum. Aquest estiu també el preu majorista s’ha situat entre els més alts d’Europa i això ha fet que si abans determinava el 30% del rebut, ara representa el 50%. El resultat és que la llum és a Espanya tan cara com a Alemanya o Bèlgica, però amb una renda per càpita molt més baixa, la qual cosa repercuteix tant sobre l’economia domèstica, especialment la dels 11,8 milions de persones en risc d’exclusió social, com sobre la competitivitat de les empreses.
“Estem en un moment molt delicat per a tot el sistema productiu”, sosté l’enginyer industrial i empresari Joan Vila, president de la comissió d’Energia de Pimec, la patronal de les petites i mitjanes empreses. “L’encariment de l’energia és greu, però el que fa la situació encara més preocupant és que coincideix amb una pujada sobtada del preu de les matèries primeres. L’energia representa entre el 10% i 20% dels costos de producció, però les matèries primeres poden arribar al 50% i algunes han doblat i fins i tot triplicat el preu en molt poc temps. El món productiu no pot traslladar tot l’increment d’aquests costos al producte final, de manera que moltes empreses estan entrant en pèrdues. Ho estan passant molt malament”. Joan Vila viu amb preocupació aquesta tempesta pel que veu a la seva empresa, LC Paper 1881, SA, ubicada a la vall de Camprodon, i pel clima que es respira a la PIMEC.
Embassament de producció d’energia hidroelèctrica (Foto: Pat Whelen) / Energia nuclear (Foto: Markus Distelrath)
Beneficis caiguts del cel
El terrabastall que s’ha produït no té una explicació fàcil, perquè intervenen múltiples variables, però Assumpta Farran, directora general d’Energia de la Generalitat, fa aquesta primera aproximació: “Tot prové de què estem en un procés de transició energètica amb un model de mercat pensat més pels combustibles fòssils i les nuclears que per a les energies que venen, i amb uns buits en la normativa que permeten que certs operadors aprofitin la conjuntura de manera oportunista i abusiva, encara que legal, per maximitzar els seus beneficis”. Aquest buit que permet treure profit del sistema té fins i tot una denominació, són els beneficis caiguts del cel. Aquest és el factor diferencial que explica perquè, regint-se tot Europa pel mateix mecanisme per determinar el preu de l’energia, l’anomenat sistema marginalista, el preu majorista s’ha enfilat a Espanya molt més i més sobtadament que als altres països.
El sistema marginalista consisteix en què les productores d’electricitat van introduint a la xarxa les diferents fonts d’electricitat de la més barata a la més cara, però tota l’electricitat que es consumeix es paga al preu de la que ha entrat en darrer terme a la subhasta, que sempre és la més cara. La cosa va així: cada dia Red Elèctrica calcula quina serà la demanda d’energia de cadascuna de les hores del dia següent, amb base a uns complexos algoritmes que tenen en compte dades històriques, previsions climatològiques i altres variables que incideixen sobre el consum. Un cop estimada la demanda, les empreses productores d’electricitat fan les seves ofertes i fixen el preu al qual estan disposades a generar energia en cadascuna de les diferents modalitats de producció (nuclear, eòlica, hidràulica, cicles combinats, etcètera). El consum es va cobrint hora a hora amb les fonts d’energia que les companyies han ofert, començant per la més barata, fins que es cobreix el 100% de la demanda.
Les centrals nuclears són de producció fixa, per tant entren en primer terme i molt sovint les seves propietàries es permeten oferir l’electricitat que produeixen a preu zero perquè saben que aquest mai no serà el preu final. A continuació entren les renovables, però aquestes depenen de les condicions climàtiques, de manera que la seva contribució és sempre variable. Quan nuclears i renovables són suficients per abastir la demanda, el preu de l’electricitat sol ser molt baix. Però poques vegades es dona, això. Gairebé sempre ha d’entrar la hidroelèctrica i quan la demanda és alta, acaben entrant també a la subhasta les centrals tèrmiques de cicle combinat, que són sempre les més cares perquè utilitzen combustibles com el gas o el carbó que han pujat molt de preu i a més paguen drets d’emissions.
Assumpta Farran (Generalitat): “El sistema marginalista permet al sector elèctric vendre una part de l’energia de què disposa, la hidroelèctrica no quan hi ha més demanda, sinó quan pot ser més cara”
Enmig de la tempesta hi ha l’energia hidràulica, que en el cas d’Espanya té un pes considerable en el mix energètic. I aquí és on opera el “fet diferencial”. Les grans companyies elèctriques, que actuen com si fossin un oligopoli, juguen amb el preu de l’energia hidràulica per optimitzar els seus beneficis. “El sistema marginalista permet al sector elèctric vendre una part de l’energia de què disposa la hidroelèctrica, no quan hi ha més demanda, sinó quan pot ser més cara”, explica Assumpta Ferran. “Utilitzen les centrals hidroelèctriques, que es poden activar i desactivar quan convé, com a comodí per fixar un preu final més alt per tota l’electricitat que es produeix. Són elles les que decideixen quan produir hidroelèctrica i a quin preu. Si preveuen, per exemple, que hi haurà una demanda suficient perquè entrin a la subhasta les centrals de gas i el preu del gas estarà a 130 euros MW/h, ofereixen la hidràulica a 129”.
Jorge Morales de Labra, enginyerindustrial expert en regulació elèctrica, és contundent en la seva valoració: “Aquestes pràctiques abusives afecten nogensmenys que al sistema més eficient del que disposem per emmagatzemar energia, les centrals hidroelèctriques, que per la seva especial configuració, no pot ser disputat per la competència”. Morales recorda que quan es produeix una tensió en els preus, com ara per la pujada del gas, el que fan les hidroelèctriques és agreujar la situació. “A través d’algoritmes complexos, les empreses titulars preveuen fins a quant apujaran els preus del gas o del carbó i venen la seva energia, en aquest cas l’aigua embassada, al seu màxim cost d’oportunitat”.
Assumpta Ferran recorda que “la hidroelèctrica és la que pot actuar com si fos energia emmagatzemada. L’aigua està sempre disponible i es pot posar a produir quan millor convingui”. De fet, és l’energia hidràulica, i no la de les centrals tèrmiques de cicle combinat de gas o carbó, la que ha determinat el preu del mercat majorista en el 65% de les hores del mes de juny, el 64% de les del mes de juliol i el 59% de les d’agost, segons dades de Red Elèctrica. Un estudi de l’OCU també conclou que les centrals de cicle combinat només van entrar en el sistema i per tant, van determinar el preu final en el 13% de les hores. El preu de l’energia hidràulica s’ha enfilat malgrat que els embassaments són els mateixos i les hidroelèctriques no paguen drets d’emissió, les instal·lacions estan amortitzades i els costos de funcionament són molt baixos.
Rebedor d’habitatge particular i comptador de la llum / Lectura de comptadors a càrrec del tècnic de capçalera de l’edifici (Foto: Chopo)
Jorge Morales de Labra (expert en regulació elèctrica): “Aquestes pràctiques abusives afecten nogensmenys que al sistema més eficient del que disposem per emmagatzemar energia, les centrals hidroelèctriques, que per la seva especial configuració, no pot ser disputat per la competència”
D’aquest sistema de fixació dels preus se’n beneficien també les renovables, que amb un 43,6% de tota l’energia produïda van assolir el 2020 el seu màxim històric. Però aquestes no poden actuar com a comodí, perquè la seva capacitat de producció depèn de factors climàtics variables i poques vegades marquen el preu final.
Les grans empreses del sector elèctric rebutgen el diagnòstic que tots els altres operadors comparteixen. Per a aquestes, el problema no radica en el sistema de fixació de preus, sinó en la pujada del gas i dels drets d’emissió, per una banda, i en la composició del rebut per l’altra. Sempre que se li pregunta pel preu de la llum, Marina Serrano, presidenta d’Aelec, la patronal que agrupa a les principals companyies (EDP, Endesa, Iberdrola i Viesgo), recorda que fa temps que demanen al Govern que “netegi la tarifa elèctrica, ja que recull costos que no corresponen a la producció. Més de la tercera part del rebut són impostos i càrregues com ara les primes a les renovables o els costos extrapeninsulars, que han de suportar les elèctriques”, argumenta.
L’estratègia de la confusió
Enmig de la polèmica, regna la confusió. La situació afecta greument a les empreses, però també als consumidors domèstics, que no acaben d’entendre què passa amb el rebut de la llum. A Espanya hi ha 29,6 milions de subministraments, entre consumidors domèstics i empreses. Pel que fa al rebut domèstic, l’increment ha repercutit de moment més sobre els 10,5 milions de llars subjectes a tarifa regulada que sobre els gairebé 17 milions que tenen contractada tarifa lliure amb l’empresa subministradora. Però aquest fet pot induir a engany.
Algunes companyies han aprofitat l’impacte més gran sobre la tarifa regulada per llençar una agressiva campanya de captació de clients fent veure que la tarifa lliure és més beneficiosa. Assumpta Ferran adverteix contra aquesta publicitat enganyosa: “simplement, els increments del mercat majorista encara no han repercutit en els rebuts de la tarifa lliure perquè els contractes solen durar un o dos anys i encara no s’han renovat”. Les tarifes vigents es basen en compres anticipades, però acabaran repercutint, i de fet alguns consumidors ja s’han endut un bon ensurt. “Estem veient que algunes de les ofertes lliures són ja més cares que les regulades i això anirà a més”, adverteix Rubén Sánchez, secretari general de Facua-Consumidors en Acció. “Nosaltres no recomanem la tarifa lliure perquè acabarà sent més cara. El 2020 vam fer 11 estudis comparatius sobre l’evolució de les dues modalitats de tarifa, la lliure i la regulada i en quasi tots va resultar que la lliure era més cara. Aquest any hem repetit la comparativa, i no ofereix un resultat tan clar, però és pel desfasament que hi ha en la repercussió del preu majorista”, explica.
María Campuzano (Aliança contra la Pobresa Energètica): “La situació està generant molta angoixa en les famílies que es troben en situació vulnerable. Les pujades han repercutit primer en la tarifa regulada, que és on es troben precisament moltes d’aquestes famílies, perquè és un requisit per poderse beneficiar del bo social”
“La situació està generant molta angoixa en les famílies que es troben en situació vulnerable. Les pujades han repercutit primer en la tarifa regulada, que és on es troben precisament moltes d’aquestes famílies, perquè és un requisit per poder-se beneficiar del bo social”, corrobora María Campuzano, impulsora i portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, una plataforma cívica que promou mesures d’equitat en l’accés a aquest servei bàsic. Cal recordar que a Espanya hi ha 11,8 milions de persones en risc d’exclusió social. “Per aquestes persones la situació és molt difícil perquè també ha apujat el preu del gas natural, segons les darreres dades, un 28% amb relació a l’any passat, i s’acosta l’hivern”. Campuzano recorda que només el 30% de les llars vulnerables es beneficia del bo social, una ajuda d’àmbit estatal que comporta un estalvi del 25% o del 40%, segons la renda.
Quan les companyies repercuteixin la pujada del preu majorista als consumidors acollits a la tarifa lliure, el problema es generalitzarà. Però mentrestant molta gent pot caure en el parany: “A la darrera reunió de la nostra associació van venir dues dones grans que estaven al mercat regulat i la seva subministradora les havia convençut de passar al mercat lliure amb informació falsa. I el més greu és que havien perdut el bo social”, explica Maria Campuzano. “Enredar a la gent vulnerable és un comportament molt poc ètic”, afegeix.
L’Aliança contra la Pobresa Energètica ha aconseguit portar aquest greu problema social a l’agenda política, però costa molt avançar. El març passat, gairebé sis anys després que s’aprovés la llei 24/2015 del Parlament de Catalunya per afrontar la pobresa energètica i la crisi habitacional, la Generalitat, les administracions locals i Endesa van signar finalment un acord pel qual es condonarà a Catalunya el deute acumulat per 35.000 famílies en situació de pobresa energètica entre 2015 i 2020, que suma 38,7 milions d’euros. Endesa, que copa la major part del mercat a Catalunya, assumirà la totalitat del deute entre 2015 i 2018 i el 50% del 2019 i 2020. L’altre 50% l’assumiran les administracions. Del que afecta Iberdrola i Naturgy, les altres dues grans companyies que operen a Catalunya, res no se’n sap. El deute que es generi a partir de 2021 ha de ser eixugat en teoria per un Fons d’Atenció Solidària que han de cobrir a parts iguals les companyes subministradores i la Generalitat. “El conveni signat el març és un acord històric, però sis mesos després Endesa encara no ha comunicat a les famílies afectades que el deute està condonat. Quant al Fons d’Atenció Solidària, encara s’ha de crear l’instrument legal”, precisa Maria Campuzano.
Frenar la pujada
Tement que l’impacte econòmic i social del preu de l’energia pugui comprometre la recuperació econòmica, el Govern d’Espanya ha decidit intervenir per frenar l’escalada. Les primeres mesures han anat a càrrec de l’erari públic. Al juny va baixar l’IVA del 21% al 10%, cosa que havia de beneficiar tots els consumidors, entre ells 2,8 milions d’empreses. En aquell moment el Govern va calcular que deixaria de recaptar uns 1.400 milions d’euros però, paradoxes de la situació, com que el preu de la llum ha continuat pujant molt, l’Estat segueix recaptant més que abans de la rebaixa.
Iu Gallart (Barcelona Energia): “El Govern ho està fent bé. Cal accelerar la implantació de renovables i millorar molt els sistemes de magatzematge per avançar cap a l’autosuficiència. Però les causes són en gran part estructurals i cal portar el debat a Europa i anar més enllà”
A la tornada de l’estiu el Consell de Ministres va aprovar un paquet de mesures molt més contundents. Amb el Decret llei 17/2021 que va entrar en vigor el 16 de setembre s’insisteix en la rebaixa d’impostos i càrregues i s’afegeixen mesures sobre el sistema de fixació de preus que afecten directament el compte de resultats de les grans elèctriques. En conjunt han de permetre rebaixar el rebut de la llum en un 22% fins a final d’any, situant-lo per als consumidors de tarifa regulada en un nivell similar al de 2018: uns 600 euros anuals per terme mitjà.
El Decret preveu una minoració per valor de 2.600 milions d’euros fins al març de 2022 dels beneficis extraordinaris “caiguts del cel” que les companyies obtenen pel fet de repercutir, gràcies al sistema marginalista, al preu de l’energia hidràulica o nuclear el cost d’uns drets d’emissions que aquestes fonts no paguen. També es modificarà la Llei d’Aigües de manera que les confederacions hidrogràfiques fixaran uns volums mínims d’embassament i els cabals màxims i mínims que es podran desembassar cada mes. S’acabarà així el buidatge oportunista de pantans per produir electricitat en funció, no de les necessitats, sinó de la conveniència de les propietàries. Es tramitarà, a més, la creació d’un fons per la sostenibilitat del sistema elèctric que ha de permetre treure del rebut els propers cinc anys el cost de les primes a les renovables i repartir-lo entre tots els comercialitzadors energètics.
Aquestes mesures no han estat gens ben rebudes per les elèctriques, que han arribat a amenaçar de tancar les centrals nuclears. Aelec estima en uns 75 euros MW/h la reducció d’ingressos per aquestes mesures i al·lega que “les empreses elèctriques tenen ja venuda a termini el 100% de la seva producció de base (hidràulica, nuclear i renovable) de 2021 i més del 75% de la de 2022 a uns preus molt inferiors als del mercat majorista. D’acord amb aquestes vendes a termini s’han anat formalitzant les vendes a preu fix dels clients del mercat lliure”, sosté. Les elèctriques estudien recórrer la nova normativa per considerar que “suposa una confiscació dels comptes d’explotació de les empreses afectades”. Però no és clar que puguin guanyar aquesta batalla. Hi ha antecedents. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va validar el 2013 un mecanisme de minoració dels beneficis caiguts del cel molt similar al que s’ha aprovat al Decret llei 17/21. I l’argument que va donar és que “el sistema marginalista del mercat elèctric genera situacions de guanys immerescuts”. La visió de les elèctriques no és compartida per tot l’empresariat i molt menys per les petites i mitjanes empreses. Joan Vila, de Pimec, creu que “el que està fent la ministra Teresa Ribera va pel bon camí. Té tota la raó i és molt valenta. Del tema dels beneficis caiguts del cel en venim parlant des de fa molt de temps, però fins ara ningú no s’ha atrevit a entrar-hi. Jo recordo haver plantejat ja el 2006 que no tenia sentit que la nuclear i la hidràulica estiguessin a la llotja diària perquè ningú no pot construir pantans ni reactors, i per tant, no hi ha una veritable competència”.
La valentia de la ministra a la qual es referia l’empresari Joan Vila inclou una mesura que ha estat especialment ben rebuda per les petites comercialitzadores d’electricitat: la d’obligar les grans empreses dominants a oferir una part proporcional de la seva quota d’energia a comercialitzadores independents.
Eduard Quintana (Som Energia): “Les mesures [del pla de xoc] tindran un efecte immediat sobre el rebut, però acaben el 31 de desembre i caldrà veure què passa el febrer. Ens podríem trobar que el rebut de la tarifa lliure dupliqués el de desembre”
La primera subhasta es convocarà abans de final d’any. Iberdrola, Endesa, Naturgy y EDP hauran d’oferir 15.830 GW/h, una xifra que equival al 6,3% de la demanda de 2020.
Iu Gallart, director de l’empresa pública Barcelona Energia, valora molt positivament aquesta mesura perquè ajudarà a reduir la volatilitat. “Tot el pla és coherent, el Govern ho està fent bé. Cal accelerar la implantació de renovables i millorar molt els sistemes de magatzematge per avançar cap a l’autosuficiència. Però les causes són en gran part estructurals i cal portar el debat a Europa i anar més enllà. La transició energètica europea depèn encara massa del gas natural, sotmès a tensions geoestratègiques que aniran a més”.
Imatge familiar (Foto: Aina Gatnau)
La situació de les petites comercialitzadores és especialment delicada. “El pla de xoc és una bona resposta immediata”, opina Eduard Quintana, soci i portaveu de Som Energia, una de les 19 societats de base associativa que formen part de la Unión Renovables. “Les mesures tindran un efecte immediat sobre el rebut, però acaben el 31 de desembre i caldrà veure què passa al febrer. Ens podríem trobar que el rebut de la tarifa lliure dupliqués el de desembre. A Som Energia, entre la producció pròpia i la cobertura que teníem del mercat de futurs, hem pogut mantenir preus fins ara, però el gener no sabem com ens afectarà la nova conjuntura. És molt probable que hàgim d’apujar el rebut”.
Quintana explica que “Endesa, Iberdrola i Naturgy han fet una ofensiva amb ofertes aparentment competitives de tarifes a dos o tres anys a un preu fix de 60 euros MW/h. Tenint en compte el que ha apujat el preu majorista, és una bona oferta per als sis o nou mesos propers, que seran encara de crisi forta, però no a tres o quatre anys vista. A diferència de les companyies petites, les grans tenen múscul financer i es poden permetre perdre diners puntualment per guanyar-ne molts més després”. Aquesta conjuntura genera molta inquietud: “Ens espera un temps de dificultats, de moment tot l’hivern. A curt termini, amb el preu del gas no hi podem fer res. A llarg termini, és clar que cal donar un fort impuls a les renovables i acabar amb la dependència dels combustibles fòssils. Això és el més important”.
Per a l’Aliança contra la Pobresa Energètica el problema és que les mesures són temporals i la major part del seu cost recau sobre l’erari públic. “Limitar els beneficis caiguts del cel és una decisió molt positiva i valenta”, assenyala Maria Campuzano. “Com també ho és limitar a un 4% la pujada del gas natural al mercat regulat, però cal recordar que el 80% dels subministraments de gas estan al mercat lliure”. Com es deia a Juego de Tronos: “Winter is coming” i tothom tremola de pensar quan costarà la calefacció aquest hivern.
Rubén Sánchez (Facua-Consumidors en Acció): “La llum és essencial per tenir una vida digna i no pot seguir sent una mercaderia més, subjecta als moviments especulatius dels mercats”
Maria Campuzano critica la manera com s’ha presentat la creació d’un “consum mínim vital”: “S’ha pervertit el concepte. Regular un mínim vital implicaria que totes les famílies en situació de pobresa disposessin d’un subministrament mínim gratuït per garantir la subsistència mentre duri la situació de vulnerabilitat, i no és això el que s’ha aprovat. La mesura només afecta als que estan al mercat regulat i tenen bo social, i consisteix en què s’allarga fins a 10 mesos el període en què no se’ls pot tallar el subministrament, però el Decret no diu què passarà després. I tampoc diu qui es farà càrrec de les factures impagades. Nosaltres reivindiquem una tarifa social, és a dir, un sistema progressiu en el qual el preu del rebut es fixi d’acord amb els ingressos de cada família”.
Facua-Consumidors en Acció considera que “la llum és essencial per a tenir una vida digna i no pot seguir sent una mercaderia més, subjecta als moviments especulatius dels mercats”, i per això demana que determinades tecnologies de generació, com la hidroelèctrica, surtin de la subhasta i siguin sotmeses a preus màxims fixats pel govern. El seu secretari general Rubén Sánchez recorre a la ironia per rebatre l’argument que la normativa de la UE no ho permet: “A principis d’any, quan va començar l’escalada de preus, la vicepresidenta Teresa Ribera també deia que la fiscalitat no es podia tocar, per imperatiu de la UE, i rebaixar l’IVA va ser la primera mesura que va decidir poc després. També havia dit que no podia intervenir sobre el mercat, i a mitjans de setembre va posar topalls al preu del gas en la tarifa regulada”. És cert que el sistema de subhasta marginalista és obligatori a la UE, però això no vol dir que sigui intocable.
Rubén Sánchez recorda que, en un moment de pujades molt fortes, França va decidir treure una part de l’energia nuclear de la subhasta i va establir un preu fix, cosa que en el seu cas té un impacte molt gran perquè la nuclear és la seva font principal d’energia.
Totes les fonts consultadesdemanen anar més enllà d’una intervenció puntual. “L’actual model està esgotat, toca repensar-ho tot. La vida a les empreses pot ser molt complicada els propers mesos, però podem aprofitar l’oportunitat per fer els canvis que cal per accelerar la transició energètica”, sosté Joan Vila. “El que hem de fer és el mateix que als anys 70: reduir el consum, impulsar les renovables i insistir en l’eficiència energètica”. Com explica en el seu llibre Economia en el canvi climàtic. Full de ruta cap a la societat frugal” (Icària, 2021), creu que no serà fàcil, però no hi ha cap altre camí.
Jordi Marrot (CAATEEB): “Abans l’energia era barata i no va ser fins després de la crisi del petroli dels anys 70 que es van incorporar mesures d’estalvi. Fins al 1980 no es van establir requisits d’aïllament tèrmic als edificis”
El problema és que venim d’una cultura de l’opulència energètica en la qual l’eficiència no ha format part fins ara de les prioritats del sistema productiu. Tampoc en la construcció d’habitatges i edificis en general. “L’energia era barata i no va ser fins després de la crisi del petroli dels anys setanta que es van incorporar mesures d’estalvi. Fins al 1980 no es van establir requisits d’aïllament tèrmic als edificis”, recorda Jordi Marrot, responsable de l’Àrea Tècnica del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona (CAATEEB). Aquesta manca de preocupació encara perdura en molts nivells. Jordi Marrot recorda que, segons un estudi del Consell General de l’Arquitectura Tècnica d’Espanya presentat el gener passat sobre com decidim la compra d’un habitatge, la sostenibilitat energètica és el criteri que menys influeix en la decisió final de compra. I un 70% dels enquestats diuen que no invertirien en l’optimització del seu consum per reduir la factura energètica.
Si tota crisi conté un element d’oportunitat, la conclusió final de tots els experts consultats és que aquesta hauria de ser aprofitada per promoure un canvi cultural orientat a l’estalvi, accelerar la transició energètica cap a un model menys depenent de l’exterior i basat en l’energia renovable. La crisi ha de servir, diuen, per accelerar uns canvis que són inevitables. Com més es trigui, més costosa serà la transició.
Un nou ecosistema energètic
La factura eléctrica del usuario medio se dispara a los 136 euros en los primeros 7 días de octubre
De mantenerse los mismos precios durante todo el mes, el incremento interanual alcanzaría el 110%, según el análisis de FACUA
En els darrers anys han aparegut nous operadors tant en el sector de la producció d’energia com en la seva comercialització. Són encara petits, però l’ecosistema està canviant. El mercat està controlat ara per un número molt petit d’operadors, tan petit que es compten amb els dits d’una mà. Dels 29,6 milions de subministraments actius que hi ha a Espanya, 18,6 (el 63% del total) està en l’anomenat mercat lliure. Doncs bé, cinc empreses –Endesa, Iberdrola, Naturgy, EDP i Viesgo/Repsol- acaparen el 83,6% dels contractes. Però fa tres anys arribaven al 89,5%. Això vol dir que en poc temps han perdut en conjunt gairebé sis punts de quota de mercat. I aquesta evolució pot esdevenir tendència perquè hi ha molt de malestar entre els consumidors. Una mostra d’aquest estat d’ànim és la campanya que ha llançat Facua-Consumidores en Acción amb l’eslògan: “Adeu monopoli”, que promou un boicot contra Iberdrola, Endesa i Naturgy pels seus “abusos tarifaris” i per atrevir-se “a fer xantatge a l’Estat amb l’amenaça de tancar les centrals nuclears”.
En els darrers anys han aparegut nous operadors tant en el sector de la producció d’energia com en la seva comercialització. Són encara petits, però l’ecosistema està canviant
Les xarxes bullen aquests dies i tant les associacions de consumidors com els grups ecologistes recomanen canviar-se a companyes petites de base associativa. El paisatge del mercat de l’electricitat s’està transformant molt ràpidament. Han sorgit un munt d’iniciatives vinculades a les energies renovables, societats cooperatives, associacions per compres col·lectives de plaques fotovoltaiques, comunitats locals d’energia i nous gestors de la demanda, que es disposen a aprofitar el màxim possible el nou marc regulador impulsat per la ministra Teresa Ribera. Han aparegut moltes comercialitzadores que només operen amb energia certificada d’origen renovable i que confien en la força del consum responsable per guanyar quota de mercat. És el cas de Som Energia, una cooperativa catalana de producció i consum d’energies renovables que tot just té una dècada de vida i ja opera per tot Espanya.
L’Administració local també té un paper a jugar en l’impuls d’un model energètic alternatiu de producció distribuïda. Alguns ajuntaments han començat a moure fitxa. És el cas del de Barcelona, que el març de 2017 va aprovar la creació d’una empresa pública subministradora d’energia 100% renovable. La creació de Barcelona Energia va rebre el suport de totes les forces polítiques de l’Ajuntament, tret del PP, que es va abstenir. L’empresa és d’àmbit metropolità i el seu objectiu és abastir l’electricitat per a l’enllumenat públic i tots els serveis i establiments públics dels 36 municipis de l’àrea de Barcelona. “Nosaltres no busquem fer beneficis. El que volem és promoure les energies renovables i que els nostres consumidors estalviïn amb mesures d’eficiència energètica. Fer baixar la demanda. Això ens permet ajustar molt els preus”, explica el seu director, Iu Gallart. De moment ha aconseguit que la ciutat estalviï 1,3 milions només en l’enllumenat públic. Barcelona Energia té ja contracte de subministrament amb 11 ajuntaments de l’Àrea Metropolitana i creix també en el mercat privat. Amb un creixement del 106% en el darrer any, en aquests moments té unes 4.000 llars i més de 500 empreses abonades.
L’Administració local també té un paper a jugar en l’impuls d’un model energètic alternatiu de producció distribuïda
Altres ciutats, com Palma de Mallorca, Cadis, Saragossa o Còrdova es plantegen iniciatives similars. Però aquestes empreses públiques tenen ara per ara una capacitat limitada per incidir en el mercat elèctric: els contractes en el sector privat no poden representar més del 20% del volum de negoci. En el cas de Barcelona Energia, serien uns 20.000 contractes a particulars.
Unidas Podemos ha plantejat fer una empresa estatal pública. Alguns experts consideren que podria gestionar les centrals hidroelèctriques a mesura que caduquin les concessions. La primera venç d’aquí a sis mesos i la darrera dins de 39 anys. “Tenir una empresa pública que vagi integrant les centrals hidroelèctriques li donaria el control d’una de les fonts d’energia més importants al nostre país i la més versàtil, la qual cosa no exclou que es fixin igualment preus màxims per aquesta energia, ja que moltes centrals seguiran en mans de les concessionàries encara molts anys”. EL PSOE de moment no ho veu. Però el debat és obert.
Nou rècord històric del ‘pool’, 228,59€/MWh!, però què és el ‘pool’?. El ‘pool’, més enllà d’un joc de billar, és el que es coneix al sector com el mercat majorista del preu de l’electricitat, per establir-lo es celebren subhastes per la compra i venda de l’electricitat. En aquest sentit, cada dia a les 12.00 del migdia hi ha la subhasta del mercat elèctric, obtenint el preu del MWh per a les pròximes 24 hores. Per tant, si volem conèixer el preu del MWh que hi haurà demà és necessari esperar al migdia d’avui.
Cada dia a les 12.00 del migdia hi ha la subhasta del mercat elèctric, obtenint el preu del MWh per a les pròximes 24 hores
Abans d’entrar-nos més en preus i tarifes d’electricitat és interessant conèixer lleugerament el sector elèctric actual per a poder entendre la resta. El sector elèctric actual és centralitzat, ja que tota l’energia elèctrica es genera des de centrals generadores (carbó, renovables, nuclear, gas…) i és abocada a la xarxa de distribució, podent transportar-la en alta tensió fins als transformadors de les ciutats o barris. Aquests transformadors rebaixen la tensió de distribució fins a uns valors de baixa tensió que permeten el consum de l’electricitat dins els edificis (tot i que hi ha punts de subministrament que contracten l’electricitat en mitja tensió donades les potències i consums que sol·liciten). De forma genèrica, el sector elèctric es divideix en tres grans parts:
• La generació. És la fase on es genera l’electricitat. En aquest punt s’inclouria des de la generació a través de la tecnologia més contaminant com és el carbó, passant per les renovables i acabant amb els cicles combinats de gas.
• La distribució. Són totes les infraestructures executades en tot el territori on circula l’electricitat en alta o mitja tensió. Aquesta infraestructura la podem trobar en format de torres d’alta tensió o bé cablejat que circula per les façanes dels edificis, tot i que aquesta última ja és baixa tensió.
• La comercialització, que correspon a l’empresa que ven l’electricitat a l’usuari final.
La generació d’electricitat prové de diferents tecnologies, des de la més contaminant com és el carbó fins la més cara com és el cicle combinat de gas
Si incidim una mica més en cada part podrem descobrir aspectes del sector elèctric que ens faran entendre el perquè de les pujades injustificables d’electricitat que està succeint al llarg d’aquest 2021. Com hem dit, la generació d’electricitat prové de diferents tecnologies, des de la més contaminant com és el carbó fins a la més cara com és el cicle combinat de gas. Cada dia, a les 12.00, hi ha la subhasta d’electricitat on es preveu un consum d’electricitat per a la península i, en aquest sentit, unes previsions de posar en marxa les tecnologies generadores. El cost final del MWh depèn de l’última tecnologia que s’ha posat en marxa per a cobrir la demanda prevista diària d’electricitat, per tant, si l’última ha sigut el cicle combinat de gas, serà el cost de la generació d’electricitat amb aquesta tecnologia que tancarà el preu. És en aquest punt on és important disposar d’un gran ventall de generació d’electricitat d’origen renovable, ja que és possible evitar que els cicles combinats de gas es posin en marxa i, per tant, una reducció important del preu del MWh. Un altre debat interessant seria la necessitat de disposar de tantes centrals de cicles combinats de gas per a la generació d’electricitat…
Distribució i comercialització de l’energia
Amb relació a la distribució de l’energia elèctrica cal saber que des del 1997, amb la Llei 54/1997 i reformada amb la 24/2013, el sector elèctric es va liberalitzar per, inicialment, buscar més competència i, per tant aconseguir que el preu de l’electricitat fos menor. En data del 2021 sembla que això no s’ha aconseguit, sigui per decisions polítiques o tècniques. En tot cas, en el moment de la seva liberalització, ja existia una xarxa de distribució repartida per tot el territori, i va ser durant aquest procés que es va repartir entre cinc grans empreses d’electricitat, en termes generals eren: Endesa, Gas Natural, Iberdrola, EON i EDP. Actualment, és cert que hi ha més de 300 distribuïdores repartides per tot el territori, però són espais reduïts i puntuals, com Estabanell o la Societat Municipal de Distribució Elèctrica de Llavorsí. En tot cas, és una de les gran empreses indicades que s’encarreguen de transportar l’energia elèctrica des del punt de generació fins l’usuari final, intentant minimitzar totes les pèrdues possibles. En grans trets, perquè un habitatge consumeixi 1kWh d’energia elèctrica s’ha d’haver generat, com a mínim, el doble, és a dir, 2kWh.
Finalment, la comercialització d’energia és l’empresa que s’encarrega d’oferir l’electricitat als usuaris finals als preus que indiquen les empreses. Al web de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (https://comparador.cnmc.gob.es/.es) hi ha un comparador de totes les comercialitzadores elèctriques actuals amb els preus que ofereixen, en teoria de forma actualitzada. Aquest comparador no deixa de ser una eina útil pel ciutadà per a poder comparar preus i entendre que hi ha més de les cinc comercialitzadores de referència.
La factura de l’electricitat
Entrant en la factura d’electricitat, i com a base per entendre-la, és necessari conèixer que hi ha dos tipus de contractes. El primer correspon al regulat pel Govern, l’anomenat PVPC (antiga TUR) que vol dir ‘Precio Voluntario al Pequeño Consumidor’. Aquesta tarifa només la pot oferir les comercialitzadores anomenades de referència, que venen a ser a avui dia Endesa, Naturgy, Iberdrola, EDP, Repsol i CHC Energia. La PVPC ofereix un preu horari per a cada dia de l’any amb uns màxims regulats pel Govern, però tot i això pot variar significativament d’un dia a l’altre depenent de la demanda prevista i de la meteorologia. Per exemple, fem una comparativa entre els dies 17 i 23 de gener del 2020, quan la tempesta Glòria fa afectar gran part del territori. El dia 17 de gener del 2020 el preu de l’electricitat a les 12:00 era de 42,72€/MWh, mentre que el dia 23 de gener del 2020 el preu va pujar fins als 57,42€/MWh. Aquesta pujada va afectar milers de consumidors que es van posar les mans al cap per l’alt preu que pagaven per escalfar-se a casa seva; en la data d’aquest article el preu de l’electricitat és un 400% més car que de fa 22 mesos… Atès que la facturació del kWh és horària dins la PVPC els consumidors que tenen contractada aquesta tarifa han d’estar atents als canvis que això pot comportar.
Per altra banda hi ha el mercat lliure. En aquest contracte el preu de l’electricitat és pactat entre la comercialitzadora i l’usuari final, lliure de les pujades i baixades sobtades que pot provocar la demanda calculada dia rere dia. En aquest sentit, els preus que ofereixen normalment les comercialitzadores són lleugerament superiors als de la PVPC però els usuaris saben que el preu no els variarà almenys durant el període del contracte (normalment semestral o anual). Aquesta tipologia de contracte el pot oferir qualsevol comercialitzadora, ja sigui de referència o no.
Imatge extreta del portal de la Omie. Evolució del MWh el 17/01/2020Imatge extreta del portal de la Omie. Evolució del MWh el 23/01/2020
Què és el bo social?
Obrim un petit parèntesi per a citar el bo social. El bo social és, en grans trets, un descompte a la factura d’electricitat per aquells usuaris considerats com a vulnerables.
Els requisits per a poder sol·licitar-lo es troben al web del Govern espanyol (https://www.bonosocial.gob.es/#quees), però bàsicament correspon a famílies nombroses, pensionistes amb l’assignació mínima i usuaris amb límits de RENTA. Cal dir de forma expressa que aquells usuaris que poden sol·licitar el bo social han de contractar l’electricitat a una de les comercialitzadores de referència, per tant, ha de disposar d’un contracte PVPC.
Amb relació al disseny de la factura d’electricitat, aquesta pot variar lleugerament depenent del contracte que es disposa. Per aquells contractes que estan inclosos dins el PVPC han de presentar un disseny únic i comú, on apareguin els següents conceptes que s’indiquen a continuació.
Part 1. A la capçalera de la factura ha d’aparèixer les dades de la factura, és a dir, número, període de facturació i l’import total a abonar a la comercialitzadora.
Part 2. A la banda esquerra superior un resum de la factura i dels conceptes que inclouen. En aquest sentit es trobaran els conceptes de potència contractada, energia consumida i els impostos. Si a més a més l’usuari disposa d’una instal·lació solar fotovoltaica en autoconsum instantani apareixeria un concepte anomenat energia excedentària.
Part 3. Just a la part inferior de l’anterior s’han de detallar les dades de contracte del titular del punt de subministrament elèctric, adreça, CUPS, tipus de contracte, la tarifa o peatge d’accés i els dos valors de potència contractada. En aquest apartat també s’indica la data final del contracte. En el PVPC no és tan significativa, ja que el contracte es renova anualment, però al mercat lliure és important ja que al final del contracte segurament hi haurà un increment dels preus del kWh.
Al centre de la primera pàgina es detallaran els consums per períodes de facturació amb lectures reals. També s’hauria d’adjuntar una gràfica de l’evolució dels consums de, com a mínim, 12 mesos anteriors. Unes informacions importants a tenir present en aquesta zona de la factura són les mitjanes dels consums i la potència màxima registrada durant l’últim any. Aquesta última dada pot donar una pista molt significativa del valor màxim que es pot demanar com a potència contractada.
És molt fàcil que les comercialitzadores puguin incloure productes com ara assegurances que facin apujar el cost total de la factura
Cal tenir present el que s’ha indicat a l’inici d’aquest article. A la factura es paguen diversos conceptes, però al mateix temps aquests imports cobreixen les despeses de dues empreses diferents: la distribuïdora i la comercialitzadora. En aquest sentit, al final de la primera pàgina s’indiquen les dades de contacte de la distribuïdora per a poder comunicar-se en cas d’avaria de la xarxa de distribució.
Al dors de la primera pàgina es detallen els conceptes facturats però de forma desglossada, amb la intenció de conèixer d’on provenen els imports totals de cada concepte facturat. És en aquest apartat on cal parar molta atenció, ja que és molt fàcil que les comercialitzadores puguin incloure productes com ara assegurances que facin apujar el cost total de la factura. Els imports desglossats són:
• Potències contractades. Amb l’última reforma hi ha dos períodes, per tant, han d’aparèixer els dos i els seus imports unitaris corresponents. Aquest apartat és conegut com a part fixa de la factura.
• Peatge d’accés o tarifa. Per a cada període de facturació s’indica la quantitat d’energia consumida i el seu preu per kWh. La suma de tots els períodes de facturació correspon al terme variable o per energia consumida.
• Impostos. Últim apartat del desglossat on s’observa l’impost elèctric del 0,5%, el lloguer del comptador i l’IVA. Aquest últim impost és una mesura imposada pel Govern per minimitzar la pujada injustificable del preu de l’electricitat, passant del 21% al 10%. Ara bé, hi ha un debat bastant intens per aclarir quin IVA s’ha d’aplicar a aquells contractes que contenen una fotovoltaica en autoconsum. Mentre aquest debat no arribi a la seva fi els usuaris amb fotovoltaica no disposem de factura d’electricitat…
Les últimes parts, però no menys importants, corresponen a consells que la comercialitzadora ofereix a l’usuari final per optimitzar el consum i ajudar-lo a estalviar; juntament també apareixen gràfiques indicant l’origen de l’energia que ofereix la comercialitzadora i quin impacte mediambiental conté l’energia consumida per l’usuari.
El passat 1 de juny del 2021 van entrar en vigor els nous peatges d’accés a l’energia consumida, fent que les tarifes conegudes fins al moment desapareguessin per a contractes de fins a 15kW de potència contractada. Fins el 31 de maig del 2021 les tarifes per a baixa tensió eren:
• Fins a 10kW de potència contractada es disposava la 2.0A i la 2.0DHA, corresponents a una tarifa d’un preu les 24 hores del dia o bé la discriminada horària amb dos períodes de facturació. També hi havia la supervall, amb tres períodes de facturació, pensada per a usuaris amb vehicles elèctrics.
• De a 10kW a 15kW de potència contractada les tarifes eren similars, però anomenades 2.1A i 2.1DHA.
• A partir de 15kW s’ofereix la 3.0A amb tres períodes de facturació.
• Les tarifes en mitja i alta tensió no han variat, anomenades 3.1A, 6.0 i 6.1
Imatge extreta del web de Som Energia
Doncs bé, totes les tarifes per a contractes inferiors a 15kW de potència contractada han sigut eliminades i, en el seu lloc, ha sorgit l’anomenada 2.0TD. La peculiaritat d’aquesta tarifa és que hi ha tres períodes de facturació d’energia consumida i dos períodes de factura de potència contractada. Els horaris dels períodes de facturació tant de la potència contractada com de l’energia consumida que apareixen al gràfic de Som Energia.
La connexió d’una instal·lació solar fotovoltaica en autoconsum ajuda significativament a la reducció dels consums en períodes punta
El període vall comprèn tots els caps de setmana i festius de l’any, però a més a més l’horari comprès entre les 00.00 i les 08.00 del matí. El més destacable és que el període punta, de 10.00 a 14.00 i de 18.00 a 22.00 de dilluns a divendres, coincideix amb l’alta demanda d’electricitat, per tant, l’increment de la factura serà important. Per fer-nos una idea, el cost de l’electricitat del període vall és similar al cost de l’antiga tarifa 2.0A, la d’un sol preu les 24 hores del dia… Per tant, i amb ànims d’intentar estalviar en els consums d’electricitat, és important que tots aquells consums elèctrics que puguin ser desplaçables s’incloguin dins els períodes pla o vall. La connexió d’una instal·lació solar fotovoltaica en autoconsum al punt de subministrament ajuda significativament a la reducció dels consums en períodes punta, ja que l’horari de màxima insolació i l’horari del període punta coincideixen, casualitat o foment de l’autoconsum?
No és fàcil entendre el sector elèctric, és quelcom obscur i embolicat que reforma darrera reforma complica més el seu enteniment
Amb relació a la potència contractada es poden diferenciar en dos períodes. El que correspon al període punta-pla i al que correspon al vall. Els dos valors poden ser diferents, però cal tenir present que el cost del període vall és significativament més baixa que el del període punta-pla.
No és fàcil entendre el sector elèctric, és quelcom obscur i embolicat que reforma darrera reforma complica més el seu enteniment. Hauria de ser més senzill perquè usuaris finals fóssim capaços de llegir una factura d’electricitat sense complicacions, ja que l’electricitat és un bé essencial, i no estaria de menys que tothom coneixes què paga en cada factura i com ho paga. En aquest sentit, hi ha comercialitzadores elèctriques que treballen per intentar canviar aquest model de sector elèctric, democratitzar-lo i, no cal dir-ho, fomentar l’ús de les renovables com la salvació perquè el preu del MWh no es dispari tan sovint a valors com els actuals. Però aquest canvi no es produirà sense nosaltres, els usuaris finals, que tenim el poder d’escollir a quina comercialitzadora elèctrica contractar.
És periodista, especialitzada en societat i salut, sobretot en qüestions de bioètica i biomedicina. Ha desenvolupat gran part de la seva trajectòria periodística a El País, mitjà on va ser cap de redacció de l’edició de Catalunya i defensora del lector (2009-2012), i del qual va dissenyar i coordinar el suplement de salut. Actualment, forma part de l’equip d’opinió i editorialistes del diari.