Cercar Error
L'Informatiu Cultura

La cultura serà immersiva o no serà?

Els humans fa segles que tractem d’explicar-nos la realitat representant-la a través de l’art, però actualment sembla que no és suficient i ens cal "rerepresentar-la".

Escrit per -

La bellesa serà convulsiva o no serà

André Bretón. Nadja, 1928

Fotograma de l’inici del primer capítol Ways of seeing (BBC, 1972).

Ja fa alguns anys, sobretot els darrers, que sembla que els museus i les exposicions no són res si no són interactives, amb afegitons digitals (sovint innecessaris), amb la imprescindible escena on l’usuari és el protagonista (i el rei del mambo i de l’escena final). A tot això li diuen “experiències immersives”.

Els humans fa segles que tractem d’explicar-nos la realitat, representant-la a través de l’art. Sembla que ara, això no és suficient i cal “rerepresentar-la” també, experimentant-la amb estímuls més propers a l’espectacle que a la cultura. Els avenços tecnològics i, sobretot, l’enlluernament que ens suposa la novetat dels nous avenços digitals conviden a què la seva omnipresència sigui d’obligat compliment en qualsevol proposta “artístic-didàctica” que es preui.

John Berger va teoritzar sobre la percepció de l’obra d’art. Especialment es va centrar en com l’aparició de la fotografia va alterar la manera d’aproximar-se a les imatges i al relat de la història de l’art canònica. El 1972 estrenà a la BBC 4 episodis d’un programa anomenat Ways of seeing (previs al seu llibre). A la primera escena de Ways of seeing, Berger treu una navalla de la seva butxaca i procedeix a retallar el rostre de Venus de la taula de Sandro Boticelli conservada a la National Gallery. Una acció que resta gravada en la retina de l’espectador, que queda astorat d’entrada, fins que no s’adona que l’obra atacada no era l’original, sinó una reproducció.

Tot seguit, mostra una impremta offset que reprodueix automàticament el rostre de Venus. Multiplicació, democratització i descontextualització de l’obra d’art. Aquest seria el punt de partença.

Els humans portem segles tractant d’explicarnos la realitat, representant-la a través de l’art. Sembla que ara, això no és suficient.

Casa Batlló: experiencemania o arquitectura

En L’INFORMATIU número 361 (estiu de 2019), l’arquitecta tècnica i també arquitecta Anna Moreno ens explicava acuradament la restauració de la Casa Batlló: Gaudí, els Batlló, Segle XX, l’arquitectura, el pla director, el patrimoni… Com ens apuntava en parlar del pla director, aquest es basava en tres línies de valor que cal potenciar: valors instrumentals, valors significatius i valors documentals. La darrera intervenció (metamorfosi) de la casa encaixa perfectament dins la línia instrumental, que es definia segons l’adequació a l’ús, el mercat econòmic i l’actualitat de la seva arquitectura.

La novetat de la Casa Batlló, oberta de nou en els darrers mesos, dona un cop de timó i es centra més en “l’experiència” que en l’arquitectura: Nova Casa Batlló 10D Experience, diu la pàgina web com a presentació. Ara es visita la casa, amb nous espais oberts al públic, des de les carboneres al soterrani, fins a la coberta, acompanyats d’uns cascs que t’expliquen què cal veure, on t’has de dirigir, en quin ordre i què estàs experimentant. L’experiència no té pèrdua: projeccions inquietants i subtils, quadres i fotografies de família animades, miralls que t’incorporen a l’univers interior de la casa, música composta per l’ocasió i, de fons, la casa i l’arquitectura.

El recorregut s’inicia a la planta soterrani, a les antigues carboneres, un espai sense preexistències patrimonials, segons ens informen, i on es presenta l’experiència amb una instal·lació que ens insereix en l’Univers Gaudí: vegetació, món animal, món oníric… Tot mostrat a través d’una plataforma giratòria que ens apropa a un espai envoltat de pantalles i projeccions sobre la figura de l’arquitecte que, al centre de la sala, somnia el seu món interior. A més de l’experiència visual de les pantalles, s’afegeixen estímuls olfactius i so envoltant per a crear una sensació d’immersió total. ‘Gaudí Dome’ és un espectacle dissenyat per l’artista David Pérez.

Imatges de l’espai Gaudí Dome situat a les antigues carboneres de la casa Batlló

En sortir d’aquest espai, ja podem col·locar-nos els cascs que ens acompanyaran en la resta del recorregut i que ens aniran guiant la visita. Pugem pel pati de llums per anar accedint a les diferents plantes i anirem “gaudint” Gaudí i, sobretot, l’experiència afegida.

S’arriba a la coberta i la gran sorpresa de les xemeneies, els acabats magistrals, la ciutat, l’aire. Però encara ens espera una altra sorpresa, també arquitectònica, però nova: l’escala d’emergència que esdevé l’escala de baixada de la visita. Una intervenció (en principi efímera) de l’arquitecte japonès Kengo Kuma amb una il·luminació que fluctua en funció de l’altura, dissenyada per l’italià Mario Nanni. Una gran experiència arquitectònica sense afegits digitals.

Aquesta escala era un requeriment d’evacuació que ja quedava apuntat al pla director i que s’ha plantejat com una intervenció de durada limitada i desmuntable oberta a futures propostes (personalment, no m’importaria que aquesta fos definitiva). El darrer tram, abans de tornar a la planta baixa, una escala flotant de marbre polit inspirada en la façana i el terrat de la Casa Batlló. Es tracta de l’estructura més gran de marbre flotant mai realitzada, amb un pes de 13 tones.

El final del recorregut és la nova botiga (tornem als valors instrumentals en estat pur). La botiga, “Simbòlic” és obra de l’interiorista Lázaro Rosa-Violán i recrea l’atelier de Gaudí. Però encara no ha finalitzat la visita, passem de llarg de la sortida per tornar a baixar a la planta soterrani i accedir a un espai tancat, el GaudíCube, el primer cub LED de sis cares del món. Un espai 100% envoltant que permet al visitant penetrar en la ment de Gaudí per a entendre com interpretava les formes de la natura. Milers de dades que es projecten i ens envolten, en l’obra A la ment de Gaudí, de l’artista digital turc Refik Anadol. L’objectiu de la primera fase del projecte fou crear la biblioteca digital més gran del món sobre Gaudí, fet que ha comportat una laboriosa tasca d’investigació.

S’anuncia com una “experiència 10D” perquè “inclou les 10 dimensions que afecten els cinc sentits”. Per poder cobrir la faceta gustativa, abans d’entrar al Gaudí Dome s’ofereix al visitant “una flor elèctrica” per “intensificar l’experiència”: es tracta d’una acmella oleracea, planta amb propietats analgèsiques que adorm lleugerament la punta de la llengua.

“Els espectadors (potser es podria arribar a dir telespectadors) que visitin la Casa Batlló de Barcelona de l’artista i arquitecte Gaudí, podran gaudir i ser partícips d’aquesta espectacular experiència immersiva, on el visitant és l’autèntic protagonista”. Que no sigui ara aquesta la clau del món cultural: volem, desitgem, necessitem ser protagonistes de tot.

Porteria a planta baixa en el pati interior i detall de diaris animats digitalment. Espai a planta superior del pati amb plantes i projeccions subtils a les fulles vegetals

Quadres i fotografies animades a les parets de la planta primera

Imatges de l’escala d’emergència (de baixada en el recorregut), una proposta de l’arquitecte japonès Kengo Kuma.

Diversos moments de l’experiència a la sala Gaudí Dome.

Imatges de Born from the Darkness, a Loving, and Beautiful World, de TeamLab al Caixaforum Barcelona.

Experience-fever i altres virus actuals

A Tòkio, ja fa uns anys (el 2000), es va obrir el primer museu d’art digital del món, el Mori Building Digital Art Museum: TeamLab Borderless, que es convertí en un museu pioner en innovació. El col·lectiu artístic TeamLab, està format des del 2001 per un grup interdisciplinari que té per objecte fer confluir l’art, la ciència, la tecnologia, el disseny i el món natural. Col·laboren també amb l’urbanista Mori Building, per fundar aquest innovador museu. Uns cinquanta treballs realitzats per TeamLab s’exhibeixen a gran escala en una superfície d’uns 10.000 m². Els visitants utilitzen el seu cos per explorar les instal·lacions.

Al Caixafòrum de Barcelona hem pogut gaudir d’un parell d’instal·lacions d’aquest col·lectiu: proposen dues experiències immersives, en transformació contínua: Born from the Darkness, a Loving, and Beautiful World i Graffiti Nature: Lost, Immersed and Reborn. Són obres obertes interactives, que s’activen i s’actualitzen constantment gràcies a la implicació de les persones que les visiten. I quan escric implicació no em refereixo a prendre un protagonisme estètic, aconseguir la selfie, sentir-se la reina del mambodigital, sinó que parlo d’implicació en l’obra, que és la protagonista (no ens equivoquéssim) i aconseguir modificar-la, interactuant. Una gran proposta.

Una altra proposta que es pot veure (perquè en aquest cas es pot ser telespectador i poc més) és Symphony: un viatge a través de les emocions i la música, de la mà del director d’orquestra Gustavo Dudamel i la Mahler Chamber Orchestra.

L’experiència Symphony es desenvolupa en dos espais: una primera sala dedicada a la projecció d’un audiovisual projectat en una gran pantalla i amb un sistema de so envoltant, que ens introdueix en un univers d’imatges i sons com a preàmbul a la posterior experiència de realitat virtual. Aquesta segona està destinada a l’experiència immersiva amb equips i visors de realitat virtual. El públic seu en una cadira amb uns cascs i unes ulleres considerables i tot succeeix, no cal fer-hi res.

Imatges de Graffiti Nature: Lost, Immersed and Reborn, de TeamLab al Caixaforum Barcelona

Escenes diferents de la mostra Barcelona, memòria fotogràfica a l’Ideal de Barcelona

Dues imatges de les dues parts de Symphony

Escenes de la mostra Klimt a l’Ideal de Barcelona

Espai a l’exposició d’Escher on el visitant pot interaccionar i segons la posició esdevé una percepció d’escala o una altra

Potser la proposta japonesa aporti moltes més sensacions, a més que, sense la necessitat de ser o sentir-nos protagonistes, ens permet estar molt més actius.

Però cal saber que Barcelona també ha obert un centre d’art digital, l’Ideal. Aquest antic cinema que tancà les seves portes el 1984 va obrir de nou el 2019 per generar i explicar noves històries com a primer centre del sud d’Europa dedicat a la producció i la mostra d’arts digitals. De nou i com en els exemples que anem veient, amb la voluntat d’oferir nous continguts audiovisuals on l’espectador es senti protagonista. El centre es compon d’uns 2000 m2 dedicats a l’exhibició, producció i formació d’arts digitals immersives. A la planta superior es troben les oficines i la zona d’artistes residents, l’Ideal és també una incubadora de talent local pensada per a produir produccions pròpies. Fins ara s’han obert 3 mostres: Monet; Barcelona, memòria fotogràfica i, la darrera, encara visitable, Klimt.

Espai que recrea una obra d’Escher en tres dimensions i amb materials diversos com els miralls / Escena final (photocall) de l’exposició d’Escher al Museu marítim de Barcelona

Si anem a qualsevol exposició és molt probable que tingui el seu racó
d’experiència immersiva. Sembla que s’ha fet imprescindible

Però a més, si anem a qualsevol exposició, és molt probable que tingui el seu racó d’experiència immersiva. Sembla que s’ha fet imprescindible. No sabria dir si això de l’immersiu s’està instal·lant per quedar-se o és passatger (tant de bo). Hauríem de ser conscients que no sempre aporta alguna cosa i que fins i tot, algunes vegades no aporta res i resta.

Un pensament com el de John Berger ens segueix essent imprescindible. Les maneres de veure, l’art, la realitat, s’han convertit avui, sembla, en una manera d’experimentar-ho tot amb tots els sentits possibles, sigui o no útil, sigui o no necessari, sigui o no extraordinari, només pel fet d’apujar-se a la roda de l’experiència immersiva. Cal mirar l’obra de Klimt a través d’unes ulleres de realitat virtual? Cal animar unes fotografies de Català Roca?

Cal entendre l’univers Gaudí a través d’una projecció de dades dins un espai tancat, sabent que en travessar la porta podrem gaudir la seva arquitectura, visitant-la? Segurament, no. Cal aquesta insistència compulsiva (que no convulsiva) d’afegir i afegir i afegir estímuls hollywoodians a allò que de per si ja és interessant? Segurament, tampoc. Si la cultura continua essent immersiva, potser arribarà un moment en què ja no serà ni cultura ni res que se li assembli.

Cal mirar l’obra de Klimt a través d’unes ulleres de realitat virtual? Cal animar unes fotografies de Català-Roca?”

La bellesa serà comestible o no serà

Salvador Dalí, 1930

Kit de flors comestibles. Acmella oleracea, flors
analgèsiques emprades a la casa Batlló per a assolir
la 10D experience en entrar al Gaudí Dome.

PUBLICITAT

L'Informatiu Reflexió

Crisi dels materials, terrabastall pel sector

Com estan fent front els diferents actors del sector a aquest nou panorama d’incerteses en un segle XXI globalitzat i interconnectat?

Escrit per -

Com estan fent front els diferents actors del sector a aquest nou panorama d’incerteses en un segle XXI globalitzat i interconnectat?

L’esclat de la pandèmia, el març de 2020, i la paralització de l’activitat productiva arreu del món durant unes setmanes van ser el detonant de tot un seguit de situacions irregulars en la producció posterior i subministrament de primeres matèries de les quals sembla que encara no estem recuperats. A continuació d’aquesta aturada vam viure una posterior “febre” de compra i abastiment, especialment intensa per part d’alguns països com la Xina, els Estats Units o Rússia, que han “arreplegat” tot l’estoc que han pogut. A tot això cal sumar-hi, un any després, la disminució del nombre de vaixells portacontenidors i situacions puntuals com el bloqueig de les rutes marítimes per l’accident del buc Ever Given al canal de Suez, que va alterar el calendari logístic d’empreses d’arreu del món; alhora, posà al descobert el poder i situació d’oligopoli (o directament càrtel) de diverses associacions de navilieres que controlen la major part de comerç marítim i han fet disparar els preus dels contenidors. El còctel explosiu dels preus està servit. I alguns, que no hi estaven convidats, van decidir unir-se a la “festa” i, com diu la dita castellana: “a río revuelto… ganancia de pescadores”.

Uns exemples a petita escala: els efectes els va notar la comunitat de propietaris que, a finals de desembre, va haver de canviar la rajola que volia col·locar al vestíbul perquè els estocs de l’altra banda del món no havien arribat; i el promotor de quatre habitatges al carrer Balmes, davant una parada d’autobús, que els va lliurar amb retard als compradors perquè no arribaven les persianes especials amb calaix insonoritzat que hi volia col·locar; i l’arquitecte enamorat de la fusta que ha hagut de prescindir d’aquest material als seus projectes perquè no surten els comptes i els clients no estan disposat a pagar-ne els preus desorbitats…

“Ara ens trobem amb un nou mercat i un canvi al sector de la construcció, però ja tots estem amb els braços oberts i els dits estirats com quan entrem en una habitació a les fosques”

Raúl Heras

I ens plantem en un any 2022 amb la inflació com un dels grans protagonistes dels titulars econòmics i un augment de preus dels materials al sector de la construcció absolutament inassolibles per a moltes empreses que es proveeixen obra a obra, “just in time”, una fórmula de funcionament que moltes empreses, si poden, s’estan començant a replantejar.

Raúl Heras, aparellador i soci fundador de SinLuz, Ingeniería y Arquitectura, fa aquesta analogia: “ara ens trobem amb un nou mercat i un canvi al sector de la construcció, però ja tothom estem amb els braços oberts i els dits estirats com quan entrem en una habitació a les fosques”.

Edifici construït amb estructura de fusta © Foto Chopo

Alces superiors al 100 per cent

Segons dades de desembre de la Cámara de Comercio España facilitades per la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), des de gener de 2020 el preu de l’acer corrugat  ha pujat un 80 per cent. I segons dades d’Investing.com, el preu del coure ha augmentat un 70 per cent i el de l’alumini un 63 per cent.

Des de l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC), els materials més afectats per les alces són els de l’acer, el coure, l’alumini, la fusta, el betum i els derivats del plàstic, ens explica Irma Beltrán, cap del departament del Banc de Dades. Acer i coure han pujat entre un 40-50 per cent durant el 2021, i la fusta entre un 20-30%. Entre un 10 i un 15 per cent tenim l’alumini, betum, vidres, tubs de polietilè, pintures i material ceràmic.

“En general, els contractes especifiquen que no hi haurà revisió d’honoraris. Quant als col·laboradors, en molts casos s’han d’estrènyer el cinturó, com nosaltres!”

Xavier Aumedes

A diferència dels càlculs de l’institut, per a l’aparellador Xavier Aumedes, soci fundador amb altres companys de professió d’Arrevolt Coopera, “l’estrella ha estat la fusta, amb uns encariments superiors al 100 per cent, en alguns casos”; si parlem de fusta laminada, apunta que “a l’ús actualment en projectes on la sostenibilitat té molta importància pel promotor, està marcant uns terminis de lliurament  per obres grans d’un any o més temps”. Assenyala així mateix “l’acer, que no només afecta als elements estructurals, també als revestiments, ascensors, elements de serralleria”, i “l’alumini, el vidre… no acabaríem”.

Cal tenir en compte, en aquest escenari, que amb les darreres crisis han anat desapareixent alguns subministradors petits, de forma que l’oferta queda en mans de cada cop menys proveïdors, els quals, òbviament, guanyen força negociadora. I hi ha productes, com el ferro, on es mantenen ofertes durant 24 hores, o uns pocs dies, i les condicions ja alerten que les tarifes variaran en funció de l’evolució internacional del mercat…

Per a més del 70% de les empreses constructores enquestades, l’augment de preus de les matèries primeres ha suposat un increment superior al 10% sobre el cost total de les obres en els darrers tres mesos. Concretament, per al 58% de les empreses la incidència ha estat entre el 10% i el 25% sobre el cost total  i per a un 13% ha estat entre un 25 i un 50%. Per altra banda, el 29% de les empreses ha manifestat que aquest increment en el preu de les matèries primeres ha suposat menys d’un 10% sobre el total del cost de les obres / Font: CCOC

Mes del 90% de les empreses enquestades ha esmentat l’acer (majoritàriament el corrugat) com una de les matèries primeres que més ha afectat l’augment de preus. A continuació, el 70% fa referència a la fusta; prop del 50% a l’alumini i el coure i el 21% fa esment al vidre / Font: CCOC

Pel que fa al ciment, el principal desencadenant de l’alça de preus ha estat, sens dubte, l’augment de les tarifes de l’energia, un factor clau en el cost de producció d’aquesta primera matèria i que, segons ens expliquen des de Ciment Català (Agrupació de Fabricants de Ciment de Catalunya), l’any passat es va triplicar sobre l’any anterior. Però com que és habitual que les empreses pactin unes condicions anuals amb els seus clients,  “tenint en compte  la complicada situació econòmica actual com a conseqüència de la pandèmia, difícilment s’hauran pogut modificar o pujar preus durant el 2021”, afirma el president de l’agrupació, Salvador Fernández, el qual afegeix que la situació ha fet que, en alguns casos, els costos de producció facin inviable la fabricació de determinats productes. També els productes a base de reciclats, grans consumidors d’energia, han vist pujar els seus preus.

El president del Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona i Comarques, Josep Gassiot, posa data a l’inici de l’alça de preus: “els increments de preus anormals van començar a  manifestar-se en el primer trimestre del 2021” i els concreta en “l’acer, fusta, alumini, coure, asfalts i els seus derivats, energia, equips de regulació  i de comunicació i  transports, entre d’altres”. Gassiot recorda que els problemes s’encadenen: “els increments de preus van acompanyats d’una manca de subministrament que afecta els terminis d’execució. Així, aquesta crisi afecta tant al cost de les obres com als terminis d’execució”. I afegeix: “els augments de preus han sigut imprevisibles, incontrolables i desequilibren els contractes”.

Aquesta situació ha fet que, segons el president del Gremi, “en alguns casos s’han rescindit contractes amb l’argument que les possibles penalitzacions són inferiors a les pèrdues provocades pels increments de preus. Un constructor no es pot arruïnar fent una obra, es poden reduir els marges, però no assumir desviacions significatives” en un mercat, el d’execució d’obres, on “ els marges operatius estan al voltant del cinc per cent”.

Cóm estan fent front els diferents actors del sector a aquest nou panorama d’incerteses per uns preus a l’alça en unes obres els projectes de les quals es van aprovar o adjudicar abans que es produís aquesta situació d’excepcionalitat?

En el cas de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), que agrupa una vuitantena de promotors d’obra que treballen majoritàriament per a l’administració, el seu president, Joaquim Llansó, ens explica que en els moments actuals no es pot mantenir el principi, que ve d’antic i que fa anys que s’intenta canviar, que “todo es a riesgo y ventura del contratista” perquè “el contractista pot assumir una inflació del 3-4 per cent però no pot fer-ho en obres que per la seva tipologia utilitzen grans quantitats d’algun d’aquests materials que s’han disparat i que poden incidir en un percentatge alt del preu final de l’obra”.

“El contractista pot assumir una inflació del 3-4 per cent però no pot fer-ho en obres que per la seva tipologia utilitzen grans quantitats d’algun d’aquests materials que s’han disparat i que poden incidir en un percentatge alt del preu final de l’obra”

Joaquim Llansó

D’altra banda, amb la desindexació de l’economia s’ha pràcticament acabat amb la fins aleshores habitual revisió de preus (només es pot fer si es compleixen determinades condicions), explica el secretari general de la Cambra, Ignasi Puig: “tot i que formalment hi és, en la pràctica no existeix la revisió de preus”, igual que han anat desapareixent de la legislació les mesures que permetien ajustar l’obra a la realitat canviant: “davant un canvi brusc i sobtat com aquest la llei no té pràcticament mecanismes que permetin recuperar l’equilibri en el contracte per unes causes del tot alienes a les parts, sense cap grau de previsibilitat i absolutament extraordinàries”. Es trenca, així, “l’equilibri contractual”.

L’increment de preus abasta els diversos materials que componen una obra © Fotos: Lis Gadea

Pressió al Ministeri

Per tot plegat, la cambra ha treballat a fons el tema jurídicament i en paral·lel amb la comissió jurídica de Foment del Treball i la de la Confederació Nacional de la Construcció (CNC), en la qual estan integrades la Cambra i el Gremi, que ha demanat al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) que davant problemàtiques conjunturals com l’actual, de trencament de l’equilibri contractual esmentat, accepti, per part de les empreses, la sol·licitud “de redactar un projecte modificat, ja sigui canviant els materials previstos inicialment o canviant el preu”, per causes imprevistes i sempre que es compleixin els paràmetres inicials. Ara bé, els canvis han de fer-se de forma que “la modificació no sigui tan substancial que, en cas de saber-se abans de la licitació, haguessin concorregut a la licitació altres empreses”, és a dir, no modifica l’esperit inicial del projecte, explica el secretari general de la Cambra.

En aquest escenari, la Cambra i la CNC han demanat a totes les empreses que “en totes les obres i a totes les administracions públiques reclamin aquesta modificació de projecte, perquè hi hagi la pressió que tot el sector està demanant el mateix”, explica Llansó. Segons ell, el Mitma ja treballa amb aquesta petició sobre una proposta de revisió de preus, que ha de consensuar amb el ministeri d’Economia, responsable de la contractació. Mentrestant, l’entitat està en contacte amb la Generalitat i l’ajuntament de Barcelona per avançar en la mateixa línia.

Però, segons la cambra, les administracions autonòmica i local estan a l’espera “que Madrid mogui fitxa” per “tenir un paraigua” a partir del qual prendre decisions. Altres autonomies com Galícia, però, no s’han esperat i han aprovat, a la llei d’acompanyament de la llei de pressupostos pel 2022, algunes mesures de reconeixement d’aquests canvis de preus i especifica què es considera situació excepcional. També Andalusia, Extremadura i Catalunya treballen en propostes semblants. En el cas de Catalunya,  “els demanem que no esperin més, i aquest gener serà clau” després de les aturades pel pont de la Puríssima i les festes nadalenques. Però en tancar aquest reportatge, a finals de gener, Llansó apuntava que, per les seves informacions, encara caldria esperar unes setmanes més.

En aquest segle XXI globalitzat i interconnectat, el problema dels materials és també global. A escala europea, la Unió Europea, que no té competències en aquest àmbit, va fer en el seu moment algunes recomanacions de flexibilització al respecte. I països del nostre entorn com Itàlia, França o Alemanya estan també reaccionant amb normes que permeten un cert increment dels preus o bé flexibilitzen els terminis d’execució si hi ha manca de materials. Segons explicava Ignasi Puig, Itàlia, per exemple, va dictar a finals de l’estiu una norma que obligava a l’administració a assumir el sobrecost si l’obra tenia un augment superior al 8 per cent i creava un fons per donar suport a les administracions que haguessin de fer-se càrrec d’aquest sobrecost. Alemanya, que ja disposava d’un sistema de revisió de preus, l’ha flexibilitzat una mica més per adaptar-lo a aquesta situació d’excepcionalitat.

Tenen sentit les fórmules polinòmiques?

A propòsit d’aquesta possibilitat de revisar preus, el president del Col·legi d’Aparelladors, Celestí Ventura, creu que “les fórmules polinòmiques tindrien sentit si la inflació hagués de durar en el temps, però esperem que no es perllongui més de 8-10 mesos” i que els preus “deixin d’estar en aquests pics” tot i que “difícilment tornin als preus inicials”, si bé “ens quedarem a mig camí”. A més, en el cas de l’habitatge, recorda que el factor determinant del preu final segueix sent el sòl, “que puja i baixa en funció de l’oferta i la demanda, no hi ha volta de full”. Una notícia positiva en aquest context de previsions, segons Ventura, és el fet que grans fons d’inversió que han “especulat” amb moltes primeres matèries ja mostren símptomes de desinterès, de manera que, en reduir la demanda, podrien facilitar l’estabilització dels mercats.

“Tenint en compte  la complicada situació econòmica actual com a conseqüència de la pandèmia, difícilment s’hauran pogut modificar o pujar preus durant el 2021”

Salvador Fernández

Per la seva banda, i pel que fa a l’impacte del preu de l’energia, els cimenters consideren que el govern “hauria de permetre compassar la pujada de preus de l’electricitat a tota la indústria electrointensiva mitjançant una compensació raonable i la reducció dels impostos que l’afecten”, ens va explicar Salvador Fernández. A més llarg termini, demanen el suport  decidit a les mesures incloses al seu full de ruta (vegeu peça complementària).

La preocupació per la variació dels preus s’estén a les oficines tècniques © Foto: Lis Gadea

Mentre s’esperen les solucions…

Mentre esperen que l’administració “mogui fitxa” en el tema i l’apressen a fer-ho, cada agent fa el que pot i algú ja insinua que podria desembocar en una nova “bombolla immobiliària” on, diu Heras, hi ha afortunats i perjudicats en funció de la posició de cadascú al sector i de com jugui les seves cartes.

Segons el soci fundador de Sin Luz, es poden baixar qualitats, buscar alternatives “que suposin haver d’improvisar noves solucions al projecte” o bé optar per “feines fetes amb menys dedicació de mà d’obra del que correspondria”. D’altra banda, i a partir de les notificacions dels proveïdors sobre dates d’augments de preus, si es pot es fa “compra avançada” de materials. Tot dependrà, evidentment, del pulmó financer de cada companyia.

En obra privada, les empreses “més espavilades”, en paraules d’Heras, són les que ja van preveure augments de preus i els havien inclòs als seus pressupostos, que tenen vigències cada cop més curtes. En canvi, constructores petites, poc previsores i escassament preparades en temes econòmic-administratius, “van agafar les obres als mesos més durs de la pandèmia per continuar treballant encara que fos per mantenir plantilla”, i ara han hagut “de posar calers de les seves butxaques per acabar les obres en marxa”.

“Els augments de preus han sigut imprevisibles, incontrolables i  desequilibren els contractes”

Josep Gassiot

Per a Josep Gassiot, “la negociació és l’única solució. Els promotors tenen projectes que tenien viabilitat amb uns costos de construcció previstos i que amb els nous costos poden resultar inviables. Cal, per tant, revisar-ho tot i implicar en aquesta revisió a tota la cadena de valor”. També la Cambra fa una crida al diàleg, “que és el que sempre he defensat des que soc en aquesta casa”, diu Llansó, ja que s’estan començant a registrar “aturades d’obres grans en què cinc o sis materials fan que el cost final s’encareixi un 20, un 25 o fins i tot un 30 per cent” i on es podria demostrar que s’ha trencat l’equilibri contractual esmentat. A finals de gener, Llansó parlava de, com a mínim, 175 concursos públics d’obres a Catalunya, de totes les administracions, que havien quedat deserts per la diferència de preu entre el moment de la licitació i el de l’adjudicació.

Quant a l’obra privada, i tenint en compte que cada projecte és un món, cal també que “negociem i pactem” i fins i tot, diu el president de la Cambra, s’expliqui al client final en el cas, per exemple, dels compradors d’habitatges sobre plànol. Sense parlar-ho i renegociar-ho, potser no es podrà tirar endavant el projecte”. I Josep Gassiot matisa: “en les obres privades les revisions de preus han de ser negociades, però unes disposicions per obres oficials facilitaria acords entre les parts i a tots els nivells”.

L’aparellador, mediador

Arribats a aquest punt, Celestí Ventura advoca per ser pràctics i potenciar el paper dels professionals de l’arquitectura tècnica com a “mediadors entre els uns i els altres per intentar arribar a acords”. I en què es tradueix això? Al seu parer, si l’obra no ha començat encara, “caldrà potser pensar si no és millor esperar un cert temps”. En canvi, “si tenen pressa s’haurà de pactar un preu o un sistema amb el qual el constructor s’atreveixi a començar, el que no podem fer és carregar-ho tot a les espatlles del constructor. Així, caldrà un acord puntual”. En el cas d’una obra a punt d’acabar, amb més d’un 80 per cent fet, per a Ventura “el millor serà acabar-la. Segurament l’impacte de l’alça de materials sobre el cost final serà baix”. En tot cas, “està clar que en cada obra la solució serà diferent, però els tècnics sempre poden posar una mica de criteri, per alguna cosa som especialistes en temes econòmics i de pressupostos, certificacions, facturacions…”. No obstant això, continua, “soc conscient que els nostres honoraris seguiran sent els que eren abans, aquesta primera matèria nostra no s’encareix, encara que paguem més de llum o d’autònoms”.

“Les fórmules polinòmiques tindrien sentit si la inflació hagués de durar en el temps, i esperem que no es perllongui  més de 8-10 mesos”

Celestí Ventura

Més enllà de la inflació, per a Celestí Ventura és preocupant la incertesa sobre el futur de la producció d’energia a escala mundial: el rebuig a moltes energies netes per l’impacte en el paisatge, la possible recuperació, o no, de la nuclear, l’impost sobre el CO2 que, al seu parer, ens hauríem de replantejar… I el que sí que ens ha de preocupar al sector és un augment dels tipus d’interès per a unes empreses i un país que ja estan més que endeutats. Estarem atents…

El paper de l’aparellador esdevé clau en la resolució dels conflictes © Foto: Chopo


Puja tot, menys els honoraris

Els preus pugen pels materials, per la mà d’obra… menys pels honoraris”, denuncia Xavier Aumedes, que al·ludeix a “la competència que ens fem entre els mateixos tècnics, en molts casos també afavorida per l’admissió de baixes excessives per part de certes administracions públiques (sobretot els ajuntaments)”. Uns honoraris que no varien malgrat les afectacions del dia a dia a l’hora de tancar pressupostos i l’augment de feina “en fer comparatius, buscar alternatives més econòmiques… També afecta en el retard dels inicis d’obra, i per tant en la facturació dels honoraris”. Aumedes lamenta que “en general, els contractes especifiquen que no hi haurà revisió d’honoraris. Quant als col·laboradors, en molts casos s’han d’estrènyer el cinturó, com nosaltres!”.


Punt d’inflexió cap a un futur diferent?

Marcarà la crisi dels materials un punt d’inflexió en l’evolució futura del sector si tenim en compte que, com afirma Irma Beltrán, “cap economia avançada s’ha escapat de l’encariment dels materials de construcció”? Beltrán, per exemple, opina que aquest sotrac “sembla reforçar el discurs sobre la importància de guanyar resiliència, i de com la tecnologia pot ajudar-nos a aconseguir-ho. El sector construcció encara té dèficits de digitalització que ara s’han posat de manifest. I també té dèficits de sostenibilitat i d’industrialització que són els següents que es faran evidents, i no farà falta esperar gaire”.

“Seria bo millorar els sistemes de licitació i contractació perquè ara és com si donéssim per descomptat l’escenari de mínima inflació  dels darrers anys”

Irma Beltrán

Per això, des de l’ITeC animen a tots els agents a “treballar junts per accelerar el procés”. Entre altres coses, creu que “seria bo millorar els sistemes de licitació i contractació perquè ara és com si donéssim per descomptat l’escenari de mínima inflació dels darrers anys” i proposa “la metodologia BEDEC d’actualització continuada” amb el qual, opina “és senzill licitar amb preus que reflecteixin la realitat del mercat a cada moment” i poden evitar agafar desprevinguts a promotors i constructors.

En referència a l’ITeC, Aumedes creu que s’hauria de “millorar la cerca de dades per confeccionar una base de dades més ajustada al mercat”, d’una banda, i d’una altra “controlar millor els requeriments establerts als plecs de condicions i, possiblement, exigint més transparència en les subcontractacions”. Raúl Heras lamenta que estiguem “tan lluny de la primera matèria” i la pèrdua de teixit productiu i creu que no podem fer més que adaptar-nos al millor vent que puguem.  Tot i les dificultats i tenir una capacitat d’influència limitada, Heras creu “en un sistema de blockchain (cadena de valor) a la construcció” de forma “que des d’un primer moment el propietari d’un solar, el futur comprador, els tècnics, els proveïdors de materials, les entitats bancàries i els industrials puguin treballar sobre un llibre comptable obert on cada entitat aporta valor i obté beneficis d’una forma homogeneïtzada i solidària, en el sentit que s’elimina la usura, el lucre excessiu”.

Edifici d’habitatges de promoció pública © Foto: Chopo


El cost de l’energia i dels drets d’emissió de CO2

El sector del ciment pateix, d’una banda, l’increment del preu de l’energia, que és “el cost variable més alt de la producció” i el 2021 es va triplicar en comparació amb l’any anterior, segons Salvador Fernández, i “va agafar totalment desprevingut el sector”. A aquest augment cal sumar-hi el preu regulat dels drets d’emissió de CO2, que també es va triplicar el 2021, i que “limita la competitivitat de la indústria catalana als mercats internacionals, ja que aquest cost  afecta a molts països que estan fora de la reglamentació d’aquests drets i no estan subjectes a normatives ambientals tan exigents com les d’aquí”. Aquests països poden fabricar ciment a un cost més baix. Per això, Ciment Català està posant en marxa iniciatives per reduir les emissions de CO2 amb mesures “que van des de la valorització energètica de residus fins a la captura i ús de carboni, passant per la fabricació de ciments de baix contingut en clínquer o l’ús de primeres matèries alternatives descarbonatades i tenint en compte fenòmens naturals com és la pròpia recarbonatació del material (absorció de CO2) amb el pas dels anys”, explica el representant dels cimenters. Són mesures recollides al Full de Ruta específic per assolir en terminis concrets la Neutralitat en Carboni en tota la seva cadena de valor.


40 per cent d’empreses afectades

Una enquesta de la Cambra de Contractistes entre 24 constructores catalanes de diferents dimensions rebel·lava que el 80 per cent de les mateixes havien patit problemes de desproveïment o de retards inusuals. Les respostes, recollides entre mitjans de setembre i mitjans d’octubre, apuntaven així mateix que el 40 per cent s’havien vist forçades a resoldre algun contracte o paralitzar algunes obres; i per al 70 per cent, l’alça de preus havia suposat un increment superior al 10 per cent sobre el cost total de l’obra.


Més informació:

Per completar la informació podeu consultar els informes elaborats per la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC):

PUBLICITAT

Institucional Delegació de l'Alt Penedès-Garraf

La Delegació participa en una jornada sobre economia circular al Garraf

La Delegació de l’Alt Penedès-Garraf ha participat en la jornada, Economia Circular al Garraf, sota el lema “Fer més amb…

La Delegació de l’Alt Penedès-Garraf ha participat en la jornada, Economia Circular al Garraf, sota el lema “Fer més amb menys”, organitzada per NODE GARRAF

​​​L’economia circular és un model de producció i consum que implica que els residus es converteixin en un recurs i, en conseqüència, s’allargui el cicle de vida i es minimitzin els costos ambientals i econòmics. És per això que el món de la construcció s’ha de sumar també al nou corrent de transició ecològica, energètica i de sostenibilitat. I per tal de fer-ne difusió Node Garraf organitza un cicle sobre economia circular, dins el qual va tenir lloc la jornada que es va celebrar a la Casa de la Vila de Sant Pere de Ribes, en la qual va participar Josep Orriols, membre de la Comissió Territorial de l’Alt Penedès-Garraf.​

A la sessió també hi van participar:​

  • Rosa Huguet, presidenta de Node Garraf,
  • Abigail Garrido, alcaldessa de Sant Pere de Ribes,
  • Santi Macià, Subsecció de Sectors Productius de la Diputació de Barcelona,
  • David López, consultor d’economia circular de Societat i Empresa,
  • Montse Monedero, responsable de Projectes del Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya
  • Maite Ardèvol, coordinadora d’economia circular d’ACCIÓ
  • Marc San José, enginyer de l’Àrea Metropolitana Barcelona
  • Mariona Coll, cap d’Unitat d’Indústria de l’Institut Català d’Energia
  • Mònica Gallardo, presidenta del Consell Comarcal del Garraf
  • Antònia Pulido, regidora de Sostenibilitat i Transició Energètica de Sant Pere de Ribes 
  • I per part del CAATEEB, Josep Orriols, membre de la Comissió Territorial de l’Alt Penedès-Garraf.​

PUBLICITAT